Connect with us

Eveniment

VIDEO: Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” din curtea Spitalului de Urgență „Mavromati” și-a cinstit ocrotitorul spiritual

Publicat

Publicitate

Credincioșii din Botoșani au umplut bisericile duminică seară pentru un popas duhovnicesc în solemnitatea specifică sărbătorii Tăierii împrejur a Domnului Iisus Hristos, a Sfântului Vasile cel Mare și a Anului Nou.

A fost prilej de sărbătoare și de mare bucurie și la Biserica „Sf. Vasile cel Mare”, al cărei altar este din anul 2007, cu precădere, la dispoziția nevoilor spirituale ale pacienților și cadrelor medicale din Spitalului Județean de Urgență „Mavromati”, dar și biserică parohială. Este unicul lăcaș de cult din Protopopiatul Botoșani închinat marelui ierarh capadocian († 379),  organizator al primelor așezăminte de asistență socială din istoria bisericească, numite generic vasiliade.

Slujbele rânduite de hramul acestui lăcaș de cult au umplut biserica din curtea celui mai mare spital din județ, sărbătoarea debutând cu oficierea Vecerniei cu Litie, la care credincioșii au fost prezenți din toate colțurile orașului, alături de un sobor de preoți botoșăneni în frunte cu protopopul Petru Fercal. Nu au lipsit părintele stareț al Mănăstirii Coșula, Calinic Chirvase, directorul Seminarului Teologic din Botoșani, pr. prof. Daniel Dascălu și preotul de caritate al Spitalului de Urgență „Mavromati”, Cristian Buhaciuc.

Răspunsurile la strană au fost oferite de mai mulți cântăreți de la bisericile din Botoșani, cărora li s-a alăturat părintele Dumitru Anușca, parohul Bisericii din Icușeni Vale, împreună reușind să țeasă o atmosferă de rugăciune profundă peste inimile credincioșilor prezenți.

Acum, acum, slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor…” a răsunat în lăcașul de cult, după care părintele stareț Calinic Chirvase a binecuvântat, prin rugăciunea Litiei, pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.

Părintele protopop a ținut un frumos cuvânt de învățătură la finalul slujbei în care a îndemnat credincioșii să pună început bun în viața lor.

Publicitate

„Ne întâlnim cu Dumnezeu, pe de o parte, să Îi mulțumim pentru binefaceri, iar pe de alta să Îi cerem ajutor și binecuvântare. Am ajuns la cumpăna dintre ani și dorim și cerem Domnului ca să punem început bun, să mergem pe calea LUI, ca să rămânem cetățeni ai Raiului. Pentru că această cetate de pe pământ este trecătoare. Noi ne dorim să ajungem în cetatea ce veșnică”, a spus în predica sa părintele protopop, pe care o puteți urmări integral în acest articol.

Părintele paroh Petru Chirvase a mulțumit tuturor preoților și credincioșilor pentru implicare în desfășurarea hramului. „Să realizăm și să conștientizăm însușirile pe care le-a pus Domnul în noi și planul lui Dumnezeu. Să reflectăm la smerenie. Să păstrăm în suflet Crăciunul. Să nu uităm de smerenia cu care a venit Dumnezeu”, a pus părintele Petru la sufletul credincioșilor în scurta intervenție de la finalul slujbei.

A urmat o agapă frățească, toți credincioșii prezenți la hram fiind „omeniți” cu cozonac și cu sărmăluțe delicioase, gătite de gospodinele pricepute din parohie.

Astăzi, 1 ianuarie,în ziua hramului, a fost săvârșită slujba Sfintei  și Dumnezeieștii Liturghii, tot în sobor, la care au participat numeroși credincioși.

***

Parohia a fost înființată în 2007, an în care a început și construcția bisericii. De această lucrare s-a ocupat preotul Petru Chirvase cu bani din donațiile credincioșilor în proporție de 90%, iar restul din subvenții și sponsorizări. Proiectul de arhitectură a fost realizat de arhitectul Bogdan Negoiță, iar partea de rezistență de către ing. Viorel Tuructzi. Pictura este executată în tehnica fresco de către  Cătălin Palamaru între anii 2005-2010.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Transportul deșeurilor, sub lupă! Doi operatori economici din Botoșani, verificați de inspectorii de Mediu

Publicat

Publicitate
Ca urmare a controlului dispus de Garda Naţională de Mediu s-au finalizat acțiunile de inspecție și control la doi operatori economici care desfășoară activități de transport deșeurilor nepericuloase.
Activitațile conform cod CAEN 4941 – Transporturi rutiere de mărfuri, respectiv transportul reziduurilor și deșeurilor, exclusiv activități de colectare sau eliminare, în conformitate cu prevederile OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor și a Ordinului MMGA nr.1978/2007 pentru aprobarea procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu nu sunt neautorizabile din punct de vedere al protecției mediului.
Operatorii economici: comercianți care nu intră fizic în posesia deșeurilor, brokeri de deșeuri, transportatori rutieri de deșeuri nepericuloase în sistem profesional sunt obligați să solicite înregistrarea în Registrul național al operatorilor economici, operat de autoritatea de reglementare din punct de vedere al protecției mediului respectiv, Agenția Națională pentru Mediu și Arii Naturale.
Fiecare transport de deșeuri nepericuloase trebuie să fie însoțit de un formular de încărcare-descărcare deșeuri nepericuloase, care se întocmește în 3 exemplare și se păstrează după cum urmează: un exemplar semnat și ștampilat la expeditor, unul la transportator, semnat, completat cu codul numeric personal al persoanei care transportă deșeurile și cu numărul de înmatriculare al mijlocului de transport, iar ultimul se transmite destinatarului prin intermediul transportatorului.
Evidența formularelor de încărcare-descărcare deșeuri nepericuloase se păstrează pe o perioadă de minim 3 ani.
Exemple de deșeuri nepericuloase: hârtie și carton, deșeuri de lemn, plastic, textile, sticlă, deșeuri din construcții și demolări, anvelope, deșeuri feroase și neferoase.
Urmarea acțiunilor de inspecție și control nu s-au constatat neconformități majore, stabilindu-se în sarcina operatorilor economici măsuri cu caracter preventiv și s-au aplicat două avertismente conform OG 2/2001 cu modificările și completările ulterioare, art.5, alin. 2, lit.a.
Operatorii economici verificați au efectuat în anul 2024 transporturi de deșeuri nepericuloase atât în regim intern (207 transporturi) cât și regim transfrontalier (54 transporturi).
Transportatorii rutieri de deșeuri nepericuloase aflați în tranzit pe teritoriul național nu se înscriu în Registrul operat de autoritatea de reglementare din punct de vedere al protecției mediului.

Citeste mai mult

Eveniment

Ziua Familiei – 15 Mai: Un omagiu celor care ne sunt alături în fiecare zi

Publicat

Publicitate

15 Mai – Ziua Internațională a Familiei: O zi dedicată celor care ne oferă sprijin, iubire și apartenență. Indiferent de forma pe care o are, familia rămâne nucleul vieții noastre. Astăzi, să ne amintim cât de prețios este să avem alături oameni care ne susțin, ne așteaptă cu brațele deschise și ne iubesc fără condiții.

În fiecare an, la data de 15 mai, întreaga lume marchează Ziua Internațională a Familiei, o ocazie specială dedicată rolului fundamental pe care familia îl are în dezvoltarea individului și a societății.

Instituită de Organizația Națiunilor Unite în 1993, această zi ne reamintește de importanța valorilor familiale, solidarității, sprijinului reciproc și echilibrului între viața personală și cea profesională.

Familia este primul loc unde învățăm ce înseamnă iubirea, responsabilitatea, încrederea și respectul. Este spațiul în care ne formăm caracterul, valorile și primele relații sociale.

Fie că vorbim despre familii tradiționale, extinse, monoparentale sau moderne, esența rămâne aceeași: familia este locul în care oamenii se susțin reciproc în fața provocărilor vieții.

Tema anului 2025: „Familii și schimbările climatice”

Publicitate

În 2025, ONU propune ca tema centrală a Zilei Internaționale a Familiei să fie impactul schimbărilor climatice asupra vieții familiale și rolul pe care familiile îl pot avea în promovarea unui stil de viață sustenabil.

În contextul crizelor globale – climatice, economice și sociale – familia devine un pilon important în educarea tinerilor pentru responsabilitate față de mediu și comunitate.

15 Mai – Ziua Internațională a Familiei. Situația în România

În România, Ziua Familiei este marcată prin evenimente culturale, ateliere pentru părinți și copii, conferințe și campanii de informare.

Totodată, este un moment în care autoritățile și organizațiile neguvernamentale atrag atenția asupra nevoilor familiilor moderne: sprijin pentru părinți activi profesional, politici de protecție socială, acces la educație și sănătate pentru copii.

Ziua Internațională a Familiei este și un prilej de recunoștință – față de părinți, bunici, frați, parteneri – și un moment de conectare autentică, departe de agitația cotidiană.

Fie că alegem să o marcăm printr-o întâlnire de familie, un telefon, o îmbrățișare sau un simplu „mulțumesc”, gesturile mici întăresc legăturile mari.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX: Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei

Publicat

Publicitate

Sfântul Iacob s-a născut la 20 ianuarie 1719 într-o familie dreptcredincioasă din Bucovina. Crescând în duhul adevăratei evlavii, la numai 12 ani a intrat în viaţa monahală.

Formarea sa duhovnicească este legată de obştea Mănăstirii Putna și a Sihăstriei Putnei, dar şi de Mitropolitul Antonie al Moldovei (1730-1740), al cărui ucenic a fost (acelaşi mitropolit care, în Kiev, l-a convins pe viitorul sfânt Paisie de la Neamț să vină în Moldova pentru a se forma duhovniceşte).

Văzând părinții putneni pe acest tânăr cu înţelepciune de bătrân şi viaţă aleasă, l-au rânduit a fi hirotonit preot la numai 17 ani, apoi a fost ales egumen al Mănăstirii Putna la vârsta de 25 de ani. În anul 1745 a fost ales episcop de Rădăuţi, unde a tipărit un Liturghier slavo-român și a înfiinţat o şcoală pentru învăţarea limbilor slavonă, greacă și română. După doar cinci ani, vrednicia şi râvna sa au fost hotărâtoare pentru mutarea sa în scaunul de mitropolit al Moldovei, la Iaşi. Între 1750 şi 1760 a desfăşurat o intensă activitate pastorală şi socială, promovând tiparul românesc şi veghind la traducerea de cărţi folositoare de suflet.

Reuşind să deschidă o tipografie, în 10 ani a tipărit 15 cărţi de slujbă şi învăţătură în limba română, care s-au folosit în bisericile şi mănăstirile din toate ținuturile locuite de români. Grija pentru românii din Transilvania, amenințați să-și lepede credința strămoșească, și-a manifestat-o atât prin tipărirea de cărți spre apărarea dreptei credințe, cât și prin hirotonirea de preoți și trimiterea de antimise în parohiile lipsite de păstori sufletești, în Maramureș și în ținutul Clujului. Sfântul Iacob s-a îndurerat pentru neştiinţa de carte a păstoriţii săi, deoarece, după cum spunea, „din creşterea copiilor, ca dintr-o rădăcină bună sau rea, toată viaţa curge”.

De aceea a înfiinţat şcoli și a tipărit cărţi de învăţătură și de slujbă, dând la lumină primul Abecedar românesc (Bucvar) și înfiinţând, pentru copiii satului Putna, prima şcoală elementară rurală din Moldova. A dispus traducerea Vieţilor sfinţilor, care sunt adevărate manuale în care orice om, de orice vârstă, fire şi stare, îşi poate afla un model de viaţă, dar în vremea păstoririi sale s-a reușit doar traducerea primelor 6 din cele 12 volume.

Pe lângă purtarea de grijă faţă de Mănăstirea Putna şi aşezămintele ei, Mitropolitul Iacob a ajutat şi alte mănăstiri şi biserici, cum ar fi Mănăstirea Doljeşti, biserica Sfântul Dumitru din Suceava, Catedrala episcopală din Suceava şi Catedrala mitropolitană din Iaşi, Mănăstirea şi spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi și altele. În vremea domniilor fanariote, a intervenit, împreună cu ceilalţi ierarhi ai ţării, pentru eliminarea unor forme de asuprire (desființarea veciniei în 1749) și a unor biruri împovărătoare (desființarea vădrăritului în 1756), în primul rând a văcăritului (în 1757), legând cu blestem pe domnii ţării să nu revină asupra acestora.

Publicitate

Ca un făcător de pace și ocrotitor al poporului, Mitropolitul Iacob a cerut, în anul 1758, hanului tătarilor să înceteze prădarea Moldovei, iar în anul următor a potolit o răscoală a poporului, impunând domnitorului să îndeplinească unele cerințe, pentru pacificarea țării. A mustrat adesea pe unii conducători din acei ani, din pricina cărora, în cele din urmă, a fost silit să-și lase scaunul mitropolitan în anul 1760, nevrând să îngăduie impunerea din nou a dărilor împovărătoare.

Petrecând ultima parte a vieţii la mănăstirea sa de metanie, Mitropolitul Iacob a continuat actele de ctitorire începute în perioada cât a fost mitropolit în scaun, devenind astfel al doilea mare ctitor al Putnei, întărind-o duhovnicește şi material. Astfel, ea a devenit unul dintre stâlpii Ortodoxiei românești în vremurile grele ce aveau să vină odată cu răpirea Bucovinei de către Imperiul Habsburgic, în anul 1775. Retragerea la mănăstire i-a fost prilej Sfântului Iacob de adâncire în rugăciunea curăţitoare şi luminătoare de suflet.

El a spus acest cuvânt despre rugăciune: „Dumnezeiasca rugăciune, aducând lumina lui Hristos în sufletele noastre şi risipind dintru dânsul negura ce-l vatămă pe el, îl face mai apoi cu mult mai luminat decât soarele, căci aievea ştiut este că cel ce vorbeşte cu Dumnezeu este mai sus de moarte şi de stricăciune”. Simțindu-și sfârșitul aproape, după Paștile anului 1778 a mers la Sihăstria Putnei şi a primit tunderea în marea schimă prin mâna duhovnicului său, Sfântul Cuvios Natan, luând numele de Eftimie.

După patru zile, pe 15 mai 1778, a trecut cu pace la Hristos Domnul. A fost înmormântat în pridvorul mănăstirii sale de la Putna, ca nou ctitor al ei. Purtându-şi cu sârguință şi cu vrednicie crucea slujirii arhiereşti, şi cu blândeţe şi smerenie pe aceea de a fi prigonit pentru dreptate, jertfindu-se pe sine pentru poporul încredințat lui spre păstorire, Mitropolitul Iacob şi-a închinat întreaga viaţă slujirii Bisericii, luminării poporului prin școală şi tipar, apărării celor nedreptăţiţi şi povățuirii sufletelor spre mântuire, rămânând în amintirea poporului credincios drept „păstorul celor săraci şi smeriți, care a dus o viaţă de Sfânt”.

De aceea, cu prilejul împlinirii a 550 de ani de la întemeierea Mănăstirii Putna, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în ședința sa din 6-7 iunie 2016, trecerea mitropolitului Iacob Putneanul în rândul Sfinților, cu zi de prăznuire la 15 mai, ziua trecerii sale la cele veșnice.

Citeste mai mult

Eveniment

George Simion nu s-a prezentat la dezbaterea prezidențială cu Nicușor Dan, organizată de România TV. Este a patra în ultimele zile

Publicat

Publicitate

George Simion nu s-a prezentat la dezbaterea prezidențială organizată miercuri seară de România TV. Este a patra dezbatere consecutivă de la care candidatul AUR lipsește în ultimele zile și a doua pe ziua de miercuri, după ce nu s-a prezentat nici la podcastul lui Micutzu. 

Jurnaliștii RTV au precizat că el a confirmat că va fi prezent și au prezentat și o mică filmare în care acesta confirmă. Totuși, nu s-a prezentat.

A trimis însă un video înregistrat în care își prezintă ”regretul” că nu poate fi prezent.

Simion a lipsit și de la o altă dezbatere la care confirmase că participă, tot miercuri, la un podcast. Ulterior a negat că a confirmat prezența. Micuztu, respectiv actorul Cosmin Nedelcu, a prezentat o înregistrare audio în care Simion spune că este interesat de participare.

Este a patra întâlnire cu Nicușor Dan pe care George Simion o evită în ultimele zile. El a participat la o singură dezbatere organizată de Euronews, după care a refuzat să mai discute cu Nicușor Dan față în față.

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending