Connect with us

Eveniment

VIDEO: Biserica Sfânta Ecaterina din municipiul Botoșani, slujba de Rusalii

Publicat

Publicitate

Zeci de botoșăneni au fost prezenți astăzi la Biserica Sfânta Ecaterina din municipiul Botoșani la sărbătoarea Rusaliilor, cunoscută și sub denumirea de Duminica Cincizecimii sau a Pogorârii Sfântului Duh. Imediat după Sfânta Liturghie, părintele paroh Liviu Florariu a săvârșit Vecernia de a doua zi.

Momentul central al acestei slujbe îl constituie citirea celor şapte rugăciuni, toate în legătură cu Pogorârea Sfântului Duh. Ele invocă ajutorul Sfintei Treimi, amintind de cele șapte daruri ale Sfântului Duh, care s-a pogorât în ziua Cincizecimii. De asemenea, în ele sunt prezente și cereri pentru cei adormiți în Domnul. Datorită faptului că cele șapte rugăciuni se citesc stând în genunchi, slujba aceasta se mai numeste și „Vecernia plecării genunchilor”.

Autorul acestor frumoase rugăciuni, în care găsim o bogăție teologică extraordinară, este considerat Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului.

În Duminica Rusaliilor, sunt sfinţite ramuri de tei înflorit şi apoi sunt duse acasă, pentru a fi puse la uşă sau la icoane, în credinţa că vor păzi casa de furtuni, grindină şi duhuri rele. Aceste crenguțe sfințite simbolizează limbile de foc pogorâte asupra Apostolilor.

Anul acesta este prăznuită pe 4 iunie, prima zi de Rusalii și 5 iunie cea de a doua zi a Rusaliilor. A fost numită „Rusalii” de la sărbătoarea trandafirilor din lumea romană „Rosalia”, consacrată cultului morților. Nu întâmplător, sâmbăta dinaintea Rusaliilor este destinată pomenirii celor morți, zi cunoscută și sub denumirea de Moșii de vară. Denumirea de Cincizecime vine de la faptul că se prăznuiește la cincizeci de zile după Paști.

Pogorârea Sfântului Duh nu are o dată fixă, face parte din sărbătorile cu dată schimbătoare. Este prăznuită totdeauna la zece zile după Înălțare sau Ia cincizeci de zile după Paști. Este ziua in care Duhul Sfânt S-a pogorât în chip de limbi ca de foc asupra Apostolilor. Sfântul Grigorie Palama spune că Duhul Sfânt S-a revelat la Cincizecime în chip de limbi ca de foc, pentru a ne descoperi „că este de aceeași ființă cu Dumnezeu-Cuvântul, căci nimic nu este mai înrudit cu cuvântul decât limba”. Pogorârea Sfântului Duh a fost făgăduită de Mântuitorul înainte de patima Sa: „De folos este ca Eu să Mă duc; că de nu Mă voi duce Eu, Mângâietorul nu va veni». Și iarăși: „Voi ruga pe Tatăl și alt Mângâietor va trimite vouă: Duhul adevărului, Care din Tatăl purcede” (In.14,16-17). Iar înainte de înălțarea Sa la cer, din nou le promite venirea Duhului: „Iar voi să rămâneți în Ierusalim, până când vă veți îmbrăca cu putere de sus”. Împlinirea promisiunii a avut loc la zece zile după Înălțare, în dimineața zilei în care evreii din toată lumea serbau la Ierusalim Cincizecimea, ziua primirii Legii de către Moise, pe Muntele Sinai. Din momentul împărtășirii de Duhul Sfânt, ucenicii au început să vorbească în limbi neștiute de ei până atunci.

Publicitate

Există obiceiul ca în ziua de Rusalii, să se aducă în biserică frunze de nuc sau de tei, simbol al limbilor ca de foc, semne ale coborârii Sfântului Duh. Ele sunt binecuvântate și împărțite credincioșilor.

Prezența acestor frunze la Sărbătoarea Rusaliilor sunt chipul darurilor Duhului Sfânt, daruri nenumărate, diverse și totuși unitare și unificatoare.

Cel mai important fenomen astronomic ce are loc în această lună este solstițiul de vară (21 iunie), cea mai lungă zi din an. În calendarul popular, luna iunie este una dintre cele mai importante din an, cu multe sărbători și evenimente folclorice, însoțite de practici rituale care au semnificații profunde asupra omului și relațiilor lui cu natura, cu lumea înconjurătoare.

Sărbătorilor lui Cireșar, fie ele creștine sau ritualice, se adaugă adeseori și sărbători cu dată variabilă cum ar fi Călușul, Rusaliile, Lăsatul Secului de Sânpetru și altele. Târgurile Drăgaicei și Sânzienelor, organizate în a doua jumătate a lunii iunie, păstrează amintirea unei divinități preistorice a agriculturii, celebrate la solstițiul de vară. Timpul calendaristic și vegetația ajung la maturitate. Totuși recoltele, oricât de promițătoare ar părea, sunt numai o făgăduință, nu o certitudine. Căci dacă fulgeră și tună, vara va fi ploioasă și belșug la grâu; dacă plouă prea mult strică via și strugurii; dacă e uscat, va fi belșug la mălai și struguri mulți; dacă sunt omizi, va fi recoltă bună la grâu și struguri.

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani: Scădere îngrijorătoare a numărului botezurilor în biserici. Preoții atrag atenția asupra crizei demografice

Publicat

Publicitate

O situație îngrijorătoare privind natalitatea extrem de scăzută sau chiar lipsa totală a nou-născuților se înregistrează în numeroase localități rurale din județul Botoșani, fiind remarcată de preoții ortodocși care spun că nu prea au mai avut ocazii pentru a săvârși slujba botezului.

Astfel, în numeroase parohii din Protopopiatul Botoșani nu a fost oficiată, anul trecut, nicio taină a botezului, în timp ce în alte câteva localități au avut loc, pe parcursul unui an, doar una, două sau trei slujbe ale botezului.

Preotul misionar protopopesc de la Protopopiatul Botoșani, Daniel Constantin Țăranu, afirmă că, în condițiile unui exod în masă a tinerilor, dar și a unei îmbătrâniri semnificative a populației din localitățile rurale, numărul nașterilor s-a redus drastic.

‘Sunt câteva cazuri de parohii la țară, în cătunuri îndepărtate, în care populația este în regres și din cauza aceasta sunt și puține nașteri și, dacă sunt puține nașteri, sunt și puține botezuri. Sunt câteva biserici, câteva locașuri unde preotul nu reușește să aibă măcar un botez pe an. Înmormântările sunt destul de multe. Fenomenul acesta se datorează faptului că mulți au plecat în afară’, a declarat, pentru AGERPRES, preotul misionar Daniel Constantin Țăranu.

La rândul său, protopopul de Darabani, Costică Pînzariu, admite că îmbătrânirea comunităților ortodoxe este accelerată și situația devine din ce în ce mai îngrijorătoare de la un an la altul.

‘Situația este îngrijorătoare. Sunt puține botezuri. Satele sunt îmbătrânite, mai ales în zona noastră, pentru că suntem departe de capitala județului, Darabaniul este la 70 de kilometri, iar tinerii pleacă din zonă spre orașele mai mari sau în străinătate’, a afirmat protopopul Costică Pînzariu.

Publicitate

O astfel de localitate este și satul Talpa, din comuna Blândești, care nu a avut anul trecut niciun botez. Primarul comunei, Stelian Maxim, atrage atenția că numărul deceselor din comună este mult mai mare decât al nașterilor.

‘Dacă factorii de răspundere s-ar pune la o masă comună, s-ar găsit soluții. Eu vreau să vă dau un exemplu. În 2016 aveam 3.200 de locuitori, iar la ora actuală avem 1.620. Sunt și plecări, și decese. Lumea este îmbătrânită. Dacă nu se iau măsuri, vor rămâne sate întregi nepopulate. E strigător la ceruri’, a afirmat primarul Stelian Maxim.

Datele statisticile centralizate de Protopopiatul Botoșani în baza informațiilor transmise de parohii, inclusiv cele din municipiul Botoșani, arată că în 2024 au fost oficiate în total 931 de botezuri, 502 cununii și 1.690 de înmormântări.

În județul Botoșani sunt patru protopopiate subordonate Arhiepiscopiei Iașilor – de Botoșani, Dorohoi, Darabani și Săveni. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Dosar penal pentru un bărbat de 56 de ani, din municipiul Botoșani, care a fost prins beat la volan

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au oprit pentru control, pe strada Ștefan Luchian, un autoturism condus de un bărbat, de 56 de ani, din municipiul Botoșani.

 

Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,75 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Meteorologii au prelungit avertizarea de COD GALBEN de ceață și polei, pentru județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Din această cauză, pe drumurile din județ se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

Meteorologii au actualizat prognoza și au prelungit Codul galben de ceață și polei, pentru județul Botoșani, până la ora 13:00.

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului.

✅️ Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm:
▪️conduceți prudent;
▪️reduceți viteza;
▪️măriți distanța dintre autovehicule;
▪️evitați orice manevră riscantă;
▪️dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca!

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 1️⃣1️⃣2️⃣!

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 34 de ani, din Știubieni, dus cu escortă la locul de detenție. Ce faptă l-a trimis după gratii

Publicat

Publicitate

Marți, polițiștii din Vlăsinești au identificat un tânăr, de 34 de ani, din comuna Știubieni, pe numele căruia era emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.

 

Acesta a fost condamnat la 2 ani și 4 luni de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunilor de conducere fără permis și conducere sub influența alcoolului.

 

Tânărul a fost identificat în localitatea de domiciliu, fiind reținut și ulterior escortat către Penitenciarul Botoșani.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending