Connect with us

Eveniment

VIDEO: Aproape două mii de oameni l-au condus pe ultimul drum pe părintele Octavian Poduț, cel care a fost peste patru decenii duhovnicul creștinilor din Tocileni

Publicat

Publicitate

Aproape două mii de oameni l-au condus pe ultimul drum, duminică, pe cel care a fost peste patru decenii duhovnicul creștinilor din Tocileni, părintele Marian-Octavian Poduț, un apostol al generației sale, preot de nobilă factură, îndrăgostit de Liturghie, de tradiții populare și de lumea satului, niciodată plin de sine, neținând minte răul, niciodată potrivnic ori răuvoitor.

O mare de oameni din satul Tocileni și din localitățile limitrofe s-a adunat în biserica din cimitir, acolo unde părintele Octavian Poduț a fost prohodit, slujba fiind un adevărat omagiu adus de zeci de preoți. Micuța și cocheta bisericuță din cimitirul satului Tocileni, refăcută din temelii de părintele Octavian, a fost ticsită de oameni, dar cei mai mulți au rămas afară, să înfrunte vântul potrivnic și frigul pătrunzător. Cu toate că slujba de înmormântare a unui preot durează aproape trei ore, oamenii au rămas neclintiți.

Slujba de prohodire a urmat după Sfânta Liturghie și a strâns laolaltă peste treizeci de preoți, veniți din municipiul Botoșani, de la Iași sau din Maramureș. În fruntea lor a slujit un delegat al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, părintele consilier Andrei Atudorei, care a adus cu sine binecuvântarea ÎPS Teofan, ca mângâiere pentru preoteasa Valentina, împietrită de durere și pentru fiica sa, Adelina-Maria, susținută în permanență de soțul ei.

Cler și credincioși s-au adunat pentru a aduce un ultim omagiu celui care fost păstor de mii de suflete, părintele Octavian Poduț. Biserica a fost plină de flori albe, care străjuiau de o parte și de alta intrarea.

Duminică, cea mai grea zi pentru familia părintelui Octavian Poduț, mai ales pentru prezbitera Valentina, fiica sa și ginerele său, dar și pentru toți cei care l-au cunoscut, a început de când s-a prins a miji de ziuă cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, unde un sobor de preoți a înălțat rugăciuni către Hristos pentru părintele Octavian, cerând lui Dumnezeu să îi așeze sufletul în Lumină, în Împărăția în care nu este nici întristare și nici suspin. Slujba de înmormântare de după Liturghie a fost oficiată de peste treizeci de preoți, Unul dintre preoți a venit de la o parohie din Maramureș. Cuvântul de învățătură emoționant al părintelui Andrei Atudorei a fost menit să alunge tristețea membrilor familiei și a fiilor duhovnicești, pe care părintele Octavian i-a ținut strânși ca într-un mănunchi de flori vii.

„Hristos a înviat din morți…” au cântat cei peste treizeci de preoți și sute de enoriași în biserica ticsită de lume, dar și pe aleile din curte, în bătaia vântului pătrunzător, după cum este specific înmormântării preoților. După acest moment, sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui a fost purtat pe umeri de mai mulți preoți care au înconjurat biserica în care a slujit părintele Octavian Poduț peste 44 de ani.

Publicitate

Îndrăgitul duhovnic a fost înmormântat în curtea bisericii pe care abia începuse să o construiască, un al doilea lăcaș necesar în localitate, ale căror lucrări au fost binecuvântate în urmă cu câteva luni de PS Nichifor.
Credincioșii din Tocileni l-au plâns pe părintele lor, convinși că au făcut tot ce a fost posibil ca să-l facă mândru de fiii săi duhovnicești. În anii care au trecut, au făcut front comun în jurul părintelui Marian Octavian Poduț,  trimis în localitatea unde s-a născut patriarhul Teoctist ca să facă misiune și să propovăduiască credința ortodoxă, să construiască biserici în inimile credincioșilor. A găsit în Tocileni o biserică din cimitir care stătea să cadă, a transformat-o într-un lăcaș adevărat și a venit vremea să construiască o biserică nou-nouță cu bănuțul văduvei, dar și cu sprijinul unor persoane care acordă ajutor consistent, printre acestea regăsindu-se membrii familiei Timofte. Zidirea unei biserici este un moment deosebit în viața unei comunități. În vremurile noastre, în care o mulțime de minciuni sunt impuse ca adevăruri, este important  ca în inima satului să se predice cuvântul adevărului, care este cuvântul Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

O slujire cât o viață

Părintele Poduț Marin – Octavian s-a născut la 7 iunie 1959 în localitatea Baia Sprie, județul Maramureș. După absolvirea claselor I-VIII de la Școala Generală din Dănești, în anul 1974 s-a înscris la Liceul Teoretic din Baia Sprie unde a studiat un an, apoi, la îndemnul tatălui de a continua tradiția în familie (întreruptă o vreme) de a urma Teologia, a susținut examenul de admitere la Seminarul Teologic din Cluj-Napoca, pe care l-a luat în anul 1975 și a absolvit în anul 1980, iar  în anul 1990 a intrat la Facultatea de Teologie din București. De asemenea a absolvit și Facultatea de Drept Hyperion din București.

În vara anului 1980 s-a căsătorit cu Șișeștean Valentina din Șișești și au împreună o fiică pe nume Maria-Adelina. În același an, pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolaie, cu ocazia sfințirii Bisericii cu hramul ,,Sfântul Nicolae”din Suceava a fost hirotonit diacon de către I.P.S Teoctist. Ziua următoare, duminică 7 decembrie  1980, a fost hirotonit preot de către Înaltpreasfințitul Mitropolit al  Moldovei și Bucovinei Teoctist Arapașu în Catedrala Mitropolitană din Iași pe seama parohiei Tocileni, satul natal al Înaltpreasfinției Sale, situat la 9 km de orașul Botoșani.

Biserica „Înălţarea Domnului” din Tocileni  a fost construită din lemn în anul 1861 de către egumenul Mănăstirii Golia din Iaşi, Arhimandritul Dionisie.  În anul 1906 a fost refăcută fiind reconstruită din cărămidă de către enoriaşi în frunte cu preotul Ion Romanescu.

Din 1980, parohul Marin-Octavian Poduţ a făcut reparații capitale la biserică atât în interior cât şi în exterior. Toate aceste lucrări de refacere a bisericii s-au finalizat în anul 1984 fiind efectuate cu sprijinul moral şi material al Preafericitului Patriarh Teoctist Arăpaşu.  Preafericirea Sa a sfinţit-o în anul 1992, în fruntea unui sobor de ierarhi, protopop de Botoșani fiind atunci părintele Lucian Leonte.

Părintele Poduț Octavian a fost de asemenea suplinitor al Parohiei Victoria încă de la începutul venirii sale la Tocileni, pentru că Satul Victoria, fost Filipești a fost filie a Parohiei Tocileni. Când a venit părintele aici, în sat era o biserică din chirpici, construită de nepotul PF Teoctist, Mihai Arăpașu, ajutat de alți săteni, în anul 1978.

În anul 1986, în luna iulie au început lucrările la noua biserică, din zid. Părintele Poduț, împreună cu părintele Grigore Diaconu, protopop de Botoșani la vremea respectivă, și cu Mihai Arăpașu au fost însărcinați de către PF Teoctist să vegheze la construirea ctitoriei sale de suflet de la Victoria. Aceasta a fost terminată în anul 1991, când protopop de Botoșani era părintele Lucian Leonte.

În paralel, părintele Poduț s-a ocupat și de construirea unei case parohiale la Victoria.

Părintele Poduț a fost slujitor și duhovnic al creștinilor din Victoria până în anul 1996, când filia Victoria a devenit parohie, fiind numit primul paroh, părintele Gabriel Mihăescu.

Pentru meritele deosebite a primit distincțiile de iconom stravrofor și  a primit Crucea patriarhală.

În urma consultării părintelui Poduț Marin-Octavian cu părintele protopop Petru Fercal și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, anul trecut s-a hotărât construcția unei noi biserici cu hramul „Sfânta Treime” în parohia Tocileni, lângă casa parohială, și s-a turnat temelia cu cheltuiala aproape exclusivă a familiei părintelui. În data de 28 iulie 2024, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a oficiat slujba punerii pietrei de temelie a noii bisericii.

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Valorile termice maxime vor scădea cu peste zece grade începând de miercuri (ANM)

Publicat

Publicitate

Vremea va continua să fie caniculară la nivelul întregii țări în următoarele două zile, însă de miercuri regimul termic va scădea semnificativ, iar temperaturile maxime vor scădea cu peste zece grade, pe fondul unor perioade de instabilitate atmosferică, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), pentru intervalul 7 – 20 iulie.

În Banat, după primele două zile din interval, cu val de căldură persistent și intens, vremea se va răci semnificativ, mediile valorilor diurne vor fi în scădere de la 38 – 39 de grade, la 23 de grade. După data de 9 iulie, treptat, valorile diune vor crește, media acestora va ajunge la 31 de grade la finalul primei săptămâni și spre 34 de grade la sfârșitul intervalului de anticipație. Valorile nocturne vor fi în scădere, de la o medie de 19 grade, până la 13 grade spre finalul primei săptămâni, iar ulterior vor crește treptat până la 17 – 18 grade. Probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va fi mai mare în intervalul 9 – 11 iulie și după data de 15 iulie.

În Crișana, în primele două zile din interval, cu val de căldură persistent și intens, mediile valorilor diurne vor fi de 35 – 37 de grade. Ulterior, vremea se va răci semnificativ, iar media maximelor termice va ajunge la 21 – 22 de grade. După data de 9 iulie, treptat valorile diurne vor crește, media acestora va ajunge la 28 de grade la finalul primei săptămâni și spre 32 de grade la sfârșitul intervalului. Valorile nocturne vor fi în scădere de la o medie de 19 grade, până la 12 grade spre finalul primei săptămâni, iar ulterior vor crește treptat până la 16 – 17 grade. Probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va fi mai mare în zilele de 9, 10 și 11 iulie și în cea de-a doua săptămână din interval.

În Transilvania, luni și marți, valul de căldură va fi persistent și intens, cu valori maxime, în medie, de 34 – 35 de grade. Apoi, în interval scurt de timp, vremea se va răci semnificativ, iar media valorilor diurne va ajunge la 23 de grade. După data de 10 iulie, valorile termice maxime vor avea tendința generală de creștere, iar media acestora va ajunge la 30 de grade. Valorile nocturne vor fi în scădere de la o medie de 15 – 16 grade, până la 10 grade spre finalul primei săptămâni, iar ulterior vor crește treptat până la 14 – 15 grade. Probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va fi mai mare în jurul datei de 10 iulie și după data de 15 iulie.

În Maramureș, în primele două zile din prima săptămână cu val de căldură persistent și intens, mediile valorilor diurne vor fi de 34 – 35 de grade. Ulterior, vremea se va răci semnificativ, iar media maximelor termice va ajunge la 22 de grade. După data de 9 iulie, treptat valorile diurne vor crește, iar media acestora va ajunge la 30 de grade la sfârșitul intervalului. Valorile nocturne vor fi în scădere de la o medie de 17 grade, până la 11 grade spre finalul primei săptămâni, iar ulterior vor crește treptat până la 15 grade. Pe aproape tot parcursul intervalului vor fi posibile manifestări de instabilitate atmosferică, cu probabilitate mai mare în jurul datelor de 10 și 15 iulie.

În Moldova, în primele două zile această săptămână, valul de căldură va fi persistent și intens, cu valori maxime în medie regională de 36 – 37 de grade. Ulterior, vremea se va răci semnificativ, iar media valorilor diurne va ajunge la 26 de grade. După data de 10 iulie, vor mai fi alternanțe termice, dar tendința generală va fi de creștere a maximelor, iar media acestora va ajunge la 31 de grade. Valorile nocturne vor fi în scădere de la o medie de 18 – 19 grade, până la 13 grade spre finalul primei săptămâni, iar ulterior vor crește treptat până la 17 grade. Probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va fi mai mare în jurul datei de 10 iulie și după data de 15 iulie.

Publicitate

În Dobrogea, până în data de 9 iulie, valul de căldură va fi persistent și intens, cu valori maxime, în medie, de 32 de grade, iar în partea continentală va fi caniculă. După această dată, vremea se va răci, iar media valorilor diurne va ajunge la 29 de grade. După data de 11 iulie, valorile termice maxime vor avea tendința de creștere ușoară, iar media acestora va ajunge la 32 – 33 de grade. Valorile nocturne vor fi în scădere de la o medie de 20 de grade, până la 17 grade spre finalul primei săptămâni, iar ulterior vor crește treptat până la 20 – 21 de grade. Probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va fi ridicată în jurul datei de 10 iulie, dar și după data de 16 iulie vor fi posibile averse și descărcări electrice.

În Muntenia, pe 7 și 8 iulie, valul de căldură va fi persistent și foarte intens, cu valori maxime, în medie, de 38 – 39 de grade. Ulterior, vremea se va răci semnificativ, iar media valorilor diurne va ajunge la 29 – 30 de grade. După data de 11 iulie, valorile termice maxime vor avea variații, cu tendința de creștere, iar media acestora va ajunge la 34 de grade. Valorile nocturne vor fi în scădere de la o medie de 19 grade, până la 15 grade spre finalul primei săptămâni, iar ulterior vor crește treptat până la 18 – 19 grade. Probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va fi mai mare în jurul datei de 10 iulie și după data de 16 iulie.

În Oltenia, în primele două zile, valul de căldură va fi persistent și foarte intens, cu valori maxime, în medie, de 39 de grade. Apoi, vremea se va răci semnificativ, iar media valorilor diurne va ajunge la 28 de grade. După data de 10 iulie, valorile termice maxime vor avea tendința generală de creștere, iar media acestora va ajunge la 35 de grade. Valorile nocturne vor fi în scădere de la o medie de 19 – 20 de grade în primele nopți, până la 13 – 14 grade spre finalul primei săptămâni, iar ulterior vor crește treptat până la 18 grade. Probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va fi mai mare în jurul datei de 10 iulie și după data de 16 iulie.

La munte, în primele două zile din interval, valul de căldură va fi persistent și intens, cu valori maxime, în medie, de 25 de grade și minime de 15 grade. Apoi, vremea se va răci semnificativ, media valorilor diurne va ajunge la 14 grade, iar a celor nocturne la 6 grade. După data de 11 iulie, valorile termice vor avea tendința generală de creștere, media maximelor va ajunge la 21 de grade, iar a minimelor la 12 grade. Probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va fi mare pe tot parcursul intervalului, dar mai ales în jurul datei de 10 iulie și după data de 15 iulie. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

PSD Botoșani: Valeriu Iftime tratează județul ca pe propria moșie

Publicat

Publicitate

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, a convocat o ședință extraordinară pentru a supune din nou votului proiectul privind alocarea a 3,9 milioane de lei din fondul de rezervă al CJ pentru alimentarea cu apă, instalarea de surse de energie regenerabilă și amenajarea de drumuri de exploatație agricolă.

Grupul consilierilor județeni PSD Botoșani atrage din nou atenția asupra modului arbitrar, lipsit de transparență și echitate, în care Valeriu Iftime continuă să împartă fondurile publice. Deciziile sale sunt dictate de criterii politice și afinități personale, nu de nevoile reale ale comunităților botoșănene. Orice încercare de a corecta aceste inechități este blocată sistematic.

În locul unor măsuri concrete și bine fundamentate, Valeriu Iftime preferă să livreze discursuri emoționale, să vândă iluzii și să întrețină o victimizare penibilă – un teatru politic care maschează, de fapt, lipsa soluțiilor reale și un populism ieftin.
Este inacceptabil ca localități precum Manoleasa, cu cel mai mare necesar zilnic de apă pentru animale din județ – 273 de metri cubi – să fie complet ignorate, în timp ce alte localități precum Concești (29 mc/zi), Broscăuți (34 mc/zi) sau Brăești (57 mc/zi) sunt clar avantajate. Orașul Darabani, cu 150 mc/zi necesar, primește în continuare 700.000 de lei, deși alte comunități au nevoi similare sau chiar mai mari.

În consecință, consilierii județeni PSD vor reveni cu un amendament clar, care reașază sumele alocate în funcție de nevoile reale, nu de criterii personale. Vom propune diminuarea alocărilor pentru Darabani, Brăești, Broscăuți și Concești cu câte 200.000 de lei și realocarea sumelor pentru comunele Manoleasa (necesar zilnic de apă pentru animale de 273 mc/zi), Ungureni (240 mc/zi) și Știubieni (239 mc/zi) și pentru Avrămeni (168 mc/zi), localitate în care chiar domnul președinte al CJ recunoștea, în campania electorală, existența unor probleme grave cu apa.

PSD Botoșani sprijină cu tărie investițiile pentru apă pentru animale, dar cere ca acestea să fie făcute pe baza unor criterii obiective, transparente și corecte. Banii publici nu sunt un instrument de imagine și nu pot fi împărțiți după bunul plac al unui politician ajuns vremelnic în fruntea Consiliului Județean.

Deși nou în politică, Valeriu Iftime s-a transformat rapid în exponentul unui sistem pe care botoșănenii l-au respins mereu – un sistem în care decizia publică este luată în funcție de interese de grup și prietenii politice, nu de binele comun.
Mai mult, în loc să se victimizeze și să vorbească despre „înjunghieri pe la spate”, președintele CJ ar trebui să înțeleagă că responsabilitatea de a convinge și de a obține susținerea unui proiect revine inițiatorului. În democrație, amendamentele sunt un drept legitim, nu o ofensă, iar abținerea de la vot a consilierilor PSD a fost un semnal clar: proiectul, în forma propusă, nu corespunde interesului public.

Publicitate

În ciuda presiunilor și a discursului populist al președintelui Consiliului Județean, PSD Botoșani va utiliza toate instrumentele democratice pentru a opri derapajele de la normele unei guvernări responsabile și echitabile.

 

Necesarul zilnic de apă pentru animale

 

Nr crt UAT Nr. exploatații zootehnice Bovine Ovine Caprine Porcine Necesar apă

(mc/zi)

1 Manoleasa 234 3670 3586 1505 200 273
2 Vorniceni 228 3115 7783 11 841 258
3 Ungureni 203 2338 11351 667 746 240
4 Știubieni 145 2902 7494 164 260 239
5 Coțușca 170 2437 3102 333 309 181
6 Corni 66 1586 5862 1333 2070 173
7 Avrămeni 133 2104 2468 1055 873 168
8 Darabani 115 1287 8025 876 415 150
9 Mihălășeni 121 1510 5353 550 719 145
10 Mitoc 104 1532 2575 1811 143 134

Comunicat de presă

Citeste mai mult

Eveniment

Zeci de vitezomani, amendați de polițiștii botoșăneni, în câteva ore. Șapte șoferi au predat permisul

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare viteza excesivă.

 

Astfel, activitățile s-au desfășurat în intervalul orar 16:00-20:00, pe arterele rutiere principale din județ, prilej cu care au fost controlate peste 40 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 29 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 35.000 de lei.

 

Dintre sancțiuni, 25 au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, iar în 7 dintre cazuri a fost dispusă ca măsură complementară reținerea permisului de conducere.

 

Publicitate

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Șoferi fără permis, alcool la volan și contrabandă: Seria infracțiunilor descoperite de polițiștii botoșăneni, în weekend

Publicat

Publicitate

La data de 6 iulie 20025, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi au oprit pentru control, pe DE 58, în afara localității Copălău, un autoturism condus de o femeie,  de 57 de ani, din orașul Flămânzi.

 

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că aceasta are exercitarea dreptului de a conduce autoturisme suspendată.

 

În continuare sunt efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

 

Publicitate

La data de 5 iulie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul județean D.J. 291 D, în orașul Darabani, un autoturism condus de o tânără de 32 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că aceasta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

 

 

La data de 6 iulie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au oprit pentru control, pe Bulevardul Victoriei din municipiul Dorohoi, un autoturism condus de un bărbat, de 52 de ani, din aceeași localitate.

 

Întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotets, valoarea rezultată fiind de 1,23 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

 

Percheziții ale polițiștilor Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

La data de 5 iulie 2025, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au pus în executare trei mandate de percheziție domiciliară la locuințele unor persoane bănuite de comiterea infracțiunii de contrabandă, din comuna Roma.

 

În urma activităților desfășurate, la locațiile vizate au fost identificate și ridicate aproximativ 500 de pachete de țigarete de diferite mărci, de proveniență Duty Free și Republica Moldova.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de contrabandă în formă asimilată.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending