Connect with us

Eveniment

VIDEO: A fost hram în Parohia Schit Orășeni. Protopop Petru Fercal: Un singur drum este, o singură biserică, o singură credință

Publicat

Publicitate

Schimbarea la Față a Mântuitorului, unul din Praznicele împărătești ale Bisericii Ortodoxe, sărbătorit la 6 august, a fost prilej de bucurie și pentru creștinii din Parohia Schit Orășeni, comuna Cristești și din localitățile limitrofe, care participa în fiecare an la acest hram.

În bisericuța străjuită de stejari seculari, o nouă slujbă de cinstire a ocrotitorului spiritual a sporit încărcătura duhovnicească lăsată moștenire de monahii care au viețuit aici cu sute de ani în urmă.

Zeci de creștini au cinstit sărbătoarea Schimbării la la Față a Mântuitorului, participând și anul acesta la slujbele rânduite în Biserica din Schit Orășeni cu prilejul hramului. Sâmbătă seara, s-a săvârșit slujba Vecerniei cu Litie, de către un sobor de preoți din care au făcut parte, alături de părintele paroh, Constantin Andrei-Ionuț, părintele protopop misionar Cristian Buhaciuc, pr. Marius Babiuc  de la Parohia Uspenia Botoșani, pr. Constantin Bolohan, fostul paroh și preoți cercul misionar Cristești, în frunte cu părintele Protopop Petru Fercal, care a ținut și un cuvânt de învățătură.

Părintele a arătat în predica sa că atunci când despărțim mintea de inimă suntem în mare pericol de a ne prăbuși, de a ne îndepărta de Dumnezeu. „Și în felul acesta, prin smerenie, prin tăierea voii, prin fapte bune, prin lucrarea la viața duhovnicească ne putem înălța, Îl putem vedea pe Dumnezeu și putem sta de vorbă cu Dumnezeu. Ș icum Dumnezeu nu vrea moartea păcătosului, ci să se întoarcă și să fie viu, iată cum prin Schimbarea la față, Dumnezeu cercetează lumea și o cheamă la o viață frumoasă, duhovnicească, bazată pe iubire, pace și înțelegere, pe comuniune și pe întrajutorare. Credința ortodoxă este cea care arde candela Adevărului. Față de alte credințe sau păreri, față de alte născociri care nu pot ajunge la Adevăr, ci îndepărtează pe om de adevăratul Dumnezeu”, a spus celor prezenți părintele Petru Fercal, la slujba Vecerniei cu Litie de sâmbătă seară.

Cuvântul preotului paroh, Constantin Andrei-Ionuț, rostit cu blândețea caracteristică, i-a emoționat pe credincioșii prezenți la slujbă. „Să ne rugăm la Dumnezeu să fie pace. Să fie liniște, pentru că Dumnezeu asta dorește, pace și liniște, nu tulburare. Tulburarea vine de la diavol. Omul care nu este cu Dumnezeu este în tulburare, este în rătăcire. omul care vrea să se arate că știe, că este pe o cale bună, nu este cu Dumnezeu, pentru că drumul spre Dumnezeu înseamnă smerenie. Și să nu uitați un lucru, că Dumnezeu i-a iertat pe toți. Unde? Pe cruce! Atunci când omul nu se smerește pierde pacea, pierde harul și pierde legătura cu Dumnezeu”,  spus printre altele părintele Andrei.

Seara de sâmbătă s-a încheiat cu tradiționala agapă frățească, cei prezenți fiind în duh de bucurie și de mulțumire pentru tot ce au primi de la Bunul Dumnezeu.

Publicitate

Duminică, creștinii prezenți la praznicul Schimbării la față a Mântuitorului în bisericuța de la Schit Orășeni au avut prilejul să se închine la moaștele Sfântului Pantelimon, mare făcător de minuni. Sfânta Liturghie a fost precedată de acatistul acestui sfânt grabnic ajutător și de Slujba Utreniei. Din soborul care a slujit alături de părintele protopop Petru Fercal și de părintele paroh Constantin Andrei-Ionuț au făcut parte Pr. Bendiac Mihai – Parohia Cristești II, Pr. Asmarandei Marcel – Parohia Unguroaia, Pr. Bolohan Constantin – Parohia Manolești Vale, Pr. Lăzărescu Ovidiu – Parohia Draxini. Părintele- inspector Mihai Zvorăște, inspector eparhial în cadrul Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, prezent în mijlocul credincioșilor și a clericilor a ținut cuvântul de învățătură (VIDEO).

Și de această dată, părintele protopop Petru Fercal a insistat pe păstrarea credinței noastre strămoșești și a valorilor familiei tradiționale, pe creșterea copiilor în spiritul valorilor creștine.

„Un singur drum este, o singură biserică, o singură credință. Nu vă lăsați timorați sau influențați, din stânga sau din dreapta. Pentru că noi mergem pe calea dreaptă, cea plăcută Domnului, pe calea mărturisirii. Să ținem la credința noastră ortodoxă. Să ținem la familia noastră, binecuvântată, din bărbat și femeie, prin Taina Sfintei Cununii. Să dăm naștere copiilor. Să nu ne lăsăm influențați că vin unii și alții cu fel și fel de gânduri și înșiruiri de la Sodoma și Gomora. Noi știm ce înseamnă familia, ce înseamnă credința, ce înseamnă țara”, a spus la finalul slujbei în cuvântul său părintele Petru Fercal.

Și cum sărbătoarea are și o latură lumească, pe lângă cea duhovnicească, creștinii prezenți duminică la slujbă au fost omeniți cum se cuvine cu bucate tradiționale de post.

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Anomalii climatice în 2024-2025: A doua cea mai caldă iarnă din istoria României. Temperaturi record

Publicat

Publicitate

Anomalii climatice în iarna 2024-2025: A doua cea mai caldă din istorie, cu temperaturi record de peste 20 de grade în România.

Iarna 2024-2025 a fost a doua cea mai caldă din istoria măsurătorilor meteorologice și a înregistrat o anomalie termică de +0,72°C la nivel global și +1,46°C în Europa, comparativ cu media perioadei 1991-2020, scrie alba24.ro.

Această creștere a temperaturilor confirmă tendința accelerată de încălzire a climei și evidențiază necesitatea unor măsuri urgente pentru combaterea schimbărilor climatice, avertizează Bogdan Antonescu, cercetător român specializat în climatologie și meteorologie.

În analiza sa, „Iarna 2024-2025 – Anomalii, recorduri și semnale de alarmă”, publicată de Infoclima, el subliniază și deficitul major de precipitații înregistrat în Europa și România, alături de multiple recorduri de temperatură, factori care accentuează impactul schimbărilor climatice asupra regiunii, potrivit g4media.ro.

Iarna 2024-2025: temperaturi extreme în Europa și România

Iarna 2024-2025 a fost una dintre cele mai calde din istorie, cu o temperatură medie în Europa mai mare cu 1,46°C față de perioada de referință și s-a situat la egalitate cu sezonul 2015-2016 în topul celor mai călduroase ierni.

Publicitate

De altfel, anul 2024 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, cu o temperatură medie globală de 15,1°C, depășind pragul de +1,5°C stabilit prin Acordul de la Paris.

În România, decembrie 2024 și ianuarie 2025 au fost mult mai calde decât de obicei. În ianuarie s-a înregistrat un record de 20,7°C la Pătârlagele, iar zilele cu îngheț au fost mult mai puține.

Temperaturile au variat semnificativ în funcție de regiune: în Dobrogea au fost între 4 și 6°C, în timp ce pe crestele munților au coborât sub -4°C.

Schimbarea a venit brusc în februarie, când temperaturile au scăzut sub media obișnuită.

De exemplu, la Moldova Veche s-au înregistrat +2,2°C, iar la Vf. Omu -11,7°C. În zonele extracarpatice centrale și estice, temperaturile au fost între -4°C și 0°C. Această tranziție bruscă a creat un contrast puternic cu începutul iernii, subliniind extremele climatice tot mai frecvente.

 
Schimbări climatice la nivel global

Încălzirea globală a fost resimțită puternic în iarna 2024-2025, cu cele mai mari creșteri de temperatură în regiunile arctice și subarctice, precum Alaska, Quebec și Siberia centrală, dar și în estul Himalayei și pe Platoul Tibetan.

În contrast, unele zone, cum ar fi centrul și estul Statelor Unite sau nordul Chinei, au înregistrat temperaturi sub media climatologică.

Europa a fost, în mare parte, mai caldă decât de obicei, cu excepția Islandei și a nordului Franței, unde valorile termice s-au menținut în limite normale.

Cele mai semnificative abateri s-au înregistrat în nord-estul continentului, în regiunea Alpilor și de-a lungul Mării Adriatice, unde temperaturile au fost considerabil mai ridicate față de valorile obișnuite pentru această perioadă.

Deficit de precipitații în Europa: impact asupra solului și agriculturii

Iarna 2024-2025 a fost marcată de un deficit considerabil de precipitații în mare parte din Europa, cu excepția unor regiuni din nordul continentului, Italiei și Franței.

Cele mai severe lipsuri de apă s-au înregistrat în Peninsula Iberică, sud-estul Europei, inclusiv România, dar și în nordul Africii, unde umiditatea solului a scăzut cu până la 28% sub media normală.

În schimb, Scandinavia și anumite zone din Europa Centrală au avut precipitații ușor peste medie.

Această distribuție inegală a precipitațiilor afectează direct ecosistemele și agricultura, avertizează cercetătorul Bogdan Antonescu. Potrivit analizei sale, aceste fluctuații climatice extreme subliniază impredictibilitatea vremii și impactul încălzirii globale.

Iarna 2024-2025 reprezintă un nou semnal de alarmă privind necesitatea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și adoptării unor măsuri climatice eficiente la nivel global.

Citeste mai mult

Eveniment

CFR: 80 de trenuri vor fi afectate de trecerea României la ora de vară

Publicat

Publicitate

Un număr de 80 de trenuri vor fi afectate de trecerea României la ora oficială de vară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ora 03:00 va deveni ora 04:00, informează CFR SA.

‘În noaptea de sâmbătă spre duminică, 29/30 martie 2025, România va trece la ora oficială de vară. Astfel, ora 03:00 va deveni ora 04:00. Această modificare nu determină schimbări majore în circulația trenurilor, însă anumite trenuri de călători aflate în parcurs la ora schimbării vor înregistra ajustări sau întârzieri’, se arată într-un comunicat al companiei.

Impactul asupra circulației trenurilor va fi următorul: trenurile aflate în circulație la ora 03:00 vor avea întârzieri, întrucât ora 03:00 devine ora 04:00; trenurile care urmează să plece după ora 04:00 vor circula conform orarului stabilit; trenurile internaționale care tranzitează granițele cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina și Bulgaria vor circula conform mersului de tren valabil pentru ora de vară.

La nivel național, 80 de trenuri de călători sunt afectate de această modificare, dintre care: 35 de trenuri vor staționa pentru adaptarea la noua oră; 40 de trenuri vor fi afectate în parcurs; cinci trenuri vor fi anulate, iar un tren suplimentar va fi introdus pentru a asigura continuitatea serviciilor.

AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Campanie de cercetare arheologică prin scanarea așezărilor cucuteniene din zona comunei Vaculești, Botoşani

Publicat

Publicitate

În cadrul parteneriatului internațional dintre Muzeul Județean Botoșani și universitatea Friedrich Alexander din Erlangen-Nürnberg, Germania, se desfășoară o campanie de cercetare arheologică prin scanarea așezărilor cucuteniene din zona comunei Vaculești, jud. Botoşani.

Rezultatele interesante nu au întârziat să apară. Concomitent cu scanarea geofizică, studenții colectează materialele de la suprafața terenului, cu scopul de a realiza harta cu zonele cele mai afectate de agricultură.

sursa: facebook Muzeul Județean Botoșani

Citeste mai mult

Eveniment

O tânără de 20 de ani, din municipiul Botoșani, este de negăsit! Dacă ați văzut-o, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere de 20 de ani, din municipiul Botoșani.

Aceasta a părăsit domiciliul în data de 28 martie a.c., în jurul orei 14:00, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

Bodoi Roberta Andreea are următoarele semnalmente: 1,73 m înălțime, 79 de kg, ochi căprui,. Păr șaten, poartă ochelari de vedere cu rama roșie.

Vestimentație: geaca din fâș de culoare neagră, pantaloni de trening de culoare bleumarin, adidași negri.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending