Connect with us

Eveniment

VIDEO: A fost bucurie și emoție duhovnicească la Biserica „Sfântul Spiridon” din municipiul Botoșani, cu prilejul hramului

Publicat

Publicitate

Ieri, parohia din municipiul Botoșani care-l are ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Ierarh Spiridon a fost în sărbătoare. Biserica istorică ocrotită de marele ierarh a devenit cu acest prilej loc de binecuvântare şi de bucurie pentru foarte mulţi credincioşi, veniți din toate colțurile orașului pentru a participa la slujbele rânduite de hram şi pentru a se închina la icoana Sfântului Ierarh Spiridon, dar și la racla cu sfintele moaște ale Sfântului Mina și ale Sfântului Gheorghe.

Biserica „Sf. Spiridon” din municipiul Botoșani este înscrisă în Lista Monumentelor istorice și de artă a Direcției Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii din România. A fost construită „din nou” în anul 1789 pe urmele altei biserici de lemn şi a fost sfinţită la 8 noiembrie 1801, în timpul vrednicului de pomenire preot iconom Iftimie Bâţgan de către Mitropolitul Iacob Stamate.

„În Biserica slavei tale stând, în cer ni se pare a sta”

Sărbătoarea a început luni seară, cu slujba Vecerniei cu Litie, oficiată de părintele protopop Petru Fercal, înconjurat de un sobor numeros de preoți de la parohiile din municipiul Botoșani și localitățile limitrofe. Mulțime de credincioși au umplut lăcașul de cult până la refuz, uniți în rugăciune cu evlavie față de Sfântul Spiridon, mare făcător de minuni.

Răspunsurile la strană au fost oferite de mai mulți psalți din municipiul Botoșani. Grupul lor a fost completat de trei preoți: Marian Macuc, Dumitru Anușca  (Icuseni) și  Ionuț Daniel Muraru care a venit din Parohia „Naşterea Maicii Domnului” Slobozia, Pașcani. Efectul duhovnicesc al interpretării, deosebit de înăltătoare, a sporit rugăciunea tuturor celor prezenți la popasul duhovnicesc prilejuit de hramul Bisericii Sfântul Spiridon din Botoșani.

„Stăpâne, mult-milostive Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru…”, a rostit părintele protopop Petru Fercal care a binecuvântat prin rugăciunea Litiei şi înmulțirea principalelor surse de întreținere a existenței fizice.

Publicitate

Cuvântul de învățătură rostit de părintele Petru Fercal la finalul slujbei pentru credincioșii prezenți,a cuprins momente din viața și minunile Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei. (VIDEO în articol).

„Noi cei de astăzi trebuie să înțelegem că dacă dorim să ne apropiem de Dumnezeu trebuie să avem inimă curată ca să încapă acolo Hristos Domnul și lumea întreagă. Și astăzi avem mulți învățați. Unii îl găsesc pe Dumnezeu, alții trec pe lângă Dumnezeu și nu-L recunosc. Depinde de inima omului. Trebuie să avem în vedere că nu numai trupul cere hrană, ci și sufletul și să ne întărim sufletul cu rugăciunea, cu citirea cărților sfinte, cu trăirea Sfintei Liturghii, cu Sfânta Împărtășanie mai deasă, ca să rămână Hristos Dumnezeu neîncetat în vasul inimii noastre. Să strălucească de acolo lucrarea faptelor bune. Ca să ne asemănăm și noi așa cum Sfântul Spiridon a fost bun, plin de milă și grabnic ajutător și tămăduitor”, a spus în cuvântul său părintele protopop.

Seara s-a încheiat cu un moment emoționant întreținut de  Corul de colindători „Sfântul Nicolae” care au primit la sfârșit mere și colaci, potrivit tradiției.

În ziua de prăznuire a Sfântului Spiridon, biserica a fost din nou arhiplină de credincioșii care au ținut să participe la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată în sobor.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frățească.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Bărbat din municipiul Botoșani, reținut pentru amenințare. Față de acesta a fost emis ordin de protecție și este monitorizat electronic

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 38 de ani, din municipiul Botoșani, bănuit de comiterea infracțiunii de amenințare.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, a adresat amenințări cu acte de violență și cu moartea soției sale, cu care este în proces de divorț, creându-i acesteia o stare de temere.

 

În urma completării formularului de risc, a fost emis ordin de protecție provizoriu, iar la solicitarea victimei, bărbatul va fi monitorizat electronic.

 

Publicitate

Acesta a fost reținut pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Începe proiectarea noului pod dintre Vârfu Câmpului și Zvoriștea

Publicat

Publicitate

Astăzi începe proiectarea noului pod peste Siret de pe DN29A, Dorohoi – Suceava.

Pe 8 ianuarie, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași a emis ordinul de începere a proiectării din data de 20 ianuarie. Podul peste Siret leagă comunele Vârfu Câmpului (Botoșani) și Zvoriștea (Suceava) și este situat la kilometrul 22+859 de pe DN29A.

„Construirea unui nou pod peste Siret, între Vârfu Câmpului și Zvoriștea, este un obiectiv prioritar pentru infrastructura rutieră din județul nostru. Actualul pod prezintă probleme grave de siguranță și a fost necesară chiar restricționarea traficului, pentru ca acesta să se desfășoare în siguranță. Alături de colegii din echipa PSD Botoșani, am făcut demersuri pentru alocarea sumelor necesare din Programul de Transport pentru construirea unui nou pod, mai ales că județul nostru are o importanță strategică, dată fiind situația din Ucraina”, a declarat senatorul Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

Perioada de proiectare a noului pod va fi de 12 luni, în timp ce execuția va dura 24 de luni. În paralel, va fi realizată o variantă de ocolire și un pod provizoriu. Bugetul total aprobat de Ministerul Transporturilor pentru această investiție se ridică la aproximativ 20 de milioane de euro, bani asigurați din fonduri europene.

Noul pod va avea o lungime totală de 173 de metri și o lățime de 11,5 metri, iar partea carosabilă va fi de 7,8 metri. Soluția tehnică prevede înlocuirea podului existent cu unul nou cu cinci deschideri și cu suprastructura alcătuită din arc metalic pentru deschiderea principală și din grinzi de beton armat pentru celelalte deschideri.

În prezent, traficul pe drumul Dorohoi – Suceava se realizează peste râul Siret pe un pod vechi de peste 90 de ani, construit pe grinzi metalice, care, de la darea în folosință și până astăzi, nu a mai fost reabilitat.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

APIA Botoșani: Stadiul autorizării plăților aferente anului de cerere 2024

Publicat

Publicitate

Până la data de 16 ianuarie 2025, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani a autorizat la plată suma totală de 205.115.655 lei, reprezentând avans și plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 25.280 fermieri, astfel:

–  204.575.011 lei din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA);

–      451.167 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR);

 

– 89.477 lei cofinanțare de la Bugetul Național (BN1).

În Campania 2024, plățile din (FEADR) și (BN1) pentru intervențiile DR (dezvoltare rurală) se efectuează de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Publicitate

Plăţile pentru intervențiile finanțate din FEGA se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9753 lei/euro, iar plăţile pentru măsuri finanțate din FEADR la cursul de schimb valutar de 4,9756 lei/euro.

APIA asigură toți fermierii de sprijin, implicare și atașament!

Citeste mai mult

Eveniment

Luni, 20 ianuarie: Blue Monday – cea mai deprimantă zi din anul 2025. Cum a apărut conceptul

Publicat

Publicitate

A treia zi de luni din ianuarie este considerată a fi cea mai deprimantă zi a anului. În 2025, „Blue Monday” sau „Lunea cea tristă” corespunde datei de 20 ianuarie.

Deși conceptul a fost inițial creat în scopuri de marketing, ideea a captat atenția publicului și a generat interes în legătură cu influența unei varietăți de factori asupra stării de sănătate mintală. 

Originea conceptului de Blue Monday

Conceptul de „Blue Monday” a apărut prima dată în anul 2005 într-un comunicat de presă al companiei britanice de turism Sky Travel, în cadrul unei acţiuni de PR. Rețeta pentru a combate melancolia și pentru a depăși tristețea acestei zile era la fel de simplă ca efectuarea unei călătorii, încurajând oamenii să caute destinații.

Pentru campania de marketing menționată anterior, care a dus la stabilirea acestei zile, dr. Cliff Arnall, un profesor psiholog de la Universitatea Cardiff a conceput o „formulă” prin care a fost identificată cea mai tristă zi a anului.

Pentru determinarea zilei este luată în calcul o combinație de factori negativi, precum vremea rece și întunecată, datoriile acumulate după sărbători, venitul lunar, timpul scurs de la sărbătorile de iarnă, eșecul în respectarea rezoluțiilor de Anul Nou, nivelul de motivație scăzută și nevoia de a acționa.

Publicitate

Deși formula a fost criticată și considerată pseudo-științifică, aceasta a atras atenția datorită combinației de factori care contribuie la starea generală de tristețe din luna ianuarie.

Ştiinţa din spatele formulei a fost frecvent pusă la îndoială şi foarte atent analizată pentru că ar putea banaliza depresia.

Formula calculului pentru Blue Monday

Formula atribuită calculului pentru Blue Monday, concepută de Cliff Arnall, este următoarea:

[W+(D−d)]× TQ / M×N

Unde:

  • W = condițiile meteo (weather)
  • D = datoriile acumulate după sărbătorile de iarnă (debt)
  • d = venitul lunar (monthly income)
  • T = timpul trecut de la Crăciun (time since Christmas)
  • Q = eșecul în a menține rezoluțiile de Anul Nou (failure to maintain New Year’s resolutions)
  • M = nivel scăzut de motivație (low motivational levels)
  • N = nevoia de a lua măsuri (need to take action)

Formula este adesea considerată mai degrabă un instrument de marketing decât o formulă matematică validă, deoarece variabilele folosite sunt vagi și imposibil de măsurat în mod obiectiv, ceea ce subliniază natura sa pur simbolică și publicitară.

Îndoieli și controverse despre Blue Monday

„Nu există depresie de 24 de ore. Există o afecţiune cunoscută sub numele de tulburare afectivă sezonieră (Seasonal Affective Disorder – SAD), care este o formă de depresie ce se poate manifesta în anumite anotimpuri”, a comentat unul dintre colegii universitari ai lui Arnall, dr. Dean Burnett.

Cu toate acestea, potrivit lui Burnett, afecţiunea nu durează doar o zi. Simptomele SAD pot include iritabilitate, dispoziţie scăzută persistentă şi sentimente de inutilitate.

De atunci, Arnall şi-a cerut scuze dacă a indus în eroare pe cineva cu privire la a treia zi de luni a lunii ianuarie şi la capacitatea ei depresivă, reînnoind o campanie care pune accentul pe mesajul esenţial al menţinerii unei bune sănătăţi mintale şi al luării măsurilor necesare pentru a asigura acest lucru.

În ciuda dezbaterii, nu a fost nevoie de mult timp pentru ca ideea de Blue Monday să fie îmbrăţişată de companii care o folosesc pentru a vinde produse care pot îmbunătăţi o perspectivă sumbră, perpetuând în cele din urmă utilizarea termenului Blue Monday. Pseudoştiinţă sau nu, acest concept a fost preluat şi în restul lumii, inclusiv în România.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending