Vineri, în satul Victoria din comuna Stăuceni a fost cu adevărat sărbătoare. Cu mic cu mare, localnicii, dar și credincioși din alte zone ale județului, au ținut să își arate prețuirea față de cel care a plecat din mijlocul lor și a devenit un simbol al ortodoxiei românești, Preafericitul TEOCTIST Arăpașu.
Evenimentul coincide cu un moment istoric, după ce marți s-au împlinit 100 de ani de la aprobarea de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a actului de înființare al Patriarhiei Române. Patriarhul Miron Cristea, Arhiepiscopul Bucureștilor și Mitropolitul Ungro-Vlahiei (Munteniei) devenea astfel primul Patriarh al României. La acel moment, într-un sat mic și aparent neînsemnat, cel ce avea să fie al cincilea patriarh împlinea 10 anișori. Comemorarea a 110 ani de la nașterea PF Teoctist se leagă anul acesta și de canonizarea a 16 sfinți români.
La biserica ctitorită de Preafericitul Teoctist, vineri, a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de părintele protopop misionar Daniel-Constantin Țăranu, împreună cu un sobor de preoți care au ținut să fie alături de părintele paroh al bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din Victoria, pr Bogdan Azamfirei. Răspunsurile la strană au fost date de mai mulți copii și tineri din grupa de cateheză a Parohiei ,, Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoșani și mai mulți cântăreți bisericești.
Au participat la slujba Sfintei Liturghii și senatorul Doina Federovici, deputatul Marius Budăi și primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraș, un vrednic apărător al valorilor culturale și creștine în zonă.
După momentele înălțătoare din cadrul Sfintei Liturghii, a fost săvârșit în biserică parastasul pentru Preafericitul Părinte Teoctist.
După slujbă, alaiul de preoți s-a îndreptat către Casa Memorială din satul Tocileni, unde au participat zeci de persoane, demonstrând că dragostea nu moare niciodată și singurele legături care trec în veșnicie nu sunt legăturile pe care le avem cu lucrurile noastre, ci sunt cele pe care le avem cu cei cei pe care i-am îndrăgit și care ne-au îndrăgit și au trecut dincolo de această lume.
Publicitate
După slujba parastasului, părintele protopop misionar Daniel Țăranu a ținut un cuvânt emoționat în care a evocat personalitatea PF Teoctist și a evidențiat dragostea și recunoștința localnicilor care se adună an de an pentru a cinsti memoria celui care a fost al cincilea patriarh al României.
„De ce este importantă ziua de astăzi? Pentru că așa cum spune și Sfântul Apostol Pavel: Pe înaintșii noștri, pe mai-marii noștri care v-au vestit cuvântul lui Dumnezeu și mai ales pe cei care au luat cuvântul vestit de alții și l-au înflorint, l-au înfrumusețat și l-au făcut atât de folositor nouă, dându-ne pilde, pentru că este foarte important să avem exemple în viața noastră. Și gândiți-vă dumneavoastră cât de binecuvântați puteți fi pentru că Dumnezeu a binevoit ca în acest sat, în această parte a Botoșaniului, să se nască un întâistătător al bisericii noastre ortodoxe. Este o mare cinste și o mare bucurie și duhovnicească și o mare recunoaștere când avem ocazia să ne aducem aminte de cei care ne sunt pilde și să vedem că Dumnezeu și din rândurile noastre poate ridica sfinți”, a spus părintele protopop misionar Daniel Țăranu.
Primarul comunei Stăuceni a mulțumit tuturor pentru respectul oferit înaintașilor și a dăruit mai multe plachete aniversare celor care se implică într-un fel sau altul în păstrarea nealterată a memoriei și lucrării duhovnicești a PF Teoctist Arăpașu.
Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frățească, nelipsite fiind sărmăluțele. gospodinele din Tocileni demonstrând că, pe lângă faptul că sunt evlavioase și urmașe demne ale patriarhului, sunt și foarte bune gospodine.
Părintele Patriarh Teoctist s-a născut în data de 7 februarie 1915 în satul Tocileni din județul Botoșani. A primit numele de Teodor, fiind cel de-al zecelea copil al familiei Dumitru și Marghioala Arăpașu. A intrat frate în Mănăstirea Vorona în anul 1928, apoi în Mănăstirea Neamț în anul 1931.
Studii
Teodor Arăpașu a absolvit Seminarul Monahal de la Mănăstirea Cernica în anul 1940. A fost tuns în monahism la Bistrița, județul Neamț, sub numele Teoctist în data de 6 august 1935 și a fost hirotonit ierodiacon în data de 4 ianuarie 1937.
Între 1940-45 a studiat la Facultatea de Teologie din București, în paralel, îndeplinind diferite funcții administrative în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor.
În data de 1 martie 1945 a fost transferat la Centrul Eparhial din Iași, fiind hirotonit ieromonah în data de 25 martie 1945 și hirotesit arhimandrit în 1946.
Între anii 1945-1947 a fost preot slujitor, iar apoi Mare Eclesiarh la Catedrala Mitropolitană din Iași și Exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor (1946-1948). În această perioadă a urmat cursurile Facultății de Litere și Filozofie din Iași. În data de 28 februarie 1950 a fost ales în funcția de Episcop vicar patriarhal cu titlul Botoșăneanul.
Părintele Teoctist a fost secretar al Sfântului Sinod, rector al Institutului Teologic Universitar din București (1950-1954 ) și a condus diferite sectoare din cadrul Administrației Patriarhale.
Activitate pastorală
În data de 16 septembrie 1962 a fost instalat ca Episcop la Arad (ales la data de 28 iulie) unde a păstorit 10 ani (între decembrie 1969 – decembrie 1970, locțiitor de Episcop la Oradea).
La 25 februarie 1973 a fost întronizat Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei (28 ianuarie).
În data de 9 octombrie 1977, Părintele Teoctist a primit demnitatea de Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Sucevei (ales la 25 septembrie).
Începând cu luna iulie a anului 1980 și până în ianuarie 1982 a îndeplinit și funcția de locțiitor de Mitropolit al Ardealului. După moartea Patriarhului Iustin (31 iulie 1986) a devenit locțiitor de Patriarh.
La data de 9 noiembrie 1986 a fost ales, iar la 16 noiembrie a fost întronizat ca Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
După 21 ani de păstorire ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Părintele Teoctist a trecut la cele veșnice în data de 30 iulie 2007.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Vineri, pentru mai mulți elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 11 din Botoșani, clopoțelul nu a sunat pentru ore, ci pentru zâmbete, alergări și îmbrățișări. Într-o atmosferă plină de emoție și râsete, în sala de sport a Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare”, s-a derulat o competiție sportivă cu totul specială, inclusă într-un proiect marca Școala Nr. 11, aflat acum la a doua ediție, în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Botoşani.
În cadrul activității, nu doar copiii au fost în centrul atenției, ci și părinții lor, cu toții alergând, trăgând de frânghie, încurajându-se, redescoperind astfel, împreună, bucuria pură a jocului.
„Familia mea face sport”, un demers plin de căldură, este un proiect gândit și propus anul trecut de îndrăgita profesoară de la Școala Gimnazială Nr. 11, Carmen Socianu, care a găsit înțelegere la conducerea unității de învățământ și sprijin la DJST.
Lecția bucuriei în pași de alergare: Părinți și copii, împreună sala de sport a Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare”
Aproape o sută copii și părinți, din două clase, au lăsat grijile deoparte și s-au aliniat la start, cu emoții în suflet și mâinile strânse unele în altele. Au urmat probele de viteză și rezistență, unde nu timpul a contat, ci râsul din ochii copiilor și efortul comun. Iar când a venit vremea tragerii de frânghie, sala a fost cuprinsă de o veselie molipsitoare. Susținătoare de nădejde a micuților din clasele întâi A și D au fost cele două reputate învățătoare Mirela Brehuescu
Doina Răduţac.
„După prima ediție am descoperit că implicarea părintelui în activitatea sportivă a motivat copilul sa facă mai multă mișcare. Ediția aII-a a adus la activitate mai mulți părinți, dornici să facă sport alături de copiii lor, mai dezinvolti și mai competitivi”, a spus, cu ochii luminați de emoție, profesoara Carmen Socianu.
Publicitate
Pentru părinții și frații prezenți, singurul regret a fost… că s-a terminat prea repede. „Am trăit clipe foarte amuzante, împreună cu micuții și părinții, dar și o mare bucurie pentru că m-am simțit din nou ca în clasele primare. Și da, îmi voi lua revanșa la următoarea ediție”, a glumit o adolescentă care a venit să-și susțină sora în competiție, învinsă de câteva ori de gravitație, dar și de bucuria momentului.
La final, copiii și părinții au fost răsplătiți cu diplome, oferite de Ana Țepeș, inspector sportiv, dar adevărata recompensă a fost bucuria împărtășită, timpul petrecut împreună și amintirile care vor rămâne vii mult timp de acum încolo.
Ziua de 9 Mai nu este doar o filă de istorie, ci o triplă reverberație în inima românilor: este ziua în care, în 1877, România și-a proclamat independența, este ziua în care, în 1945, omenirea a respirat ușurată la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, dar și momentul în care, astăzi, celebrăm idealul comun al păcii și unității – Ziua Europei.
La Vorona, această zi a prins culoare, sunet și gust în sufletele elevilor de la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt”, care au marcat-o printr-o activitate aparte, încărcată de semnificații și emoție. S-au unit, la propriu și la figurat, clasele V-XI într-un adevărat festival al diversității europene, în care fiecare grupă de elevi a reprezentat câte o țară membră a Uniunii Europene.
Holurile liceului s-au transformat în bulevardele unei Europe în miniatură. Costumele tradiționale, muzica autentică, dansurile specifice, mâncărurile care au făcut istorie în bucătăriile continentului, monumentele și personalitățile marcante ale fiecărei națiuni – toate au fost prezentate cu entuziasm și migală.
Standurile au fost evaluate de un juriu format din elevii clasei a XII-a și profesori ai școlii, care au avut sarcina dificilă de a alege cele mai bine pregătite echipe. După degustări savuroase și prezentări atent construite, au fost desemnate țările câștigătoare, dar adevărata victorie a fost aceea a înțelegerii, a implicării și a respectului reciproc.
„A fost un concurs, da, dar mai presus de toate a fost o lecție despre ce înseamnă să fii european fără să renunți la cine ești. Tradițiile noastre nu se pierd, ci se împletesc cu ale altora într-un mozaic cultural de care putem fi mândri”, au transmis cadrele didactice coordonatoare.
Prin această inițiativă, elevii nu doar că au învățat despre țările Europei, ci au exersat spiritul civic și apartenența la o comunitate mai mare, una care își pune în centrul valorilor demnitatea, libertatea, respectul, solidaritatea și pacea.
Publicitate
“Felicitări tuturor participanților!
La mulți ani, Europa! La mulți ani, România europeană!”, au transmis cadrele didactice coordonatoare din cadrul Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona.
Iată și câteva imagini surprinse cu această ocazie:
Duminică, 11 mai 2025, creștinii din DOrohoi vor avea parte de aleasă trăire duhovnicească, sub binecuvântarea și căldura rugăciunii aduse de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. În mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, ierarhul va oficia Sfânta Liturghie, învăluind sufletele celor prezenți cu liniștea și har.
După cuvântul de învățătură, în care va așeza semințele credinței și iubirii creștine, Preasfințitul Nichifor va înălța o rugăciune specială pentru doi tineri care își vor uni destinele în fața altarului, în Sfânta Taină a Cununiei. Comunitatea va fi astfel martora unui început de drum, pecetluit de rugăciune și binecuvântare arhierească.
Parohia care îi va găzdui pe credincioși în această zi de sărbătoare are o poveste tăcută, dar vie. Înființată în 1997, prin grija și binecuvântarea de atunci a Preafericitului Părinte Daniel, parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a crescut în credință și jertfelnicie. Prima capelă, o construcție provizorie dar plină de suflet, a fost sfințită în 1998 de Înaltpreasfințitul Calinic, oferind oamenilor un loc de rugăciune în vremuri de început. Cu inimă plină de râvnă, părintele Constantin Ceobanu a fost cel care a pus temelia visului unei biserici mari, cu proiecte, fonduri și o comunitate unită în jurul altarului.
Spre seară, pașii Preasfințitului Nichifor se vor îndrepta către comuna Vorniceni, acolo unde, în Parohia „Sfântul Ilie” – Dealu Crucii, va avea loc sfințirea casei praznicale. O clădire nu doar de piatră, ci de nădejde și comuniune, loc al întâlnirilor sufletești după fiecare Sfântă Liturghie, loc în care bucuriile și durerile credincioșilor se vor împărtăși sub semnul dragostei frățești.
Ziua de 11 mai se anunță a fi una a bucuriei, a binecuvântării și a prezenței vii a credinței, în care oamenii se vor simți mai aproape de cer, prin păstorul lor, Preasfințitul Nichifor.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Slovacă asupra faptului că, în contextul focarelor de febră aftoasă, autoritățile slovace au decis prelungirea controalelor la frontierele cu Ungaria și Austria, până la data de 7 iulie, la miezul nopții.
De asemenea, autoritățile slovace au decis închiderea temporară, în aceeași perioadă de timp, a următoarelor puncte de trecere a frontierei:
Autoritățile din Republica Slovacă atenționează că pe durata controalelor ministerul slovac de interne poate stabili ca unele puncte de frontieră să fie închise traficului rutier.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale misiunii diplomatice a României la Bratislava: + 421 2 207 27 447, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.
Publicitate
De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al Ambasadei României la Bratislava: +421 902 411 268.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet bratislava.mae.ro și www.mae.ro. AGERPRES