Connect with us
Publicitate

Economie

Veste bună pentru agricultori și fermieri: Avansul pentru plăţile directe destinate agricultorilor se va achita din 16 octombrie

Publicat

Publicitate

Ministerul Agriculturii urmează să demareze, în 16 octombrie, achitarea avansului pentru plăţile directe finanţate din FEGA, din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027.

“MADR este pregătit să demareze plata avansului pentru plăţile directe începând cu data de 16 octombrie, în acest sens fiind publicat în transparenţă decizională pe site-ul instituţiei proiectul de Ordin pentru aprobarea în anul 2024 a realocării sumelor şi stabilirea condiţiilor de acordare a avansului pentru plăţile directe finanţate din FEGA, din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027. Prin demararea plăţilor de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură la data stabilită, MADR îşi propune să asigure astfel capitalul financiar necesar pentru a permite beneficiarilor să-şi elaboreze propriul plan de afaceri şi program de dezvoltare pe termen scurt, în condiţii de predictibilitate a nivelului sumelor pe care urmează să le primească”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Nivelul avansului este prevăzut la 70% din cuantumul plăţii, urmând a fi acordat pentru următoarele intervenţii aferente plăţilor directe din Planul strategic PAC 2023 – 2027: PD-01 Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilităţii (BISS); PD-02 Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilităţii (CRISS); PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri; PD-04 Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil; PD-05 Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiţionale); PD-06 Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantaţiile pomicole, viticole, pepiniere şi hameişti; PD-21 Sprijin cuplat pentru venit – vaci de lapte; PD-22 Sprijin cuplat pentru venit – carne de vită; PD-23 Sprijin cuplat pentru venit – bivoliţe de lapte; PD-24 Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine.

Cuantumul maxim planificat per hectar în cazul PD-05 Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiţionale) este de 98,80 euro/ha, pentru PD-06 Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantaţiile pomicole, viticole, pepiniere şi hameişti, de 102,60 euro/ha, iar în cazul PD-04 Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil nivelul este stabilit la 69,76 euro/ha, prin redistribuirea fondurilor rămase disponibile în cadrul PD-05 şi PD-06.

În cazul intervenţiilor PD-01, PD-02 şi PD-03, valoarea cuantumului per hectar la care se raportează nivelul avansului ia în calcul raportarea alocării financiare disponibile la suprafeţele solicitate pentru plată în anul 2024, rezultând un cuantum maxim de 96,39 euro/ha pentru PD-01, 52,34 euro/ha pentru PD-02 şi 42,47 euro/ha pentru PD-03.

Totodată, proiectul de ordin vizează aprobarea procentului maxim al avansului şi cuantumul per cap animal la care se raportează acesta, pentru sprijinul cuplat din sectorul zootehnic. Astfel, cuantumurile maxime propuse sunt de 296,12 euro/cap în cazul PD-21, 190,82 euro/cap pentru PD-22, 160 euro/cap pentru PD-23, respectiv 12,54 euro/cap în cazul PD-24, se mai arată în comunicat.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Valeriu Iftimie anunță că Leon Dănăilă s-a alăturat echipei PNL Botoșani, în calitate de consilier onorific

Publicat

Publicitate

Noul președinte ales al Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftimie, anunță că Leon Dănăilă s-a alăturat echipei PNL Botoșani, în calitate de consilier onorific.

„Astăzi am avut o întâlnire cu domnul Leon Dănăilă, un botoșănean pe care nu aveți cum să nu îl cunoașteți, care are o carieră impresionantă în spate, atât ca om politic, cât mai ales ca neurochirurg care și-a dedicat întreaga viață pacienților săi. Pentru că m-a inspirat mult de-a lungul timpului, i-am propus să se alăture echipei mele, în calitate de consilier onorific, și să contribuie, cu la fel de multă dedicare ca și până acum, la dezvoltarea județului nostru.

Îi mulțumesc pe această cale că a acceptat să îmi fie alături pe parcursul acestor 4 ani de mandat care vor urma la Consiliul Județean, în care am promis că vom schimba complet fața județului.

Doar alături de oameni care au demonstrat că pot face ceva pentru comunitate putem aduce o schimbare în Botoșani și, alături de domnul Dănăilă, deja simt că suntem mai aproape de obiectivul nostru!”, a transmis noul președinte ales al Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftimie.

Citeste mai mult

Eveniment

Alegeri PREZIDENȚIALE 2024: Ordinea de pe buletinele de vot. 14 candidaturi validate de BEC. LISTA definitivă a candidaților

Publicat

Publicitate

Biroul Electoral Central a stabilit, joi, prin tragere la sorţi, ordinea de înscriere în buletinul de vot a candidaţilor la alegerile prezidenţiale, relatează agerpres.ro.

Potrivit unui comunicat al BEC, ordinea pe buletinul de vot va fi următoarea:

* Poziţia nr. 1 – Elena-Valerica Lasconi – Uniunea Salvaţi România;

* Poziţia nr. 2 – George-Nicolae Simion – Alianţa pentru Unirea Românilor;

* Poziţia nr. 3 – Ion-Marcel Ciolacu – Partidul Social Democrat;

* Poziţia nr. 4 – Nicolae-Ionel Ciucă – Partidul Naţional Liberal;

Publicitate

* Poziţia nr. 5 – Hunor Kelemen – Uniunea Democrată Maghiară din România;

* Poziţia nr. 6 – Mircea-Dan Geoană – candidat independent;

* Poziţia nr. 7 – Ana Birchall – candidat independent;

Publicitate

* Poziţia nr. 8 – Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru – Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională;

* Poziţia nr. 9 – Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie;

* Poziţia nr. 10 – Ludovic Orban – Forţa Dreptei;

* Poziţia nr. 11 – Călin Georgescu – candidat independent;

* Poziţia nr. 12 – Cristian Diaconescu – candidat independent;

* Poziţia nr. 13 – Cristian-Vasile Terheş – Partidul Naţional Conservator Român;

* Poziţia nr. 14 – Silviu Predoiu – Partidul Liga Acţiunii Naţionale.

BEC precizează că tragerea la sorţi a fost efectuată în şedinţa de joi, în pr˜ezenţa membrilor acestuia, a reprezentanţilor formaţiunilor politice care nu sunt reprezentate în BEC, dar care au propus câte un candidat, precum şi a reprezentanţilor candidaţilor independenţi.

Alegerile prezidenţiale se vor desfăşura la data de 24 noiembrie, primul tur, respectiv 8 decembrie – al doilea tur de scrutin.

Citeste mai mult

Cultura

La 100 de ani după ce a fost ridicat, rromii se URINEAZĂ pe monumentul dedicat companiei de mitraliere condusă de maiorul Ignat

Publicat

Publicitate

Lupte dure se duc zilnic pentru cucerirea Centrului Istoric de la Botoșani. În timp ce Poliția Locală aplică zilnic zeci de amenzi și aplanează aproape în fiecare zi câte un conflict, tinerii rromi care locuiesc în zonă își revendică și afișează zilnic autoritatea pe care o au în această zonă, dar și lipsa de respect față de monumentele istorice în care locuiesc sau pe care le au în fața ochilor.

Centrului Istoric de la Botoșani este un “teritoriu” pe care autoritățile locale se chinuie de ani de zile să-l smulgă din ghearele lipsei de civilizație, însă până acum nu au reușit să-l redea circuitului turistic, în timp ce forțele de ordine nu reușesc să stârpească infracționalitatea din zonă.

În același timp, puținele afaceri care au rezistat sau încă mai rezistă în această zonă se prăbușesc pe zice trece în fața fricii clienților de a mai veni în Centru Istoric din Botoșani.

Polițiștii locali au anunțat că un nou eveniment a fost penalizat cu o amendă. În Centrul Istoric, de această dată în zona monumentului, un tânăr de etnie romă, și-a satisfăcut nevoile fiziologice direct pe monumentul arhitectural dedicat companiei de mitraliere condusă de maiorul Ignat, un simbol al sacrificiului suprem al botoșănenilor în Primul Război Mondial.

Pentru fapta sa, polițiștii locali din cadrul Serviciului de Ordine și Liniște Publică direcționați în zonă de către polițistul local din Dispecerat lau sancționat cu amendă în cuantum de 100 lei, conform prevederilor Legii nr. 61/1991 – pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii şi liniştii publice”, au transmis polițiștii locali de la Botoșani.

Grupul statuar dedicat companiei de mitraliere condusă de maiorul Grigore Ignat este cel mai important monument al Botoşanilor și a fost amplasat aici la câţiva ani de la sfârşitul primului război mondial, fiind ridicat imediat după anii 1925.

Publicitate

Ridicarea monumentului a fost făcută pentru a omagia jertfa miilor de botoşăneni în primul război mondial și a fost ilustrată cu fapta de vitejie a căpitanului, ridicat post-mortem la gradul de maior, Grigore Ignat, care a murit împreună cu întreaga companie de mitraliori pe care o conducea, în confruntarea cu armata invadatoare germană din ziua de 6/19 august, 1917, de la Răzoare.

În iarna anului 1916-1917, majorul Grigore Ignat a fost instructor al Școlii model de mitraliere, organizată din dispoziţia Ministerului de Război din România.

Mii de locuitori ai municipiului Botoșani au contribuit la strângerea sumei necesare realizării monumentului. Această acţiune s-a bucurat şi de sprijinul Consiliului Comunal, care a aprobat alocarea, din bugetul Primăriei Botoşanilor pe anii 1228 şi 1929, a câte 50 000 lei, pentru monument.

Publicitate

Citeste mai mult

Economie

Reguli noi în magazinele din Botoșani și toată România. Ordinul ANPC privind SHRINKFLAȚIA a intrat în vigoare

Publicat

Publicitate

Magazinele din Botoșani și din toată România sunt obligate să informeze consumatorii privind shrinkflația după ce a intrat în vigoare un ordin ANPC prin care se impune acest lucru, relatează alba24.ro. Este vorba despre reducerea volumului sau greutății unui produs, cu menținerea prețului.

 

Ordinul 539 al ANPC a fost publicat în Monitorul Oficial din 30 septembrie și se aplică la 30 de zile de la această dată.

Actul normativ stabilește obligația operatorilor economici care comercializează la raft produse destinate consumului în spații de vânzare de a informa consumatorii complet, corect și precis cu privire la:

  • modificarea cantităților de produs prin reducerea volumului sau greutății acestora, având prezentarea, ambalajul, forma, dar fără a se limita la acestea, identice, în condițiile menținerii aceluiași preț.

Ordinul nu se aplică vânzărilor la distanță.

”Reducerea gramajului, dar păstrarea prețului produselor reprezintă, de fapt, o scumpire mascată și o înșelare a clienților.

Publicitate

O practică pe care, de astăzi, odată cu intrarea în vigoare a ordinului emis de ANPC, niciun comerciant nu o va mai putea folosi”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

Reguli noi în magazine. Informare privind shrinkflația

Potrivit Ordinului ANPC 539, operatorii economici se asigură de existența prețului pe unitatea de referință la locul de comercializare la care aplică modificarea volumului sau a greutății produsului.

Atunci când operatorul economic oferă spre vânzare un produs preambalat a cărui volum sau a cărui greutate a fost redusă, acesta are obligația informării consumatorilor cu privire la faptul că produsul a fost modificat sub aspectul volumului sau greutății chiar în condițiile existenței aceluiași preț de vânzare.

Publicitate

Informarea va fi făcută în același câmp vizual într-o formă vizibilă și lizibilă prin folosirea de către operatorii economici a mesajului:

Obligația de informare se aplică pe o perioadă de cel puțin 30 de zile de la data punerii în vânzare, la raft, a produsului cu volum sau greutate redusă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending