Connect with us

Actualitate

Vechimea în muncă pentru pensie se poate cumpăra și în anul 2023. Cu cât ar putea crește cota datorată

Publicat

Publicitate

Vechimea în muncă pentru pensie se poate cumpăra și în anul 2023. Persoanele care vor să acopere perioadele în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat pot face acest lucru până la finalul lunii august 2023.

Odată cu mărirea salariului minim brut la 3000 de lei și suma pe care trebuie să o plătească cei care vor să-și cumpere vechimea în muncă s-ar putea modifica de la 1 ianuarie 2023.

Asta, pentru că, potrivit legii cota datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuției de asigurări sociale este de 25 %. Cota CAS se plătește aplicată la salariul minim brut în vigoare la data semnării contractului de asigurare socială cu casa.

De la 1 ianuarie 2023, salariul minim este de 3000 de lei brut, iar astfel se modifică și cota datorată pentru cumpărarea vechimii în muncă de la 638 de lei la suma de 750 lei.

Astfel pentru un an de vechime în muncă se va plăti 9000 de lei. ”Calculul pentru trei ani este foarte simplu. Contribuția de asigurări sociale datorate este de 25%, deci este vorba de 750 de lei pe lună la care se înmulțește cu trei ani, adică 36 de luni, ceea ce înseamnă 27.000 de lei„, a exemplificat Daniel Baciu preşedintele Casei de Pensii, la Antena 3.

Pentru cumpărarea vechimii în muncă persoanele interesate trebuie să semneze un contract de asigurare socială cu casa de pensii și să plătească contribuția într-o singură tranșă sau în tranșe lunare până la data de 31 august 2023.

Publicitate

Cum se calculează sumele care trebuie plătite efectiv pentru vechimea în muncă?

Baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

Contribuția de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuției de asigurări sociale, prevăzută la art. 138 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

Cota datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuției de asigurări sociale este de 25 %. Cota CAS se plătește aplicată la salariul minim brut în vigoare la data semnării contractului de asigurare socială cu casa.

Până în 31 decembrie 2022  salariul minim brut a fost de 2.550 de lei, astfel că persoanele interesate au plătit 638 de lei pentru fiecare lună din acest an.

Vechime în muncă pentru pensie: Cine poate plăti retroactiv contribuția la pensii?

Potrivit OUG 163/2020, până la data de 1 septembrie 2023, „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

Vechime în muncă pentru pensie: Cine poate plăti retroactiv contribuția la pensii? 

Potrivi OUG 163/2020, persoanele interesate sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acestora pot încheia un contract de asigurare socială cu casa teritorială de pensii competentă, în funcție de reședință.

La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul completează o declarație din care să reiasă că, în perioada înscrisă în contractul de asigurare socială pentru care se solicită asigurarea, îndeplinește următoarele condiții cumulative:

  • a) nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia;
  • b) nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii;
  • c) la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar.

Vechime în muncă pentru pensie: Până când se poate plăti în condițiile stabilite de OUG 163/2020?

Plata contribuției de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 august 2023.

De la 1 septembrie 2023 ar trebui să intre în vigoare Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii. Potrivit documentului, în sistemul public de pensii se va putea încheia contract de asigurare socială şi pentru perioade de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.

Vechime în muncă pentru pensie: Cum poate fi plătită suma calculată la semnarea contractului?

Potrivit OUG 163/2020, plata contribuției se poate efectua integral, într-o singură tranșă – până la data de 31 august 2023 sau în tranșe lunare – până la data de 31 august 2023.

Plata contribuției de asigurări sociale se efectuează prin orice mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei interesate sau mandatarului desemnat de aceasta prin procură specială.

Vechime în muncă pentru pensie: Ce se întâmplă cu contractele de asigurare dacă salariul minim sau cota CAS se modifică?

Sumele de plată se calculează în raport cu salariul minim brut și cota de contribuție de asigurări sociale din momentul semnării contractului.

Modificarea acestora nu va afecta plățile aflate în desfășurare.

Vechime în muncă pentru pensie: Ce se întâmplă dacă nu sunt achitate integral sumele prevăzute în contractul de asigurare?

Potrivit ordonanței citate, contractul de asigurare socială încheiat își încetează aplicabilitatea la data la care contribuția de asigurări sociale datorată este achitată în întregime.

În situația în care la data de 31 august 2023 contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate.

Vechime în muncă pentru pensie: Se poate încheia cu casa de pensii un singur contract sau mai multe?

Se pot încheia mai multe contracte succesive, cu condiția ca perioada totală asigurată să nu depășească șase ani.

După data încetării aplicabilităţii contractului de asigurare socială, persoana interesată care dorește să se asigure în condiţiile OUG nr. 163/2020 pentru o nouă perioadă poate încheia un nou contract de asigurare socială, respectând limita de șase ani.

Vechime în muncă: Se poate plăti retroactiv contribuția de către persoanele care au ieșit la pensie? 

Nu. Persoanele pensionate nu pot face plăți retroactive.

Potrivit legislației, pot cumpăra vechime doar persoanele care la data încheierii contractului de asigurare socială nu au calitatea de pensionari.

Persoanele care mai au puțin până la vârsta de pensionare vor putea plăti contribuția pentru perioada rămasă, astfel încât să iasă la pensie? 

Nu. Plata se face strict pentru perioade anterioare neasigurate.

Plata contribuției de asigurări sociale se poate face pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare.

De asemenea, conform Legii 263/2010, ieșirea la pensie se poate face doar atunci când sunt îndeplinite condițiile cumulative pentru obținerea unui tip de pensie.

Vechime în muncă pentru pensie: Se pot face plăți retroactive pentru perioadele în care angajatorii nu au plătit contribuția la pensii?

Nu. Plățile retroactive se pot face doar pentru perioade neasigurate anterioare în care persoana interesată nu trebuia să fie asigurată în sistemul public de pensii, adică, potrivit OUG 163/2020, „nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia”.

Or, pentru salariați este obligatorie asigurarea în sistemul public de pensii.

Se poate plăti retroactiv contribuția de către cei care au trecut de vârsta de pensionare dar încă lucrează? 

Da, este posibil, deoarece un individ aflat în această situație nu este încă pensionar.

În acest caz, plățile se pot face doar pentru perioadele anterioare neasigurate de dinaintea îndeplinirii vârstei standard de pensionare.

Spre exemplu, o persoană care a atins vârsta standard de pensionare în decembrie 2021 și încă lucrează poate face plăți pentru perioade anterioare neasigurate de dinainte de acea dată.

Se poate plăti retroactiv pentru reducerea vârstei de pensionare?

Nu. Plata retroactivă a contribuției la pensii este strict pentru completarea stagiului de cotizare, respectiv a vechimii în muncă.

Potrivit Legii nr. 263/2010, stagiul de cotizare este necesar pentru a obține pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia anticipată parțială și pensia de invaliditate.

Totuși, aceste plăți se pot face acum doar în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă.

Se poate plăti retroactiv contribuția la pensii de către persoanele care sunt plecate în altă țară?

Da. Contractul de asigurare se poate încheia și de către un individ mandatat, adică desemnat prin procură specială, de către persoana interesată de plata retroactivă a contribuției.

În același timp, plata se poate face inclusiv prin virament într-un cont bancar indicat de casa teritorială de pensii.

surse: avocatnet.ro, legislatie.just.ro

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

ITM Botoșani: Sesiune de informare a angajatorilor care au străini angajați și a străinilor care vor să muncească în România

Publicat

Publicitate

Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani împreună cu Inspectoratul General pentru Imigrări Botoșani a organizat în zilele de 02 și 03 aprilie 2025, de la ora 12, la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani, o sesiune de informare a angajatorilor care au străini angajați și a străinilor care doresc să desfășoare activități lucrative în România. În cadrul acesteia, s-au discutat despre prevederile legale privind încadrarea în muncă și detaşarea străinilor pe teritoriul României, precum și despre ultimele modificări legislative din domeniile Relațiilor de muncă și Securității și sănătății în muncă. Aceste activități s-au desfășurat în cadrul planului comun de acțiune dintre IGI și Inspecția Muncii.

Obiectivele acestei întâlniri au fost:

– comunicarea condițiilor în care pot fi prestate activitățile lucrative pe teritoriul național și de a prezenta drepturile și obligațiile ce le revin în calitate de angajatori/angajați, respectiv prevederile legale referitoare la legislația muncii ;

– prevenirea și combaterea muncii nedeclarate a străinilor, prin informarea cu privire la condițiile în care angajatorii români pot angaja cu contract individual de muncă cetățeni străini și regimul juridic aplicabil acestora pe teritoriul țării noastre ;

– informarea angajatorilor referitor la trecerea de la Revisal la REGES-ONLINE; angajatorilor li s-a adus la cunoștință prevederile Hotărârii nr. 295/2025 privind Registrul general de evidență a salariaților, respectiv care sunt obligațiile pe care le au în legătură cu tranziția la REGES-ONLINE;

– informarea angajatorilor referitor la măsurile interne pe care trebuie să le aibă în vedere la revenirea fizică a salariaților la locul de muncă; importanța adoptării de către angajatori a unor măsuri interne pentru adaptarea salariaților la activitatea prestată în cadru organizațional ;

Publicitate

– informarea angajatorilor referitor la prevederile Legii nr. 367/2022 privind dialogul social ;

– informarea angajatorilor  cu privire la riscurile psihosociale la locurile de muncă, consecințele aferente pentru sănătatea psihică și fizică și măsurile de prevenire necesare ;

Au avut loc dezbateri care au vizat cele mai importante și de interes teme din sfera domeniilor de activitate ale instituțiilor participante. Reprezentanții celor 8 societăți participante, prezenți la această întâlnire, au avut posibilitatea de a-și lămuri neclaritățile, de a-și prezenta problemele cu care se confruntă în aplicarea legislației muncii.

Dialogul constructiv dintre părțile participante a fost susținut din partea ITM Botoșani de către d-na Daniela Petronela Lozneanu- Inspector-șef, d-na Alina Pahone – Inspector-șef adjunct Relații de Muncă, d-l Dan Moldovanu – Inspector-șef adjunct Securitate și Sănătate în Muncă, precum și reprezentantul din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări al județului Botoșani- d-l Ioan Ioanașciuc- Șeful Biroului pentru Imigrări al Județului Botoșani .

Sesiunea de întrebări și răspunsuri a captat atenția participanților, care au prezentat interes în ceea ce privește aplicarea ultimelor modificări legislative și obținerea documentelor necesare de la IGI, precum și diferite spețe din domeniile Relațiilor de muncă și Securitate și sănătate în muncă.

Atât reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă, cât și reprezentantul IGI Botoșani, și-au arătat disponibilitatea de a oferi sprijin angajatorilor pentru aplicarea corectă a prevederilor legale și pentru soluționarea cât mai rapidă a solicitărilor venite din partea acestora.

Citeste mai mult

Eveniment

Permisul auto va putea fi obținut mai ușor. Susținerea repetată a examenului teoretic, eliminată în anumite situații. PROIECT

Publicat

Publicitate

Permisul auto va putea fi obținut mai ușor. O propunere legislativă menită să simplifice procesul de obținere a permisului de conducere a fost înregistrată recent la Senat, scrie alba24.ro.

Proiectul propune eliminarea susținerii repetate a examenului teoretic pentru persoanele care solicită obținerea unui permis de conducere dintr-o categorie superioară, dacă dețin deja un permis dintr-o categorie inferioară apropiată.

O propunere legislativă pentru completarea Ordonanței de urgență nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere pe 2 aprilie.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la USR, PSD și minorități, proiectul legislativ umăreşte să accesibilizeze procesul de obţinere a permisului de conducere, prin eliminarea obligativităţii susţinerii repetate a probei teoretice pentru persoanele care au deja un permis dintr-o categorie apropiată.

Permisul auto va putea fi obținut mai ușor
Astfel, candidaţii care au promovat examenul teoretic pentru o categorie inferioară (de exemplu, A1 – A2 – A sau B1 – B) nu vor mai trebui să parcurgă din nou această etapă atunci când doresc să obţină permisul pentru o categorie superioară.

„Această măsură urmăreşte simplificarea procedurilor administrative, reducerea timpului necesar obţinerii permisului şi eliminarea unor bariere birocratice inutile.

Publicitate

Finalitatea urmărită de prezentul proiect de lege este optimizarea utilizării resurselor autorităţilor competente prin reducerea volumului de muncă aferent administrării examenelor
teoretice, dar şi creşterea eficienţei procesului de obţinere a permisului de conducere fără a compromite siguranţa rutieră”, au explicat inițiatorii.

Susținerea repetată a examenului teoretic, eliminată în anumite situații
Potrivit proiectului, persoanele care deţin permis de conducere categoria B1, obţinut la vârsta de 16 ani sau 17 ani, vor fi exceptate de la susţinerea probei teoretice la obţinerea permisului de conducere categoria B, fiind necesară doar promovarea probei practice şi îndeplinirea celorlalte condiţii prevăzute de lege.

De asemenea, persoanele care au obţinut permisul de conducere pentru categoria A1 şi solicită obţinerea categoriei A2 sau A, vor fi exceptate de la susţinerea probei teoretice, fiind necesară doar promovarea probei practice și îndeplinirea celorlalte conditii prevăzute de lege.

Situația actuală

Confom legislaţiei actuale, vârsta minimă pentru obţinerea permiselor de conducere pentru categoriile AM, A1, A2 şi A sau B1, B este stabilită progresiv, ceea ce asigură un parcurs logic de învăţare şi acumulare a experienţei. Proba teoretică aferentă acestor categorii este identică ca structură, incluzând acelaşi număr de întrebări şi aceleaşi domenii de examinare, în
confomitate cu prevederile Ordinului Ministerului Afacerilor Interne nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere, cu modificările şi
completările ulterioare.

Mai exact, confom prevederilor art.10, alin. (2) din ordinul menţionat mai sus:

(2) Proba teoretică cuprinde un număr diferenţiat de întrebări particularizate pentru fiecare categorie, criteriile de promovabilitate fiind următoarele:

a) pentru categoriile AM, A1 , A2 şi A, testul cuprinde 20 întrebări, timpul de soluţionare fiind de 20 minute. Se declară <admis> candidatul care răspunde corect la cel puţin 17 întrebări;

b) pentru categoriile B, B1, C, C1, Tr, D, D1, Tb şi Tv, testul cuprinde 26 de întrebări, timpul de soluţionare fiind de 30 de minute. Pentru a promova examenul teoretic, candidatul trebuie să răspundă corect la cel puţin 22 de întrebări;

Cu toate acestea, în prezent, persoanele care doresc să obţină un permis de conducere pentru o categorie superioară sunt obligate să susţină din nou examenul teoretic, chiar dacă au
promovat anterior această probă pentru o categorie similară.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Se anunță vânt puternic în județul Botoșani. Anunțul făcut de meteorologi

Publicat

Publicitate

Meteorologii au emis o atenționare tip cod galben de intensificări ale vântului, valabilă în județul Botoșani de mâine, 05 aprilie a.c., ora 15:00, până pe 6 aprilie a.c., ora 03:00. Potrivit acestora, vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50-70 km/h.

 

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

 

✔️ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

✔️ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;

Publicitate

✔️ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

✔️ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

✔️ nu atingeți firele căzute la pământ.

 

Reamintim faptul că, în condiții de vânt puternic, folosirea focului deschis în gospodării este foarte periculoasă, fiind interzisă. Vântul poate propaga focul, într-un timp foarte scurt, la locuințe, anexe gospodărești, păduri, rețele de electricitate etc.

 

Pentru a preveni incendiile, nu trebuie aruncate resturi de țigară sau bețe de chibrit aproape de căpițele de fân sau de locurile în care sunt depozitate furaje, lemne de foc, substanțe inflamabile sau alte materiale combustibile și nici pe terenuri cu vegetație uscată.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Despăgubirile plătite de companiile de asigurări, în baza polițelor RCA, au crescut cu 38%. Care este suma totală

Publicat

Publicitate

Despăgubirile plătite de companiile de asigurări, în baza polițelor RCA, au crescut cu 38%. Suma totală este de peste 4,7 miliarde lei, potrivit Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), relatează alba24.ro.

Acestei valori i se adaugă și despăgubirile plătite de FGA – Fondul de Garantare a Asiguraților (în creștere cu circa 48%), precum și rezervele constituite de asigurători conform legislației. Astfel, în final, valoarea totală pentru asigurările RCA atinge nivelul de circa 7,9 miliarde lei.

Practic, în medie, din fiecare 10 lei încasați din primele RCA, aproape 8 lei se duc doar pentru acoperirea daunelor rezultate din accidentele rutiere și a rezervelor aferente.

Pe lângă toate acestea, companiile de asigurări mai trebuie să acopere taxe și contribuții (inclusiv către FGA) – cerințe legale necesare desfășurării activității, cheltuieli cu distribuția polițelor, de administrare și nu numai.

Despăgubirile plătite de companiile de asigurări. Frecventa accidentelor rutiere
UNSAR precizează că îngrijorătoare este și evoluția frecvenței accidentelor rutiere, notează Agerpres. Astfel, în aceeași perioadă a anului trecut, numărul dosarelor de daună RCA a crescut cu 30%, depășind cifra de 426.190. Acest fapt reflectă, încă o dată, frecvența ridicată a producerii accidentelor în România.

”În acest context, industria de asigurări subliniază importanța intensificării acțiunilor de educație și prevenție rutieră și salută adoptarea de către Camera Deputaților a proiectului de lege care instituie Săptămâna Națională a Siguranței Rutiere. Conform legii adoptate, în fiecare an, a treia săptămână din luna mai va fi dedicată organizării Săptămânii Naționale a Siguranței Rutiere.

Publicitate

Scopul: creșterea gradului de conștientizare și responsabilizare a tuturor participanților la trafic, de la șoferi și pietoni, la autorități și societate civilă.

O altă măsură importantă este ajustarea corespunzătoare a Legii 132/2017 privind RCA, în beneficiul persoanelor păgubite și al deținătorilor de mașini care să asigure un plus de stabilitate pieței de asigurări – mai ales că prețul poliței RCA este influențat semnificativ de costul cu despăgubirile plătite”, potrivit UNSAR.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending