Connect with us

Eveniment

Vârsta de pensionare va CREȘTE la fiecare 3 ani. Nou indicator introdus în lege care ține cont de speranța de viață a românilor

Publicat

Publicitate

Vârsta de pensionare va fi ajustată la fiecare 3 ani, conform unui articol din noua lege a pensiilor care intră în vigoare pe 1 septembrie 2024. Totuși, această modificare depinde de creșterea speranței de viață a românilor, relatează alba24.ro. Vârsta standard de pensionare va crește prin lege cu jumătate din perioada de creștere a speranței de viață.

Să spunem că speranța de viață a românilor crește cu doi ani. Vârsta de pensionare va crește, în aceste condiții, cu un an.

”Probabilitatea asta, din păcate pentru noi, este aproape zero. Prin urmare, vârsta de pensionare în România nu va crește” este o declarație surprinzătoare a ministrului Simona Bucura-Oprescu, făcută chiar la Alba24. Detalii, mai jos:

Vârsta de pensionare nu va crește, dacă este legată de speranța de viață. Declarație surprinzătoare a ministrului Muncii

”În primul rând trebuie să știți că aceasta este o garanție că vârsta de pensionare în România nu va crește arbitrar, ad-hoc, în funcție de guvernele care vor fi la guvernare.

Deci ați văzut că am introdus în lege un articol care prevede că vârsta de pensionare nu va putea crește decât dacă crește în mod semnificativ speranța de viață.

Probabilitatea asta, din păcate pentru noi, este aproape zero. Prin urmare, vârsta de pensionare în România nu va crește” a spus Simona Bucura – Oprescu.

Publicitate

Și totuși, legea lasă această posibilitate, în ciuda declarațiilor pesimiste ale ministrului, care spun că e puțin probabil ca speranța de viață a românilor să crească.

Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani: Legătura cu speranța de viață

În noua lege a pensiilor vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei.

Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în tabelul aflat la sfârșitul articolului.

  • (2) Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
  • (3) Stagiul complet de cotizare contributiv, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eşalonării prevăzute în tabelul aflat la sfârșitul articolului.

„Începând cu data finalizării eşalonării prevăzute în anexa nr. 5 (vezi tabelele din Anexa 5, mai jos), stagiul minim de cotizare contributiv, stagiul complet de cotizare contributiv şi vârsta standard de pensionare, prevăzute de prezenta lege, sunt majorate în funcţie de evoluţia speranţei de viaţă din România, la un interval de maximum 3 ani.

În situaţia în care se constată o evoluţie pozitivă a speranţei de viaţă, autorităţile competente vor lua măsuri de modificare a stagiului minim de cotizare contributiv, a stagiului complet de cotizare contributiv şi a vârstei standard de pensionare cu jumătate din perioada de creştere a speranţei de viaţă, prin modificarea cadrului legal.

În situaţia în care se constată o evoluţie negativă a speranţei de viaţă, stagiile de cotizare şi vârsta standard de pensionare nu pot fi majorate (alin. 6).

În situaţia în care creşterea stagiului minim de cotizare contributiv, a stagiului complet de cotizare contributiv şi a vârstei standard de pensionare este mai mică de o lună, prevederile alin. (6) nu se aplică.

Odată cu publicarea proiecţiilor Ageing Working Group (AWG), la fiecare 3 ani, Consiliul fiscal întocmeşte un raport prin care verifică dacă stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare şi vârsta standard de pensionare au fost modificate în funcţie de evoluţia speranţei de viaţă.

Raportul se publică pe site-ul Consiliului Fiscal.

În situaţia în care sunt identificate abateri de la prevederile alin. (6), Guvernul este obligat să majoreze stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare şi vârsta standard de pensionare conform alin. (6)”, se arată în noua lege a pensiilor.

Vârsta de pensionare, corelată cu speranța de viață dar nu mai mică de 65 de ani

Concret, începând cu luna ianuarie 2035, când vârsta de pensionare a femeilor va fi egală cu cea a bărbaților – 65 de ani – vârsta de pensionare va fi corelată cu speranța de viață.

Conform art. 47 din Legea 360/2023, vârsta standard de pensionare la femei este de 65 de ani. În ceea ce priveste stagiul de cotizare contributiv, minimul este de 15 ani, iar stagiul complet este de 35 de ani.

Atingerea vârstei de pensionare si a stagiului de cotizare se realizează prin creșterea vârstelor/stagiului, conform eșalonării prevăzute în anexa nr. 5 din noua lege a pensiilor.

Tabelul cu VÂRSTELE STANDARD de pensionare, stagii complete şi stagii minime de cotizare pentru femei și bărbați și cum crește vârsta petru femei:

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

NOVA Apaserv Botoșani: „Fiecare agent economic are obligaţia preepurării locale a apelor uzate”

Publicat

Publicitate

Potrivit reglementarilor legale în vigoare pe linia gospodăririi apelor, fiecare agent economic are obligaţia preepurării locale a apelor uzate, astfel încât în secţiunea de control (ultimul cămin al canalizării interioare) să fie asigurată respectarea condiţiilor și restricţiilor prevăzute de către Normativul NTPA-002/2002 cu modificările și completările ulteriare, în scopul protecţiei şi funcţionării normale a sistemului de canalizare – epurare, precum şi protejarea mediului de efectele adverse ale evacuărior de ape uzate.

În conformitate cu prevederile Regulamentului serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare din judeţul Botoşani (avizat prin Hotărârea C.J. Botoşani nr. 226/22.12.2009) şi ale Contractului de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apă și canalizare – Anexa nr.3 A – preluarea apelor uzate menajere, industriale și pluviale, societatea noastră are obligaţia verificării calităţii apelor uzate preluate în sistemele publice de canalizare. Cheltuielile privind monitorizarea calităţii apelor uzate deversate în reţelele publice sunt suportate de utilizatorii serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare (Art. 2, pct. 2.9. din Anexa nr. 3A la contractul de furnizare/prestare a acestor servicii).

În cazul în care apele uzate provenite din activitatea dumneavoastră depăşesc valorile  concentraţiilor maxime admise privind conţinutul de substanţe poluante evacuate în rețelele publice de canalizare, se pot înregistra  perturbări grave în funcţionarea staţiilor de epurare, generând cheltuielile suplimentare de operare pentru societatea noastră, cu afectarea factorilor de mediu.

Utilizatorii serviciilor de canalizare – epurare care nu respectă condițiile impuse prin  Normativul NTPA-002/2002 cu modificările și completările ulteriare, sunt obligaţi la plata contravalorii cheltuielilor suplimentare de epurare şi după caz, a valorii eventualelor daune materiale produse atât operatorului cât și utilizatorilor de apă din avalul secțiunii de deversare a apelor uzate epurate (Art. 153 alin (2) din Regulamentului serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare din judeţul Botoşani şi Art. 1 din Anexa nr. 3 A la contractul de furnizare/prestare a acestor servicii).

Conform prevederilor Legii apelor nr.107/1996, c/val. daunelor materiale provocate utilizatorilor de apă din aval şi cheltuielile efectuate de persoane fizice sau persoane juridice pentru înlăturarea efectelor poluării, se suportă de cel care a produs poluarea.

Pentru prevenirea unor asemenea situaţii, vă notificăm ca în termen de 15 zile de la data prezentei, să asiguraţi funcţionarea la parametrii optimi a instalaţiilor proprii de preepurare, astfel încât apele preepurate descărcate în reţeaua de canalizare să se încadreze în parametrii calitativi impuşi de normativele în vigoare și să ne transmiteți măsurile întreprinse.

Publicitate

Având în vedere obligativitatea fiecărui agent economic de conformare cu cerințele legale în vigoare privind calitatea efluentului de apă uzată evacuat în sistemul centralizat de canalizare-epurare din administrarea operatorului,

în vederea realizării unei proceduri integrate de monitorizare și stabilirea unor măsuri comune cu privire la managementul apelor uzate provenite de la agenții economici,

vă mulțumim pentru colaborare!

 

Citeste mai mult

Eveniment

Olimpiada Națională de Matematică va fi organizată la Botoșani. Când are loc deschiderea oficială

Publicat

Publicitate

În perioada 1 – 6 aprilie 2025, Inspectoratul Școlar Județean Botoșani și Societatea de Științe Matematice din România-Filiala Botoșani organizează Olimpiada Națională de Matematică, ediția LXXV, adresată elevilor din clasele IX-XII.

Deschiderea oficială a olimpiadei va avea loc în data de 1 aprilie 2025, începând cu ora 19.00, la Teatrul „Mihai Eminescu” din municipiul Botoșani.

Proba de concurs se va desfășura miercuri, 2 aprilie 2025, la Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă” Botoșani, între orele 9.00-13.00, iar Proba de baraj va avea loc la Colegiul Național „A. T. Laurian” Botoșani, în data de 5 aprilie 2025, în intervalul orar 09.00 – 13.00.

La etapa națională a olimpiadei vor participa 369 de elevi din toate județele țării și Municipiul București, însoțiți de 47 de cadre didactice.

Cazarea elevilor participanți și a profesorilor însoțitori se va face în regim de pensiune completă, începând cu data sosirii și până la plecarea de la finalul competiției, la Hotelul Rapsodia, Hotelul Maria și Hotelul Premier din municipiul  Botoșani.

Festivitatea de premiere va avea loc în data de 5 aprilie 2025, începând cu ora 17,00, în Sala „Mihai Eminescu” a Hotelului Rapsodia din Botoșani.

Publicitate

 

„Este o bucurie și o onoare deosebită pentru județul Botoșani să fie gazda Olimpiadei Naționale de Matematică pentru elevii de liceu, un eveniment care simbolizează excelența academică și pasiunea pentru cunoaștere.

Într-o eră în care științele exacte joacă un rol esențial în modelarea viitorului, este vital să susținem și să încurajăm tinerii talentați, oferindu-le oportunitatea de a-și demonstra abilitățile, de a-și testa limitele și de a stabili legături durabile cu alți tineri la fel de pasionați. Această competiție nu este doar un prilej de a obține rezultate deosebite, ci și o ocazie de a crește încrederea în sine și de a dezvolta gândirea critică și creativă.

Aș dori să transmit mulțumiri din suflet tuturor celor implicați în organizarea acestui eveniment: echipei de profesori dedicați, autorităților locale și partenerilor care și-au unit eforturile pentru ca acest eveniment să fie un succes remarcabil. De asemenea, doresc să-i felicit pe părinții acestor elevi excepționali, care au contribuit esențial la dezvoltarea pasiunii și a disciplinei copiilor lor.

Le urez tuturor participanților mult succes! Sper ca această competiție să le ofere amintiri valoroase, inspirație pentru proiectele viitoare și, mai ales, satisfacția de a face parte dintr-o comunitate a excelenței. Suntem mândri să fim martorii viitorilor lideri ai matematicii și ai științei care vor contribui la construirea unei lumi mai bune.” a declarat prof. Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

Citeste mai mult

Eveniment

Marșul pentru viață 2025, la Botoșani. Traseul stabilit de organizatori

Publicat

Publicitate
Duminică, 30 martie 2025, va avea loc a cincisprezecea ediție a Marșului pentru Viață, eveniment care se desfășoară în sute de localități din România și Republica Moldova. Tema evenimentului din acest an este „Fiecare om contează”.
În municipiul Botoșani, marșul va începe la ora 14:00 de la Biserica Buna Vestire și se va parcurge următorul traseu: Biserica „Buna Vestire” – Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” – Protopopiatul Botoșani – Biserica „Sfânta Treime”.
Prin organizarea „Marșului pentru viață”, se dorește afirmarea valorii persoanei umane, prețuirea și ocrotirea vieții copiilor, încă din momentul concepției, eliberarea omului de tot ce îl distruge sau alienează.
Se urmărește de asemenea: definirea căsătoriei, conștientizarea societății cu privire la umanitatea deplină a copiilor nenăscuți, necesitatea de a sprijini femeile care se confruntă cu greutăți în perioada sarcinii, conștientizarea și implicarea societății în construirea unui viitor pro-viață.

Citeste mai mult

Eveniment

Rata șomajului a coborât la 3,37% în luna februarie 2025

Publicat

Publicitate

Rata șomajului înregistrată la nivel național, la sfârșitul lunii februarie 2025, a fost de 3,37%, în scădere cu 0,01 puncte procentuale raportat la cea din luna anterioară, informează vineri Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

Potrivit instituției, numărul total de șomeri la finele lunii februarie 2025 a fost de 268.393 de persoane.

Din totalul șomerilor înregistrați, 58.419 au fost șomeri indemnizați și 209.974 neindemnizați. Numărul șomerilor indemnizați a scăzut cu 2.088 de persoane, în timp ce numărul șomerilor neindemnizați a crescut cu 1.316 de persoane față de luna precedentă.

Pe medii de rezidență, numărul șomerilor la finele lunii februarie se prezintă astfel: 71.382 șomeri provin din mediul urban, iar 197.011 șomeri oodin mediul rural.

Numărul șomerilor femei la 28 februarie 2025 era de 124.400 de persoane, în timp ce numărul șomerilor bărbați era de 143.993 de persoane.

Cei mai mulți șomeri aveau între 40 și 49 de ani (68.695), urmați de cei cu vârsta peste 55 ani (61.251), la polul opus aflându-se persoanele între 25 – 29 de ani (15.614).

Publicitate

Referitor la structura șomajului după nivelul de educație, șomerii fără studii și cei cu nivel de educație primar au o pondere însemnată în totalul șomerilor înregistrați în evidențele ANOFM (31,54%).

Șomerii cu nivel de educație gimnazial reprezintă 34,02% din totalul șomerilor înregistrați, iar cei cu studii universitare 4,48%. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending