Connect with us

Eveniment

Vârsta de pensionare crește pentru militari, supraimpozit de 30% pentru pensiile speciale. Anunțul premierului Ciucă

Publicat

Publicitate

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru diplomați și personalul auxiliar din instanțele judecătorești  și, etapizat, pentru personalul militar.

Potrivit sursei citate, se va aplica impozit de 30% pentru o cotă din pensiile speciale.

”Se corelează vârsta standard de pensionare cu sistemul public de pensii pentru a elimina excepțiile. Pentru diplomați și personalul auxiliar din instanțele judecătorești vârsta standard de pensionare va crește la 65 de ani. Același principiu se va aplica personalului militar, în mod etapizat, până în 2035. De asemenea, se majorează eșalonat, până în ianuarie 2034, vechimea minimă în specialitate la 25 de ani pentru mai multe categorii de salariați – diplomați, funcționari parlamentari, angajații Curții de Conturi.

Se reduce numărul beneficiarilor pensiilor de serviciu prin excluderea personalului asimilat, respectiv a personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, angajaților încadrați pe funcții de execuție specific în cadrul misiunilor diplomatice.

Veniturile din pensie trebuie să fie proporționale contribuției la sistemul public și nicio pensie de serviciu nu va depăși venitul obținut în perioada de activitate.

Se propune Parlamentului modificarea bazei de calcul pentru alinierea la sistemul public, începând cu anul viitor. Dacă în prezent erau avute în vedere veniturile din ultimele 12 luni, această perioadă va crește eșalonat la 300 de luni.

Publicitate

Se reajustează procentul aferent unei baze de calcul de la 80% la 65% pentru toate categoriile de beneficiari.

Pensii speciale

Pentru pensiile aflate în plată, se are în vedere aplicarea unui impozit de 30% pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și excede aplicării principiului contributivității. Sunt prevăzute unele corelări pentru a respecta principiul contributivității, esențial în legea pensiilor publice.

Printr-o altă propunere se elimină mecanismul de actualizare a pensiilor magistraților odată cu creșterea indemnizațiilor brute lunare ale judecătorilor și procurorilor aflați în activitate. În plus, se va iniția la nivelul Guvernului un proiect de lege privind plafonarea veniturilor din pensie pentru magistrați, având în vedere că celelalte pensii de serviciu au veniturile plafonate din septembrie 2017. De asemenea, se va reveni cu o inițiativă privind recalcularea pensiilor magistraților, aflate în plată, pentru a elimina inechitățile generate de diferențele de venituri.

Aceste amendamente vin în urma discuțiilor purtate de ministrul Muncii la Bruxelles. Alături de Legea Pensiilor și Legea Salarizării, completăm astfel pachetul de reforme pe care România trebuie să și-l asume în acest an prin PNRR, oferind sustenabilitate și echitate sistemului public de salarii și pensii”, a scris premierul, pe Facebook.

Premierul mai transmite că „pensia fiecărui cetăţean trebuie să reflecte importanţa muncii sale de o viaţă şi contribuţia la sistemul public. Modificarea proiectului de lege privind pensiile de serviciu, aflat în dezbaterea Parlamentului, este necesară pentru ca România să poată beneficia în continuare de cele aproape 30 de miliarde de euro din PNRR.

Printr-o serie de amendamente pe care coaliţia de guvernare şi le asumă, corectăm aceste inechităţi şi introducem reformele asupra cărora ne-am angajat pentru ca România să beneficieze de fondurile europene disponibile prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”.

Amendamentele depuse la Camera Deputaților

  • supraimpozitarea cu 30% pentru componenta necontributivă din pensie care depășește câștigul salarial mediu brut pe economie (6.700 lei) / amendament modificat față de Senat
  • se elimină o serie de categorii de persoane care până la acest moment beneficiau de pensii de serviciu (personalul asimilat, respectiv personalul de specialitate juridiciar asimilat judecatorilor si procurorilor, personalul încadrat pe funcții de execuție specifice în cadrul misiunilor diplomatice, personalul asimilat funcționarilor publici parlamentari)
  • se limitează accesul la pensia de serviciu prin eliminarea perioadelor asimilate ca vechime recunoscute în prezent în specialitate (de exemplu: vechime în avocatură, consilier juridic. etc). – depus si aprobat in Senat
  • creșterea vârstei standard de pensionare, până la 65 de ani, conform prevederilor din anexa 5 a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pentru diplomați, personalul auxiliar din instanțele judecătorești
  • creșterea vârstei standard de pensionare, până la 65 de ani, conform prevederilor din anexa 5 a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pentru diplomați, personalul auxiliar din instanțele judecătorești
  • creșterea vârstei standard de pensionare pentru personalul din sistemul militar: de la 60 de ani la 65 de ani, astfel încât sa se asigure corelarea cu sistemul public de pensii. Astfel, se va respecta eșalonarea prevăzută de anexa Legii 223/2015 până în ianuarie 2030, iar începând cu acea dată vârsta standard de pensionare pentru personalul militar va crește eșalonat până în anul 2035, la 65 de ani
  • creșterea vechimii minime în specialitate, eșalonat, de la 15 ani la 25 ani ( Curtea de Conturi, diplomați, funcționari parlamentari), începând de la 15 ani din ianuarie 2024 și crescând până în ianuarie 2034, la 25 de ani
  • reajustarea procentului aferent unei baze de calcul de la 80% la 65 %, pentru toate categoriile de beneficiari (personalul auxiliar din instanțele judecătorești, auditorii externi, funcționarii parlamentari, personalul aeronautic, membrii corpului diplomatic și consular), cu excepția pensiilor magistraților protejați de deciziile CCR / amendament depus la Senat
  • plafonarea veniturilor din pensie pentru magistrați; dacă în prezent, venitul din pensie al unui magistrat aflat în plată depășește valoarea unei indemnizații a unui judecător aflat în activitate, prin proiectul de lege, această situație s-a remediat astfel încât pe viitor veniturile din pensie ale magistraților vor fi plafonate la venitul netul aferent bazei de calcul; celelalte pensii de serviciu au veniturile plafonate din septembrie 2017, conform OUG nr. 59/2017
  • dacă în prezent pensiile magistraților se actualizează odată cu creșterea indemnizațiilor brute lunare ale judecătorilor și procurorilor aflați în activitate, prin proiectul de lege se va institui același mecanism de indexare ca și pentru celelalte pensii de serviciu / amendament depus la Senat
  • recalcularea pensiilor magistraților, aflate în plată, în vederea eliminării inechităților generate de diferențele mari dintre veniturile celor aflați în pensie față de veniturile celor aflați în activitate, potrivit antena3.ro

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Exit-poll ALEGERI prezidențiale 2025: Cine merge în turul doi și ce procente au obținut Simion, Nicușor Dan, Antonescu, Ponta și Lasconi

Publicat

Publicitate

Primele rezultate ale alegerilor prezidențiale din 2025, estimate prin sondaje la ieșirea de la urne, oferă indicii clare despre candidații care intră în turul al doilea. Duminică, 4 mai, în ziua votului, trei institute de sondare acreditate de Biroul Electoral Central (BEC) au realizat exit-polluri la nivel național: Avangarde, CURS și ARA Public Opinion. Aceste date oferă o imagine preliminară asupra preferințelor electoratului și indică procentele obținute de candidații cu cele mai mari șanse, printre care George Simion, Nicușor Dan, Crin Antonescu, Victor Ponta și Elena Lasconi, relatează alba24.ro. Rezultatele finale oficiale vor fi comunicate de Biroul Electoral Central după încheierea numărătorii voturilor.

Potrivit exit-polurilor, este posibil un tur al doilea între George Simion și Crin Antonescu, dar și între George Simion și Nicușor Dan. Aceste estimări sunt pentru ora 19:00 (fără ultimele 2 ore de vot) și nu conțin opțiunile românilor din Diaspora.

Principalele posturi de televiziune au anunțat duminică seară estimarea procentelor fiecărui candidat. Primii doi plasați vor intra în turul al doilea.

Alegerile prezidențiale din 2025 au adus la urne milioane de români, într-o cursă electorală marcată de tensiuni, promisiuni și confruntări directe.

În urma închiderii secțiilor de votare, primele date ale exit-poll-urilor conturează un tablou clar al preferințelor electoratului și indică cine sunt candidații cu cele mai mari șanse să meargă mai departe în turul al doilea.

Pe fondul unei prezențe semnificative la vot și al unei campanii intense, rezultatele preliminare oferă o imagine relevantă asupra direcției în care se îndreaptă România.

Publicitate

Exit-polurile nu cuprind voturile din Diaspora.

Exit-poll Alegeri Prezidențiale 2025

Exit-poll Avangarde

  • George Simion, candidatul partidului AUR – 30%
  • Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare – 23%
  • Nicușor Dan, candidat independent – 23%
  • Elena Lasconi, candidata partidului USR – 4%
  • Victor Ponta, candidat independent – 15%
  • Daniel Funeriu, candidat independent
  • Cristian Terheș, candidatul partidului PNCR
  • Lavinia Șandru, candidata partidului PUSL
  • Silviu Predoiu, candidatul partidului PLAN
  • Sebastian Constantin Popescu, candidatul partidului PNR
  • John-Ion Banu-Muscel, candidat independent

Știre în actualizare

Exit poll CURS

  • George Simion, candidatul partidului AUR – 33,1%
  • Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare – 22,9%
  • Nicușor Dan, candidat independent – 20,9%
  • Elena Lasconi, candidata partidului USR – 4,4%
  • Victor Ponta, candidat independent – 14,7%
  • Daniel Funeriu, candidat independent
  • Cristian Terheș, candidatul partidului PNCR
  • Lavinia Șandru, candidata partidului PUSL
  • Silviu Predoiu, candidatul partidului PLAN
  • Sebastian Constantin Popescu, candidatul partidului PNR
  • John-Ion Banu-Muscel, candidat independent

Sondaj telefonic INSCOP (sursa G4Media):

  • George Simion (AUR) 36,2%
  • Crin Antonescu 21,5%
  • Nicușor Dan (independent) 20,6%
  • Victor Ponta (independent) 17,1%
  • Elena Lasconi (USR) 2,5%
  • Lavinia Șandru (PUSL) 1,0%
  • Daniel Funeriu (independent) 0,4%
  • Sebastian Popescu (PNR) 0,2%
  • John Ion Banu Muscel (independent) 0,2%
  • Cristian Terheș (PNCR) 0,2%
  • Silviu Predoiu (PLAN) 0,1%.

Exit Poll ARA Public Opinion (în actualizare) 

  • George Simion, candidatul partidului AUR
  • Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare
  • Nicușor Dan, candidat independent
  • Elena Lasconi, candidata partidului USR
  • Victor Ponta, candidat independent
  • Daniel Funeriu, candidat independent
  • Cristian Terheș, candidatul partidului PNCR
  • Lavinia Șandru, candidata partidului PUSL
  • Silviu Predoiu, candidatul partidului PLAN
  • Sebastian Constantin Popescu, candidatul partidului PNR
  • John-Ion Banu-Muscel, candidat independent

Citeste mai mult

Eveniment

Alegeri prezidențiale 2025: Stop VOT! Peste 53% dintre români au ajuns în fața urnelor. Botoșănenii, printre ultimii la prezența la vot

Publicat

Publicitate

Peste 9,5 milioane de români și-au exprimat opțiunea electorală la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025, desfășurat duminică, 4 mai. Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, prezența la vot la nivel național a fost de 53,19%, una dintre cele mai ridicate din ultimii ani.

Dintr-un total de 17.988.031 de alegători înscriși pe listele permanente, au votat 7.285.772 în țară, 2.192.553 pe liste suplimentare, iar alți 86.015 prin intermediul urnei mobile.

Participarea a fost mai mare în mediul urban, unde s-au prezentat la vot 5.765.211 de persoane, în timp ce în mediul rural s-au înregistrat 3.803.235 de alegători prezenți.

În județul Botoșani, prezența la vot a fost de 37,91%, ceea ce înseamnă că 142.030 de persoane s-au prezentat la urne dintr-un total de 374.690 de alegători înscriși. Dintre aceștia, 126.653 au votat pe listele permanente, 13.814 pe liste suplimentare și 1.563 cu urna mobilă.

Comparativ cu județele învecinate, Botoșani a înregistrat o participare mai ridicată doar decât Vaslui, care a avut o prezență de doar 32,71%, cu 139.455 de votanți din peste 426.000 de alegători, și decât Satu Mare, unde 112.753 de persoane au votat dintr-un total de 309.960, ceea ce reprezintă o prezență de 36,38%.

Deși se situează sub media națională, județul Botoșani a înregistrat o mobilizare mai bună decât în alte rânduri de alegeri dar a rămas una dintre puținele zone cu o prezență de peste 37%.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Absolut FABULOS! Unirea-Noua Generație Săveni s-a calificat la Turneul Final al Campionatului Național de handbal

Publicat

Publicitate

Orașul Săveni scrie istorie în handbalul de copii. Echipa de junioare IV a clubului C.S. Unirea-Noua Generație Săveni s-a calificat, în urma turneului semifinal RO1-RO2, la Turneul Final al Campionatului Național, devenind singura reprezentantă a euroregiunii RO1 (Moldova) care va lupta pentru titlu la nivel național.

Alături de formația din Săveni, s-au mai calificat la turneul final și echipele H.C. Omer Constanța, C.S. Kir Constanța și C.S. Viitorul Oțelu Galați.

Succesul fetelor de la Săveni vine după doar doi ani și jumătate de muncă susținută, perioadă în care handbalistele au progresat spectaculos, ajungând la cel mai înalt nivel al competiției pentru categoria lor de vârstă. „Când am spus că ele au muncit doi ani cât alții în șapte, nu am exagerat”, a declarat antrenorul echipei, Gabriela Răducanu, vizibil emoționată și mândră de elevele sale.

Pe lângă calificarea în premieră la turneul final, două dintre jucătoarele echipei din Săveni au fost premiate individual pentru evoluțiile excelente:

  • Adelina Airinei – desemnată „Cea mai bună extremă stânga a turneului”;
  • Alessia Zadobrinschi – premiată ca „Cea mai bună apărătoare”.

În spatele acestui rezultat de excepție se află zeci de ore de antrenament, dăruire, spirit de echipă, prietenie și susținere reciprocă. Este o poveste despre ambiție, perseverență și comunitate, în care meritele nu le revin doar sportivelor și staffului tehnic, ci și părinților care le-au susținut permanent, precum și autorităților locale.

Antrenorul echipei a transmis mulțumiri speciale primarului orașului Săveni, Relu Tîrzioru, pentru sprijinul constant și condițiile oferite pentru pregătirea tinerelor sportive.

Publicitate

„Orașul Săveni are și a avut întotdeauna copii minunați. Aceste fete sunt dovada vie că talentul, disciplina și sprijinul comunității pot duce la performanță. Sunt mândră de ele și de ceea ce au realizat”, a încheiat antrenorul Gabriela Răducanu.

Citeste mai mult

Eveniment

Cod galben de descărcări electrice și vânt puternic în municipiul Botoșani și alte 51 de orașe și comune din județ

Publicat

Publicitate

Mai multe localități din județul Botoșani se vor afla sub o atenționare meteorologică tip cod galben de instabilitate atmosferică, astăzi, între orele 20:20 – 22:00.

Sunt vizate municipiul Botoșani, orașele Flămânzi și Săveni, comunele Vorona, Ungureni, Corni, Mihai Eminescu, Frumușica, Albești, Trușești, Ștefănești, Coțușca, Bălușeni, Lunca, Tudora, Vlădeni, Cristești, Curtești, Rădăuți-Prut, Răchiți, Copălău, Călărași, Avrămeni, Gorbănești, Manoleasa, Hlipiceni, Păltiniș, Vlăsinești, Coșula, Todireni, Mileanca, Sulița, Dângeni, Stăuceni, Roma, Santa Mare, Unțeni, Știubieni, Drăgușeni, Durnești, Nicșeni, Dobârceni, Mihălășeni, Blândești, Viișoara, Hănești, Ripiceni, Românești, Mitoc, Adășeni și Răuseni.

Se vor înregistra averse, iar în timp scurt sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 10-15 l/mp. De asemenea, vor fi descărcări electrice. Vântul va avea intensificări la rafală de 50…65 de km/h.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

✔️fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

✔️ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

Publicitate

✔️ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

✔️ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

✔️ nu atingeți firele căzute la pământ;

✔️ curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

✔️ nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending