Connect with us

Eveniment

Vârsta de pensionare crește pentru militari, supraimpozit de 30% pentru pensiile speciale. Anunțul premierului Ciucă

Publicat

Publicitate

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru diplomați și personalul auxiliar din instanțele judecătorești  și, etapizat, pentru personalul militar.

Potrivit sursei citate, se va aplica impozit de 30% pentru o cotă din pensiile speciale.

”Se corelează vârsta standard de pensionare cu sistemul public de pensii pentru a elimina excepțiile. Pentru diplomați și personalul auxiliar din instanțele judecătorești vârsta standard de pensionare va crește la 65 de ani. Același principiu se va aplica personalului militar, în mod etapizat, până în 2035. De asemenea, se majorează eșalonat, până în ianuarie 2034, vechimea minimă în specialitate la 25 de ani pentru mai multe categorii de salariați – diplomați, funcționari parlamentari, angajații Curții de Conturi.

Se reduce numărul beneficiarilor pensiilor de serviciu prin excluderea personalului asimilat, respectiv a personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, angajaților încadrați pe funcții de execuție specific în cadrul misiunilor diplomatice.

Veniturile din pensie trebuie să fie proporționale contribuției la sistemul public și nicio pensie de serviciu nu va depăși venitul obținut în perioada de activitate.

Se propune Parlamentului modificarea bazei de calcul pentru alinierea la sistemul public, începând cu anul viitor. Dacă în prezent erau avute în vedere veniturile din ultimele 12 luni, această perioadă va crește eșalonat la 300 de luni.

Publicitate

Se reajustează procentul aferent unei baze de calcul de la 80% la 65% pentru toate categoriile de beneficiari.

Pensii speciale

Pentru pensiile aflate în plată, se are în vedere aplicarea unui impozit de 30% pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și excede aplicării principiului contributivității. Sunt prevăzute unele corelări pentru a respecta principiul contributivității, esențial în legea pensiilor publice.

Printr-o altă propunere se elimină mecanismul de actualizare a pensiilor magistraților odată cu creșterea indemnizațiilor brute lunare ale judecătorilor și procurorilor aflați în activitate. În plus, se va iniția la nivelul Guvernului un proiect de lege privind plafonarea veniturilor din pensie pentru magistrați, având în vedere că celelalte pensii de serviciu au veniturile plafonate din septembrie 2017. De asemenea, se va reveni cu o inițiativă privind recalcularea pensiilor magistraților, aflate în plată, pentru a elimina inechitățile generate de diferențele de venituri.

Aceste amendamente vin în urma discuțiilor purtate de ministrul Muncii la Bruxelles. Alături de Legea Pensiilor și Legea Salarizării, completăm astfel pachetul de reforme pe care România trebuie să și-l asume în acest an prin PNRR, oferind sustenabilitate și echitate sistemului public de salarii și pensii”, a scris premierul, pe Facebook.

Premierul mai transmite că „pensia fiecărui cetăţean trebuie să reflecte importanţa muncii sale de o viaţă şi contribuţia la sistemul public. Modificarea proiectului de lege privind pensiile de serviciu, aflat în dezbaterea Parlamentului, este necesară pentru ca România să poată beneficia în continuare de cele aproape 30 de miliarde de euro din PNRR.

Printr-o serie de amendamente pe care coaliţia de guvernare şi le asumă, corectăm aceste inechităţi şi introducem reformele asupra cărora ne-am angajat pentru ca România să beneficieze de fondurile europene disponibile prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”.

Amendamentele depuse la Camera Deputaților

  • supraimpozitarea cu 30% pentru componenta necontributivă din pensie care depășește câștigul salarial mediu brut pe economie (6.700 lei) / amendament modificat față de Senat
  • se elimină o serie de categorii de persoane care până la acest moment beneficiau de pensii de serviciu (personalul asimilat, respectiv personalul de specialitate juridiciar asimilat judecatorilor si procurorilor, personalul încadrat pe funcții de execuție specifice în cadrul misiunilor diplomatice, personalul asimilat funcționarilor publici parlamentari)
  • se limitează accesul la pensia de serviciu prin eliminarea perioadelor asimilate ca vechime recunoscute în prezent în specialitate (de exemplu: vechime în avocatură, consilier juridic. etc). – depus si aprobat in Senat
  • creșterea vârstei standard de pensionare, până la 65 de ani, conform prevederilor din anexa 5 a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pentru diplomați, personalul auxiliar din instanțele judecătorești
  • creșterea vârstei standard de pensionare, până la 65 de ani, conform prevederilor din anexa 5 a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pentru diplomați, personalul auxiliar din instanțele judecătorești
  • creșterea vârstei standard de pensionare pentru personalul din sistemul militar: de la 60 de ani la 65 de ani, astfel încât sa se asigure corelarea cu sistemul public de pensii. Astfel, se va respecta eșalonarea prevăzută de anexa Legii 223/2015 până în ianuarie 2030, iar începând cu acea dată vârsta standard de pensionare pentru personalul militar va crește eșalonat până în anul 2035, la 65 de ani
  • creșterea vechimii minime în specialitate, eșalonat, de la 15 ani la 25 ani ( Curtea de Conturi, diplomați, funcționari parlamentari), începând de la 15 ani din ianuarie 2024 și crescând până în ianuarie 2034, la 25 de ani
  • reajustarea procentului aferent unei baze de calcul de la 80% la 65 %, pentru toate categoriile de beneficiari (personalul auxiliar din instanțele judecătorești, auditorii externi, funcționarii parlamentari, personalul aeronautic, membrii corpului diplomatic și consular), cu excepția pensiilor magistraților protejați de deciziile CCR / amendament depus la Senat
  • plafonarea veniturilor din pensie pentru magistrați; dacă în prezent, venitul din pensie al unui magistrat aflat în plată depășește valoarea unei indemnizații a unui judecător aflat în activitate, prin proiectul de lege, această situație s-a remediat astfel încât pe viitor veniturile din pensie ale magistraților vor fi plafonate la venitul netul aferent bazei de calcul; celelalte pensii de serviciu au veniturile plafonate din septembrie 2017, conform OUG nr. 59/2017
  • dacă în prezent pensiile magistraților se actualizează odată cu creșterea indemnizațiilor brute lunare ale judecătorilor și procurorilor aflați în activitate, prin proiectul de lege se va institui același mecanism de indexare ca și pentru celelalte pensii de serviciu / amendament depus la Senat
  • recalcularea pensiilor magistraților, aflate în plată, în vederea eliminării inechităților generate de diferențele mari dintre veniturile celor aflați în pensie față de veniturile celor aflați în activitate, potrivit antena3.ro

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Universitatea Suceava anunță a doua rundă de înscrieri. În prima rundă a sesiunii de admitere 3300 de candidați și-au exprimat intenția de a studia la această universitate

Publicat

Publicitate

La finalul primei runde a sesiunii de admitere iulie 2025, peste 3300 de candidați au ales să își construiască viitorul alături de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), anunță instituția academică suceveană.

Potrivit sursei citate, această cifră demonstrează faptul că, prin dezvoltarea constantă a ofertei educaționale și ajustarea acesteia la nevoile societății, Alma Mater Sucevensis reprezintă un pol de atracție pentru numeroși tineri, incluzându-i aici pe candidații din străinătate și pe românii de pretutindeni.

USV a remarcat că un interes deosebit a fost manifestat, printre altele, pentru programele de studiu propuse de Facultatea de Drept și Științe Administrative, Facultatea de Medicină și Științe Biologice și Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației.

În conformitate cu calendarul sesiunii de admitere din vara acestui an, în zilele de 25 și 28 iulie, USV va organiza cea de-a doua rundă de înscrieri. În această rundă sunt disponibile peste 2000 de locuri la licență și masterat, dintre care peste 800 sunt fără taxă. Înscrierile se pot face la sediul USV sau online, pe platforma dedicată admiterii.

Din locurile finanțate de la buget, candidații români de pretutindeni au disponibile peste 250 la licență și peste 100 la masterat, toate cu bursă. Pentru absolvenții de liceu din Republica Moldova care vor dori să studieze la Suceava, USV deschide, în zilele de 24-26 iulie, două centre de înscrieri: în Chișinău, la Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”, Strada Nicolae Iorga nr. 2, și în Sîngerei, la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Strada Independenței nr. 109.

De asemenea, în Ucraina, candidații din categoria români de pretutindeni vor putea să se înscrie la centrul organizat de USV, în data de 25 iulie, la Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”, Piața Centrală nr.9, Cernăuți.

Afișarea rezultatelor înscrierilor din cadrul acestei runde se va face în data de 29 iulie. În aceeași zi, dar și în zilele de 30 iulie și 31 iulie, va avea loc înmatricularea candidaților declarați admiși.

Publicitate

Detalii și informații actualizate sunt disponibile la următoarea legătură: https://admitere.usv.ro/

Citeste mai mult

Eveniment

Statul interzice cumulul pensiei cu salariul. Bolojan: Cei pensionați ar trebui să elibereze locul

Publicat

Publicitate

Cumulul pensiei cu salariul la stat va fi interzis: Premierul Ilie Bolojan va propune interzicerea acestui lucru în sectorul public: „Este mai corect și moral ca cel care pleacă să fie un om care deja beneficiază de o pensie”, scrie alba24.ro.

Premierul Ilie Bolojan a anunțat luni, într-o declarație acordată postului B1 TV, că Guvernul analizează posibilitatea interzicerii cumulului pensiei cu salariul în sectorul public.

Interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat ar viza aproximativ 10.000 de persoane aflate în această situație, în contextul unui val anticipat de reduceri de personal în instituțiile de stat.

„Cred că, în condițiile în care, în anumite instituții, se vor face reduceri de personal – și acest lucru îl văd ca inevitabil în perioada următoare – ar fi cel puțin mai corect, din punct de vedere moral, ca cel care pleacă să fie un om care deja beneficiază de o pensie, ca urmare a pensionării anticipate, în locul unui tânăr care ar putea să rămână acolo”, a declarat Bolojan.

Premierul a subliniat că măsura se dorește a fi una echitabilă și responsabilă din punct de vedere social, urmând să fie supusă unei analize juridice riguroase pentru a respecta deciziile Curții Constituționale.

„Trebuie să ne asigurăm că astfel de măsuri rămân în picioare. Dacă le facem și apoi sunt anulate, pierdem credibilitatea”, a avertizat șeful Guvernului.

Publicitate

Bolojan a insistat că nu va face anunțuri de fațadă și că fiecare decizie va fi fundamentată și aplicată până la capăt.

În opinia sa, eliminarea cumulului pensie–salariu ar fi parte dintr-un pachet mai amplu de reforme destinate reducerii cheltuielilor bugetare, eliminării risipei și relansării economiei prin măsuri de bună guvernare, descentralizare și atragere de fonduri europene.

„Dacă vom menține acest ritm și stabilitatea politică, abia de anul viitor vor începe să se vadă efectele și vom putea vorbi despre ieșirea din perioada dificilă”, a adăugat premierul.

Declarațiile vin în contextul în care Guvernul este presat de necesitatea optimizării cheltuielilor publice și a implementării unor reforme structurale pentru redresarea economică.

Citeste mai mult

Eveniment

Principalele măsuri privind reforma sistemului sanitar, în beneficiul pacientului

Publicat

Publicitate

Crearea unei platforme online, pe care orice pacient să-și poată face o programare, extinderea programului în ambulatoriul de specialitate din spitalele publice până la ora 20:00, dar și prelungirea duratei valabilității cardului de sănătate cu 10 ani – se numără printre măsurile privind reforma sistemului sanitar.

Guvernul amintește marți, pe pagina de Facebook, principalele măsuri privind reforma sistemului sanitar în beneficiul pacientului:

* Va fi creată o platformă online, pe care orice pacient să-și poată face o programare. Spitalele și clinicile care au sisteme de programări vor fi interoperabile cu acest sistem.

* Pacientul va fi informat, printr-un mesaj, sms sau e-mail, despre serviciul medical de care a beneficiat – de la medicină de familie, ambulatoriu de specialitate, spital, dispozitiv medical, farmacie – și decontul de care a beneficiat.

* Programul în ambulatoriul de specialitate, din spitalele publice, va fi extins până la ora 20:00 pentru ca pacienții să aibă acces la investigații precum EKG sau ecografie, de exemplu.

* Mai mulți pacienți vor fi tratați în unitatea sanitară unde se prezintă, fără a mai fi transferați în alte unități sanitare pentru tratament. Va crește și numărul de intervenții, de diagnosticare și de tratament efectuat în ambulatoriul de specialitate.

Publicitate

* În zonele slab deservite medical sau izolate, medicul din ambulatoriul de specialitate va putea să-și deschidă cabinete cu fracțiuni de normă și va fi introdus un program de mobilitate, astfel încât medicii specialiști să ofere servicii în unități sanitare unde există deficit.

* Pacienții cu boli acute vor avea acces la investigațiile medicale paraclinice de laborator, analize medicale și imagistică medicală și aceste afecțiuni le vor putea fi monitorizate o dată pe an. La pacienții oncologici investigațiile de tip monitor vor rămâne în cuantum nelimitat, indiferent de bugetul alocat investigațiilor paraclinice.

* Accesul la rezultatul analizelor de laborator, al investigațiilor imagistice va fi mai ușor. Imaginile obținute prin investigația CT sau RMN vor fi, obligatoriu, oferite medicului prescriptor și pacientului. Furnizorul de servicii paraclinice va trebui să ofere pacientului rezultatul investigațiilor paraclinice în maximum trei zile.

* Pacienții cu afecțiuni grave vor avea acces la cele mai noi medicamente, care pot să trateze sau să oprească o anumită boală. Se va facilita accesul medicamentelor pe piața din România și pe lista medicamentelor compensate și gratuite, în special a medicamentelor generice, într-o perioadă de timp comparativă cu media europeană.

* Durata valabilității cardului de sănătate se prelungește cu 10 ani.

* Va fi ajustată până la eliminare coplata pentru serviciile medicale, spitalicești în unitățile private decontate cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate – programe de screening, programe de diagnostic, programe de tratament pentru pacienții cronici sau pentru cei cu patologii grele, inclusiv oncologie. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

CNAS pregătește notificări prin SMS și e-mail pentru a informa pacienții despre serviciile medicale de care au beneficiat

Publicat

Publicitate

Pacienții vor primi notificări prin SMS sau e-mail cu privire la serviciile medicale de care au beneficiat. Anunțul a fost făcut de președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Horațiu Moldovan, în cadrul prezentării măsurilor din noua reformă a sistemului de sănătate, scrie alba24.ro.

Șeful CNAS spune că relația medic-pacient are nevoie de o resetare.

”E nevoie de creșterea încrederii sau, mai bine zis, de redobândirea încrederii pacientului în sistemul sanitar. În același timp, este nevoie de recâștigarea prestigiului profesional al medicului.

(…) Astăzi, pacientul pleacă de multe ori din cabinetul medicului de familie într-o direcție care nu întotdeauna este foarte clară, nu întotdeauna știe unde și cui să se adreseze pentru a putea beneficia de un diagnostic și de tratamentul cel mai potrivit” a declarat Moldovan.

Sistem centralizat de programări în spitale. Detalii pentru pacienți

Reprezentantul CNAS a precizat că, împreună cu Ministerul Sănătății va fi introdusă o platformă online, un sistem centralizat de programări ale pacientului în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Publicitate

”Astfel (…) un pacient, dacă dorește să facă o anumită investigație, într-un anumit oraș, poate să vizualizeze foarte simplu acest lucru și chiar să-și facă o programare. Bineînțeles, știm că foarte multe spitale și clinici au sistemele de programări. Le vom face astfel încât acestea să fie interoperabile cu sistemul pe care îl creăm”, a precizat Moldovan.

Înștiințări prin SMS sau e-mail

Prin acest sistem, pacienții vor fi informați despre serviciile medicale de care au beneficiat.

”(…) în momentul în care un pacient beneficiază de un serviciu medical, la orice nivel – de la medicină de familie, ambulatoriu de specialitate, spital, dispozitiv medical, farmacie ş.a.m.d – va primi un mesaj, un sms sau un e-mail, în care este informat că i s-a realizat serviciul respectiv.

Desigur, va exista şi posibilitatea transmiterii unei informaţii suplimentare, precum decontul de care a beneficiat și, de asemenea, anumite mecanisme de feedback care pot să fie implementate”, spune Moldovan.

Contractele medicilor în mediul spitalicesc

Șeful CNAS spune că medicii vor avea doar cel mult două contracte în mediul spitalicesc.

”Sunt situații în sistemul de sănătate public și privat în care un medic, în momentul de față, se regăsește în trei contracte în mediul spitalicesc; vom reduce numărul de contracte de la trei la două.

În ceea ce privește standardizarea unor proceduri medicale, ne îndreptăm atenția asupra standardizării unor proceduri în spitalizare de zi, lucru pe care l-am făcut cu peste 120 de diagnostice și proceduri terapeutice. Vom continua, împreună cu comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății, aceste standardizări, astfel încât să eficientizăm utilizarea banului public”, precizează Moldovan.

Spitalele vor trebui să raporteze costurile reale

Acesta a mai anunțat ”limitarea contractării în spitalizare continuă, cel puțin pe parcursul anului următor, cu mici excepții precum este paliația, unde se știe că avem nevoie de un număr mare de paturi în momentul de față”.

A amintit că în ceea ce privește costurile reale ale spitalizărilor continue, se folosește sistemul DRG, ” care nu reflectă întotdeauna sau nu reflectă mai deloc nu neapărat complexitatea cazurilor ci costurile aferente complexității cazurilor”.

Moldovan mai spune că, începând cu anul următor, ”toate spitalele din România, publice și private, vor fi obligate să raporteze costurile reale. Astfel încât, după primul an de raportare, vom fi în situația în care să știm exact cât costă o apendicită, cât costă o hernie. Astfel, vom putea să regândim în anii care urmează finanțarea spitalelor din perspectiva costurilor reale pe care le implică”.

Decontarea spitalizărilor

În ceea ce privește limitarea temporală și decontarea spitalizărilor de zi, ”în momentul de față există o normă de două ore care se aplică unui pacient care beneficiază de spitalizare de zi, la fel cum există o normă care se aplică unui pacient, mă rog, medicului care efectuează consultații în ambulatoriul de specialitate de 15 minute. Vrem să urmărim foarte bine că acest lucru se respectă în spitalele publice din România, pe parcursul unei spitalizări de maxim 12 ore pe zi.

În ceea ce privește suma contractată de care beneficiază astăzi spitalele din România, fie că vorbim de spitalele publice, fie că vorbim de spitalele private, o să ținem cont în acea formulă de calcul de rata de utilizare a paturilor, de indicele de case-mix, de acel coeficient de complexitate, dar, de asemenea, vom ține cont și de istoricul internărilor pe care unitatea sanitară le-a avut”, mai spune șeful CNAS.

Toți indicatorii de management sau performanță, de la nivel de manager de spital până la medic, vor fi raportați obligatoriu caselor de asigurări de sănătate.

O nouă metodologie privind medicamentele
În ceea ce privește medicamentele, se pregătește o nouă metodologie de evaluare și de stabilire a prețului de decontare și de rambursare.

”Dorim, practic, să facilităm, să grăbim accesul medicamentelor pe piața din România și implicit pe lista medicamentelor compensate și gratuite în special a medicamentelor generice.

(…) am propus un nou mecanism, un mecanism hibrid între cost-volum și cost-volum-rezultat, astfel încât să putem să cuantificăm și pentru contractele sau pentru o parte din contractele cost-volum să putem să cuantificăm și un beneficiu clinic al pacientului, astfel încât să putem să introducem mai mulți pacienți în cadrul acestor mecanisme de finanțare și implicit de rambursare și de decontare a medicamentelor”.

Șeful CNAS spune că sunt o serie de medicamente foarte ieftine care sunt pe listele de medicamente compensate sau gratuite.

”(…) dacă le-am trece, o parte dintre ele care sunt foarte, foarte ieftine și nu înseamnă un efort semnificativ din perspectiva pacientului, pot să fie trecute pe nivele inferioare de rambursare, lăsând loc medicamentelor mai scumpe, inovativelor sau genericelor scumpe pe aceste liste, medicamente care astăzi nu se regăsesc pe lista medicamentelor compensate și gratuite.

De asemenea, există în România un mecanism încetățenit, la care apelează din nefericire pacienții cu afecțiuni grave, care nu pot să beneficieze, conform legislației în vigoare, de ultimele medicamente, cele mai noi medicamente, care pot să trateze sau să stopeze o anumită boală și apelează la decizii ale instanțelor, care de cele mai multe ori sunt la nivel de ordonanțe prezidențiale”, menționează Moldovan.

Acesta a anunțat că se va reglementa ”astfel încât să dăm o șansă egală tuturor și celor care astăzi apelează la aceste mecanisme și pacienților care nu apelează la aceste mecanisme”.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending