Connect with us
Publicitate

Actualitate

Varianta avantajoasă: PFA sau Microîntreprindere în 2024? Calcule comparative

Publicat

Publicitate

Ce este mai avantajos în 2024 – PFA sau Microîntreprindere? Calcule comparative privind contributiile sociale si impozitele, scrie alba24.ro.

Începând cu anul 2024, persoanele fizice care realizează venituri din activități independente, definite conform art. 67 din Legea nr. 227/2015 (Codul Fiscal), se află în fața unei dileme fiscale – dacă este mai avantajos să desfășoare aceste activități în calitate de PFA sau să-și înființeze o societate comercială (SRL), în regim de impozitare de microîntreprinderi.

Situațiile comparative sunt prezentate pentru Alba24.ro de prof.universitar dr. Adela Socol de la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia.

Publicitate

Ce aduce nou anul 2024 pentru PFA și SRL

Există noi plafoane privind baza de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru persoanele fizice care realizează venituri din activități independente (Legea nr. 296/2023) și a fost modificat salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (3300 lei de la 01 octombrie 2023), care se folosește la calcularea plafoanelor privind baza de calcul atât a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), cât și a contribuției de asigurări sociale (CAS).

Calcule comparative din punct de vedere fiscal dintre PFA și Micrîntreprindere

Calculele prezintă comparativ situația unui PFA și a unui SRL, din punct de vedere fiscal, începând cu data de 1 ianuarie 2024. Exemplul este dezvoltat pe baza următoarelor ipoteze:

Pentru PFA – desfășoară activitate impozitată în sistem real, nu la normă de venit.

Publicitate

Pentru societatea comercială de tip SRL (microîntreprindere):

  • are încheiat un contract de administrare sau de mandat (nu un contract de muncă!) cu remunerație brută lunară de 3300 lei (net 1856 lei), la care se rețin lunar la sursă contribuții (CAS, CASS și impozit) de 1444 lei.
  • SRL datorează și contribuție asiguratorie pentru muncă, de 2,25%, în valoare de 74 lei lunar, ceea ce duce la total cheltuieli lunare de 3374 lei.
  • Contractul de administrare/mandat nu se supune prevederilor legislației muncii, nu trebuie declarat în REVISAL.
  • SRL-ul are un asociat unic.
  • plafoanele de calcul ale CASS datorat pentru veniturile din investiții (dividende) pentru anul 2024 sunt 6, 12 și 24 salarii minime.
  • au fost estimate costuri suplimentare pentru ținerea contabilității la un SRL (300 lei/lună), mai complexă decât la un PFA.
  • Exemplul arată care sunt taxele datorate pentru un PFA, comparativ cu o societate comercială de tip SRL (microîntreprindere) și care este suma cu care “rămâne în mână” titularul PFA, față de asociatul din microîntreprindere, la finalul anului.

Concluzia este că, dacă PFA-ul realizează un venit net de peste 10000 lei lunar, atunci titularul PFA ar trebui să analizeze că dacă și-ar înființa o microîntreprindere, sumele pe care le-ar obține ar fi mai mari, conform tabelului de mai jos.

În funcție de situația concretă, este recomandat să solicităm opinia avizată a unui specialist în domeniul contabil și fiscal, pentru a realiza o simulare personalizată pentru a decide în cunoștință de cauză care sistem de impozitare este potrivit activității fiecăruia.

Publicitate

Plafoanele pentru baza de calcul a CAS și CASS pentru anul 2024 în cazul PFA

Plafoanele pentru baza de calcul a CAS și CASS pentru anul 2024 în cazul PFA care desfășoară activități independente sunt următoarele:

CAS pentru venit net anual (venit brut-cheltuieli deductibile):

  • mai mic de 12 salarii minime (39600 lei ) – nu se datorează CAS;
  • între 12 și 24 salarii minime (79200 lei) – se datorează CAS 25%, aplicat la 12 salarii minime;
  • mai mare de 24 salarii minime – se datorează CAS 25%, aplicat la 24 salarii minime.

Contribuabilul are opțiunea de a se asigura prin Declarația Unică la o altă bază de calcul, dar care nu poate fi mai mică decât plafonul unde este încadrat, conform venitului realizat. Pensionarii și cei asigurați în sisteme proprii de asigurări sunt exceptați de la plata CAS.

CASS pentru venit net anual (venit brut-cheltuieli deductibile):

  • mai mic de 6 salarii minime (19800 lei) – se datorează CASS 10%, aplicat la 6 salarii minime (există și excepții);
  • între 6 și 60 salarii minime (198000 lei) – se datorează CASS 10%, aplicat la venitul net anual;
  • mai mare de 60 salarii minime – se datorează CASS 10%, aplicat la 60 salarii minime.

Cum poate fi încadrat un SRL la categoria microîntreprindere

În ceea ce privește situația unei societăți comerciale de tip SRL, condițiile pentru ca aceasta să se încadreze în categoria de microîntreprindere sunt:

  • realizează venituri într-un an fiscal inferioare echivalentului în lei a 500.000 euro;
  • are cel puțin un salariat cu normă întreagă (8h/zi) cu salariu brut cel puțin egal cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată sau mai mulți
  • salariați încadrați cu contracte de muncă part-time, dar care, împreună, cumulează minim o normă întreagă și un salariu minim. Condiția se
  • consideră îndeplinită și dacă SRL are încheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, în cazul în care remuneraţia lunară este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată;
  • a realizat venituri, altele decât cele din consultanţă şi/sau management, mai mari de 80% din totalul veniturilor;
  • nu desfășoară activități exceptate din domeniile: bancar, al asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, al jocurilor de noroc, activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi gaze naturale;
  • oricare dintre asociații ce dețin mai mult de 25% din capital nu au această calitate în mai mult de 3 microîntreprinderi.

Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor

  • 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depăşesc echivalentul în lei a 60.000 euro, inclusiv;
  • 3%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri peste 60.000 euro (echivalent lei) sau desfăşoară activităţi principale sau secundare, corespunzătoare codurilor CAEN: 5821, 5829, 6201, 6209, 5510, 5520, 5530, 5590, 5610, 5621, 5629, 5630, 6910, 8621, 8622, 8623, 8690.

Articol realizat de prof. univ. dr. Adela Socol, contributor Alba24.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Se oprește apa în mai multe zone din municipiul Botoșani. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

În vederea efectuării lucrărilor de remediere a unei avarii survenite pe conducta de apă ce alimentează Punctul Termic Grivița 1 din municipiul Botoșani,  S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani anunță întreruperea furnizării apei, mâine, 26 noiembrie 2024, în intervalul orar 08:00-14:00.

Sunt afectați de lipsa apei consumatorii ce locuiesc în patrulaterul format din străzile: Calea Națională (de la intersecția cu Ștefan cel Mare, până la intersecția cu Octav Onicescu), Împărat Traian (de la intersecția cu Ștefan cel Mare, până la intersecția cu Octav Onicescu).

Pentru a evita efectele negative cauzate de lipsa apei, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani recomandă utilizatorilor afectați să-și creeze minime rezerve pentru perioada de întrerupere.

Publicitate

 „Ne cerem scuze față de abonații afectați și îi asigurăm că se va interveni cu operativitate pentru finalizarea lucrărilor, astfel încât disconfortul creat să fie cât mai redus”, au transmis reprezentanții Nova Apaserv.

 

 

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

(P) 2 milioane de euro pentru parcuri fotovoltaice din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Construirea parcului fotovoltaic județean de la Bucecea, de 1 MW, și a celor două centrale fotovoltaice de la Sanatoriul Podriga (99,36 kW) și Unitatea Medico-Socială Sulița (59,76 kW) au fost admise la finanțare din Fondul pentru Modernizare. Valoarea celor două proiecte este de aproximativ 2 milioane de euro, din care finanțarea nerambursabilă este de 500 de mii de euro.

Proiectele pe care, împreună cu echipa mea, le-am gândit au fost acceptate la finanțare de Ministerul Energiei. Ele sunt foarte importante, pentru că prin intermediul lor se atrag fonduri europene în județ și generează noi investiții. Prin cele trei proiecte, care au fost coordonate de colegul Cristian Nistor, se va asigura o parte din necesarul de energie electrică consumată de către Spitalul Județean de Urgență «Mavromati», Sanatoriul Podriga și Unitatea Medico-Socială Sulița. Astfel, se vor face economii la buget, bani care vor putea fi folosiți pentru dezvoltarea serviciilor medicale și sociale”, a declarat Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

Proiectul Parcului fotovoltaic județean Bucecea, care va avea o putere instalată de 1 MW, are o valoare de 8.504.731,17 lei. Energia produsă va fi destinată Spitalului Județean de Urgență „Mavromati”, unul dintre cei mai mari consumatori din județ.

Publicitate

Sanatoriul Podriga va primi o finanțare de 812.510,06 lei pentru construirea unei centrale fotovoltaice cu o putere instalată de 99,36 kW, iar Unitatea Medico-Socială Sulița o finanțare de 524.568,26 lei pentru instalarea unei centrale fotovoltaice de 59,76 kW.

Demonstrăm că proiectele pe care le-am gândit aduc beneficii pentru județ și creează premisele dezvoltării și a creșterii veniturilor botoșănenilor. Pentru a accelera ritmul dezvoltării, pe 1 Decembrie, votați candidații PSD la alegerile parlamentare, poziția 3 pe buletinul de vot! Votați PSD, votați garanția dezvoltării județului și a creșterii veniturilor dumneavoastră”, a conchis Doina Federovici.

 

Publicitate

Raportul de activitate al Doinei Federovici ca președinte al Consiliului Județean pentru perioada 2020-2024 se poate consulta pe pagina https://www.psdbotosani.ro/ la secțiunea:

 

INVESTIȚII PENTRU BOTOȘANI 2020-2024

Publicitate

 

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.psdbotosani.ro/wp-content/uploads/2024/11/Raport_D_Federovici_compressed.pdf

 

CMF11240017

Citeste mai mult

Eveniment

Marcel Ciolacu, după eșecul de la prezidențiale: „Mi-am depus demisia”

Publicat

Publicitate

Marcel Ciolacu a avut o primă reacție după eșecul PSD din turul 1 al prezidențialelor.

Mi-am depus demisia încă de aseară la secretarul general al partidului, a spus Ciolacu.

PSD nu va face nicio contestație, a mai spus acesta.

Publicitate

SUrsa : realitatea .net

Citeste mai mult

Eveniment

Preşedintele PNL Botoșani, Valeriu Iftime, a cerut demisia „urgentă” a lui Nicolae Ciucă

Publicat

Publicitate

Preşedintele filialei teritoriale Botoşani a Partidului Naţional Liberal (PNL), Valeriu Iftime, a cerut, luni, demisia „urgentă” a lui Nicolae Ciucă, după scorul din primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică.

Iftime a declarat, într-o conferinţă de presă, că toţi liderii PNL implicaţi în campania electorală a lui Nicolae Ciucă sunt în egală măsură vinovaţi de eşecul de la preşedinţiale.

„Eu cer demisia urgentă a conducerii centrale a PNL, dar nu într-o oră, ci acum trebuie să plece acasă. Rezultatul este aşa de prost încât toţi cei care au condus campania asta sunt total vinovaţi. Poate cel mai puţin vinovat este domnul preşedinte, care cumva avea sau are cu siguranţă un CV de preşedinte mai acătării decât toţi ceilalţi. Dar asta a fost echipa şi metodele care s-au folosit au fost neadecvate şi lumea te taxează. Soluţia ca să fim foarte, foarte eficienţi, în opinia mea, am vorbit astăzi cu domnul Bolojan, încă nu mi-a dat un răspuns final, eu cred că astăzi soluţia este domnul Bolojan preşedintele Partidului Naţional Liberal, preluat imediat, ne aliniem în spatele dumnealui şi cu notorietatea pe care el o are şi cu metodele pe care trebuie să le punem imediat la punct putem avea un rezultat bun la alegerile parlamentare”, a afirmat Iftime.

Publicitate

Acesta crede că votul din primul tur al alegerilor prezidenţiale reprezintă „o lovitură dată sistemului politic”.

„Eu cred că de data asta este o lovitură dată sistemului politic, adică faptul că au pierdut şi PSD şi PNL. PSD e mai grav că au pierdut decât PNL-ul pentru că au fost continuu în frunte şi cumva credeau că… Dar la urma urmei, cele două scoruri şi de la alegerile locale arată că lumea cumva e sătulă de tipul acesta de politică şi cei doi care s-au contrat continuu, domnul Ciucă cu domnul Ciolacu, de fapt au adus al treilea câştigător”, a adăugat Iftime.

La nivel naţional, Nicolae Ciucă a obţinut 8,79% din voturile electoratului, în timp ce în judeţul Botoşani a atras voturile a 8,87% dintre alegători. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending