Connect with us

Actualitate

Vara 2025: Prognoze, valuri de căldură și fenomene meteo neașteptate

Publicat

Publicitate

Potrivit celor mai recente prognoze, vara 2025 se anunță a fi una plină de contraste în Europa. Modelele atmosferice indică o dinamică accentuată, cu variații bruște și condiții meteorologice provocatoare.

După un debut instabil și imprevizibil al sezonului, meteorologii estimează că lunile de vară vor evolua spre o perioadă mai uscată, în special în a doua jumătate a sezonului. Specialiștii Severe-Weather avertizează însă asupra unui risc crescut de valuri de căldură, care ar putea afecta mai multe regiuni ale continentului.

Sfârșitul primăverii 2025

Primăvara meteorologică acoperă perioada martie-aprilie-mai, iar datele disponibile până la 13 mai arată o imagine clară a sezonului care se încheie.

O anomalie dominantă de înaltă presiune s-a situat deasupra Europei de nord-vest, în timp ce sistemele de joasă presiune au rămas în principal departe de Europa centrală, acoperind părțile sud-vestice și cele din nord-estul îndepărtat.

Anomalia de temperatură pentru această perioadă arată temperaturi mai ridicate decât normalul peste cea mai mare parte a continentului. Zona care se remarcă este poate Europa de sud-vest, sub influența regională a unui sistem de joasă presiune.

Publicitate

Precipitațiile au fost mai abundente în Europa de sud-vest, extinzându-se către părțile sud-centrale. Această centură de precipitații este în principal impactul sistemelor regionale de joasă presiune din Europa de sud-vest și Mediterana de vest.

Tranziția către vară

Prognoza ansamblului pentru ultima săptămână din mai arată o anomalie semnificativă de joasă presiune care coboară în Europa.

Aceasta este o zonă largă de joasă presiune care afectează întregul continent, aducând cu ea un flux mai nordic în timpul tranziției, cu vreme instabilă și potențial pentru fenomene severe.

Modelul de temperatură din această perioadă arată o anomalie rece largă peste continent, fiind o medie săptămânală care reflectă impactul sistemului larg de joasă presiune.

Prognoza precipitațiilor arată o zonă mare a Europei cu precipitații peste normal în această perioadă, cu mai multe ploi în zona de impact direct a sistemului de joasă presiune.

Vara 2025: Prognoza pentru iunie

Pentru iunie, modelul de presiune prevăzut de ECMWF arată o zonă de înaltă presiune indicată deasupra Atlanticului Nord îndepărtat și cu o posibilă extensie în Europa de nord-vest.

Un vârf de înaltă presiune este, de asemenea, prevăzută să se ridice deasupra sudului.

O zonă de presiune mai scăzută este prevăzută deasupra Europei de nord-est, ceea ce poate însemna un flux nordic către nord-vestic deasupra Europei centrale în iunie.

Modelul de temperatură din iunie pentru Europa arată vremea mai caldă decât normalul în părțile de nord-vest și sudice.

Dar regiunile centrale și nord-estice sunt prevăzute cu temperaturi normale până la chiar sub normal în iunie.

Prognoza precipitațiilor indică, de asemenea, un flux mai uscat, cu mai puține precipitații în Europa de vest, sud-centrală și meridională.

Prognoza ECMWF pentru vara 2025

Prognoza de presiune realizată de Centrul European pentru Prognoza Meteo pe Termen Mediu (ECMWF) pentru vară arată o zonă de joasă presiune deasupra Europei nordice îndepărtate.

Arată, de asemenea, un sistem de înaltă presiune deasupra Atlanticului de Nord, extinzându-se peste Marea Britanie și Irlanda și ajungând către Europa centrală.

Prognoza de temperatură arată vreme peste normal pe o mare parte a continentului.

Cele mai calde anomalii sunt prevăzute deasupra Europei centrale și, de asemenea, deasupra unor părți din vest. Aceasta arată o dominanță foarte probabilă a sistemelor de înaltă presiune.

În prognoza precipitațiilor ECMWF, se pot vedea în general condiții mai uscate prevăzute deasupra Europei sub zona de înaltă presiune.

Dar vedem condiții mai umede prevăzute deasupra părților nordice îndepărtate ale Marii Britanii și Scandinaviei.

În general, sistemul anticiclonic de blocare pare să aducă un factor de secetă pe o parte mai mare a Europei Centrale, cu un potențial mai mare pentru valuri de căldură decât normalul.

Prognoza UKMO pentru vara 2025

Modelul UKMO arată o indicație a unui sistem de joasă presiune situat deasupra Europei de nord-vest pentru august, și zone de înaltă presiune la est și vest.

Această configurație ar sugera perturbări frecvente din nord-vest în părțile centrale.

Prognoza de temperatură arată vreme mai caldă decât normalul pe o mare parte a continentului, cu anomalii calde de vârf indicate deasupra Europei centrale și nordice.

Impactul acelei regiuni de joasă presiune se poate vedea și în prognoza precipitațiilor, cu o zonă de mai multe ploi deasupra Europei nordice și nord-vestice.

Concluzia pentru vara 2025

Previziunile convergente ale diferitelor modele meteorologice sugerează că vara 2025 va fi caracterizată de:

Temperaturi peste medie în cea mai mare parte a Europei
Condiții mai uscate în Europa centrală și meridională
Potențial crescut pentru valuri de căldură în regiunile centrale
Precipitații mai abundente în partea nordică a continentului
Un început de vară mai instabil în iunie, urmat de condiții mai stabile
Aceste predicții pe termen lung oferă o perspectivă generală asupra tendințelor meteorologice, dar vremea efectivă poate varia considerabil de la aceste prognoze, fiind influențată de mulți factori globali care pot modifica dezvoltarea modelelor meteorologice.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Noul sistem AI de diagnosticare medicală este de 4 ori mai eficient decât medicii în cazul afecțiunilor complexe

Publicat

Publicitate

Microsoft susține că noul său sistem AI pentru diagnosticare medicală este de patru ori mai eficient decât medicii în identificarea afecțiunilor complexe.

Instrumentul de inteligență artificială a fost denumit “Orchestratorul de diagnostic Microsoft AI” (MAI-DxO).

A fost creat de o echipă coordonată de Mustafa

Suleyman, unul din fondatorii DeepMind, acum deținută de Google.

Sistemul se bazează pe un “orchestrator” – care creează și coordonează grupuri virtuale cu cinci agenți AI, fiecare cu rol distinct, care emit ipoteze și aleg teste de diagnostic.

Cei cinci interacționează și “dezbat” astfel încât să ajungă la cel mai probabil diagnostic. Ulterior, explică pas cu pas raționamentul din spatele deciziei, pentru ca medicii umani să poată valida diagnosticul.

Publicitate

Pentru a-i fi testată performanța, sistemul a fost pus să rezolve 304 cazuri clinice publicate în revista New England Journal of Medicine, cu unele dintre cele mai complexe scenarii din practica medicală.

În acest fel, cercetătorii au reușit să determine dacă sistemul este capabil să stabilească diagnostice chiar și pentru cazurile severe și să transmită pas cu pas modul în care a ajuns la o concluzie.

Citeste mai mult

Cultura

Expoziția de tapiserie, pictură și grafică „Univers interior”, la Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchianˮ

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 2-30 iulie 2025, la Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchianˮ, expoziția de tapiserie, pictură și grafică „Univers interior”, cu lucrări semnate de Lucia Pușcașu.

Lucia Pușcașu reprezintă un nume în tapiseria românească contemporană, putând sta cu mândrie alături de artiste-tapiser precum Gabriela Moga Lazăr, Ileana Balotă, Geta Brătescu, Ana Lupaș, Mimi Podeanu, Simona Vasiliu Chintilă, Gabriela Moisescu Stendl, Maria Mihalache Blendea, Cela Neamțu etc., care au îmbogățit prin munca lor patrimoniul național cu lucrări textile semnificative, cu sensibilitatea și poezia specifică.

Artista s-a născut pe 31 august, 1954, în Horlăceni, comuna Şendriceni, judeţul Botoşani. În 1983 a absolvit Institutul de Arte Plastice ,,Nicolae Grigorescuˮ din București, secția Tapiserie, iar în 2008 a obținut titlul de Master în ,,Desen și Arte Vizuale Asistate de Calculatorˮ, la Universitatea ,,Ștefan cel Mareˮ din Suceava. Din 1990 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Între 1986-1989 a fost vice-coordonator al ,,Atelier 35ˮ. A fost designer pentru textile și profesor la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava (1991-2014). A fost vicepreședinte al U.A.P.R., Filiala Suceava (1990-1998, 2005-2007), apoi președinte (1998-2000, 2007-2016). Din 2008 este președinte al Asociaţiei „Artă şi Umanitate”.

Începând din 1986, a deschis numeroase expoziții personale, atât în țară, la Vatra Dornei, Suceava, Botoșani (1995), Bacău, București, Rădăuți, Vama, Craiova, Iași, Piatra-Neamț, Sibiu, Roman și Râmnicu Vâlcea, cât și în străinătate, la Muzeul Etnografic din Torino, în Italia (1999), la Galeria „Ripustus” din Hämeenlinna, în Finlanda și la Galeria „Stoa” din Helsinki, Finlanda (2004).

Din 1981 până în prezent a participat la peste 600 de expoziții colective județene și naționale, trienale și bienale de tapiserie, pictură, grafică și minitapiserie. A luat parte la peste 80 de expoziții în străinătate: Cernăuţi (Ucraina), Vancouver, Toronto (Canada), Ankara (Turcia), Moscova (Rusia), Tournai (Belgia), Laval, Paris (Franța), Know, Herillville, Chicago, Corner Stone, Mishewalla, Washington (Statele Unite), Jeziorowice, Katowice (Polonia), Hämeenlinna, Rönnvikin, Helsinki, Tampere, Hovinkartano (Finlanda), Madrid, Ciudad Real, Córdoba, Alicante, San Vicente (Spania), Höchstadt (Germania), Chieri, Torino (Italia), Ruse, Silistra, Varna, Sozopol, Kazanlak, Dobrici (Bulgaria), „Saloanele Moldovei” (Chișinău, Republica Moldova), „Salonul de Grafică Românească” (Chișinău, Republica Moldova), „Salonul de Arte Decorative” (Chișinău, Republica Moldova), Salonul „Profesorilor de Artă Vizuală” (Chișinău, Republica Moldova), „Bienala de Arte Decorative” (Chișinău, Republica Moldova), Lisabona, Alter do Chão, Portalegre (Portugalia), Bratislava (Slovacia), Tirana (Albania).

A participat la 17 tabere de creație în România, una în Polonia și 5 la Balcic, în Bulgaria. A coordonat și curatoriat proiecte culturale naționale și internaționale. A scris articole în albume și în presă și a participat la emisiuni TV. A dat numeroase interviuri accesibile pe YouTube. A prezentat expoziții naționale și internaționale și a făcut parte din comisii de jurizare.

Publicitate

De-a lungul timpului,  a primit 32 de premii naționale și 2 premii internaționale, 56 de diplome naționale și 4 diplome internaționale, 3 nominalizări naționale și o nominalizare internațională. În 2018 a primit Ordinul „Meritul Bucovinei”, iar în 2019, Premiul „Mihai Eminescu” și Medalia ,,Teiul de Aurˮ. S-au scris numeroase articole despre creația și activitățile sale organizatorice.

Lucrări semnate de artistă se regăsesc în muzee, instituții și colecții particulare din România, Suedia, Republica Moldova, Finlanda, Italia, Polonia, Israel, Canada, Spania, S.U.A., Germania, Franța, Marea Britanie. Are numeroase apariții în enciclopedii, cataloage, albume de artă, pliante de expoziții și cărți de specialitate.

Vernisajul expoziției va avea loc pe 5 iulie 2025, de la ora 12.00. Curator: Liviu Șoptelea. Prezintă: Iulian Bucur, critic și istoric de artă. Intrarea este liberă.

 

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Tragedie la Leorda: Un bărbat a murit încercând să salveze un vițel căzut într-o fosă

Publicat

Publicitate

Pompierii militari au fost solicitați, astăzi, să intervină în localitatea Leorda, unde un bărbat ar fi coborât într-o fosă de decantare a dejecțiilor pentru a salva un vițel, însă nu a mai reușit să iasă la suprafață.

Apelul la 112 a fost făcut de colegii bărbatului, care au pornit în căutarea acestuia și au observat hainele sale în apropierea fosei.

La fața locului s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de intervenție dotată cu echipamente specifice, precum și echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD.

Aceștia au constatat faptul că vițelul era în fosă, în viață, și l-au adus la mal.

După aproximativ 30 de minute de căutări, pompierii l-au găsit pe bărbat, la o adâncime de aproximativ trei metri. Din păcate, în ciuda eforturilor depuse, echipajul medical a fost nevoit să declare decesul acestuia.

Cazul a fost preluat de Poliție.

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

Expoziția de grafică și pictură „Petra”, în spațiul Colecției de Artă din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 2-14 iulie 2025, în spațiul Colecției de Artă, expoziția de artă plastică ,,Petraˮ, cu lucrări de pictură și grafică semnate de Petra Iustina Amarghioalei. Expozanta, născută pe 10 septembrie 2009, este elevă în clasa a X-a la Liceul de Artă ,,Ștefan Luchanˮ din Botoșani și este îndrumată de profesorii Ciprian Andrușcă și Genoveva Dolhescu.

Un talent autentic, susținut de muncă asiduă, Petra Iustina Amarghioalei se află la a doua expoziție personală. Cea dintâi, denumită ,,Rezist prin artăˮ, a fost deschisă la Galeria de Artă a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, în perioada 6-31 martie 2025. Evenimentul a fost coordonat de către dr. Ana-Maria Ovadiuc, artist vizual.

Tânăra artistă a participat la expoziții de grup în Botoșani, Brăila și Sibiu, obținând premii pentru talentul și creativitatea dovedite prin lucrările expuse: Premiul I și Trofeul Concursului Regional de Arte Plastice ,,Omagiu Ștefan Luchianˮ, ediția a XVIII-a, Botoșani, 29 ianuarie 2025; Premiul I – Grafică la Concursul Național de Arte ,,Margareta Sterianˮ, Buzău, 26-28 februarie 2025; Premiul I la Expoziția-Concurs de Artă Plastică ,,Estetica motivelor tradiționaleˮ, ediția a IV-a, Botoșani, martie 2025; Expoziția ,,Anotimpul Renașteriiˮ, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, 12 martie 2025; Premiul I – Grafică la Concursul Național de Grafică ,,George Naumˮ, ediția a XXX-a, 11 aprilie 2025; Premiul I – Grafică la Concursul Național de Arte Plastice „Hans Hermann”, ediția a XV-a, Sibiu, 28-30 aprilie 2025; Premiul I la Concursul Regional ,,Ilustrație de povesteˮ, ediția a III-a, Botoșani, 12 mai 2025; Premiul I – Desen, ,,Arhitectura localăˮ, ediția III-a, Botoșani, 30 mai 2025.

Petra Iustina Amarghioalei se numără printre cei 30 de bursieri selecționați pentru a face parte din prestigiosul program „Tinere Talente”, ediția 2025, derulat de Fundația Regală Margareta a României, la categoria Arte Vizuale.

Vernisajul va avea loc miercuri, 2 iulie 2025, de la ora 14.00. Prezintă: Ana Coșereanu, muzeograf.

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending