Connect with us

Eveniment

Vânzarea de droguri minorilor ar putea fi pedepsită aspru, dacă va trece proiectul propus de mai mulți parlamentari PSD

Publicat

Publicitate

Propunerea legislativă, semnată de 60 de deputaţi şi senatori social-democraţi, modifică şi completează Legea 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare şi Legea 143/ 2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.

Mai mulţi parlamentari PSD propun incriminarea consumului de droguri şi etnobotanice şi în cazul minorilor şi creşterea pedepselor pentru vânzarea sau distribuţia de droguri minorilor, într-o iniţiativă legislativă depusă joi la Parlament.

 

Proiectul prevede măsuri educative neprivative de libertate, potrivit art. 114 al. 1 şi art, 115 al.1 din Codul Penal, pentru minorii cu vârsta între 14 şi 18 ani care săvârşesc pentru prima dată infracţiuni de cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere în vânzare, vânzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumpărare, deţinere ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept.

Pentru minorii care săvârşesc în mod repetat aceste infracţiuni se aplică art. 114, alin (2) Cod Penal şi se pedepseşte cu închisoarea de ia 3 luni la 1 an sau cu amendă.

Pedepsele pentru vânzarea de droguri minorilor ar putea fi mai mari. În ce caz se mai aplică pedepsele
Aceleaşi pedepse se aplică minorilor şi în cazul infracţiunilor de cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, cumpărare sau deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept.

Publicitate

Proiectul prevede şi modificarea Legii 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, în sensul că lista cu toate substanţele psihoactive va fi actualizată la un interval de 3 luni de la formularea propunerii de modificare.

Ministrul de resort înaintează propunerea de modificare a tabelelor de îndată ce primeşte comunicarea organismelor internaţionale abilitate, respectiv de îndată ce primeşte documentaţiile tehnice emise de organele competente în materie pe care se fundamentează măsura, mai stabileşte proiectul de act normativ.

Proiectul mai introduce definiţiile pentru substanţa psihoactivă nouă şi pentru preparat.

Pedepsele pentru vânzarea de droguri minorilor ar putea fi mai mari. Ce reprezintă substanța psihoactivă nouă
În acest sens, substanţa psihoactivă nouă reprezintă o substanţă în formă pură sau într-un preparat, care nu face obiectul Convenţiei unice a Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra stupefiantelor din 1961, astfel cum a fost modificată prin Protocolul din 1972, şi nici al Convenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra substanţelor psihotrope din 1971, dar poate prezenta riscuri pentru sănătate sau pentru societate similare cu cele prezentate de substanţele cuprinse în convenţiile menţionate.

Totodată, preparatul este un amestec care conţine una sau mai multe noi substanţe psihoactive.

Totodată, actul normativ prevede introducerea unui nou text în Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Pedepsele pentru vânzarea de droguri minorilor ar putea fi mai mari. Închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă
Potrivit acestuia, „fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează fără drept, operaţiuni de cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere în vânzare, vânzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumpărare, deţinere pentru consum propriu, ori alte operaţiuni privind circulaţia cu produse care sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”.

„Deşi comerţul nu mai este nici pe departe legal, etnobotanicele continuă să circule masiv pe piaţa neagră, iar grupările mari împotriva cărora s-a acţionat au fost înlocuite de alţi dealeri, care nu ţin cont de riscurile penale, având în vedere sumele mari de bani pe care le câştigă.

Modificările legislative realizate până în prezent nu au dus, din păcate, la stoparea comerţului cu aceste droguri, ci doar la o reorientare a dealerilor, de găsirea de noi metode de a continua afacerea”, susţin iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului.

Pedepsele pentru vânzarea de droguri minorilor ar putea fi mai mari. Ce susțin inițiatorii proiectului
De asemenea, aceştia consideră că, „dacă nu se intervine din punct de vedere legislativ cu acţiuni de conştientizare, prevenţie, sancţionare şi pedepsire cu închisoarea inclusiv a consumului propriu sau pentru alte persoane a produselor susceptibile de a avea efecte psihoactive, atunci va prolifera în continuare traficul şi consumul substanţelor denumite generic etnobotanice”.

Ei au arătat că, potrivit statisticilor, 14% dintre elevi şi studenţi au declarat în 2019 că au consumat droguri cel puţin o dată în viaţă, 10% dintre elevi şi studenţi au spus că au consumat droguri cel puţin o dată în ultimul an, iar 7% dintre elevi şi studenţi au susţinut că au consumat droguri cel puţin o dată în ultima lună.

„Suplimentar de modificarea cadrului legal în acest domeniu este nevoie de acţiuni concrete şi permanente de informare pentru conştientizarea pericolului generat de consumul de droguri şi etnobotanice pentru a ajuta la salvarea vieţilor celor din jurul nostru. (…)

Trebuie să dăm un mesaj ferm de combatere a traficului şi vânzărilor de droguri, precum şi cu scopul de a oferi tratament gratuit celor care sunt dependenţi de aceste substanţe extrem de dăunătoare sănătăţii”, mai arată iniţiatorii.

Proiectul va intra în dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional. Agerpres

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

A fost stabilită data alegerilor locale de la Avrameni și Coșula. Când se va vota în cele două comune din Botoșani

Publicat

Publicitate

Guvernul a stabilit astăzi data alegerilor locale din comunele Avrameni și Coșula din județul Botoșani, comune care au rămas fără lideri ai administrației publice locale.

Atât fostul primar al comunei Avrămeni, regretatul Ioan Bucatariu, cât și primarul comunei Coșula, Mircia Acatrinei, au trecut la cele veșnice după ce au câștigat alegerile în localitățile în care au candidat, iar acum guvernul a stabilit data alegerilor locale.

Actul normativ stabilește ziua de 4 mai 2025 ca dată pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale.

În același act normative se mai stabilește și alegrile parțiale pentru președintele Consiliului Județean Bihor și pentru primari în alte 15 circumscripțiile electorale din țară, ca urmare a demisiei unora dintre ei, a decesului altora ori a invalidării mandatelor deținute.
Astfel, vor fi organizate alegeri parțiale în:
– Municipiul Zalău, județul Sălaj
– Orașul Bușteni, județul Prahova
– Orașul Ulmeni, județul Maramureș
– Orașul Oțelu Roșu și comuna Lăpușnicel, județul Caraș-Severin
– Comunele Căbești și Rieni (județul Bihor)
– Comunele Avrameni și Coșula (Jud. Botoșani)
– Comuna Valea lerii, județul Cluj
– Comuna Limanu, Județul Constanța
– Comuna Gura Ocniței, județul Dâmbovița
– Comuna Buturugeni, Județul Giurgiu
– Comuna Heleșteni, județul lași
– Comuna Iancu Jianu și comuna Mihăești, județul Olt
– Comuna Drăgănești-Vlașca, Județul Teleorman

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 16 ianuarie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 16 ianuarie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 16 ianuarie 2025:

Loto 6 din 49: 23, 22, 3, 7, 19, 6

Loto 5 din 40: 37, 14, 39, 19, 20, 4

Joker: 8, 42, 33, 34, 16 + 6

Noroc: 1 6 2 9 5 2 8

Publicitate

Noroc Plus: 8 9 7 7 2 6

Super Noroc: 9 1 0 1 5 0

 

Citeste mai mult

Eveniment

Pensionarii cu venituri mici ar putea primi un ajutor unic, în toamnă. Kelemen Hunor: bugetul nu permite indexarea pensiilor

Publicat

Publicitate

Pensionarii cu venituri mici ar putea primi un ajutor unic, în toamnă. Guvernul ar putea acorda o plată unică pentru pensionarii cu venituri mici, în perioada septembrie – noiembrie 2025. Anunțul a fost făcut de președintele UDMR, Kelemen Hunor. Acesta a transmis, la Digi24, că bugetul pe acest an nu va permite indexarea pensiilor, ci doar plăți one-off către cei cu pensii mici, în toamnă, scrie alba24.ro.

„Acest subiect (indexarea pensiilor – n.r.) a fost închis, de fapt, de luni, la discuțiile de la coaliție.

Pensionarii cu venituri mici ar putea primi un ajutor unic, în toamnă

Ne permite bugetul, și acest lucru dorim cu toții, să avem o plată one-off pentru pensii mici, 1.300 – 3.000, undeva în septembrie – octombrie, fiindcă trebuie să îi ajutăm pe oamenii care au pensiile mici. Atât putem face în acest an.

Toată lumea dorește indexare, toată lumea dorește o creștere a pensiilor, dar trebuie să spunem astăzi sincer, uitându-ne în ochii oamenilor, nu avem capacitatea financiară, bugetară.

Bugetul anul trecut a fost făcut varză. Și, în acest moment, atât permitem și atât cât permitem trebuie să dăm oamenilor care au nevoie de acest ajutor și va fi o plată undeva spre sfârșitul toamnei, septembrie – octombrie – noiembrie, one-off pentru pensionarii cu pensii mici”, a afirmat Kelemen Hunor, la Digi24.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

O femeie de 70 de ani și-a uitat poșeta pe o bancă din Centrul Vechi al municipiului Botoșani. Polițiștii au ajuns-o din urmă

Publicat

Publicitate

Miercuri, jurul orei 10:00, polițiștii locali cu atribuții în domeniul ordinii și liniștii
publice, pe timpul patrulării în zona Centrului Istoric au observat pe o bancă, o poșetă de culoare bej. Deoarece în zonă nu a fost identificată nici o persoană căreia să-i aparțină, polițiștii locali au solicitat  sprijinul colegilor care își desfășoară activitatea în Dispecerat.

Prin derularea imaginilor, s-a observat cum,cu câteva minute înainte, o persoană de sex feminin s-a ridicat de pe bancă, uitând însă poșeta.
Semnalmentele persoanei au fost transmise polițiștilor locali din teren, în zona Centrului Istoric, fiind
identificată numita L.M. în vârstă de 70 de ani. În prezența și la solicitarea polițiștilor locali, femeia a
efectuat controlul genții, constatând că nu i-au fost sustrase bunuri.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending