Connect with us
Publicitate

Eveniment

Valoarea voucherelor pentru echipamentele noi în cadrul programului Rabla pentru Electrocasnice 2022

Publicat

Publicitate

Începând de luni, 21 noiembrie, ora 10.00, Administrația Fondului pentru Mediu organizează o nouă sesiune pentru Programul naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic.

În data de 21 noiembrie 2022 va începe a doua ediție de înscriere în Programul Rabla pentru Electrocasnice, a anunțat, miercuri, 9 noiembrie 2022 Administraţia Fondului pentru Mediu. Se pot cumpăra maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase, aparate de aer condiționat, frigidere, uscătoare, aspiratoare și tablete.

Persoanele fizice au la dispoziție 5 zile în vederea înscrierii în program prin crearea contului de utilizator în aplicația informatică.

Publicitate

„Programul Rabla pentru Electrocasnice s-a bucurat încă de la început de un succes uriaș în rândul populației, astfel că am luat hotărârea ca bugetul alocat în anul 2022 să fie cel mai mare de până acum, alocând 100 milioane pentru cele două sesiuni din acest an, cu 25 de milioane mai mult față de anul trecut.

Reamintim tuturor celor interesați să participe în program, în oricare dintre etape, că este necesar să își creeze un cont de utilizator. Este foarte important acest pas, deoarece prin intermediul acestui cont veți putea selecta electrocasnicele dorite în fiecare dintre cele trei etape.

În cazul în care aveți deja un cont de utilizator, creat în edițiile anterioare ale programului, nu trebuie să vă creați alt cont, ci doar să vă autentificați utilizând adresa de e-mail și parola setată de dumneavoastră.

Publicitate

În cazul în care ați uitat datele contului, acestea pot fi recuperate urmând pașii descriși în aplicația informatică”, a declarat președintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculaescu.

După înscrierea solicitanților prin crearea conturilor de utilizator, încep etapele de selecție, în aplicația informatică, a voucherelor aferente echipamentelor incluse în program.

Înscrierea persoanelor fizice în aplicație, prin crearea conturilor de utilizator (21.11.2022, ora 1000 – 25.11.2022, ora 2359)

Publicitate

Etapa I: Selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte mașinile de spălat rufe/vase și frigiderele/congelatoarele (05.12.2022, ora 1000 – 09.12.2022, ora 2359, sau până la epuizarea bugetului), având un buget de 25.000 mii lei

Etapa II: Selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte laptopurile și tabletele (12.12.2022, ora 1000 – 16.12.2022, ora 2359 sau până la epuizarea bugetului), având un buget de 10.000 mii lei

Etapa III: Selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiționat, uscătoarele de rufe și aspiratoarele (19.12.2022, ora 1000 – 23.12.2022, ora 2359 sau până la epuizarea bugetului), având un buget de 15.000 mii lei.

Perioada de derulare a unei etape de selecție a voucherelor dintr-o categorie este de 5 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

Bugetul alocat pentru cea de-a doua ediție a Programului Rabla pentru Electrocasnice este de 50 de milioane de lei, divizat pentru fiecare etapă.

Rabla pentru Electrocasnice 2022.. Echipamentele incluse în program și sumele aferente fiecărui echipament

400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua clasa energetică C

400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasa energetică D

400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++

400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E

400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++

200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an

500 de lei pentru laptopuri

300 de lei pentru tablete.

Voucherul este nominal şi netransmisibil şi nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicaţia informatică.

Rabla pentru Electrocasnice 2022. Valabilitatea voucherului este de 7 zile

Valabilitatea voucherului este de 7 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat. Ulterior utilizării la un comerciant validat, formalitățile de achiziționare a echipamentelor eligibile trebuie realizate tot într-un termen de 7 zile.

Persoana fizică care a selectat un voucher în prima ediție și ulterior nu l-a utilizat nu mai poate selecta un voucher pentru aceeaşi categorie pe parcursul aceluiaşi an calendaristic.

De asemenea, persoana fizică care a beneficiat deja de un voucher dintr-o categorie nu mai poate beneficia de acelaşi tip de voucher pe parcursul aceluiaşi an calendaristic.

(sursa: Mediafax)

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Bacalaureat 2025: Noi cerințe la proba de Competențe Digitale. Model de subiect publicat de Ministerul Educației

Publicat

Publicitate

Ministerul Educației a publicat modelul de subiect pentru competențele digitale la Bacalaureat 2025.În cadrul acestei probe, elevii au 15 minute de acces la internet pentru a căuta informații despre „cel mai mare templu sculptat într-un singur bloc de piatră” și trebuie să salveze pagina HTML. Acest exercițiu își propune să verifice capacitatea elevilor de a găsi și organiza informații online eficient, informează alba24.ro.

Proba continuă cu cerințe mai complexe, unde elevii trebuie să demonstreze cunoștințe teoretice și să lucreze cu documente digitale.

Printre sarcinile teoretice se numără descrierea componentelor BIOS și lucrul cu documente de tip text, tabelar și prezentare.

Publicitate

Conform modelului, proba este structurată în două fișe:

  • Fișa A: Elevii au la dispoziție 15 minute de acces la internet pentru a căuta informații despre „cel mai mare templu sculptat într-un singur bloc de piatră” și trebuie să salveze pagina HTML corespunzătoare.
  • Fișa B: Include cerințe teoretice și practice, precum descrierea a două caracteristici ale componentei BIOS și lucrul cu documente de tip text, tabelar și prezentare.

Potrivit edupedu.ro această structură urmărește să testeze atât capacitatea de a naviga și selecta informații online, cât și competențele de procesare și prezentare a datelor.

Scopul acestui format este de a testa atât abilitățile de bază de operare pe calculator, cât și capacitatea de a lucra cu date și de a sintetiza informații.

Publicitate

Acest examen de competențe digitale este important în contextul actual, în care majoritatea locurilor de muncă cer abilități de navigare online, organizare de date și securitate cibernetică de bază. România se aliniază astfel trendurilor internaționale în educația digitală, care promovează pregătirea elevilor pentru o piață a muncii digitalizată.

În plus, modelul de examen include și evaluarea modului de gestionare a documentelor, o abilitate esențială nu doar pentru bacalaureat, ci și pentru viața profesională.

De asemenea, accesul limitat la internet pentru a căuta informații relevante simulează scenarii reale în care angajații au la dispoziție resurse informatice limitate și trebuie să le folosească eficient.

Publicitate

Două etape pentru înscrierea la Bacalaureat 2025

Înscrierea pentru sesiunea de vară a Bacalaureatului 2025 se face în două etape

  • perioada 16-20 decembrie pentru probele de competențe
  • perioada 2-6 iunie 2025 pentru probele scrise.

Evaluarea competențelor –  27 ianuarie – 7 februarie 2025

Evaluarea competențelor digitale – proba D este programată pe 5-7 februarie 2025

CALENDAR Simulare probe scrise BACALAUREAT 2025

  • 24 martie 2025 Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română
  • 25 martie 2025 Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului
  • 26 martie 2025 Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
  • 27 martie 2025 Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă
  • 8 aprilie 2025 Comunicarea rezultatelor

Examenul de Bacalaureat 2025 va începe cu evaluarea de competențe lingvistice și digitale, în perioada 27 ianuarie – 7 februarie. Detalii despre acestea pe siteul Ministerului Educației

Probele scrise vor fi în iunie.

CALENDAR Bacalaureat 2025

Sesiunea iunie 2025

  • 27-29 ianuarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 29-31 ianuarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 3-5 februarie 2025 Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 5-7 februarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 2-6 iunie 2025 Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 6 iunie 2025 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 10 iunie 2025 Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 11 iunie 2025 Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 12 iunie 2025 Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 13 iunie 2025 Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 18 iunie 2025 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14,00 – 18,00)
  • 19-20 iunie 2025 Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 27 iunie 2025 Afișarea rezultatelor finale

Calendar BACALAUREAT sesiunea iulie – august 2025

  • 14-21 iulie 2025 Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 4-5 august 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 5 august 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 6 august 2025 Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 7-8 august 2025 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 11 august 2025 Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 12 august 2025 Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 13 august 2025 Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 14 august 2025 Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 18 august 2025 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00), vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14,00 – 18,00)
  • 19-20 august 2025 Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 26 august 2025 Afișarea rezultatelor finale

Citeste mai mult

Eveniment

Meteorologii au prelungit avertizarea de COD GALBEN de vânt pentru județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au prelungit Codul Galben de vânt pentru județul Botoșani, până la ora 12:00.

Potrivit acestora, vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50 – 65 km/h.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

Publicitate

✔️ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
✔️ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;

✔️ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
✔️ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
✔️ nu atingeți firele căzute la pământ.

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Un cutremur de 3,2 grade s-a produs, luni, în Vrancea

Publicat

Publicitate

Un cutremur de 3,2 grade s-a produs, luni, la ora 1:21, în zona seismică Vrancea, județul Vrancea. 

Potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului, cutremurul s-a produs la o adâncime de 136 km, în apropierea următoarelor oraşe: 32 km V de Focșani, 56 km N de Buzău, 80 km E de Sfântu-Gheorghe, 90 km E de Brașov, 94 km SV de Bârlad, 98 km NE de Ploiești.

 

Publicitate

Indiferent de pregătirea pe care o avem, un cutremur ne va lua mereu prin surprindere și pe cei mai mulți dintre noi ne va panica. Cum să acționăm în caz de cutremur?

1. Păstrați-vă calmul, NU INTRAȚI ÎN PANICĂ, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.

Publicitate

2. Preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât, tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite.

3. Atenție! Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieșirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuință parter ar fi în principiu posibilă și fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: calcane și coșuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.

4. Rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capul. Această recomandare implică o cunoaștere prealabilă a acelor elemente de construcție rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.

Publicitate

5. Dacă este posibil, închideți sursele de foc cât puteți mai repede, iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.

6. Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.

7. Nu alergați în stradă.

8. dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, căramizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.

9. Acordați primul ajutor persoanelor rănite.

10. În cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; ulterior veți caută să alarmați, prin diferite metode, vecinii cât și echipele de salvare-intervenție de prezența dumneavoastră.

Citeste mai mult

Eveniment

Maia Sandu a obţinut un nou mandat de președinte al Republicii Moldova. A fost votată de 55,35% dintre alegători

Publicat

Publicitate

Candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, o obţinut, duminică, un nou mandat de preşedinte al Republicii Moldova, în urma unei competiţii electorale echilibrate cu socialistul Alexandr Stoianoglo.

Maia Sandu a obţinut, potrivit datelor preliminare centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 99,68% din secţiile de votare, un scor de 55,35%, în timp ce contracandidatul său a fost votat de 44,65% dintre alegători.

Până luni dimineaţă, la ora 7.30, CEC centralizase voturile a 1.676.284 alegători. Dintre aceştia, 927.805 au susţinut-o pe Maia Sandu, iar 748.479 pe Alexandr Stoianoglo.

Publicitate

Candidatul socialiştilor Alexandru Stoianoglo s-a impus în urma rândul votanţilor interni, cu scorul de 51,19% la 48,81%, însă Maia Sandu a contrabalansat prin votul din diasporă, unde a câştigat net cu 82.71% la 17.29%.

AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending