Connect with us
Publicitate

Actualitate

Valoarea tichetelor de masă va fi majorată. Cât vor primi angajații

Publicat

Publicitate

Tichetele de masă se acordă pentru fiecare zi lucrată, adică din numărul de zile lucrătoare din luna se scad zilele de concediu medical, cele de concediu de odihnă, zilele libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite, sunt delegați sau detașați în afara localității în care își au locul permanent de muncă și primesc indemnizație de delegare sau de detașare, sau absentează. De la 1 august 2023 un tichet de masă va avea valoarea de 35 de lei ceea ce înseamnă că pentru 22 de zile lucrate angajații vor primi 770 de lei, relatează alba24.ro.

Valoarea tichetelor de masă va fi majorată de două ori în următoarele 6 luni. Prima majorare va fi de la 1 august 2023, iar cea de-a doua la începutul anului 2024.

De la 1 ianuarie 2024 şi până în septembrie 2024 valoarea nominală a unui tichet de masă va fi de cel mult 40 lei, conform proiectului de OUG pentru modificarea Legii nr. 165/2018. Astfel, din ianuarie 2024, valoarea tichetelor obținute de angajați, pentru 22 de zile lucrate va fi de 880 lei.

Publicitate

Proiectul prin care va fi modificată valoarea tichetelor de masă de la 1 august, la 35 de lei, și apoi din 1 ianuarie, la 40 de lei,  a fost publicat joi în dezbatere la Ministerul Muncii. Majorarea valorii tichetelor de masă a fost decisă în urma discuțiilor dintre Guvern și reprezentanții sindicatelor și patronatelor în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.

În prezent, valoarea unui tichet de masă e de cel mult 30 de lei.

Motivele care au determinat Guvernul să crească valoarea tichetelor de masă

Majorarea este motivată de faptul că ”în lipsa unor măsuri concrete şi rapide s-ar vulnerabiliza categoriile care dețin astfel de tichete de masă, prin diminuarea puterii de cumpărare, cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei şi prin amplificarea riscului de sărăcire extremă,

Publicitate

Un alt motiv anunțat de Guvern  este liberalizarea preţurilor la energie care a generat o creştere fără precedent a preţului la energia electrică, gazele naturale, precum şi la combustibil care a avut impact atât asupra creşterii preţurilor la utilităţile publice pentru populaţie, precum şi asupra creşterii preţurilor la bunurile de consum, determinând în principal o scădere a puterii de cumpărare cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei,

Creștere valoare tichete de masă: Ce prevede proiectul care modifică OUG

Art. I: Articolul 14 din Legea nr 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.599 din 13 iulie 2018, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

“ Art.14 – (1) Începând cu data de 1 august 2023 valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 35 lei.

Publicitate

(2) Începând cu data de 1 ianuarie 2024 valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 40 lei.

Art. II

(1) Prin derogare de la art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.1045/2018, cu modificările ulterioare, începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea nominală prevăzută la art.14 alin.(2) din Legea nr.165/2018 se va aplica și în primele două luni ale semestrului II ale anului 2024, respectiv august
2024 și septembrie 2024.

(2) Începând cu data de 1 august 2023, se abrogă Ordinul comun al Ministerului Finanțelor si Ministerului Muncii și Solidarității Sociale nr.1263/654/2023 privind stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul I al anului 2023.

Cine poate beneficia de tichete de masă și cum se impozitează

Tichetele de masă se calculează în funcție de numărul de zile lucrate dintr-o lună și sunt acordate angajatului în funcție de numărul de zile lucrate din luna precedentă – fie pe cardul de tichete de masă, fie prin tichete fizice, printate.

Angajații care au două joburi, pot primi tichete de masă doar de la angajatorul unde are funcția de bază.

De exemplu dacă în lună sunt 22 de zile lucrătoare, iar angajatul a avut 3 zile de concediu medical și 7 zile de concediu de odihnă, înseamnă că i se vor cuveni : 22-3-7 = 12 tichete.

Tichetele de masă se impozitează. Conform Legii 227/2015 privind codul fiscal, tichetele de masă se vor impozita conform salariului. Cota de impozit pe salarii este de 10% și se aplică conform algoritmului prevăzut de Codul Fiscal, art. 78, alin.(2), lit. a). Tichetelor de masă nu li se aplică contribuții sociale.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO ȘTIREA TA: Mai mulți botoșăneni sunt împotriva amplasării unor toalete publice ecologice la ieșirea din Parcul Tineretului

Publicat

Publicitate

Locatarii unui bloc din Botoșani sunt tot mai nemulțumiți de decizia autorităților de a amplasa două toalete publice ecologice chiar în fața imobilului lor, la iesirea din Parcul Tineretului. Aceștia se tem că, din cauza mirosului generat de aceste toalete, nu vor putea deschide ferestrele pe timpul verii, afectându-le astfel calitatea vieții.

Publicitate

Mai mult decât atât, proiectul de amenajare a parcului este întârziat, termenul inițial de finalizare fiind decembrie 2023. Locuitorii spun că lucrările nu sunt nici pe departe terminate, iar aleile au fost recent regândite pentru a proteja copacii existenți, fapt care a necesitat deja modificări în planul inițial. Cu toate acestea, proiectanții refuză să schimbe amplasarea toaletelor, argumentând că locul ales este cel mai accesibil pentru vidanjare, deși nu singurul.

Locatarii consideră că există alte variante pentru amplasarea toaletelor, chiar dacă acestea nu ar fi la fel de comode pentru proiectanți, și cer autorităților să ia în considerare mutarea lor într-o zonă mai îndepărtată de blocuri, pentru a reduce disconfortul cauzat de mirosuri și aglomerație.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Până când ține vântoasa în județul Botoșani. Anunțul meteorologilor

Publicat

Publicitate

Potrivit actualizării meteo, vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50 – 65 km/h.

Meteorologii au actualizat prognoza și au prelungit Codul Galben de vânt pentru județul Botoșani, până la ora 22:00.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

Publicitate

✔ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

✔ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;

✔ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

Publicitate

✔ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

✔ nu atingeți firele căzute la pământ.

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112!

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Un șofer de 36 de ani a rămas fără permis, după ce a fost prins cu 116 km/h, pe strada Pacea din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Tânăr depistat cu viteză excesivă pe un sector de drum limitat la 40 de km/h

Un tânăr de 36 de ani a rămas fără permis de conducere după ce a fost depistat de polițiști circulând cu 116 km/h, pe strada Pacea, din municipiul Botoșani, pe un sector de drum în curs de reabilitare, unde există restricție temporară de viteză, de 40 de km/h.

 

Publicitate

Acesta afost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1650 de lei, iar ca măsură complementară i-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe o perioadă de 120 de zile.

Citeste mai mult

Eveniment

FOCUS ON THE ROAD- Acțiune pentru siguranța participanților la trafic

Publicat

Publicitate

Polițiștii Biroului Rutier, împreună cu polițiștii de ordine publică și cei ai Biroului Județean de Poliție Transporturi au desfășurat o acțiune cu efective mărite, în municipiul Botoșani, pentru impunerea unui climat de siguranță rutieră și pentru depsitarea conducătorilor auto care nu respectă normele rutiere.

 

Astfel, activitățile s-au desfășurat sâmbătă, 2 noiembrie, în intervalul orar 18:00-24:00, fiind instituite cinci filtre rutiere,  prilej cu care au fost controlate 72 de autovehicule, iar 38 dintre conducătorii auto au fost testați alcoolscopic, patru dintre aceștia fiind depistați sub influența alcoolului.

Publicitate

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 42 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 15.000 de lei și au fost reținute patru permise de conducere și un certificat de înmatriculare.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending