Oamenii cu adevărat valoroși în politică sunt cei care au demonstrat de-a lungul timpului că pot reuși în viață prin propriile forțe. Sunt oamenii care au o carieră solidă în spate, care au știut să își construiască un drum al lor, care au demonstrat experiență într-un domeniu de activitate și au evoluat constant. Acesta ar fi în linii mari CV-ul unui om politic care își dorește să ajungă în Parlamentul României. Aceasta este concluzia cunoscutului sociolog Vladimir Ionaș, la care aderă și președintele liberalilor botoșăneni, Valeriu Iftime.
„Am avut o discuție extrem de interesantă cu Vladimir Ionas și mi-ar plăcea ca acest mesaj să ajungă la cât mai mulți dintre voi.
Oamenii cu adevărat valoroși în politică sunt cei care au demonstrat de-a lungul timpului că pot reuși în viață prin propriile forțe. Sunt oamenii care au o carieră solidă în spate, care au știut să își construiască un drum al lor, care au demonstrat experiență într-un domeniu de activitate și au evoluat constant. Eu așa cântăresc potențialul unui candidat la alegerile parlamentare, motiv pentru care oamenii pe care îi am în echipă, cei de care îmi place să mă înconjor, ca și mine, nu depind de politică. Sunt oameni care au pășit în politică pentru comunitate, pentru că vor să contribuie la bunăstarea ei, nu pentru că nu ar avea alte opțiuni. Nu din sete de putere, ci din sete de a-și ajuta comunitatea.
Alegerile parlamentare nu sunt despre un partid sau altul, sunt despre oamenii care compun acea listă, iar Botoșaniul are nevoie de o echipă de profesioniști, dacă vrem să construim ceva durabil1” , a declarat Valeriu Iftime, după discuția cu Vladimir Ionaș.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări în privinţa unui cetățean din Kazakhstan, care a prezentat la controlul de frontieră un permis de ședere cu însemnele autorităților din Polonia, fals.
În data de 11 octombrie a.c., în jurul orelor 18.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca-I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra din ţară, o femeie cu cetățenie Kazakhstan, în vârstă de 27 de ani, pasager într-un autovehicul, înmatriculat în Moldova, cu destinația Franța.
La controlul de frontieră, femeia a prezentat alături de documentul de identitate și un permis de ședere cu însemnele autorităţilor din Polonia.
Având suspiciuni cu privire la autenticitatea documentului, au fost efectuate verificări suplimentare, ocazie cu care s-a constatat că permisul de ședere nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond ale unuia autentic, fiind fals.
Cu privire la cele constatate, femeia a declarat că a găsit o firmă de recrutare a forței de muncă în Kazakhstan, care i-a promis că îi întocmește documente legale pentru a lucra în Polonia, iar pentru document a plătit suma de 1000 de euro, fără a avea cunoștință că acesta este fals.
“În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de uz de fals, instigare la fals material în înscrisuri oficiale și tentativa de trecere frauduloasă a frontierei de stat, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun”, a transmis purtătorul de cuvânt al S.T.P.F. Botoșani, comisar şef de poliţie Răcnea Minodora.
Consiliul Județean Botoșani a reprezentat, pentru al doilea an consecutiv, Regiunea de Dezvoltare Nord-Est la cel mai înalt nivel, în cadrul celei de-a XXII-a ediții a Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor, organizată la Bruxelles.
Botoșani a fost singurul județ din Moldova care a avut reprezentare la nivel de Consiliu Județean și care a prezentat două modele de bune practici în cadrul celui mai important eveniment european dedicat regiunilor din întreaga Uniune Europeană.
Delegația botoșăneană a fost formată din Cristian Nistor, administratorul public al județului, Marius Ilincaru, directorul de cabinet al președintelui Consiliului Județean, Otilia Moruz, directorul Direcției Dezvoltare și Promovare, Dorin Ursu, președintele Federației Naționale a GAL-urilor din regiunea Nord-Est și managerul GAL „Colinele Moldovei”, Sorin Gângă, primarul comunei Văculești și președintele GAL-ului „Codrii de Aramă”, și Adriana Apetroaie, expert în fonduri europene la GAL „Valea Siretului de Sus”.
„În mandatul meu de președinte al Consiliului Județean, Botoșaniul a devenit o prezență constantă în spațiul european, fiind principalul județ care reprezintă Moldova la acțiunile autorităților europene. Pot afirma, fără a greși, că participarea noastră la acest eveniment de anvergură a devenit o tradiție. Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor reprezintă o oportunitate extraordinară de a face cunoscută vocea județului nostru și de a-i prezenta potențialul de dezvoltare. Acesta este motivul pentru care am răspuns pozitiv și anul acesta provocării lansate de Agenția de Dezvoltare Nord-Est și de Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră România-Ucraina, de a împărtăși din experiența noastră administrativă cu reprezentanți din alte regiuni ale Europei. Astfel, domnul Cristian Nistor a prezentat proiectul integrat de succes al Cașcavalului de Săveni, iar doamna Otilia Moruz a discutat despre provocările și oportunitățile pe care județul nostru le întâmpină în contextul geopolitic actual al regiunii”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Reprezentanții Consiliului Județean au transmis un mesaj clar: „Județul Botoșani este un partener activ în dezvoltarea regională, prin proiectele cu finanțare europeană, guvernamentală și locală pe care le-a implementat și continuă să le implementeze”.
„Consiliul Județean Botoșani a fost unul dintre principalii vectori de dezvoltare din regiunea Moldovei. Pornind de la idei mici, am reușit să aducem beneficii semnificative județului. Trebuie să continuăm pe acest drum și să păstrăm această dorință de dezvoltare prin implementarea proiectelor pregătite de actuala echipă a CJ Botoșani și aflate în diferite stadii. Avem un potențial uriaș de creștere și am demonstrat că putem recupera mult din decalajul față de regiunile mai dezvoltate din România și Europa. Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor a fost un barometru care ne-a arătat clar că ceea ce am realizat în ultimii patru ani a fost un proiect de succes”, a declarat Cristian Nistor, care a ținut să mulțumească reprezentanților ADR Nord-Est – Alis Socea, Sebastian Hrib și Vasile Asandei – și directorului executiv al BRCT, Cezar Grozavu, pentru sprijinul acordat și pentru oportunitatea de a reprezenta Botoșaniul la Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor.
Publicitate
Iată și câteva imagini surpriinse cu această ocazie:
Județul Botoșani și alte 13 judeţe din Moldova, Muntenia şi Dobrogea sunt sâmbătă sub avertizare Cod galben de vânt.
Potrivit ANM, sunt vizate total sau parţial judeţele Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău, Galaţi, Vrancea, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Tulcea şi Constanţa.
În aceste zone, vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală în general de 50-55 km/h.
Avertizarea este în vigoare sâmbătă până la ora 21.00.
De asemenea, tot până la ora 21.00, este în vigoare şi o informare meteo, conform căreia în sudul şi sud-estul ţării vor fi averse şi pe arii restrânse descărcări electrice. Cantităţile de apă vor fi de 10-15 l/mp şi izolat vor depăşi 25 l/mp.
Renunțarea la fumat poate aduce beneficii semnificative pentru speranța de viață, chiar și pentru persoanele în vârstă, relatează alba24.ro. Veștile încurajatoare vin în urma unui nou studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea din Michigan.
Persoanele care fumează la 35 de ani și continuă toată viața pierd în medie 9 ani din speranța de viață (23% din total).
Studiul a fost publicat în American Journal of Preventive Medicine și e citat de Science Alert. Astfel, cei care renunță la fumat la 35 de ani recuperează aproximativ 8 ani din speranța de viață.
Renunțarea la fumat chiar și la 75 de ani poate crește speranța de viață
Chiar și la 75 de ani, renunțarea la fumat poate aduce beneficii: fumătorii care continuă pierd în medie 4,4 ani de viață, dar cei care renunță au o șansă de 14% să câștige cel puțin un an de viață.
Autorul principal al studiului, subliniază importanța acestor descoperiri: „Constatările pot fi valoroase pentru clinicienii care caută dovezi științifice pentru a-și motiva pacienții fumători să renunțe la fumat”.
Publicitate
Metodologia studiului a implicat analiza datelor de sănătate publică reprezentative la nivel național și calcularea estimărilor privind anii de viață câștigați sau pierduți în funcție de vârsta la care o persoană renunță la fumat.
Rezultatele confirmă și extind concluziile unui studiu anterior realizat de cercetători din Canada și Norvegia, care a arătat că renunțarea la fumat pentru un deceniu poate evita pierderea unui deceniu de viață.