Connect with us
Publicitate

Eveniment

Valeriu Iftime, din Germania, de la Campionatul European de Fotbal pentru Doina Federovici: Mai puțină spoială și mai mult realism

Publicat

Publicitate

Criticat astăzi de actualul președinte al Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, pentru că nu a participat la ceremonia de înmânare a certificatului care atestă calitatea de nou președinte al Consiliului Județean Botoșani, liberalul Valeriu Iftime, a dat o replică foarte dură tocmai din Germania, unde se bucură de Campionatul European de Fotbal 2024.

De altfel, în urmă cu numai trei zile Valeriu Iftime, aflat pe Allianz Arena din Munchen, sărbătorea alături de trei foști jucători ai FC Botoșani, Andrei Burcă, Bogdan Racovițan și Olimpiu Moruțan, victoria naționalei.

“Dragi botoșăneni,

Astăzi, PSD în sfârșit și-a făcut auzită părerea. Până acum s-au ferit de “scandal”, așa numeau ei onestitatea și discuțiile asumate despre ce nu merge bine, și acum, când au trecut alegerile și nu mai au nimic de pierdut, au prins curaj. Au început să îmi adreseze niște întrebări prin vocea doamnei Federovici care culmea, sunt cu adevărat surprins, voia să vorbească cu mine.

Pe scurt, ei nu înțeleg cum voi conduce eu județul, pentru că ei, în esență, nu înțeleg ceva foarte simplu: stilul lor învechit și prăfuit de management nu mai are ce să caute la cârma județului, iar botoșănenii le-au arătat deja că vor schimbarea. Cred că ei nu reușesc să își revină după șocul din alegeri.

Voiau refacerea alegerilor, în caz că ați omis știrea! Da, exact cum citiți, voiau refacerea alegerilor! Pe banii cui, nu știm și nici nu contează! Voiau să le “facă bine” de data asta! Tunurile pe primari și toate mijloacele lor pe care, deși le-au folosit, au fost degeaba! Botoșănenii au ales să meargă spre viitor, departe de stereotipuri și tratament regal pentru clientela de partid. Oamenii vor oameni, PSD la Botoșani doar s-a așezat pe soclu și a stat departe de oameni. Și-au amintit abia în campanie cum e cu strânsul mâinilor și zâmbetele calde. Oamenii, însă, nu mai pot fi amăgiți.

Publicitate

Am primit un imens vot de încredere al botoșănenilor pe care cu siguranță nu îi voi dezamăgi. Față de PSD nu am și nici nu voi avea vreo datorie.

Cât despre evenimentul de astăzi, statul la mese rotunde și fala în care se scaldă unii, cum că ei sunt mai grozavi decât alții, nu mă caracterizează! Funcția mea este munca în folosul botoșănenilor. Consiliul Județean este al lor, nu are legătură cu PSD, PNL sau oricare alt partid, mandatul meu va fi despre oameni și mai puțin despre stat pe scene. Nu am nevoie să fiu aclamat și lăudat, vreau doar să muncesc și, cu discreție, să îmi îndeplinesc rolul. Mai puține mese rotunde și mai multă muncă. Mai puțină spoială și mai mult realism!

Îi amintesc doamnei președinte că încă deține funcția de președinte al Consiliului Județean până la finalul lunii octombrie și că ar trebui să se ocupe mai mult de județ decât să îl “certe” pe Iftime. Știu că sunteți în campanie pentru parlamentare, dar noi nu avem nicio vină.

Publicitate

Și ca să închei, las mai jos un document al botoșănenilor.

Dragii mei,

Avem mult de muncă, însă împreună vom reuși! Cu decență și multă muncă!”, a transmis noul președinte al Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, din Germania, pe pagina sa de socializare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Localizarea apelantului la 112 este considerabil îmbunătăţită, în multe situaţii de ordinul a câţiva metri

Publicat

Publicitate

Localizarea apelantului la 112 este considerabil îmbunătăţită prin revizuirea reglementărilor privind realizarea comunicaţiilor de urgenţă, informează miercuri Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

“După discuţiile purtate cu reprezentanţii industriei de profil şi ai instituţiilor cu atribuţii în domeniu în cadrul Consiliului Consultativ, ANCOM a adoptat decizia care revizuieşte reglementările privind realizarea comunicaţiilor către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (SNUAU). Actul normativ facilitează implementarea comunicaţiilor de urgenţă prin tehnologii mobile cu comutaţie de pachete şi va permite administratorului SNUAU să asigure o localizare a apelantului considerabil îmbunătăţită ce poate fi, în multe situaţii, de ordinul a câţiva metri. Decizia a fost transmisă spre publicare în Monitorul Oficial al României şi va intra în vigoare la data publicării”, se arată într-un comunicat al ANCOM, remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în contextul închiderii reţelelor 3G şi, ulterior, a reţelelor 2G, complementar cu dezvoltarea reţelelor 4G şi 5G care folosesc tehnologia IP pentru a transmite date, decizia facilitează utilizarea acestei tehnologii pentru preluarea apelurilor de urgenţă şi a informaţiilor de localizare corespunzătoare pentru apelurile iniţiate din reţelele de nouă generaţie.

De asemenea, se va asigura accesul utilizatorilor finali cu dizabilităţi la serviciile de urgenţă în condiţii echivalente cu cele de care beneficiază ceilalţi utilizatori finali, prin facilitarea realizării unei infrastructuri adecvate pentru implementarea de comunicaţii de urgenţă multimedia.

“Interconectarea bazată pe comutarea de circuite va mai fi folosită o perioadă ca soluţie de rezervă, până la migrarea totală a transmiterii apelurilor de urgenţă la noile tehnologii”, precizează ANCOM.

Telefoanele inteligente cu funcţionalităţi avansate contribuie în mod radical la o mai bună localizare. În acest sens, proiectul de decizie stabileşte şi o nouă obligaţie a operatorilor mobili de a transmite de două ori pe an către ANCOM o situaţie statistică cu terminalele conectate la reţea, una până la data de 30 iunie, iar cealaltă până la data de 31 decembrie, precizând denumirea producătorului, denumirea terminalului şi versiunea sistemului de operare a terminalului (în măsura în care furnizorul are acces la informaţia de versiune), precum şi anumite capabilităţi ale acestora. Aceste informaţii vor fi utilizate pentru evaluarea dinamică, prin statistici, a procentajului terminalelor din piaţă capabile de localizări performante.

Publicitate

Actul normativ vine în continuarea demersurilor iniţiate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 48/2023 privind unele măsuri în domeniul Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă care impune implementarea unui cumul de soluţii tehnice în premieră la nivelul serviciilor de urgenţă europene în vederea îmbunătăţirii localizării apelurilor la numărul de urgenţă 112.

ANCOM are rolul de a stabili condiţiile tehnice şi economice pentru realizarea comunicaţiilor către SNUAU şi condiţiile tehnice pentru transmiterea informaţiilor de localizare şi identificare a apelantului, astfel încât să se asigure disponibilitatea acestora în conformitate cu cerinţele specifice stabilite la nivelul Uniunii Europene, dar ţinând cont şi de particularităţile legate de funcţionarea serviciului de urgenţă 112 la nivel naţional.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care promovează interesele utilizatorilor de servicii prin promovarea concurenţei şi inovaţiei pe pieţele comunicaţiilor electronice şi serviciilor poştale, administrarea pro-competitivă a resurselor limitate (spectru radio, resurse de numerotaţie şi resurse tehnice asociate), încurajarea investiţiilor eficiente în reţele şi infrastructuri şi promovarea conectivităţii ultrarapide. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Tăticii au voie să stea acasă zece zile, pe banii angajatorului, după nașterea unui copil. Legea a fost publicată

Publicat

Publicitate

Concediu plătit pentru tați, după nașterea unui copil. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial și are o serie de prevederi suplimentare importante. 

Parlamentul României a aprobat și transformat în lege o ordonanță de urgență a guvernului, prin care se oferă un concediu de 10 zile după naștere și tatălui copilului.

Tatăl copilului nou-născut, care are calitatea de lucrător, are dreptul la un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare, potrivit Termene.ro.

Legea care acordă concediu plătit de 10 zile pentru tați, a fost publicată pe 25 iunie în Monitorul Oficial.

Tatăl poate cumula dreptul la concediul paternal plătit cu dreptul la învoire plătită, permisie sau zile de concediu, după caz.

Publicitate

Concediu plătit pentru tați, după nașterea unui copil, prevederile legii

„Tatăl copilului nou-născut, care are calitatea de lucrător, are dreptul la un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare”.

„Lucrătorii și persoanele prevăzute la alin. (1^1) pot cumula dreptul la concediul paternal plătit cu dreptul la învoire plătită, permisie sau zile de concediu, după caz, pentru nașterea unui copil, prevăzut de reglementările legale în vigoare aplicabile categoriei de personal din care fac parte”.

„Indemnizația pentru concediul paternal se plătește din fondul de salarii al angajatorului și este egală cu salariul corespunzător perioadei respective”.

Publicitate

„Perioada concediului paternal constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate, și se ia în considerare la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea, cu respectarea prevederilor Legii nr. 200/2004 privind recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările și completările ulterioare”.

Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul lucrătorului care se află în concediu paternal”.

„Pe perioada concediului acordat în condițiile alin. (1), tatăl copilului beneficiază de o indemnizație egală cu ajutorul pentru sarcină și lăuzie cuvenit mamei sau de o indemnizație calculată după salariul de bază și vechimea în muncă ale acestuia, în condițiile legii”.

Concediu paternal 2024. Prevederi pentru militari

Perioada concediului paternal constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate. Este inclusă la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea, cu respectarea prevederilor Legii nr. 200/2004 privind recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale.

Tatăl care îndeplinește obligatoriu serviciul militar în calitate de militar în termen, potrivit legii, are dreptul la o permisie de 10 zile lucrătoare acordate la nașterea propriului copil.

Permisia se acordă și tatălui care îndeplinește obligatoriu serviciul militar în calitate de militar în termen, în vederea recunoașterii paternității, în condițiile legii.

Permisia solicitată va fi justificată cu certificatul de naștere al nou-născutului, din care să rezulte calitatea de tată a militarului, respectiv cu declarația de recunoaștere a paternității, întocmită în condițiile legii.

Concediu paternal 2024. Obligații pentru angajatori

Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul lucrătorului care se află în concediu paternal.

Prevederile nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condițiile legii.

Este interzisă aplicarea unui tratament mai puțin favorabil tatălui care a solicitat sau a efectuat concediul de paternitate.

Foto: Pixabay

Citeste mai mult

Eveniment

Gură-mână-picior, boala „vedetă” a sezonului cald. Cum o recunoaștem după primele simptome

Publicat

Publicitate

Boala gură-mână-picior este o infecție virală, contagioasă, frecventă la copiii cu vârsta de până la 5 ani, dar care poate afecta atât adulții, cât și vârstnicii cu un sistem imun slăbit.

Ce este boala gură-mână-picior

Potrivit Centrului de Control și Prevenire a Bolilor, această patologie este produsă de enterovirusuri non-poliomielitice, cum ar fi Coxsackie A16, A6 sau Enterovirus 71, comunitățile cele mai afectate fiind cele de preșcolari. Deși rar, acest virus poate duce la complicații severe, cum sunt encefalita (inflamație a creierului) și meningita (inflamație a membranelor care protejează creierul). Micuții sunt neatenți, împart sticla cu apă și jucăriile la grădiniță, ating aceleași obiecte, iar virusul nu ține cont de nimic când face victime. Boala se răspândește prin contactul persoanei bolnave cu alte persoane, prin picăturile care conțin particule de virus, atunci cand persoana infectată tușeste sau strănută, prin contactul cu suprafețele și obiectele contaminate, înghițirea apei infectate (din piscine de exemplu) etc, scrie Adevărul.

Boala gură-mână-picior, simptome

Trebuie să fim atenți la simptome precum febră, leziuni bucale și erupții cutanate, dar să nu ne alarmăm, deoarcele majoritatea se refac fără tratament în 7-10 zile.

Conform WebMD, simptomele apar de obicei în două etape. Când boala începe pentru prima dată, copiii pot prezenta simptome asemănătoare gripei, inclusiv febră ușoară, dureri în gât, secreții nazale, dureri de stomac sau pierderea poftei de mâncare. În câteva zile, aceste simptome pot fi înlocuite de o erupție cutanată cu mâncărime pe palmele mâinilor, tălpile picioarelor, coate, genunchi sau chiar pe organele genitale sau fese. Se pot dezvolta răni dureroase în și în jurul gurii și limbii, însoțite de ganglioni limfatici umflați la nivelul gâtului. Rănile pot apărea ca pete roz strălucitoare sau umflături minuscule, apoi se pot transforma în vezicule

Potrivit experților, contagiozitatea bolii este de 7-10 zile, motiv pentru care orice copil infectat trebuie izolat la domiciliu. Semnele infecției se remit în circa 10 zile, mai puțin la copiii sub 2 ani care au nevoie de mai mult timp pentru a elimina virusul din organism.

Boala gură-mână-picior, tratament

Medicul pediatru Mihai Craiu a dat câteva sfaturi parintilor, pe pagina de Facebook -“Spitalul Virtual pentru Copii”.

Publicitate

Izolarea copilului bolnav. Circa o săptămână contagiozitatea este extrem de mare. Nu îl ducem la piscină, nu merge la locuri de joacă în prezența altor copii, evităm contactul direct în familie, pe cât posibil. Deoarece și frații/surorile cu vârstă mai mare pot face boala. Chiar și adulții ce nu respectă strict regulile de igienă (mai ales la baie, masă sau schimbat pamperși) pot face boala. Chiar dacă au avut-o în trecut…

Combaterea febrei și a durerilor intense cu paracetamol sau ibuprofen. Pare mai ușor de folosit un supozitor căci durerile din gât fac copilul să refuze înghițitul. Dacă nu avem succes deloc atunci facem împachetări sau băi hipotermizante… cu precauțiile menționate privind infectarea adultului ce îngrijește acest copil.

Hidratare generoasă cu orice fluid. Deoarece leziunile orale fac masticația dificilă iar alimentele aspre, acre sau sărate agravează durerea locală este util să ne concentrăm doar pe lichide. Cel mai bun fiind laptele matern pentru sugari. Nu contează ce acceptă să bea, atâta vreme cât bea ceva copilul.

Publicitate

Reducerea durerii locale folosind spray-uri bucale ce “sigilează” aftele, creând un strat protector local cu rol analgezic.

Din păcate, sunt copii care au o săptămână întreagă febră mare și stare proastă. Nu vă grăbiți cu antibioticele după 3-4 zile de febră!! Categoric nu fără un nou consult și fără analize!” a explicat doctorul.

Sursa:

 

Citeste mai mult

Cultura

Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: ANDREI DOBOȘ – ALEXANDRU COSMESCU

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează, sâmbătă, 29 iunie 2024, la ora 10.00, o nouă ediție a întâlnirilor Poeți în dialog. Invitații lunii iunie sunt Andrei Doboș și Alexandru Cosmescu. Dialogul va fi moderat de Lucia Țurcanu și va avea loc în Sala de expoziții temporare „Horia Bernea” a Memorialului Ipotești. Intrarea este liberă.

 

ANDREI DOBOȘ (n. 1984, Turda) este absolvent al Facultăţii de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Între 2014 și 1018, și-a făcut doctoratul la aceeași facultate. În perioada facultăţii a fost redactor la revista „Echinox”, apoi, între 2009 şi 2014, redactor la Editura Casa Cărţii de Ştiinţă din Cluj-Napoca. Din 2019, este redactor al Editurii Școala Ardeleană din Cluj-Napoca A publicat poeme şi articole în revistele „România literară”, „Tribuna”, „Vatra”, „Echinox”, „Steaua” etc.

A debutat editorial cu mănăştur story (Editura Vinea, 2007 – Premiul „Iustin Panţa”, 2008, şi nominalizare la Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România, 2008). Au urmate volumele de poezie: Inevitabil (Editura Casa de Pariuri Literare, 2011); Valea rea (Editura Cartea Românească, 2015); Spiro (Editura Charmides, 2016); Întâmplări pe strada Petuniei (Editura Tracus Arte, 2020), Carst (Editura OMG, 2020). În 2024, a publicat eseul Bacovia: modernismul periferic (OMG – Casa Cărții de Știință).

Este prezent în mai multe antologii de poezie: Dacă nu o viață liniștită, atunci măcar o viață lentă (Editura Universității de Vest, 2017); Bogdan Coșa (ed.), Die Spitzen-Elf / Primul unsprezece, trad. Daria Schulz Heinz (Danube Books Verlag, 2018); Adrian Lăcătuș and Robert G. Elekes, Kosmophilia. An Anthology of the European Poetry Biennale (Transilvania University Press, 2019).

 

Publicitate

ALEXANDRU COSMESCU (n. 1985, Chișinău) a absolvit Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova. Și-a făcut doctoratul la Academia de Științe a Moldovei, cu o teză despre textul dialogic și textul monologic din perspectiva analizei discursului. Și-a urmat studiile la singura iterație a programului de masterat „Civilizație europeană/Marile Cărți” la Universitatea de Stat din Moldova, cu o lucrare despre interpretările fenomenologice ale Evangheliei după Ioan. A avut stagii de specializare la Universitatea Catolică din Leuven și la Institutul de Practici Filosofice din Paris.

A participat la ediția din 2006 a programului de creative writing organizat de Adi Urmanov la Mănăstirea Râșca. Este unul dintre fondatorii grupului poetic HumanZone de la Chișinău. Între 2006 și 2008, a fost redactor-șef al suplimentului „Contrafort studențesc” al revistei „Contrafort”. În prezent, este cercetător la Institutul de Filologie Română „B.P. Hasdeu” și profesor de filosofie la Universitatea de Stat din Moldova.

A publicat studii de fenomenologie și analiza discursului în monografii și reviste de specialitate, inclusiv, în co-autorat – Teoria textului: termeni-cheie (Institutul de Filologie al AȘM, 2011). A debutat în volum cu un spațiu blând care mă primește cum m-ar îmbrățișa (Editura Cartier, 2013, 2017 – Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Moldova, Premiul pentru debut al Revistei Tiuk, Premiul municipal pentru tineret). A publicat poezie în revistele „Contrafort”, „Poesis Internațional”, „SpoKe”, „Mafia sonetelor” ș.a., în câteva antologii și a participat la festivaluri de poezie la Chișinău, București, Arad, Sibiu, Cluj.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending