Connect with us
Publicitate

Actualitate

Valentina Morcov, medicul decorat de președinte: Boala afectează psihicul. Am avut zile în care am zis că nu mai scap

Publicat

Publicitate

Kilogramele în plus şi amânarea prezentării la spital sunt printre factori principali ai cazurilor grave de COVID-19. Cel puţin asta spune Valentina Morcov, un medic din Botoşani decorat pentru efortul depuse în lupta contra pandemiei provocată de SARS-COV 2.

Valentina Morcov este şeful Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean ”Mavromati” Botoşani.  Este unul dintre medicii care încă de la debutul pandemiei în România luptă aproape fără oprire cu COVID-19. A văzut multe forme ale bolii, de la cele uşoare şi până la cele care au răpit numeroase vieţi. A cunoscut boala şi pe propria piele, fiind infectată cu SARS-COV 2, la începutul pandemiei, relatează Adevărul.ro

A făcut o formă gravă, dar şi-a revenit şi a continuat să lucreze pe secţia de Boli Infecţioase, o secţie plină aproape mereu cu pacienţi bolnavi de COVID-19.

Pentru efortul său medicul Valentina Morcov a fost decorată, recent, cu Ordinul ”Meritul Sanitar” în grad de Cavaler.

După doi ani de experienţă cu pacienţii COVID, medicul botoşănean a împărtăşit o parte din observaţiile sale directe privind cauzele care favorizează apariţia cazurilor grave şi totodată ceea ce greşesc unii pacienţi care ajung să lupte pentru fiecare gură de aer.

Kilogramele în plus, un motiv de îngrijorare

Publicitate

Medicul Valentina Morcov spune că cei mai predispuşi la cazurile grave sunt în special persoanele vârstnice şi cu tot felul de comorbidităţi, precum diabetul, bolile cardio-vasculare, bolile pulmonare sau diferitele forme de cancer. A observat însă că în stare gravă ajung şi pacienţi tineri care nu prezintă comorbidităţi, dar care au kilograme în plus şi un organism care nu este obişnuit cu efortul.

”Cei mai expuşi sunt vârstnicii. Ei fac formele cele mai grave, acolo mortalitatea este cea mai mare. Apoi sunt persoanele cu comorbidităţi. Dintre tineri sau cei de vârstă medie, sunt expuşi cei cu obezitatea sau chiar doar supraponderali.  Am observat o evoluţie nefavorabilă la pacienţii tineri, care nu aveau altă comorbiditate, decât o greutate peste cea ideală. Nu neapărat obez”, spune dr. Valentina Morcov pentru sursa citată.

Tocmai de aceea, medicul botoşănean recomandă o alimentaţie sănătoasă şi multă mişcare. ”Trebuie să mănânce sănătos, să se hidrateze bine, să facă activitate fizică. Activitatea fizică, plimbările în aer liber îmbunătăţesc şi starea psihică”, spune medicul botoşănean.

Publicitate

”Majoritatea pacienţilor se prezintă târziu”

Un alt motiv pentru care mulţi pacienţi ajung să se lupte pentru viaţa lor este faptul că se prezintă prea târziu la medic. De fapt, ajung în perioada critică.

”Majoritatea pacienţilor se prezintă târziu. Foarte puţini sunt informaţi corect. Stau acasă şi netestându-se  la timp, adică la primul semn de răceală, tratează boala, în prima săptămână, ca pe o banală răceală, iar mai apoi când ajung la noi, în faza a doua a bolii, după ce virusul a acţionat la nivel pulmonar, au suprainfecţie bacteriană sau furtună de citokine. Adică organismul reacţionează exagerat la boală. Asta se întâmplă la 7-8 zile de la debut. Din păcate este târziu, pentru că pacientul, chiar dacă noi acţionăm ca la carte şi îi oferim tratamentul, nu evoluează cum ne-am dori noi”, precizează Valentina Morcov.

Pe lângă faptul că pacienţii se prezintă târziu la medic, foarte mulţi se tratează după ureche înrăutăţind situaţia. ”Sunt foarte multe antibiotice luate acasă. Tot felul de combinaţii şi dexametazonă. Şi după toate acestea vin atât de târziu, la spital, încât efectiv te simţi dezarmat. Orice încerci să faci nu mai ajută pentru că au distrugere pulmonară de 80%”, adaugă medicul botoşănean.

Depresia COVID

Pe lângă un trup prăbuşit din cauza bolii, pe lângă supraponderabilitate sau prezentare târzie la medic, intervine şi depresia care dă mari bătăi de cap pacienţilor infectaţi cu SARS-COV 2. Medicul botoşănean spune că depresia este o consecinţă a afectării sistemului nervos, comună în cazul COVID-19.

”Boala afectează şi psihicul. Boala dă depresie. Eu personal am trecut prin boală. Am avut zile în care am plâns şi am zis că nu mai scap. Am făcut o formă severă. Cam din a doua săptămână încep să vină şi depresiile. Nu au nicio legătură cu medicaţia, nu sunt secundare tratamentului. Boala efectiv afectează sistemul nervos. Pentru că afectează şi somnul, memoria, afectează nervii periferici”, spune medicul Valentina Morcov.

Sursa: Adevărul

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Încep înscrierile la ,, Școala de vară ” organizată la Biserica ,, Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Sâmbătă,22 iunie, încep înscrierile pentru ,,Școala de vara” -2024.

Potrivit informațiilor oferite de profesoara Elena Șoptea, anul acesta vor fi cinci grupe, cu vârste cuprinse între 5 si 12 ani, fiecare grupa cu un nr. max de 35 locuri.

,,Înscrierile se fac doar la biserică în perioada 22.06–30.06. Dosarele le găsiți zilnic între orele 8:00–20:00. Doamne ajută!”, a transmis Elena Șoptea.

Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani a fost plasat sub COD GALBEN de caniculă

Publicat

Publicitate

Mâine: cod galben de caniculă pentru județul Botoșani

 

 

 

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de caniculă, valabil mâine, în județul Botoșani. În intervalul menționat, temperaturile maxime se vor situa, în general, între 32 și 34 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală va atinge pragul critic de 80 de unități.

 

Publicitate

Pentru a trece cu bine de această perioadă, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri:

 

efectuaţi deplasări în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul;

Publicitate

evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;

purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;

evitaţi băuturile ce conţin alcool, cofeină sau zahăr;

consumaţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe sau ceaiuri;

mâncaţi fructe şi legume şi evitaţi alimentele cu un conţinut mare de grăsimi;

păstraţi legătura cu persoanele în vârstă din familia dumneavoastră, interesați-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă la nevoie;

nu lăsaţi copiii / animalele de companie singuri/singure în autoturisme;

creaţi un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.

Pentru a preveni incendiile în perioada caniculei, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

 

nu utilizați focul deschis în zonele cu vegetație uscată, la distanțe mici față de locurile cu pericol de explozie sau față de materiale combustibile;

nu expuneți la soare sau în zone supraîncălzite recipiente sau rezervoare ce conțin lichide inflamabile sau gaze sub presiune;

pregătiți hrana prin utilizarea focului deschis doar în locurile special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau la alte vecinătăți;

nu aruncați țigările nestinse în apropierea vegetației uscate;

nu lăsați copiii nesupravegheați, cu mijloace ce pot produce aprinderea (chibrituri, brichete etc.).

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Emoționant! Reuniunea primei promoții de după Revoluție a Facultății de Teologie din Iași. Sunt și preoți îndrăgiți din Botoșani

Publicat

Publicitate

Reuniunea primei promoții de după Revoluție a Facultății de Teologie din Iași. În promoția de aur se află și preoți din Botoșani.

Preoți din Botoșani, promoția 1994, au fost prezenți la festivitățile organizate cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la absolvirea Facultății de Teologie din Iași, relatează Episcopia de Bălți.

Printre aceștia s-au aflat:  părintele Vasile Acatrinei de la Biserica „Sfântul Spiridon” Botoșani, preotul militar Ştefan Grădinaru, actual paroh la Biserica „Sfântul Dumitru” Botoșani, Pr. ic. stvr. Marian Timofte, fost paroh la Biserica „Sfânta Treime” Botoșani, actual vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, preot Gheorghe Loghin, paroh la Biserica „Sfântul Dumitru” Vorona Nouă, și alții.

Marți, 18 iunie 2024, PS Antonie, Episcopul de Bălți, a participat, la Iași, la festivitatea aniversară organizată cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la absolvirea Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, promoția 1990 – 1994.

PS Antonie a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, colegi din Facultatea de Teologie, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

După Sfânta Liturghie, soborul de clerici a oficiat și un parastas pentru profesorii și colegii trecuți la Domnul.

Publicitate

Înainte de Cursul festiv, care s-a desfășurat în Sala Mitropolit Iustin Moisescu, membrii promoției 1990 – 1994 au vizitat Muzeul Mitropolitan Iași (Sala Sinaxar, Sala Eklesia, Sala Baptisteriu).

În cadrul Cursului festiv au vorbit decanii Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași:

Pr. Prof. Univ. Dr. Viorel Ioniţă (perioada decanat 1990-1993),

Publicitate

Pr. Prof. Univ. Dr. Gheorghe Popa (perioada decanat 2003-2005),

Pr. Prof. Univ. Dr. Viorel Sava (perioada decanat 2005-2012),

Pr. Prof. Univ. Dr. Ion Vicovan (perioada decanat 2012-2024),

Pr. Prof. Univ. Dr. Gheorghe Petraru, profesor de Misiologie şi Ecumenism la Facultate de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași

Pr. Conf. Univ. Dr. Alexăndrel Barnea, profesor de Muzică la aceeași facultate.

Din partea studenților au vorbit PC Preot Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, PC Preot Neculai Axentioi, protopop de Tg. Neamț, Arhiepiscopia Iașilor, șeful de promoție 1990 – 1994, și PS Antonie, Episcopul de Bălți.

PS Antonie a spus că, în 1990, la Teologie a ajuns aflându-se în căutarea unor răspunsuri la întrebările care apăruseră pe când studia la medicină, iar aflarea la Facultate de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași a fost o adevărată binecuvântare.

PS Antonie a mulțumit părinților profesori pentru că au oferit studenților din cunoștințele lor, din dragostea lor și din timpul lor, iar colegilor pentru deschidere, înțelegere, sprijin, colegialitate și frățietate.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi

 

Citeste mai mult

Eveniment

Programul casieriilor Nova Apaserv de sărbătoarea Rusaliilor

Publicat

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani aduce la cunoştinţă utilizatorilor că luni 24 iunie 2024, vor fi deschise casieriile din municipiul Botoşani situate pe:

  • B-dul Mihai Eminescu – intervalul orar 8:00-12:00;
  • Uvertura Mall – intervalul orar 10:00-14:00;

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending