Connect with us

Actualitate

Valentina Morcov, medicul decorat de președinte: Boala afectează psihicul. Am avut zile în care am zis că nu mai scap

Publicat

Publicitate

Kilogramele în plus şi amânarea prezentării la spital sunt printre factori principali ai cazurilor grave de COVID-19. Cel puţin asta spune Valentina Morcov, un medic din Botoşani decorat pentru efortul depuse în lupta contra pandemiei provocată de SARS-COV 2.

Valentina Morcov este şeful Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean ”Mavromati” Botoşani.  Este unul dintre medicii care încă de la debutul pandemiei în România luptă aproape fără oprire cu COVID-19. A văzut multe forme ale bolii, de la cele uşoare şi până la cele care au răpit numeroase vieţi. A cunoscut boala şi pe propria piele, fiind infectată cu SARS-COV 2, la începutul pandemiei, relatează Adevărul.ro

A făcut o formă gravă, dar şi-a revenit şi a continuat să lucreze pe secţia de Boli Infecţioase, o secţie plină aproape mereu cu pacienţi bolnavi de COVID-19.

Pentru efortul său medicul Valentina Morcov a fost decorată, recent, cu Ordinul ”Meritul Sanitar” în grad de Cavaler.

După doi ani de experienţă cu pacienţii COVID, medicul botoşănean a împărtăşit o parte din observaţiile sale directe privind cauzele care favorizează apariţia cazurilor grave şi totodată ceea ce greşesc unii pacienţi care ajung să lupte pentru fiecare gură de aer.

Kilogramele în plus, un motiv de îngrijorare

Publicitate

Medicul Valentina Morcov spune că cei mai predispuşi la cazurile grave sunt în special persoanele vârstnice şi cu tot felul de comorbidităţi, precum diabetul, bolile cardio-vasculare, bolile pulmonare sau diferitele forme de cancer. A observat însă că în stare gravă ajung şi pacienţi tineri care nu prezintă comorbidităţi, dar care au kilograme în plus şi un organism care nu este obişnuit cu efortul.

”Cei mai expuşi sunt vârstnicii. Ei fac formele cele mai grave, acolo mortalitatea este cea mai mare. Apoi sunt persoanele cu comorbidităţi. Dintre tineri sau cei de vârstă medie, sunt expuşi cei cu obezitatea sau chiar doar supraponderali.  Am observat o evoluţie nefavorabilă la pacienţii tineri, care nu aveau altă comorbiditate, decât o greutate peste cea ideală. Nu neapărat obez”, spune dr. Valentina Morcov pentru sursa citată.

Tocmai de aceea, medicul botoşănean recomandă o alimentaţie sănătoasă şi multă mişcare. ”Trebuie să mănânce sănătos, să se hidrateze bine, să facă activitate fizică. Activitatea fizică, plimbările în aer liber îmbunătăţesc şi starea psihică”, spune medicul botoşănean.

”Majoritatea pacienţilor se prezintă târziu”

Un alt motiv pentru care mulţi pacienţi ajung să se lupte pentru viaţa lor este faptul că se prezintă prea târziu la medic. De fapt, ajung în perioada critică.

”Majoritatea pacienţilor se prezintă târziu. Foarte puţini sunt informaţi corect. Stau acasă şi netestându-se  la timp, adică la primul semn de răceală, tratează boala, în prima săptămână, ca pe o banală răceală, iar mai apoi când ajung la noi, în faza a doua a bolii, după ce virusul a acţionat la nivel pulmonar, au suprainfecţie bacteriană sau furtună de citokine. Adică organismul reacţionează exagerat la boală. Asta se întâmplă la 7-8 zile de la debut. Din păcate este târziu, pentru că pacientul, chiar dacă noi acţionăm ca la carte şi îi oferim tratamentul, nu evoluează cum ne-am dori noi”, precizează Valentina Morcov.

Pe lângă faptul că pacienţii se prezintă târziu la medic, foarte mulţi se tratează după ureche înrăutăţind situaţia. ”Sunt foarte multe antibiotice luate acasă. Tot felul de combinaţii şi dexametazonă. Şi după toate acestea vin atât de târziu, la spital, încât efectiv te simţi dezarmat. Orice încerci să faci nu mai ajută pentru că au distrugere pulmonară de 80%”, adaugă medicul botoşănean.

Depresia COVID

Pe lângă un trup prăbuşit din cauza bolii, pe lângă supraponderabilitate sau prezentare târzie la medic, intervine şi depresia care dă mari bătăi de cap pacienţilor infectaţi cu SARS-COV 2. Medicul botoşănean spune că depresia este o consecinţă a afectării sistemului nervos, comună în cazul COVID-19.

”Boala afectează şi psihicul. Boala dă depresie. Eu personal am trecut prin boală. Am avut zile în care am plâns şi am zis că nu mai scap. Am făcut o formă severă. Cam din a doua săptămână încep să vină şi depresiile. Nu au nicio legătură cu medicaţia, nu sunt secundare tratamentului. Boala efectiv afectează sistemul nervos. Pentru că afectează şi somnul, memoria, afectează nervii periferici”, spune medicul Valentina Morcov.

Sursa: Adevărul

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Festivalul – concurs al cântecului popular românesc „Satule, mândră grădină”, de la Bucecea, a ajuns la cea de-a XLIV-a ediție

Publicat

Publicitate
Consiliul Județean Botoșani, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, în parteneriat cu Primăria Orașului Bucecea și Consiliul Local Bucecea, alături de Centrul Cultural Bucecea, organizează cea de-a XLIV-a ediție a unuia dintre cele mai longevive festivaluri de folclor din țară, Festivalul – concurs al cântecului popular românesc „Satule, mândră grădină”, desfășurat la Bucecea, în perioada 20-21 mai 2025.
Acompaniamentul celor 41 de concurenți care au trecut preselecția va fi asigurat de către Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă”, maestru dirijor Ion Oloieru, manager Dan Doboș.
Juriul va avea în componența sa personalități de seamă ale vieții culturale și artistice, fiind specialiști în domeniul cercetării, culturii și tradiției populare, iar pentru recitalurile din Gala Laureaților pregătim împreună cu Primăria Orașului Bucecea câteva recitaluri deosebite, printre care se va număra Codruț Victor Știrbu, câștigătorul ediției din 2024, alături de Alina Spataru, Grupul vocal „Ciobănașul” și PLĂIEȘII.
Evenimentul va fi prezentat de Sorina-Ionela Avasiloaei, iar Tradițional TV va prelua integral acțiunea.

Citeste mai mult

Eveniment

Ajutor la facturi pentru pensionari, de la 1 iulie: Cine primește sprijinul și cine rămâne pe dinafară

Publicat

Publicitate

Ce categorii de pensionari vor beneficia de sprijin pentru plata facturilor: Pensionarii din România care au pensii mai mari de 2.574 lei nu vor beneficia de sprijinul guvernamental pentru plata facturilor la electricitate, începând cu 1 iulie 2025. Pe de altă parte, aproximativ 2,7 milioane de pensionari cu venituri aflate sub acest prag, vor primi ajutor pentru plata facturilor. 

Este anunțul venit din partea ministrului Energiei, Sebastian Burduja, care a confirmat că actuala schemă de compensare-plafonare pentru energie va fi înlocuită cu un nou mecanism de ajutor destinat exclusiv consumatorilor vulnerabili.

Suma de 2.574 de lei este echivalentul valorii nete a salariului minim, care reprezintă o măsură de protecție socială, a anunțat Guvernul, prin Ministerul Muncii.

”Având în vedere că pensia este un venit de înlocuire, s-a decis acordarea acestui sprijin celor care au venitul din pensie mai mic sau egal cu salariul minim net” a transmis guvernul prin Ministerul Muncii.

Suma de 800 lei este acordată în două tranșe egale prin casele teritoriale sau sectoriale de pensii, iar în cazul persoanelor ale căror drepturi de pensie se stabilesc după data de 1 aprilie 2025, ajutorul financiar se acordă în luna decembrie 2025, în cuantum de 400 lei.

Sprijinul financiar nu se ia în calcul nici la stabilirea plafonului privind aprobarea Programului pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor, nici la acordarea venitului minim de incluziune și nici la acordarea biletelor de tratament balnear, prin sistemul organizat şi administrat de Casa Naţională de Pensii Publice.

Publicitate

Sprijinul se adresează pensionarilor români cu domiciliul în România sau în străinătate, având la bază necesitatea adecvării veniturilor pensionarilor și se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii.

În prezent, aproape 2,7 milioane de pensionari români au venituri mai mici sau egale cu 2.574 lei. Dintre aceștia, 86.263 locuiesc în străinătate.

Citeste mai mult

Educație

Botoșani: Concursul Interjudețean de Matematică „Dimitrie Pompeiu”, a XXIII-a ediție. Program și desfășurare

Publicat

Publicitate

În perioada 9-11 mai 2025, Societatea de Științe Matematice – Filiala Botoșani, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani, Colegiul Național „A.T. Laurian” Botoșani și Școala Gimnazială Nr.17 Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani și al Consiliului Județean Botoșani, organizează a XXIII-a ediție a Concursului Interjudețean de Matematică „Dimitrie Pompeiu”.

Președinte al concursului este domnul prof. univ. dr. Radu GOLOGAN, președintele Societății de Științe Matematice din România.

Concursul se adresează elevilor din clasele III-XI.

Programul concursului este următorul:

  • Sosirea participanților: vineri 9 mai, între orele 1400 – 1900 la Hotel Rapsodia.
  • Desfășurarea concursului: sâmbătă, 9 mai, între orele 900 – 1200, pentru toți elevii din clasele III-XI la Școala Gimnazială Nr. 17 Botoșani;
  • Elevii vor fi prezenți în săli la ora 845, având asupra lor carnetul de elev sau cartea de identitate;
  • Afișarea rezultatelor și depunerea contestațiilor: sâmbătă, 10 mai, între orele 1700 – 1800.

Festivitatea de premiere va avea loc duminică, 11 mai, ora 1000, în Aula Colegiului Național „A.T. Laurian” Botoșani.

„Educația matematică este un pilon esențial în formarea gândirii critice și a abilităților analitice ale elevilor. Suntem încântați să colaborăm cu Societatea de Științe Matematice pentru a promova excelența în acest domeniu și pentru a le oferi elevilor și profesorilor oportunități valoroase de dezvoltare profesională și competițională. Le doresc mult succes tuturor participanților!” a declarat Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiunea „TRUCK & BUS”, desfășurată de polițiștii botoșăneni

Publicat

Publicitate

În această săptămână, polițiștii Serviciului Rutier Botoșani, împreună cu structurile rutiere din cadrul polițiilor municipale și orășenești, desfășoară sub egida ROADPOL, acțiunea „TRUCK & BUS”, ce are ca scop prevenirea și combaterea încălcării normelor legale în domeniul transporturilor rutiere publice de mărfuri și persoane.

 

Astfel, în perioada  5- 11 mai a.c., polițiștii rutieri desfășoară activități specifice pentru verificarea transportatorilor rutieri de mărfuri și persoane, în ceea ce privește existența autorizațiilor și a documentelor necesare și obligatorii a fi deținute la bordul autovehiculelor, respectarea traseului și a graficului de circulație, cu opririle aferente, precum și respectarea perioadelor de conducere și a pauzelor de odihnă impuse de legislația din domeniu.

 

În cadrul acțiunii, polițiștii verifică și respectarea numărului maxim de locuri pe scaune, prevăzute în certificatul de înmatriculare al vehiculului, precum și identificarea și sancționarea altor încălcări ale normelor de siguranță rutieră.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending