Connect with us

Eveniment

Val de pensionări în rândul judecătorilor din cauza discuțiilor tot mai aprinse privind desfiinţarea pensiilor speciale

Publicat

Publicitate

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii va lua în dezbatere în şedinţa din 3 noiembrie cererile de pensionare depuse de 63 de judecători, relatează Agrepres.

Potrivit ordinii de zi a şedinţei, lista este deschisă de Gabriela Baltag, în prezent membru al CSM, urmată de patru judecători de la Instanţa supremă.

Tot în şedinţa din 3 noiembrie vor fi discutate şi „măsurile urgente ca urmare a destabilizării fără precedent a situaţiei resurselor umane la nivelul instanţelor judecătoreşti şi a limitării grave a independenţei judecătorului şi a dreptului de acces la justiţie, determinate de promovarea în spaţiul public a unor demersuri care afectează, în substanţă, statutul judecătorului”.

Acest val fără precedent de pensionări vine după ce în spaţiul public au fost relansate dezbaterile privind desfiinţarea pensiilor speciale de care beneficiază şi magistraţii.

Pe 28 octombrie, Secţia pentru judecători a CSM îşi exprima „consternarea” faţă de redeschiderea la nivel public a problematicii privind anumite aspecte referitoare la statutul judecătorilor, cu referire la pensiile de serviciu ale magistraţilor.

Pe 25 octombrie, liderul UDMR, Kelemen Hunor, declara la TVR Info că „există o încurcătură” în privinţa pensiilor numite pensii speciale.

Publicitate

„Şi aici suntem într-o încurcătură că noi, cu pensiile publice, din sistemul public, ne încadrăm în limita de 9,4%, şi nu ne încadrăm dacă punem la cheltuielile cu pensiile acele pensii de serviciu. Şi aici există în acest moment o discuţie, inclusiv o consultanţă cu Banca Mondială, şi trebuie să găsim o soluţie pentru acest sector fiindcă, până la urmă, principiul contributivităţii trebuie respectat. Principiul contributivităţii trebuie să fie şi pentru cei care sunt în serviciul public. (…) Statul trebuie să decidă dacă peste contributivitate le mai dă lor ceva pentru anii petrecuţi în serviciul public. (…) Acest lucru trebuie făcut. Pe de altă parte, nu ai voie să dai această pensie înainte de vârsta de pensionare. Ok, vrei să ieşi la pensie la 50 de ani, după 25 de ani, du-te, dar pensia de serviciu o primeşti la 65 de ani. E iarăşi un principiu: nu poţi să iei şi pensia de serviciu la 50 de ani şi după aia să lucrezi în continuare marea majoritate a lor la stat. În al treilea rând, nu poate să fie pensia mai mare decât salariul, şi aici vorbim în primul rând de o parte dintre magistraţi. Ei au pensia mai mare decât salariul”, a detaliat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Bulgaria introduce temporar controlul la frontiera cu România, timp de șase luni

Publicat

Publicitate

Guvernul bulgar a anunțat că a adoptat decizia de a introduce temporar controlul de frontieră la granița internă bulgaro-română, scrie alba24.ro.

Consiliul de Miniștri a adoptat Hotărârea privind introducerea temporară a controlului la frontieră la granița internă bulgaro-română și privind suspendarea funcționării punctelor de trecere a frontierei la granița internă bulgaro-română și bulgaro-greacă, potrivit Rador Radio România.

Decizia urmărește să asigure implementarea Declarației cvadrilaterale dintre Austria, Bulgaria, Ungaria și România, convenită la 22 noiembrie 2024, la Budapesta, precum și Hotărârea Consiliului privind stabilirea datei pentru desființarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu și între Republica Bulgaria și România.

În conformitate cu Declarația cvadrilaterală, pentru a preveni eventualele amenințări de securitate ce rezultă din modificarea tiparelor de migrație ce poate apărea ca o consecință directă a lipsei controlului la frontierele interne, la PCTF de la frontiera internă cu România verificările la frontieră vor continua să fie efectuate pentru o perioadă de șase luni, cu începere de la de la data de 1 ianuarie 2025, după care se suspendă.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Șoferiță de 24 de ani, la spital, după un accident produs pe raza orașului Ștefănești

Publicat

Publicitate

O tânără, în vârstă de 24 de ani, a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce autoturismul pe care îl conducea a fost implicat într-un accident rutier. Evenimentul s-a produs pe raza localității Bobulești, noaptea trecută.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și o ambulanță SMURD.

Când salvatorii au ajuns la locul evenimentului, au constatat faptul că șoferiță era ieșită din autoturism. Aceasta a fost preluată de echipajul medical și transportată la Unitatea de Primiri Urgențe pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au intervenit pentru înlăturarea pericolului de incendiu, fiind deconectate bornele bateriei.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Jumătate de județ, învăluit în ceață până la amiază

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de ceață și polei, valabil până la ora 11:00, pentru o parte din județul Botoșani.

Din această cauză, pe drumurile din Flămânzi, Ungureni, Hudești, Frumușica, Albești, Trușești, Ștefănești, Coțușca, Lunca, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Călărași, Avrămeni, Gorbănești, Manoleasa, Hlipiceni, Păltiniș, Vlăsinești, Todireni, Mileanca, Prăjeni, Sulița, Dângeni, Santa Mare, Știubieni, Darabani, Drăgușeni, Durnești, Dobârceni, Mihălășeni, Blândești, Viișoara, Hănești, Săveni, Ripiceni, Concești, Românești, Mitoc, Adășeni și Răuseni se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului.

Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm:
▪️conduceți prudent;
▪️reduceți viteza;
▪️măriți distanța dintre autovehicule;
▪️evitați orice manevră riscantă;
▪️dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca!

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112!

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

TRAGEDIE: O tânără de 23 de ani și-a pierdut viața într-un accident care a avut loc, noaptea trecută, între Flămânzi și Copălău

Publicat

Publicitate

O tânără, în vârstă de 23 de ani, și-a pierdut viața în urma unui accident rutier ce a avut loc, în această noapte, pe DN 28 B, între localitățile Flămânzi și Copălău. Aceasta a fost găsită în stop cardio-respirator și, din nefericire, nu a răspuns manevrelor de resuscitare.

În eveniment au fost implicate două autoturisme, în care se aflau, în total, trei persoane.

La caz s-au deplasat o autospecială de stingere cu apă și spumă dotată cu modul de descarcerare din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi, ambulanța de terapie intensivă mobilă SMURD și o ambulanță SAJ. Când au ajuns la locul evenimentului, forțele de intervenție au constatat faptul că toate persoanele persoanele erau în afara autoturismelor, iar una era în stop cardio-respirator.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor prin deconectarea bornelor de la bateriile autovehiculelor.

Cazul a rămas în atenția Poliției pentru cercetări.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending