Connect with us
Publicitate

Eveniment

VAL DE FRIG în toată țara. Când se încălzește

Publicat

Publicitate

Administrația Naţională de Meteorologie a emis prognoza meteo pe regiuni, pentru două săptămâni, în perioada 7 – 20 martie relatează romania24.ro.

Vremea va fi deosebit de rece pe parcursul acestei săptămâni, la nivelul întregii ţări. Vestea bună este că după data de 14 martie valorile termice vor fi în creştere.

În BANAT, până spre sfârşitul primei săptămâni vremea se va răci şi va deveni deosebit de rece pentru această dată, media maximelor termice coborând până în jurul a 3 grade, iar a minimelor până spre -10 grade. Ulterior, valorile termice vor creşte, astfel că în ultimele zile ale intervalului temperaturile maxime vor atinge în medie 12 – 14 grade, iar cele minime de până la 2 grade. Probabilitatea de precipitaţii slabe va fi mai mare în primele şi în ultimele zile ale intervalului.

În CRIȘANA, valorile termice vor fi în scădere până în jurul datei de 11 martie, când media maximelor va fi de 2 – 3 grade, iar cea a minimelor de la -9 la -8 grade. În zilele următoare vremea va intra într-un proces de încălzire, iar media temperaturilor maxime din ultimele zile de prognoză va ajunge să atingă 12 – 14 grade şi a minimelor 0 – 2 grade. Pe arii restrânse vor fi precipitaţii slabe, cu o probabilitate mai mare în primele şi în ultimele zile de prognoză.

Publicitate

În TRANSILVANIA, în prima săptămână de prognoză, vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă, cu o medie a temperaturilor maxime cuprinsă între -2 şi 2 grade şi a minimelor între -7 grade în prima dimineaţă şi -14 grade în ultima. În cea de-a doua săptămână se va încălzi, iar media maximelor va ajunge să atingă în ultimele zile 10 – 12 grade şi a minimelor între -3 grade şi -1 grad. Temporar, se vor semnala precipitaţii în general slabe cantitativ, cu o probabilitate mai mare în perioada 7 – 9 martie, dar şi după 16 martie.

În MARAMUREȘ, până spre sfârşitul primei săptămâni, vremea va fi deosebit de rece pentru această dată. Media temperaturilor maxime va coborî spre 1 grad, în timp ce minimele vor ajunge spre -11 grade. În zilele care vor urma se va încălzi treptat, astfel că, în ultimele zile de prognoză, media temperaturilor maxime, pe întreaga regiune, va ajunge să se situeze, în jurul a 12 grade, iar a minimelor se va apropia de zero grade. Se vor semnala precipitaţii slabe cantitativ între 7 şi 9 martie şi din nou, după 16 martie.

În MOLDOVA vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă, până în jurul datei de 11 martie, când media maximelor termice va fi de doar -2 grade până la -1 grad, iar minimele între -10 şi -8 grade. După această perioadă, se va încălzi treptat, astfel că după data de 15 martie media temperaturilor maxime va fi între 10 şi 12 grade, iar cea a minimelor între -1 şi 1 grad. Temporar, se vor semnala precipitaţii slabe cantitativ, cu o probabilitate mai mare între 7 şi 11 martie şi după data de 16 martie.

Publicitate

În DOBROGEA, valorile termice vor fi în scădere până în jurul datei de 11 martie, când media maximelor va atinge -1 grad, în timp ce minima va atinge valoarea de -6 grade. În zilele următoare vremea va intra într-un proces de încălzire, iar media temperaturilor maxime din ultimele zile de prognoză va ajunge la 8 – 10 grade şi a minimelor până la 2 grade. Trecător, vor fi posibile precipitaţii slabe cantitativ aproape în fiecare zi.

În MUNTENIA, valorile termice vor fi în scădere, maximele, de la o medie de 4 grade, în prima zi, până la zero grade în jurul datei de 11 martie, iar minimele de la o medie de -2 grade la început, până la -9 grade, spre sfârşitul primei săptămâni. În intervalul următor se va încălzi, astfel încât în ultimele zile media maximelor va fi de 11 – 12 grade, iar a minimelor între zero grade şi 1 grad. Vor fi posibile precipitaţii trecătoare aproape în fiecare zi, dar mai ales în intervalul 7 – 10 martie.

În OLTENIA, vremea se va răci până spre sfârşitul primei săptămâni, când media maximelor termice se va situa în jurul a 2 grade, iar a minimelor va atinge chiar şi -11 grade. În intervalul care va urma, tendinţa generală va fi de creştere a valorilor termice. Astfel, în ultimele zile de prognoză, maximele vor atinge în medie 12 – 13 grade, iar minimele de 0 – 2 grade. Probabilitatea mai mare de apariţie a precipitaţiilor va fi între 7 şi 11 martie, precum şi după data de 17 martie.

Publicitate

La MUNTE, în prima săptămână de prognoză, vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă, cu o medie a temperaturilor maxime cuprinsă între -10 şi -2 grade şi a minimelor între -17 şi -10 grade. În cea de-a doua săptămână se va încălzi, iar media maximelor va ajunge să atingă 2 – 4 grade, în timp ce minimele vor oscila între -4 şi -3 grade. Temporar, vor fi precipitaţii aproape în fiecare zi, dar mai ales în primele, precum şi în ultimele zile ale intervalului de prognoză.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 16 mai 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 16 mai 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 16 mai 2024:

Loto 6/49: 24, 22, 43, 26, 16, 37

Publicitate

Loto 5/40: 30, 12, 27, 15, 25, 21

Noroc: 2, 4 ,2, 1, 5 , 5, 0

Noroc Plus: 7, 7, 8, 8, 6, 1

Publicitate

Super Noroc: 6, 1, 1, 5, 3, 4

Joker: 18, 41, 9, 4, 6 +8

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Ce altceva nu știm? MApN a recunoscut că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit la Unțeni, în Botoșani

Publicat

Publicitate

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a recunoscut joi, că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit în judeţul Botoşani, în urmă cu aproape trei luni, la finele lui februarie 2024. Acesta era de proveniență civilă şi nu avea armament şi nici muniţie, precizează instituția.

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a recunoscut acest lucru abia după ce cazul a fost făcut public astăzi de către jurnaliștii de la Monitorul de Botoșani, după o amplă anchetă în comuna Unțeni, loc în care s-a prăbușit aparatul de zbor.

Cu privire la informațiile referitoare la aparatul de zbor fără pilot descoperit în luna februarie în județul Botoșani, Biroul de presă al MApN a transmis într-un comunicat că face următoarele precizări:

Publicitate

“În data de 29 februarie, Ministerul Afacerilor Interne a solicitat sprijinul Ministerului Apărării Naționale pentru cercetarea și analiza unui aparat de zbor fără pilot, de mici dimensiuni, pe care l-a identificat în apropierea localității Unțeni, jud. Botoșani, ca urmare a sesizării făcute de un cetățean.

Echipa formată din specialiști ai MApN și ai altor instituții din Sistemul Național de Apărare a executat, în cursul aceleiași zile, cercetări la fața locului și a ridicat aparatul de zbor pentru expertizarea de natură tehnică.

În urma expertizărilor, a rezultat că aeronava fără pilot era de proveniență civilă, neavând la bord echipamente de tip sau de uz militar și nici armament sau muniție”, a transmis MApN.

Publicitate

Instituția nu a precizat însă despre ce tip de aparat de zbor este vorba și nici dacă era “fără pilot” în sensul că nu avea pilot uman la bord sau dacă era o dronă comandată de la distanță.

Citeste mai mult

Eveniment

O bătrână a pus oala pe foc și s-a culcat. Șoc și fum într-un cartier din Botoșani. Speriați, vecinii au sunat la ISU

Publicat

Publicitate

Fumul dens a alertat, în această după-amiază, locatarii unui bloc de pe Bulevardul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani. Când și-au dat seama că ar putea să fie vorba despre un incendiu izbucnit într-un apartament situat la parter, vecinii au sunat la 112. a transmis ISU Botoșani.

Îngrijorarea acestora era și mai mare pentru că proprietara nu răspundea la ușă.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani cu autospecială de stingere cu apă și spumă și una de descarcerare, dar și o ambulanță aparținând SAJ Botoșani.

Publicitate

Aceștia au constatat faptul că fumul provenea de la o oală cu mâncare uitată în cuptorul aflat în funcțiune.

Proprietara, în vârstă de 79 de ani, a fost găsită într-una dintre încăperi, dormind. Aceasta nu a avut de suferit în urma întâmplării, dar a fost transportată la spital pentru evaluarea stării de sănătate. Pompierii au aerisit spațiul și s-au asigurat că pericolul a fost înlăturat.

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, ISU Botoșani recomandă:

Publicitate

✔ să nu lăsaţi mâncarea pe foc, nesupravegheată;

✔ după ce aţi terminat de gătit asiguraţi-vă că aţi oprit cuptorul, aragazul și butelia;

✔ curăţaţi şi îndepărtaţi depunerile de grăsime şi resturile de mâncare de pe aragazurile, plitele şi grătarele din bucătărie, deoarece acestea pot lua foc uşor;

Publicitate

✔ nu lăsaţi copiii singuri în bucătărie. Păstraţi chibriturile şi brichetele acolo unde aceștia nu pot ajunge şi amplasaţi un dispozitiv de siguranţă la uşa de la cuptor.

Dacă ia foc uleiul sau conținutul dintr-o tigaie:

✔ opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/maşinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteţi să o faceţi în siguranţă) şi lăsaţi-o să se răcească;

Publicitate

✔ nu aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi nu turnaţi apă peste aceasta;

✔ stingeţi tigăile care sunt în flăcări acoperindu-le cu un capac sau punând un prosop ud peste acestea.

Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.

Citeste mai mult

Eveniment

Discriminările salariale din sistemul bugetar, subiect de PROTEST la Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoșani

Publicat

Publicitate

Angajaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Botoşani au declanşat, joi, un protest spontan împotriva discriminării salariale din sistemul bugetar, relatează agerpres.ro.

Aceştia au decis întreruperea activităţii pentru câteva ore, ieşind în faţa sediului instituţiei. Ei au susţinut că sunt afectaţi de discriminările salariale, de salariile mici comparativ cu volumul mare de muncă, de personalul insuficient, de echipamentele folosite uzate moral.

“Nemulţumirea este legată de faptul că procedura de avizare a proiectului de Lege PL-x nr. 67/2024, privind aprobarea OUG nr. 128*) din 28 decembrie 2023 pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învăţământ şi alte sectoare de activitate bugetară este mult întârziată în comisiile de specialitate. În prezent, din cele 7 avize necesare, proiectul mai necesită doar avizul Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, pentru a putea fi depus la Comisia pentru buget, finanţe şi bănci şi Comisia pentru muncă şi protecţie socială în vederea depunerii rapoartelor pentru votul în plenul Camerei Deputaţilor. Termenul pentru depunerea raportului – 19.03.2023 a fost depăşit. Precizăm faptul că OUG 128/2023 nu a inclus şi sectorul de activitate bugetară care vizează domeniul protecţiei mediului, ceea ce a condus la apariţia unor diferenţe salariale faţă de alte sectoare de activitate bugetară”, au transmis reprezentanţii APM.

Publicitate

Funcţionarii APM sunt decişi să recurgă la toate formele de protest prevăzute de normele legale în vigoare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending