Connect with us
Publicitate

Eveniment

Vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani ar putea începe la sfârșitul acestei luni

Publicat

Publicitate

Vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani va începe în România după recepţionarea dozelor necesare, precizează romania24.ro. Se estimează ca aceste doze să ajungă în a doua jumătate a acestei luni.

Potrivit RoVaccinare, platforma de programare a fost actualizată de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi se vor putea efectua programări pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani după ce vaccinul va fi disponibil în România.

Imunizarea se poate efectua atât în centrele de vaccinare stabilite, cât şi în cabinetele medicilor de familie.

Publicitate

Conform platformei RoVaccinare, la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani doza de Comirnaty (Pfizer) este mai mică decât cea utilizată la persoanele cu vârsta de peste 12 ani (10 micrograme comparativ cu 30 micrograme), însă ca şi în cazul celorlalte grupe de vârstă vaccinul se administrează sub formă de două doze, intramuscular, la un interval de 21 de zile.

„Riscul de miocardită la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani este extrem de scăzut, fiind mult sub cel observat pentru categoria 12 – 17 ani. Doar 12 cazuri de miocardită au fost înregistrate la 8,7 milioane de doze administrate în SUA la această categorie de vârstă. La băieţi, după doza 1 nu a fost înregistrat niciun caz, iar după doza 2 au fost înregistrate 4,3 cazuri la un milion de doze administrate, rata bazală de miocardită în populaţia nevaccinată fiind de 0,2 – 1,9 cazuri la un milion de persoane în interval de şapte zile”, arată aceeaşi sursă.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cum funcționează ȚEAPA cu ”coletul la 9,93 de lei”. O nouă înșelătorie care promite că Poșta Română își eliberează depozitele

Publicat

Publicitate

O nouă înșelătorie care promite că Poșta Română își eliberează depozitele a apărut e internet. Mai exact, a primit chiar și un nume: Țeapa ”coletul la 9,93 de lei”, în fond, o tentativă de fraudă online în numele Poștei Române, relatează alba24.ro.

”Colete pierdute la doar 9.93lei ! Eliberăm urgent depozitele poștale și vindem peste 1.000 de colete pierdute! Pentru a cumpăra, intrați pe site și plasați comanda!” Așa sună anunțul postat pe o clonă a paginii de Facebook a Poștei Române. Doar că anunțul este fals, iar pagina nu aparține instituției.

Este o nouă tentativă de fraudă online, menită să păcălească cetățenii care vor să cumpere chilipiruri.

Publicitate

Pagina de Facebook are un link, care duce de asemenea pe o pagină care utilizează imaginea Poștei Române.

Atenție însă: numele linkului nu se potrivește nici pe departe cu adresa Poștei Române.

Reprezentanții insitituției au confirmat pentru Alba24 că nici contul Facebook și nici linkul pe care duce nu aparțin Poștei Române.

Publicitate

Atenție la detalii

Infractorii știu foarte bine ce fac și sunt atenți la detalii. La fel de atenți trebuie să fiți și dumneavoastră.

Sub postare, primul comentariu este au unui cetățean mulțumit. El este din Bratislava, dar comentariul său este în română.

”Sunteți cei mai buni. Vă mulțumim Poșta Română pentru că ne-ați dat posibilitatea de a obține lucruri utile la doar 9,93 lei. Uscător de păr, ceas, laptop, lucruri de la branduri celebre. A fost un cadou frumos pentru fiecare din familia noastră” a scris acesta, în încercarea de a induce oamenii pe o pistă falsă.

Publicitate

La fel sunt și restul comentariilor, unele dintre ele cu poza unor așa zise produse cumpărate de la Poșta Română.

”Wow, am primit un macbook nou-nouț cu 9,93 lei, sunt șocată! Mulțumesc foarte mult, sunt incredibil de fericit”, a scris un bărbat, care se pretinde client și care a postat și o fotografie cu ”produsul”.

De pe site, sunteți redicționați spre un chestionar, după care trebuie să încercați cutii.

Publicitate

După ce dați click pe o cutie, vă apar ”premiile”, tot felul de obiecte, fiecare cu prețuri reale foarte mari.

Ulterior sunteți redirecționat spre o pagină unde ar trebui să plătiți 15 lei și să vă introduceți toate datele personale, inclusiv ale cardului.

Evident, dacă o faceți, veți rămâne rapid fără toți banii în cont.

Reclamele false de acest fel sunt distribuite fără restricții de Facebook și sunt chiar sponsorizate, pentru a ajunge la cât mai multă lume.

Citeste mai mult

Economie

Cât de mult și CUM vor fi afectate CULTURILE de câmp și speciile pomi-viticole, după fluctuațiile recente ale vremii

Publicat

Publicitate

Specialiștii au descris într-o analiză realizată de Agerpres impactul fluctuațiilor meteorologice asupra culturilor de câmp și speciilor pomi-viticole. Ploile care au căzut sunt foarte bune în zona Moldovei, însă, nu sunt de ajuns pentru nevoile din agricultură.

Vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire treptată în cea mai mare parte a ţării, astfel că procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor de câmp şi speciilor pomi-viticole se vor desfăşura pe ansamblu normal în majoritatea zonelor agricole, potrivit prognozei agrometeo emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 20 – 26 aprilie.

În depresiunile din centrul ţării ritmurile vegetative ale plantelor vor fi uşor încetinite, pe fondul temperaturilor minime mai scăzute din aer şi sol.

Publicitate

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 7 şi 13 grade Celsius în prima parte a perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, şi 5 – 13 grade în restul zilelor, abaterile termice negative fiind de 1 – 4 grade Celsius, în aproape toate zonele de cultură.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 10 şi 18 grade la nivelul întregului teritoriu agricol, iar temperatura minimă a aerului se va situa între 0 şi 10 grade în toate regiunile, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare, unde izolat vor fi condiţii de producere a brumei.

Potrivit prognozei, temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 8 – 12 grade în aproape toată ţara, valori favorabile desfăşurării proceselor de creştere şi dezvoltare la culturile de primăvară, precum şi efectuării semănatului la speciile prăşitoare.

Publicitate

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversă, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, iar izolat cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol în cea mai mare parte a regiunilor.

Cum vor fi afectate culturile de câmp

În cultura grâului de toamnă, conţinutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată şi puternică) pe suprafeţe extinse din Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în estul şi sudul Transilvaniei.

Rezerva de umiditate a solului se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim în Maramureş, Crişana şi Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei, local în nordul şi sudul Olteniei, în nordul, nord-vestul, vestul, sudul şi estul Munteniei şi, izolat, în estul Moldovei şi al Dobrogei.

Publicitate

Va fi apă suficientă

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă se va situa în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim în Crişana şi Transilvania, în cea mai mare parte a Munteniei şi a Moldovei, în centrul şi sud-vestul Dobrogei şi, izolat, în nord-estul Banatului.

În Oltenia şi Maramureş, local în nordul, centrul, estul şi sud-estul Dobrogei, în nordul, vestul şi nord-vestul Banatului, în nordul, estul, centrul şi sudul Moldovei, izolat în vestul şi sudul Munteniei se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată).

Ca urmare, procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor de câmp şi speciilor pomi-viticole se vor desfăşura pe ansamblu normal în majoritatea zonelor agricole, iar în depresiunile din centrul ţării, ritmurile vegetative ale plantelor vor fi uşor încetinite, pe fondul temperaturilor minime mai scăzute din aer şi sol.

Publicitate

Orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în perioada optimă vor parcurge alungirea tulpinii (30-100%) şi înspicarea (10-30%), cu o stare de vegetaţie medie şi bună.

În semănăturile tardive se vor continua apariţia frunzei a treia (70-100%) şi înfrăţirea (10-100%), plantele având o vigurozitate şi uniformitate medie şi slabă, iar densitatea mai redusă.

În sudul, vestul şi sud-estul teritoriului agricol, rapiţa se va afla în faza de înflorire (10-50%), iar în restul zonelor de cultură se va înregistra alungirea tulpinii, butonizarea şi apariţia inflorescenţelor (30-100%).

În toate plantaţiile pomicole, la speciile de sâmburoase (cireş, piersic, vişin, cais), se vor continua legarea rodului şi creşterea frunzelor/lăstarilor, iar la seminţoase, dezmugurirea, înfrunzirea, butonizarea şi înflorirea.

La viţa-de-vie se vor semnala fazele de dezmugurire, creştere a frunzelor şi lăstarilor, izolat fiind posibilă apariţia inflorescenţelor la soiurile timpurii de masă, îndeosebi în podgoriile din jumătatea de sud a ţării.

Culturile prăşitoare (floarea-soarelui şi porumb) se vor afla la germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze (20-100%). De asemenea, lucrările agricole de semănat se vor desfăşura pe suprafeţe agricole extinse, în aproape toată ţara.

În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr îşi va continua germinarea şi răsărirea (10-90%), iar soiurile timpurii de cartof vor parcurge încolţirea şi răsărirea.

„Condiţiile agrometeorologice vor permite continuarea lucrărilor agricole în câmp (pregătirea patului germinativ, semănat/plantat, tratamente fitosanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc.) cu excepţia zilelor cu precipitaţii”, dau asigurări specialiştii ANM.

Aceştia recomandă continuarea lucrărilor de semănat/plantat la culturile de primăvară (floarea-soarelui, porumb, sfeclă de zahăr, cartof), administrarea de îngrăşăminte minerale complexe la speciile de toamnă, efectuarea lucrărilor de combatere a buruienilor, bolilor şi dăunătorilor la culturile de câmp şi aplicarea tratamentelor fitosanitare în vii şi livezi.

Citeste mai mult

Administratie

Angajații Locativa SA au protestat în fața Primăriei Municipiului Botoșani. Firma este condamnată la desființare

Publicat

Publicitate

Angajații Locativa SA, o companie aflată în subordinea Consiliului Local Botoșani și condamnată la desființare de către administrația publică a municipiului Botoșani, și-au continuat astăzi protestul în fața sediului Primăriei Botoșani.

În urmă cu o săptămână, aceeași angajați au mai încercat o mișcare de protest, însă acesta a fost oprit din fașă, în lipsa autorizațiilor necesare.

Cu pancarte în mână, angajații de la Locativa au transmis astăzi mesaje directe către primarul Cosmin Andrei și informații despre sănătatea financiară a companiei. Printre sloganele vehemente s-au  regăsit: “Cosmin Andrei, suntem oameni, nu doar cifre!”, “Salariile Locativei nu vin din bugetul Primăriei”, “Locativa funcționează independent financiar”, “Cosmin Andrei, singurul primar care pune oamenii pe drumuri…”.

Publicitate

Reamintim că dizolvarea Locativa SA  a fost decisă de Consiliul Local al municipiului Botoșani, la propunerea primarului municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Darabani: Elevii de la Liceul „Dimitrie Cantemir” au aflat de jandarmi despre efectele consumului de droguri

Publicat

Publicitate

Elevii de la Liceul ,,Dimitrie Cantemir” Darabani au participat azi dimineață la o activitate preventivă desfasurată de jandarmii botoșăneni.
Discuțiile cu liceenii s-au purtat pe teme precum delincvența juvenilă, siguranța în școli, prevenirea consumului de substanțe psihoactive și riscurile asociate acestora, atât din punct de vedere al sănătății, cât și în ceea ce privește urmările legale.
De asemenea, jandarmii le-au dat sfaturi privind alegerea atentă a anturajului și comportamentul în relația cu colegii, în cadrul școlii, dar și în timpul liber.
Activitățile de prevenire a faptelor antisociale de natură penală și contravențională în care pot fi implicați elevii vor continua până la încheierea anului școlar 2023 – 2024.
Efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani acționează zilnic în apropierea instituțiilor de învățământ preuniversitar din competenţă, dar și pe traseele de deplasare ale elevilor, cu accent pe intervalele orare de începere și încheiere a cursurilor, precum și în zona stațiilor de transport în comun folosite în special de elevii din alte localități care fac naveta.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending