Connect with us
Publicitate

Eveniment

Utilizarea telefonului mobil, INTERZISĂ în școli și grădinițe. Va putea fi luat de profesor. Amendamente la Legile Educației

Publicat

Publicitate

Interzicerea utilizării telefonului mobil de către elevi, în școală, a fost introdusă prin amendamente de PNL, PSD și Ministerul Educației în proiectul legii învățământului. Excepția constă în folosirea acestuia în scop didactic. 

Printre cele peste 1.000 de amendamente depuse la proiectele de legi ale Educației, aflat în dezbatere la Camera Deputaților, se află și cel legat de folosirea mobilului, potrivit Edupedu.ro.

Telefonul poate fi luat de profesor și dat ulterior părinților.

Publicitate

Prevederi legate de utilizarea telefonului mobil în școli:

  • Utilizarea unui telefon mobil sau a oricărui alt echipament de comunicații electronice de către un elev este interzisă pe perioada cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.
  • În învățământul liceal, regulamentul intern al unității de învățământ poate interzice folosirea de către un elev a dispozitivelor menționate, în întregul sau parțial din incinta unității de învățământ, precum și în timpul activităților care se desfășoară în afara acesteia.
  • Prevederile de mai sus nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească.
  • Nerespectarea prevederilor de mai sus poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ în vederea predării, după caz, către părinți/tutori legali ai beneficiarilor primari minori  sau elevi conform regulamentului intern al unității de învățământ.

Părerile pe acest subiect sunt împărțite. Totodată, aceste amendamente apar după ce în spațiul public au apărut mai multe incidente petrecute la clasă, filmate de elevi cu ajutorul unor telefoane mobile.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Tânăr din Hlipiceni, dat jos de la volan după ce a fost prins că mergea haotic și a ieșit pozitiv la aparatul etilotest

Publicat

Publicitate

Un tânăr din Hlipiceni a fost dat jos de la volan de polițiști după ce a ieșit pozitiv la aparatul etilotest.

La data de 6 mai 2024, în jurul orei 03:00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au oprit pentru control, pe drumul comunal din comuna Răuseni, un autoturism care avea o deplasare haotică, condus de un tânăr, de 23 de ani, din aceeași localitate.

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, tânărul a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului”, a transmis IJP Botoșani.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cutremur cu magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter în zona Vrancea în această seară

Publicat

Publicitate

Un cutremur cu magnitudinea 4,1 a avut loc marţi seară în judeţul Buzău, relatează mediafax.ro.

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la ora 18.32 în judeţul Buzău.

Acesta a avut magnitudinea 4,1 şi s-a produs la adâncimea de 140 de kilometri.

Publicitate

Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Focşani (44 km), Buzău (51 km), Sfântu Gheorghe (72 km), Braşov (80 km), Ploieşti (86 km).

Citeste mai mult

Eveniment

Scoși afară din casă de polițiști după ce și-au bătut iubitele de Paște. 11 botoșăneni, evacuați și ordin de protecție

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au emis ieri, 6 mai 2024, un ordin de protecție provizoriu față de un bărbat, de 39 de ani, din comuna Vârfu Câmpului, pentru faptul că a avut un comportament agresiv față de concubina sa.

Ordinul de protecție a fost emis pe o perioadă de 5 zile, iar bărbatul a fost evacuat din locuință, având totodată obligația de a păstra o distanță de minim 100 de metri față de victimă.

“În situația în care nu sunt respectate aceste obligații, se vor demara cercetări pentru infracțiunea de încălcarea a ordinului de protecție, iar față de bărbat poate fi dispusă o măsură privativă de libertate”, a transmis IJP într-un comunicat.

Publicitate

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de violență în familie-lovire sau alte violențe, urmând ca în funcție de rezultate să fie dispuse măsuri legale.

De asemenea, tot în zilele acestea, polițiștii au emis nu mai puțin de 11 ordine de protecție provizorie, față de persoanele care au săvârșit infracțiunea de violență în familie, prilej cu care au fost evacuate din imobilele în care locuiau împreună cu victimele și au fost obligate să respecte mai multe măsuri impuse prin ordinul de protecție.

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Iar ne-am apucat de cumpărat mașini second-hand: Ponderea autoturismelor second-hand din total înmatriculări a ajuns la 71%

Publicat

Publicitate

Românii s-au apucat din nou de cumpărat mașini second-hand, iar din datele Institutului Național de Statistică reiese că înmatriculările noi la această categorie a crescut cu 4,5% față de primul trimestru al anului trecut.

Ponderea autoturismelor second-hand importate din total înmatriculări a ajuns la 71%, relatează alba24.ro.

În trimestrul I 2024, comparativ cu trimestrul I al anului 2023, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au înregistrat creṣteri la toate categoriile

Publicitate
  • mopede ṣi motociclete, cu 16,1%
  • autoturisme cu 4,2%
  • autobuze și microbuze cu 2,8%.

Mai puține înmatriculări de autoturisme noi

Situația înmatriculărilor noi de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor arată că au fost înregistrate creṣteri la categoriile:

  • autobuze ṣi microbuze cu 41,2%
  • mopede ṣi motociclete cu 17,2%.

Au fost cumpărate mai puține autoturisme noi. Înmatriculările au scăzut cu cu 10,1%.

Comparativ cu trimestrul IV 2023, în trimestrul I 2024, înmatriculările noi de vehicule rutiere au înregistrat creṣtere la:

Publicitate
  • vehiculele pentru transportul pasagerilor, cu 2,7%
  • vehiculele pentru transportul mărfurilor, cu 11,3%

Înmatriculările de camioane

La înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor au fost înregistrate creṣteri:

  • autotractoare cu 11,4%
  • remorci ṣi semiremorci cu 9,8%
  • autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 9,1%.

Înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul mărfurilor au înregistrat creṣteri la categoriile:

  • autocamioane (inclusive vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 13,2%
  • remorci ṣi semiremorci cu 11,5%.

Au scăzut înmatriculările la categoria autotractoare, cu 5,6%.

Publicitate

Situația pe norme de poluare

Vehiculele rutiere clasificate în conformitate cu Normele europene de poluare, înmatriculate în circulație, cuprindeau, la sfârșitul trimestrului I 2024.

  • vehicule cu normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 – 62,4%
  • vehicule cu norma de poluare Non-Euro – 10,6%.

Pentru categoria autoturisme, cea mai însemnată pondere a fost deținută de vehicule conforme cu norma europeană Euro 4, respectiv 34,1%.

Pentru categoria autobuze ṣi microbuze cele mai multe vehicule, respectiv 23,6% au fost clasificate în norma Euro 3.

Publicitate

Pentru categoria mopede ṣi motociclete, cele mai multe vehicule, respectiv 25,7% au fost clasificate Non-Euro.

Vehiculele conforme cu norma europeană Euro 3 au predominat pentru categoria autocamioane în proporṭie de 28,2%. Cele conforme cu norma Euro 6 au fost preponderente pentru categoria autotractoare în proporṭie de 41,4%.

Pentru categoria vehicule rutiere pentru scopuri speciale cele mai multe vehicule, respectiv 23,5% au fost clasificate în norma Non-Euro.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending