Connect with us
Publicitate

Eveniment

Urmează un nou episod puternic de iarnă. Ciclon polar peste România

Publicat

Publicitate

Se răcește semnificativ în jumătatea de nord a țării, unde vor fi precipitații mixte. În schimb, în sudul țării va ploua și vor fi temperaturi de până la 15 grade.

Informarea este valabilă de vineri, 19 ianuarie 2024, până sâmbătă după-amiază. Vremea intră într-un proces de răcire. Sunt anunțate precipitații însemnate cantitativ și intensificări ale vântului.

Se răcește semnificativ în jumătatea de nord a țării, unde vor fi precipitații mixte. În schimb, în sudul țării va ploua și vor fi temperaturi de până la 15 grade.

Publicitate

La munte precipitațiile treptat se vor transforma în ninsori. Se va depune strat nou de zăpadă, iar vântul va sufla cu 80 de kilometri pe oră.

De sâmbătă, 20 ianuarie, răcirea vremii se va resimți și în jumătatea de sud a țării. unde va ninge. Va rămâne foarte frig, cu nopți geroase, iar în zonele joase de relief va fi ceață.

Informare meteo de vreme rea: Precipitații moderate cantitativ și intensificări ale vântului

Potrivit ANM, în intervalul 19 ianuarie, ora 10.00 și până sâmbătă, 20 ianuarie, ora 17.00, temporar vor fi precipitații în toate regiunile.

Publicitate

În Muntenia și în zona Carpaților Orientali, local acestea vor fi moderate cantitativ (se vor acumula 10…15 l/mp și izolat peste 20 l/mp).

Potrivit meteorologilor, vor fi ploi care se vor transforma în ninsoare, din după-amiaza zilei de vineri, 19 ianuarie, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și în nordul Moldovei, iar noaptea și în restul teritoriului.

Se va depune strat de zăpadă.

Publicitate

Sâmbătă, 20 ianuarie, va continua să ningă în Oltenia, Muntenia și în Dobrogea, dar în general slab cantitativ.

Temporar vântul va avea intensificări în toate regiunile, cu viteze în general de 40…50 de kilometri pe oră. Ninsoarea va fi viscolită și vizibilitatea scăzută.

Vremea se va răci semnificativ de vineri, 19 ianuarie, în jumătatea de nord a țării, iar sâmbătă, 20 ianuarie, și în restul zonelor.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (247)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

Revista “Dilema” nr. 10 din 9-15 mai 2024 are un  “Dosar” cu o temă incitantă: “Muzica şi versurile”. Această temă a constituit arhitectura dezbaterilor  “Conferinţelor Dilema” de la Arad. Au conferenţiat: Marius Chivu,  Radu Vancu, Mircea Cărtărescu, Mircea Mihăieş şi Nicu Alifantis.  Reţin din intervenţiile lui Marius Chivu şi Radu Vancu:

Publicitate

Marius Chivu: 1. “muzica a precedat cu atât de mult timp poezia şi că poeziei i-a luat multă vreme până să treacă prin toate aceste forme incipiente şi să-şi găsească un statut foarte clar de artă în sine”; 2. “încă de la începuturi a existat o suită amplă de procedee fonetice care au făcut din versuri veritabile construcţii muzicale incantatorii”; 3.”am fost curios să verific cam câte ritmuri mai ştiu din şcoală şi mi-am dat seama că ştiam mai puţin de un sfert din câte sunt în total. Iambul, troheul şi coriambul sunt cunoscute dar pe lângă ele mai sunt şi altele, precum dactilul, anapestul, amfibrahul, ereticul, spondeul, tribrahul, peonul (sunt patru feluri de peon!), mesomacrul, hipermesomacrul etc.  Aceste ritmuri definesc felul în care cad accentele pe versuri de o anumită lungime şi creează, astfel, calitatea muzicală a unei bune părţi din poezia lumii. Până în modernitate, când poeţii caută un alt tip de muzică în versurile lor, renunţând la aceste constrângeri formale”; 

Radu Vancu: 1. “faptul că avem mai puţine urme ale poeziei decât ale muzicii se explică prin aceea că scrisul a început foarte târziu. Însă istoria poeziei începe strălucitor! Primele poeme consemnate sunt deja fabuloase, extraordinare. “Epopeea lui Ghilgameş” este cel mai cunoscut dintre ele, iar bocetul lui Ghilgameş lângă cadavrul lui Enkidu e primul mare poem pe care îl avem”;  2. “neîncrederea pe care Platon o are faţă de poet o are şi faţă de muzicanţi. Aşa cum spunea că poeţii inspiraţi de zei spun lucruri nebuneşti şi strică ordinea, la fel şi despre muzică spune că “e periculoasă”; 3. “în Platon e un pasaj care-i place mult lui Mircea Cărtărescu, în care se spune că o singură notă pusă greşit în gamă poate dărâma guvernul”; 4. “Platon se referă şi la ceva mai puţin metafizic: muzica şi poezia erau folosite împreună pentru imnuri, pentru poezia care face propaganda, adică pentru poezia care construieşte comunitatea. Muzica şi poezie au construit împreună comunităţi”; 5. “pe măsură ce ne apropiem de modernitate, sufletul se tot sparge, se tot fărâmiţează, se tot divide, până când poezia şi muzica ajung, odată cu inventarea individului, în modernitate, se fac mai degrabă arte ale individuaţiei solitare. Citeşti poezie şi asculţi muzică nu pentru a fi parte dintr-un corp social, ci pentru a te creşte pe tine”; 6. “muzica e o o artă a simetriilor, a revenirilor”; 7. “în modernitate, o direcţie a poeziei a ajuns să fie mai îndrăgostită de sunetul poeziei decât de poezie ca poveste, decât ceea ce comunica poezia. Simboliştii aşa erau. “De la musique avant toute chose” a lui Verlain însemna că poezia trebuie să devină muzică, nu doar să se asemene cu muzica, şi să se comunice aşa cum poţi simţi starea unei melodii fără să-i ştii limba”; 8. “simboliştii socoteau muzica cea mai spirituală dintre arte pentru că e cea mai puţin dependentă de materie”; 9. “perfecţiunea artei uneori poate să camufleze imperfecţiunea lumii într-un fel care să aducă dezavantaje şi lumii, şi cititorului”;

Discursurile  lui  Radu Vancu  şi Marius Chivu continuă cu; enumerarea pierderilor şi câştigurilor regăsirii dimensiunilor comunitare, politice, militante ale poeziei; despre poezia folosită ca propagandă în regimurile totalitare; o secvenţă din viaţa poetului Osip Mandelştam şi a soţiei sale, Nadejda, fugăriţi de NKVD; despre interdicţia folosirii cuvântului „întuneric” în anii 1980;  despre beatnici şi trubaduri; despre Cenaclul „Flacăra”; cum a scris Ana Ahmatova „Recviemul”; despre Alma Rose şi închiderea sa la Auschwitz; despre Alexandru Andrieş şi legătura sa cu poezia şi muzica; despre Nicu Alifantis şi  Tudor Gheorghe;  despre poeţii români care pot fi cântaţi la nesfârşit; despre muzicalitatea limbii române; nominalizarea lui Eminescu în acest context  etc. (VA URMA)

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Cătălin Mugurel Flutur, candidatul PNL la funcția de primar al municipiului Botoșani

Publicat

Publicitate
„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Cătălin Mugurel Flutur, candidatul PNL la funcția de primar al municipiului Botoșani.
Cătălin Mugurel Flutur a intrat din nou în lupta pentru câștigarea celei mai importante funcții din administrația publică local de la Botoșani și a vorbit despre competențele contracandidaților săi, cea mai mare parte a criticilor fiind îndreptate spre actualul primar al municipiului Botosani, Cosmin Andrei.
Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Eveniment

APIA Botoșani reamintește fermierilor termenul limită până la care pot depune cererea de plată

Publicat

Publicitate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani reamintește fermierilor că termenul limită până la care pot depune Cererea de Plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024 este data de 07 iunie 2024.

Și în acest an, fermierii vor putea depune Cererea de Plată prin accesarea aplicației IPA-Online din versiunea internet, conform Instrucţiunilor de utilizare IPA-Online (accesibile în aplicaţie).

Dacă cererea de plată cuprinde şi intervenții din sectorul zootehnic, solicitantul se va adresa întâi responsabilului APIA în vederea completării declaraţiei privind sectorul zootehnic și ulterior va completa cererea pentru suprafaţă prin intermediul aplicației IPA- Online.

Publicitate

Se va completa o singură Cerere de Plată chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Persoana fizică, pe de-o parte, şi persoana fizică autorizată/întreprinderea familială/întreprinderea individuală, pe de altă parte, având acelaşi titular, depun o singură cerere de plată.

După data limită de depunere a cererii de plată, fermierii trebuie să notifice în scris APIA cu privire la orice modificare a datelor declarate în cererea de plată şi în documentele doveditoare, în termen de 15 zile de la data modificării.

Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie valabile la data depunerii Cererii.

Publicitate

Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz.

Foarte important este ca, înainte de semnarea Cererii de plată 2024, solicitanții să verifice încă o dată infomațiile înscrise și documentația depusă!

Informațiile detaliate pot fi consultate la Centrele APIA și pe site-ul: www.apia.org.ro .

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Lucian Trufin: „Așa cum am sprijinit ca senator producătorii locali, la fel voi susține toți fermierii botoșăneni în calitate de președinte al Consiliului Județean”

Publicat

Publicitate

Candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani, senatorul Lucian Trufin a participat la finalul săptămânii trecute la Târgul Agro-Zoo de la Popăuți unde le-a adresat fermierilor și producătorilor locali din Botoșani un mesaj de susținere necondiționată pentru toată munca lor pe care o fac zi de zi.

Așa cum am reușit să sprijin ca senator cultivatorii locali prin proiectele de legi elaborate și prin programele guvernamentale adoptate, tot așa voi sprijini în calitate de președinte al Consiliului Județean toți fermierii botoșăneni, astfel încât hrana sănătoasă, de calitate să ajungă la toți locuitorii din județul Botoșani. Toți agricultorii din județul nostru vreau să știe că întotdeauna vor avea în mine un partener și un susținător al revigorării satului românesc și al produselor autohtone. Consiliul Județean va susține realizarea de centre locale pentru valorificarea produselor fermierilor botoșăneni pentru crearea de locuri de muncă și pentru susținerea produselor din Botoșani”, a declarat Lucian Trufin.

Candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani a făcut referire la faptul că împreună cu mulți dintre fermierii și producătorii locali a lucrat la mai multe proiecte legislative care astăzi sunt în vigoare: legea privind practicile comerciale neloiale, legea limitării adaosurilor comerciale la alimente, legea laptelui, legea vânătorii, legea privind vânzarea terenurilor agricole și multe altele.

Publicitate

Legea privind practicile comerciale neloiale: încetarea abuzurilor supermarketurilor asupra fermierilor și producătorilor români.

Legea plafonării adaosurilor comerciale la alimentele de bază prin limitarea adaosului comercial la principalele alimente de bază pentru protejarea consumatorilor și a producătorilor.

Legea laptelui pentru susținerea producătoriilor de lactate autentice și protejarea consumatorilor să cumpere lapte și nu înlocuitori.

Publicitate

Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic prin care fermierii sunt despăgubiți în urma pagubelor produse de animalele sălbatice.

Legea privind vânzarea terenurilor agricole unde au prioritate tinerii fermieri și vecinii proprietari. Terenurile agricole pot fi exploatate de cei cu experiență în activități agricole.

Există soluții pentru un trai mai bun!

Publicitate

Continuăm dezvoltarea județului!

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Botoșani, Realizat de SC Direct Research SRL, Cod Unic de Identificare mandatar financiar coordonator 21240002.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending