Connect with us
Publicitate

Eveniment

Bărbat suspectat că a spart mai multe locuinţe din Germania, furând bijuterii, ceasuri, monede de aur, prins la Vama Stânca

Publicat

Publicitate

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Stânca au depistat şi reţinut un bărbat cu dublă cetăţenie, română şi R. Moldova, căutat de autorităţile din Germania pentru săvârşirea infracțiunii de furt calificat, pe teritoriul acestui stat.

În data de 27 decembrie 2023, în jurul orei 18.25, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca – I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pasager într-un autoturism înmatriculat în Lituania, un bărbat cu dublă cetăţenie, română şi R. Moldova, în vârstă de 47 de ani.
La controlul de frontieră, colegii noştri au constatat că pe numele bărbatului este emisă o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare de către autorităţile germane, acesta fiind cercetat pentru săvârşirea de infracțiuni contra proprietăţii, respectiv furt calificat de bijuterii, ceasuri, monede de aur şi argint în valoare de aproximativ 200.000 euro, prin spargerea unei locuinţe, infracţiuni săvârşite pe teritoriul Germaniei.
Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul I.P.J. Botoşani în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO&VIDEO: Bucurie duhovnicească la Todireni. Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul a sfințit casa socială și altarul de vară

Publicat

Publicitate

Sâmbătă după-amiază, Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul a poposit la Todireni unde a sfințit casa socială construită în localitate, dar și un altar de vară, sătenii văzându-și astfel visul împlinit, pentru realizarea căruia au contribuit după posibilități, sprijiniți și de primăria din comună care a alocat o sumă consistentă. 

Ierarhul a slujit alături de protopopul Petru Fercal și un sobor de preoți și diaconi, la eveniment fiind prezente numeroase oficialități printre care vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani, parlamentari botoșăneni, dar și primarul Petru Toma. Sătenii care au venit cu mic cu mare înfrumusețând slujba de sfințire cu prezența și rugăciunea lor.

Casa socială, atât de necesară locuitorilor comunei Todireni, are o suprafață de 278 de mp și cuprinde capela mortuară, sala de mese, bucătăria, spații anexe și o încăpere pentru activitățile parohiale. Din anul 2024, prin jertfa și strădania enoriașilor parohiei, a fost construit un altar de vară spre a fi de folos la săvârșirea sfintelor slujbe. Lucrările au început în anul 2023, cu implicarea credincioșilor și cu osteneala preotului Dinu Asaftei.

Publicitate

„Este o zi de sărbătoare azi pentru că împlinirea unor lucrări coroborate cu sfințirea acestora scriu o pagină în istoria unei parohii. Și rămâne o pagină care ne unește împreună, cei ce le-am gândit, cei ce am trudit, dar și cei ce ne bucurăm de ele, pentru că toate acestea sunt în slujba oamenilor, în slujba credincioșilor , așa cum am citit și în rugăciune, spre bucurie adusă lui Dumnezeu și oamenilor. De aceea, această lucrare ne unește în gând bun de rugăciune de cinstire adus lui Dumnezeu și oamenilor care au făcut posibilă această lucrare, construcția acestei case sociale și a agheasmatarului” , a spus în cuvântul său PS Nichifor Botoșăneanul.

Deosebit de emoționat s-a arătat primarul Petru Toma, care nu a uitat să aducă slavă lui Dumnezeu pentru împlinirea în timp record a obiectivului sfințit sâmbătă.

„Sfințirea acestei case și a altarului de vară este fără îndoială un nou început pentru comunitatea noastră. vechea casă praznicară, cum era denumită aici, nu mai îndeplinea cerințele, nu avea nici spațiul necesar, nici dependințele necesare. Așa încât, cu ajutorul părintelui și a oamenilor din comuna noastră, am luat hotărârea ca în anul 2023 să construim un nou spațiu. În primăvara anului trecut s-a sfințit locul pe care urma să se ridice casa socială, iar în vara anului 2023 lucrările au fost finalizate în proporție de 99 la sută. Cu ajutorul lui Dumnezeu și a oamenilor din această comună, a oamenilor de bine, fii ai satului, s-a reușit ridicarea acestor două obiective. Au fost și momente când ne-am poticnit, fără doar și poate, dar am primit ajutor și am trecut aceste obstacole.Dăm slavă lui Dumnezeu și vă mulțumim preasfinția voastră pentru că astăzi la zi de mare sărbătoare sunteți aici, pentru binecuvântare și sfințirea acestor două lăcașuri”, a spus în cuvântul său primarul comunei Todireni, Petru Toma.

Publicitate

Iconomul stavrofor este între preoți un model de iubire jertfelnică și viețuire sfântă

Printre cei care au rostit scurte alocuțiuni s-a aflat și preotul Dinu Asaftei, cel care urcă pe drumul mântuirii sufletele credincioșilor din Parohia Todireni.

„Trăim astăzi momente de mare bucurie duhovnicească și de fapt meritul este al dumneavoastră și al celor care au lucrat aici alături de mine pentru că eu datorită posibilităților mele fizice am lucrat mai mult cu duhul decât cu trupul în această lucrare, dar mă bucur că Dumnezeu a arătat că lucrează prin oameni deosebiți. Mulțumim Preasfințite pentru că ați venit și ați sfințit această lucrare și comunitatea noastră să se bucure de ea încă mulți, mulți ani. Și să fiți alături de noi cât încă mai suntem aici”, a spus cu emoție părintele Dinu Asaftei, omul care a coordonat lucrările și a implorat ajutorul lui Dumnezeu atunci când piedicile deveneau de netrecut în realizarea obiectivului. De altfel, pentru strădania sa în sprijinul comunității și în misiunea sa, părintele Dinu a primit sâmbătă, în cadrul unei slujbe liturgice specifice, gradul de iconom stavrofor.

Toți cei care au contribuit într-un fel sau altul la realizarea cestui obiectiv important pentru comunitatea din Todireni au primit distincții de vrednicie din partea PS Nichifor Botoșăneanul.

Publicitate

Evenimentul s-a încheiat cu tradiționala agapă frățească, întregind astfel bucuria comunității din Todireni.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Ziua decisivă: FC Botoșani, meci la Galați în fața Oțelului. Cu un egal, Botoșaniul nu mai poate retrograda direct

Publicat

Publicitate

A fi sau a nu fi în prima ligă a fotbalului românesc! Ziuă decisivă la Galați pentru FC Botoșani, echipă care, dacă obține un egal, nu mai poate retrograda direct în liga a doua și se poate considera salvată de la retrogradare.

Meciul Oțelul – FC Botoșani se va disputa de la ora 21:30 în ultimul meci din etapa a 9-a din play-out.

În timp ce Oțelul este pe locul 2 în play-out și nu își mai pune problema retrogradării, pentru FC Botoșani acest meci este cu adevărat decisiv.

Publicitate

După un final de sezon aproape fantastic, cu trei victorii și egaluri care au uimit pe toată lumea, FC Botoșani a reușit să se plaseze chiar deasupra locurilor de baraj, dar fără o victorie sau un egal astăzi, încă riscă să cadă în Liga 2.

FC Botoșani este însă la jocul rezultatelor. Iată care sunt rezultatele care ne avantajează, conform GSP.ro:

FC Botoșani o bate pe Oțelul SAU face egal cu Oțelul ȘI Voluntari nu câștigă cu U Cluj, Poli Iași nu câștigă cu Petrolul SAU pierde cu Oțelul ȘI Voluntari pierde cu U Cluj, Poli Iași pierde cu Petrolul, Dinamo nu câștigă cu UTA și FCU Craiova nu câștigă cu Hermannstadt.

Publicitate

Botoșani retrogradează direct dacă pierde cu Oțelul și se îndeplinesc 3 dintre următoarele condiții:

  • Voluntari nu pierde cu U Cluj
  • Poli Iași nu pierde cu Petrolul
  • Dinamo o bate pe UTA
  • FCU Craiova o bate pe Hermannstadt

Citeste mai mult

Eveniment

Amenzi pentru neutilizarea caselor de marcat electronic și nerespectarea normelor sanitar veterinare la Cornișa

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu specialiști din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, ai Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor și ai Inspectoratului Teritorial de Muncă au acționat la data de 11 mai 2024, în zona Parcului de Agrement Cornișa, pentru prevenirea și combaterea faptelor de evaziune fiscală, a actelor de comerț ilicit și a altor fapte de natura a aduce atingere legislației privind activitățile de comerț și prestările de servicii.

În cadrul activităților desfășurate au fost verificați 24 de agenți economici, iar în urma  neregulilor constatate au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale în valoare de peste 120.000 de lei.

Amenzile au fost aplicate pentru nerespectarea obligației de a utiliza casele de marcat electronice, de a respecta normele sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor și de a respecta legislația privind protecția consumatorului.

Publicitate

“De asemenea, au fost confiscați peste 5.000 de lei, reprezentând numerar nefiscalizat”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Despre MÂNDRIA de a fi român: 12 mai – Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România

Publicat

Publicitate

La 12 mai 2024 este sărbătorită Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015, relatează agerpres.ro.

”Tradiţia reprezintă un element primordial în identificarea existenţei şi evoluţiei istorice şi socio-culturale a unei naţiuni. Portul tradiţional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dansul popular, meşteşugurile populare reprezintă un etalon real în ceea ce priveşte specificitatea poporului român, popor care în arealul său cultural îmbrăţişează cu aceeaşi căldură toate identităţile etnice existente pe teritoriul României. (…) În ceea ce priveşte portul popular, acesta este recunoscut în mod unanim de comunitatea ştiinţifică şi culturală din ţară şi din străinătate ca fiind unul din elementele definitorii ale culturii naţionale, şi implicit, un element al identităţii naţionale. Prin unitatea în diversitate de care dă dovadă structura portului popular se poate consolida ideea că realizarea unei convieţuiri şi cooperări interstatale este posibilă. (…) În ceea ce priveşte necesitatea de a se stabili o zi naţională a portului popular aceasta va marca importanţa acordată de statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, păstrării identităţii naţionale şi, pe ansamblu, educaţiei multiculturale a cetăţenilor lor.”, conform expunerii de motive a iniţiatorilor proiectului de lege, 39 de deputaţi şi senatori, indică portalul https://www.cdep.ro.

”De asemenea, prin instituirea unei zile a portului popular se marchează importanţa şi din punct de vedere a al valorii culturale pentru fiecare popor a portului şi tradiţiilor proprii şi se evidenţiază modul în care cetăţenii europeni pot trăi în unitate prin diversitate, diferenţele dintre grupuri ducând la evoluţie şi îmbogăţire culturală.”, se mai menţionează în expunerea de motive a iniţiatorilor, conform https://www.cdep.ro.

Publicitate

La 22 aprilie 2015, Camera Deputaţilor a adoptat cu 296 de voturi favorabile, niciun vot împotrivă, 6 abţineri, iar un deputat nu a votat, propunerea legislativă privind marcarea Zilei naţionale a Portului Tradiţional din România, conform https://www.cdep.ro. Legea 102/2015 privind instituirea Zilei Naţionale a Costumului Tradiţional din România a fost promulgată de preşedintele României Klaus Iohannis prin Decret nr 448/2015 la data de 6 mai 2015, iar la 7 mai 2015 a devenit Legea nr. 102/2015. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 323 din data de 13 mai 2015.

Pentru a celebra această zi sunt organizate evenimente cultural-artistice, sociale şi educative, pentru a se evidenţia ”valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiţionale specifice fiecărei zone”. Organizarea activităţilor dedicate acestei zile sunt sprijinite de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi de serviciile publice din subordinea acestora, cu atribuţii în domeniile educaţiei, culturii, cercetării, turismului, protecţiei mediului, sănătăţii şi finanţelor. Pot fi instituite distincţii specifice, înmânate persoanelor cu merite deosebite în promovarea tradiţiilor populare. Potrivit acestei legi, în luna mai, în curricula şcolară pentru clasele IV-XII, la disciplina educaţie civică sau la disciplinele echivalente, sunt prevăzute două ore dedicate portului tradiţional al zonei sau al minorităţilor naţionale, evidenţiind semnificaţia acestora în păstrarea identităţii naţionale.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending