Connect with us
Publicitate

Eveniment

Una dintre persoanele implicate în accidentul produs duminică la Botoșani a murit la spital

Publicat

Una din cele patru persoane implicate în accidentul rutier produs, duminică, pe drumul european E58, pe raza comunei Băluşeni, a decedat, au declarat, pentru AGERPRES, reprezentanţii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani.

Victima este o femeie de 63 de ani, care se afla pe scaunul din dreapta faţă al unui autoturism care, într-o curbă periculoasă la dreapta, a intrat pe contrasens şi a lovit violent o altă maşină.

În accident a fost rănit şi soţul femeii, şoferul care ar fi vinovat de producerea accidentului. Bărbatul are 66 de ani şi se află internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Mavromati” din Botoşani.

De asemenea, doi copii, care se aflau în cea de-a doua maşină, au fost răniţi uşor. Ei au fost transportaţi la spital, însă nu au rămas internaţi.

 

ORA 15:18 Botoşani: Accident cu patru răniţi pe drumul european E58; printre victime şi doi copii

 

Patru persoane, printre care şi doi copii, au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma unui accident rutier care a avut loc, duminică, pe drumul european E58, pe raza comunei Băluşeni, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani, Dorina Lupu.

În accidentul produs în apropiere de Mănăstirea Zosin au fost implicate două autoturisme.

Sursa: AGERPRES

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Ierarh Leon, Episcopul Cataniei

Publicat

Sfântul Ierarh Leon, episcopul Cataniei s-a născut în orașul Ravenna, la 270 km spre N-E de Roma, în sânul unei familii de creștini evlavioși. A trăit în timpul împăratului bizantin Constans al II-lea (641-668), nepotul lui Heraclie. A iubit școala de mic copil având dragoste de învățăturile Bisericii, și totodată a avut o viață duhovnicească plină de nevoințe. Tânăr fiind, a intrat în monahism închinându-și viața lui Dumnezeu. Remarcat pentru calitățile sale, Sfântul Leon a fost hirotonit preot în Ravenna, iar după moartea arhiereului Savin au fost numit episcop al cetății Catania, în insula Sicilia, fiindu-i date în administrare bunurile bisericii. Sfântul Ierarh Leon, episcopul Cataniei a fost un aprig luptător împotriva ereticilor, pe care îi mustra aprig, iar față de credincioși era foarte milostiv și îndurat, dând mult ajutor celor ce-l urmau pe Hristos. A avut o evlavie deosebită față de Sfânta muceniță Lucia, ocrotitoarea Siciliei, în cinstea căreia a construit o biserică unde a fost și el înmormântat după trecerea la Domnul din anul 780. O femeie de neam bun, din cetatea Siracuzei, curgându-i sânge, a cheltuit toată averea ei la doctori, dar n-a dobândit nici un folos. Mai pe urmă, luminându-se printr-o dumnezeiască descoperire, s-a dus la doctorul acesta fără de plată și ajungând la poarta cetății, care se numește Ariani, a auzit clopotele, care se trăgeau pentru mutarea Sfântul Ierarh Leon, episcopul Cataniei la Domnul. Grăbindu-se, a alergat acolo și căzând la sfintele lui moaște cu lacrimi și cu credință, a cerut vindecare. Pentru aceea, după credința ei, îndată a urmat și împlinirea dorinței, că i-a încetat curgerea sângelui; și dobândindu-și tămăduire, s-a întors la casa ei bucurându-se, și a povestit minunile cele mari ale lui Dumnezeu, mărind pe adevăratul robul său. De viața acestui sfânt s-au minunat îngerii, iar diavolii s-au înfricoșat de puterea și stăpânirea pe care i-a dat-o asupra lor Atotputernicul Dumnezeu. Aceste și alte minuni și mai slăvite a săvârșit Sfântul Leon, nu numai cât a trăit întocmai ca un înger, dar și după ducerea și sfânta lui mutare la Dumnezeu. După ce a adormit în Domnul, sfintele sale moaște au început să izvorască dumnezeiesc mir. Privind la exemplul său de evlavie, ortodoxie și dedicație spre nevoile oamenilor, creștinii din toate timpurile pot urma cu ajutorul Domnului buna sa pildă.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: ,,Șezătorile iernii”, ediția de anul acesta un real succes. Tradiția merge mai departe

Publicat

„Șezătorile iernii” – activitate aflată la cea de a XXXIII –a ediție, desfășurată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție în subordinea Consiliului Județean Botoșani, au debutat cum nu se putea mai frumos, în comuna Gorbănești, într-un cadru de poveste, cu oameni gospodari, care au ținut să readucă în atenție cele mai vechi tradiții moștenite de la strămoșii noștri. Domnul Primar Ionuț Melinte cu sprijinul cadrelor didactice a reușit să mobilizeze locuitorii comunei pe care o conduce cu un deosebit simț al răspunderii, astfel încât să scoată la lumină îndeletnicirile de odinioară ale sătenilor. „Micii actori”, Trupa „Floare Albastră”, Fanfara Gorbănești, Ansamblul „Floare Albastră”, meșteri populari care continuă meștesugurile țesutului, cusutului, împletitului, torsului și depănatului, dansatori și soliști vocali, recitatori, dar și câțiva crescători de animale, ne-au transpus parcă într-o altă dimensiune a timpului. Invitații speciali ai Centrului: ,,10 pentru folclor” Suceava, scriitori – membri ai Uniunii Scriitorilor, soliști colaboratori, au adus un plus de valoare activității. Șezătoarea s-a bucurat de un număr destul de mare de spectatori care la final s-au prins în joc. La final gazdele au fost servit participanții de gazde cu plăcinte, colaci și mere.
„Șezătorile iernii” au continuat în aceeași notă de reînviere a tradițiilor de odinioară la Vorona. Liceul Tehnologic ,,Ștefan cel Mare și Sfânt” a fost gazda unor momente de excepție pregătite de cadrele didactice coordonate de Domnul Director Sergiu Dascălu.
Ansamblul folcloric ,,Codrulețul” a scris o poveste actuală a tinerilor care aleg să plece din sat, iar părinții luptă pe orice cale să-i aducă înapoi, argumentând cu motive bine întemeiate cum ar fi: mâncarea sănătoasă gătită după spusele bătrânilor, fetele frumoase și gospodine crescute cu principii sănătoase și frică de Dumnezeu, horile și jocurile satului unde lumea se adună și se bucură de muzică și voie bună, atmosfera trăită în armonie de săteni, pădurile și peisajul desprins din tablouri. Povestea a fost pusă în scenă de către membrii Ansamblului ,,Codrulețul”, la care s-au alăturat meșteri populari vestiți care au ținut să explice tinerilor și tuturor celor prezenți cum se lucrează produse din piei de oaie, coșuri de nuiele, cum se nividește, țese, coase. Un grup de elevi îndrumați de un cadru didactic au descris și demonstrat cum se fac plăcintele poale-n brâu și alivencile. Momentul a fost binecuvântat de un preot din sat care a sfințit icoanele pictate de către un alt grup de elevi din cadrul Liceului Tehnologic ,,Ștefan cel Mare și Sfânt” și care au fost dăruite apoi reprezentanților de seamă ce și-au adus aportul la organizarea acestei activități. Un plus de experiență au adus și invitații Centrului: ,,10 pentru folclor” Suceava, care au ținut să sublinieze importanța păstrării tradițiilor și folclorului românesc.
Finalul poveștii a fost unul fericit, povestea încheindu-se cu întoarcerea fiului la vatră și căsătoria cu o fată din sat, prezentându-se astfel obiceiul de nuntă tradițională cu vornic, cu gătitul miresei, jucatul zestrei, închinatul darului și hora gospodarilor. Tradițiile merg mai departe.

Citeste mai mult

Actualitate

Schimbări la programul „Rabla Plus” și „Rabla Clasic” în 2024. Modificări propuse

Publicat

Un proiect pus în consultare publică de Ministerul Mediului prevede modificări la derularea programului în acest an. Valoarea ecotichetului va scădea la jumătate pentru mașini electrice. De asemenea, se introduce plafon de preț la ”Rabla clasic”, informează alba24.ro.

Dacă, până acum, la cumpărarea de mașini pur electrice, ecotichetul era de 51.000 de lei, noua valoare propusă este de 25.500 lei. De asemenea, valoarea rămâne aceeași, indiferent de numărul mașinilor uzate casate.

Scade și ecotichetul pentru mașini hibride, de la 26.000 lei la 13.000 lei.

Pentru ”Rabla Clasic”, se propune plafonarea prețului de achiziție.

Modificări la ”Rabla Clasic” 2024

Prețul de achiziție se plafonează la echivalentul în lei a 60.000 de euro, inclusiv TVA, pentru fiecare autovehicul comercializat.

Se modifică regulile de acordare a ecobonusului de 1.500 lei pentru casarea fiecărui autovehicul uzat care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară

 • prin eliminarea vechimei de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei pentru mașina casată.

Alte modificări:

 • reducerea emisiilor pentru acordarea primei de casare, la maximum 150 g
 • introducerea posibilității de a clarifica anumite motive de respingere în etapa de validare a producătorilor
 • aplicarea unui autocolant pe autovehiculele achiziționate, în perioada de monitorizare
 • actualizarea Regulamentului 1.407/2013 privind ajutoarele de minimis cu Regulamentul (UE) nr. 2.831/2023.

Rabla Plus 2024. Modificări propuse

”Cuantumul ecotichetului, indiferent de numărul de autovehicule uzate predate spre casare, este de:

 • a) 25.500 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta;
 • b) 13.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO_2/km în sistem WLTP;
 • c) 13.000 lei pentru achiziţionarea unei motociclete electrice”, prevede proiectul.

”În vederea maximizării utilizării bugetului Programului, astfel încât din sumele alocate acestuia să fie achiziționate cât mai multe autovehicule prietenoase cu mediul, se propune

 • plafonarea prețului de achiziție la echivalentul în lei a 70.000 euro pentru achiziționarea unui autovehicul electric”.

Până acum plafonul era de 75.000 de euro.

De asemenea, ”pentru o mai bună promovare a instituției și a programelor, se propune aplicarea unui autocolant pe autovehiculele achiziționate, în perioada de monitorizare”.

Rabla Plus, până acum

În cadrul Programului Rabla Plus, solicitantul beneficiază de ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a cel puţin unui autovehicul uzat.

Se pot preda spre casare maximum două autovehicule uzate.

Cuantumul finanțării este de:

– pentru un autovehicul uzat

 • 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hydrogen
 • 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP

– pentru două autovehicule uzate

 • 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen
 • 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziționarea unui autovehicul nou

Pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară casat, se adăugă un ecobonus de 1.500 lei.

Ecotichetul se acordă pentru achiziționarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depășește suma de 75.000 euro, cu TVA inclus.

Ecotichet pentru motociclete electrice

Ecotichetul pentru achiziționarea unei motociclete electrice este 26.000 lei,.

Se poate adăuga un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Alte modificări din proiectul Rabla Plus 2024

Proiectul mai prevede că ecotichetul se scade de către producătorul validat din preţul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou.

Diferenţa va fi asigurată de către beneficiar din surse financiare proprii şi/sau surse financiare complementare:

 • credite bancare ori finanţare în baza unui contract de leasing financiar.

Valoarea finanţării nu poate depăşi 50% din preţul de comercializare al autovehiculului nou achiziţionat prin program, cu excepţia instituţiilor publice şi a unităţilor administrativ-teritoriale.

Instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale beneficiază de ecotichet în cuantum de 120.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou,

 • fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat.

În cazul în care se achiziţionează o motocicletă electrică, solicitantul va preda spre casare un autovehicul uzat, beneficiind de prima de casare.

Context

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat încă de anul trecut că sunt luate în calcul modificări la program.

Se referea la contextul în care ar trebui sprijinită producția internă de autovehicule electrice.

”Cred că atunci când discutăm despre aceste programe ar trebui să luăm în considerare și aceste interese naționale, să folosim cât mai mulți bani către producătorii din România”, a spus acesta.

Citeste mai mult

Eveniment

Primăria municipiului Botoșani: Rețeaua de canalizare va fi extinsă și în zona Lebăda. Proiectul a fost selectat pentru finanțare

Publicat

Primăria Municipiului Botoșani, prin Zona Metropolitană, a fost selectată pentru finanțare în cadrul apelului privind extinderea rețelelor de apă și canalizare.

Proiectul, „Extinderea rețelei de canalizare în zona Lebăda (municipiul Botoșani) și sat Curtești (Comuna Curtești)”, depus pe Componenta C1 – Managementul Apei, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), are o valoare eligibilă de 10,1 milioane de lei cu TVA.
„Reușita se datorează și partenerului nostru, domnul primar al comunei Curtești, Maricel Anton. În prezent, în zona Lebăda nu există un sistem de canalizare menajeră iar în lipsa acestuia, care să permită colectarea și evacuarea apelor uzate menajere pentru întreaga populație din zonele vizate, dejecțiile se infiltrează în pânza freatică și poluează apele subterane. Rețelele de canalizare constituie element de bază pentru zonele locuite și premisele pentru dezvoltarea în continuare a arealului”, a menționat primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.
Lungimea propusă pentru extinderea rețelei de apă uzată este de 8 km, din care 7,1 km rețea colectare ape uzate și 0,9 Km conductă de refulare, care nu urmărește același traseu cu rețeaua de colectare a apelor uzate.
În lungul colectoarelor sunt dispuse 217 cămine de vizitare.

Datorită diferențelor de altitudine între diferite puncte ale rețelei de canalizare, sunt prevăzute 6 stații de pompare ape uzate.
Pe rețeaua nou proiectată vor fi realizate și 415 racorduri pentru actualii și viitorii utilizatori. Numărul estimat este de 300 persoane la Botoșani și 470 persoane la Curtești, dar va crește după investițiile imobiliare din zonă, estimarea fiind la peste 2.000 de utilizatori în primul an după punerea în funcțiune.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending