Connect with us
Publicitate

Eveniment

Una dintre cele mai mici parohii din județul Botoșani va avea un nou preot

Publicat

Publicitate

Începutul primăverii calendaristice aduce bucurie în sufletele enoriașilor dintr-o parohie botoșăneană care ca avea un nou preot. În cadrul Sfintei Liturghii, noul păstor duhovnicesc va fi hirotonit de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul.

Sâmbătă, 2 martie, în Parohia Unguroaia din Protopopiatul Botoşani, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul va sluji Sfânta Liturghie, în cadrul căreia îl va hirotoni preot pe diaconul Ovidiu Lungu care va fi numit paroh al acestei comunităţi.

În Parohia Unguroaia sunt 18 familii ortodoxe și 36 de familii de penticostali, cu o situație materială precară.

Publicitate

Satul Unguroaia face parte din comuna Cristești și este situat la o distanță de 5 km de centrul comunei și la 23 km de municipiul Botoșani.

Accesul în sat se face pe un drum pietruit care  se ramifică din drumul ce leagă centrul comunei de satul Oneaga. Pe vreme ploioasă, drumul  pune probleme serioase șoferilor.

În sat există o școală cu clasele I-IV și un punct sanitar. Nu există magazin sau vreo altă unitate comercială, iar mijloacele de transport public nu circulă prin sat, ci pe drumul comunal Cristești – Oneaga.

Publicitate

Bătrânii din comuna Cristești spun că satul Unguroaia datează de la înființarea comunei și nu a avut biserică niciodată, fiind filie a Parohiei ”Sf. Ilie” Cristești până în anul 1990.

Datorită programului inițiat de IPS. Mitropolit Daniel, ca nici un sat din Mitropolia Moldovei să nu fie fără biserică și cu sprijinul PS. Calinic Botoșăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, în anul 1999, s-a ridicat un paraclis cu hramul ”Sf. Arhangheli”,  în vecinătatea școlii care funcționa atunci.

În anii care au urmat, oamenii care locuiau în vecinătatea paraclisului fie s-au mutat, fie au decedat, iar casele au fost demolate rămânând o singură casă folosită de ciobanii din zonă. Școala a fost dezafectată, o școală nouă construindu-se în zona populată a satului. Astfel paraclisul a rămas izolat, în afara satului.

Publicitate

La inițiativa IPS. Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, în anul 2011 s-au început demersurile pentru construirea unei biserici în intravilanul satului Unguroia. Terenul pentru noua biserică a fost donat de către dl. Aciobăniței Ioan, dna. Aceobăniței Maria și dna. Cocriș Elena. Proiectul și documentațiile tehnice au fost întocmite de Mitropolia Moldovei și Bucovinei – Sectorul de Patrimoniu și Construcții Bisericești, iar autorizațiile și avizele necesare au fost obținute prin efortul Protopopiatului Botoșani.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Masuri de ordine sporite la meciul dintre FC Botoșani și Dinamo București

Publicat

Publicitate

Măsuri de ordine publică la meciul de fotbal dintre F.C. Botoșani și Dinamo București

Astăzi, 23 aprilie 2024, va avea loc partida de fotbal dintre echipele F.C. Botoșani și Dinamo București.
Meciul, contând pentru runda a VI-a din această ediție a play-out-ului SuperLigii României, se va desfășura pe stadionul “Municipal” din Botoșani și va începe la ora 19.30.

Pentru asigurarea unui climat optim de securitate în zona arenei sportive și pe traseele de deplasare ale suporterilor, Gruparea de Jandarmi Mobilă “Alexandru cel Bun” Bacău va asigura integrarea tuturor măsurilor de ordine și siguranță publică în cadrul dispozitivului constituit în cooperare cu jandarmii Inspectoratului Județean Botoșani, polițiști și pompieri botoșăneni, precum și agenți de securitate.

Publicitate

Pentru a preveni introducerea în stadion a materialelor pirotehnice și a altor obiecte interzise de cadrul normativ în vigoare, vor fi adoptate măsuri suplimentare de control al autovehiculelor care intră în arena sportivă.

Totodată, se va efectua un control corporal preventiv asupra spectatorilor, înaintea accesului în stadion, care va fi permisă începând cu ora 17:30.

În acest sens, recomandăm tuturor celor care doresc să între pe stadion să se prezinte în timp util la porțile de acces, pentru a se evita aglomerările și pentru a se putea face accesul tuturor spectatorilor înainte de începerea partidei.

Publicitate

Pentru evitarea oricăror incidente, Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău și Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani transmit următoarele recomandări:
– pentru reducerea timpului de așteptare și evitarea aglomerărilor, colaborați cu personalul de ordine în momentul efectuării controlului de acces în arena sportivă;
– nu vă implicați în incidente care pot tulbura ordinea și liniștea publică și delimitați-vă de orice formă de violență, orice încălcare a legii fiind sancționată cu fermitate de către forțele de ordine;
– evitați deplasarea în grupuri mari, la sau de la arena sportivă;
– respectați locul, rândul, sectorul și tribuna, conform biletului, abonamentului sau invitației.

Pentru a evita producerea unor situații neplăcute, vă reamintim că:
– este interzis accesul în stadion cu obiecte pirotehnice și sticle de orice fel;
– este interzisă afișarea de inscripții care incită la ură națională, rasială, de clasă ori religioasă, la discriminări de orice fel și la violență.
– este interzisă staționarea spectatorilor pe coronamentul arenei sportive și pe scările de acces către scaune, pentru a nu se bloca intervenția pompierilor, în cazul producerii unor situații de urgență.
– este strict interzisă pătrunderea spectatorilor/suporterilor pe spațiul de joc, atât în timpul partidei de fotbal cât și la finalul acesteia.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Covor asfaltic nou turnat pe drumul județean din Copălău

Publicat

Publicitate

Cel mai afectat drum județean de nerespectarea limitelor de tonaj prevăzute de legislația în vigoare a fost reabilitat! După ce în toamnă a fost refăcută fundația drumului, ieri s-au finalizat lucrările de reabilitare prin turnarea de covor asfaltic pe DJ208H, în Copălău, pe sectorul cuprins între drumul național, Botoșani – Târgu Frumos, și ieșirea spre localitatea Cerbu.

Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, vicepreședintele Dorin Birta, directorul DJDP, Cătălin Gheorghian, și consilierul județean Gabriel Galan, au inspectat lucrările efectuate pe drumul județean. „Continuăm refacerea infrastructurii rutiere a județului. Am promis că vom face drumuri bune și ne ținem de cuvânt. Lucrarea de la Copălău a fost prioritară în programul de lucrări stabilit la nivelul Consiliului Județean, pentru că acest sector de drum era grav afectat de transportatorii care nu respectă limitele de greutate. Vom continua cu realizarea de covoare asfaltice în toate zonele județului, pentru că ne dorim drumuri de calitate”, a declarat Doina Federovici, adăugând că la finalul mandatului său, județul Botoșani va avea „o rețea de drumuri județene net superioară anilor trecuți, comparabilă, din punct de vedere calitativ, cu cele din județele dezvoltate”.

În cadrul programului de întreținere pe timp de vară a drumurilor județene vor fi realizați zeci de kilometri de covoare asfaltice noi. „Prioritizăm cu mare atenție toate lucrările pe care le executăm pe drumurile județene, programarea execuției lor fiind stabilită astfel încât să se îndeplinească toate criteriile și cerințele tehnice, pentru ca la finalul execuției să rezulte drumuri care oferă siguranță pentru toți cei care le tranzitează. Vom acționa concomitent pe mai multe sectoare de drum județean”, a declarat Dorin Birta.

Publicitate

Constructorii au început lucrările de pregătire a sectorului Cișmea – intersecție Roma-Costești din DJ296.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

„Terapia durerii”, inclusă în categoria drepturilor pacienţilor. Lege la Senat

Publicat

Publicitate

Proiectul este important pentru că reprezintă o schimbare fundamentală în abordarea medicinei în România: nu se mai pune accentul doar pe partea de tratament efectiv pentru vindecare sau îmbunătăţirea stării bolnavului, ci şi pe eliminarea sau măcar reducerea drastică a suferinţei.

Prin acest act normativ, se include dreptul la servicii medicale pentru „terapia durerii” în ansamblul drepturilor asiguraţilor în cadrul asigurărilor sociale de sănătate. Acesta este alături de dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicaţiilor şi pentru recuperare, informează alba24.ro. Comisia pentru sănătate din Senat a avizat favorabil propunerea legislativă prin care „terapia durerii” este inclusă în categoria drepturilor pacienţilor.

Serviciile medicale pentru terapia durerii sunt definite ca:

Publicitate

ansamblul de servicii medicale de diagnosticare, tratament şi monitorizare a pacienţilor de toate vârstele (copii sau adulţi) cu dureri acute sau cronice. Obiectivul este îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora prin controlul sau înlăturarea durerii.

Prin acest act normativ, se include dreptul la servicii medicale pentru „terapia durerii” în ansamblul drepturilor asiguraţilor în cadrul asigurărilor sociale de sănătate. Acesta este alături de dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicaţiilor şi pentru recuperare.

Noi drepturi pentru pacienți: înlăturarea durerii

„Proiectul este important pentru că reprezintă o schimbare fundamentală în abordarea medicinei în România: nu se mai pune accentul doar pe partea de tratament efectiv pentru vindecare sau îmbunătăţirea stării bolnavului, ci şi pe eliminarea sau măcar reducerea drastică a suferinţei.

Publicitate

Dacă înlăturăm durerea, prin medicamentaţie şi proceduri medicale specifice, îmbunătăţim viaţa bolnavilor şi îi putem ajuta să treacă mai uşor peste nişte momente cu adevărat dificile din viaţa lor.

Tehnica medicală şi cunoştinţele noastre au evoluat suficient astfel încât, aproape în fiecare caz putem face lucruri concrete în sistemul spitalicesc, pentru a reduce suferinţa celor care se confruntă cu aproape orice tip de afecţiune”, a afirmat senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, potrivit Agerpres.

Noi drepturi pentru pacienți: cadre medicale special instruite

Actul normativ mai prevede că Ministerul Sănătăţii, celelalte ministere şi instituţiile cu reţea sanitară proprie şi Ministerul Educaţiei elaborează strategia privind formarea profesională în managementul durerii a profesioniştilor. De asemenea, se elaborează şi strategia privind educarea pacienţilor pentru prevenirea şi terapia durerii.

Publicitate

„Pe lângă introducerea dreptului la terapie fără durere, legea pe care am iniţiat-o prevede ca oamenii să fie informaţi despre ce înseamnă că pot avea acces la tratamente specifice în acest sens. Un pacient trebuie să ştie că poate merge la orice tip de consultaţie sau intervenţie medicală şi că nu va suferi fizic de pe urma procedurilor la care este supus. Asta poate garanta şi o stare psihologică mai bună.

De asemenea, ne trebuie cadre medicale care să fie special instruite pentru această specialitate şi care, în timp, să dezvolte acest domeniu important pentru bunăstarea pacienţilor. În statele dezvoltate din Vest, se lucrează de zeci de ani pe această direcţie din dorinţa de a reduce suferinţa semenilor încercaţi de boală”, a adăugat Pauliuc.

Proiectul modifică şi completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Opt ore au luptat pompierii cu flăcările la fosta moară din Săveni. Cauza probabilă a incendiului

Publicat

Publicitate

Pompierii s-au luptat opt ore să stingă flăcările la fosta moară din Săveni și au stabilit o cauză probabilă.

Din primele constatări reiese că focul a fost pus intenționat.

Amintim că un incendiu violent a izbucnit, luni după-amiază, în orașul Săveni. O clădire dezafectată, unde a funcționat o moară de cereale, a fost cuprinsă de flăcări. Alarma a fost dată de oamenii care locuiesc în zonă.

Publicitate

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii de la Stația Săveni, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Săveni. Ulterior, forțele și mijloacele de intervenție au fost suplimentate cu autospeciala de intervenție și salvare de la înălțime din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani.

Intervenția a fost una de durată, având în vedere suprafața mare afectată, aproximativ 300 de metri pătrați.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending