Connect with us
Publicitate

Eveniment

Un tânăr de 33 de ani, din comuna Răchiți, și-a terorizat familia. Polițiștii l-au scos din casă cu forța

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordin de protecție provizoriu față de un tânăr, de 33 de ani, din comuna Răchiți, pentru faptul că a provocat scandal la domiciliu și a avut un comportament agresiv la adresa familiei.

 

Ordinul de protecție a fost emis pe o perioadă de 5 zile, iar bărbatul a fost evacuat din locuință, având totodată obligația de a păstra o distanță de 50 de metri față de soția sa. În situația în care nu sunt respectate aceste obligații, se vor demara cercetări pentru infracțiunea de încălcare a ordinului de protecție, iar față de bărbat poate fi dispusă o măsură privativă de libertate.

Publicitate

Sesizarea polițiștilor cu privire la faptele de violență în familie este de o importanță majoră în protejarea victimelor și prevenirea unor consecințe mai grave.

Astfel,  Legea nr. 217/2003 Rep., pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, prevede instituirea Ordinului de protecţie. Potrivit prevederilor art.23, ordinul de protecţie reprezintă hotărârea emisă de instanţa de judecată cu caracter provizoriu, prin care aceasta dispune, la solicitarea unei persoane a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei, una sau mai multe dintre următoarele măsuri/obligaţii/interdicţii:

evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;

Publicitate

reintegrarea victimei, și după caz, a copiilor în locuința familiei;

obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de copiii acesteia sau față de alte rude ale acesteia, ori  față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ ale victimei.

interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau orice alt mod cu victima.

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Șoferii care nu au asupra lor permisul de conducere nu vor mai fi amendați

Publicat

Publicitate

Schimbări în Codul Rutier: Șoferii care nu au asupra lor permisul de conducere nu vor mai fi amendați, prevede un proiect de lege aflat la Senat. În prezent, amenda pentru lipsa permisului de conducere este de 1.320 de lei. Alte documente (pe lângă permis) care trebuie prezentate polițistului sunt talonul mașinii, asigurarea RCA și cartea de identitate, scrie alba24.ro.

 

În lipsa oricăruia dintre aceste documente, șoferii riscă sancțiuni sub formă de puncte de amendă, ceea ce înseamnă sume considerabile de bani.

Publicitate

Schimbări în Codul Rutier

Noua propunere legislativă, depusă la Senat, prevede o schimbare majoră la articolul 35, alineatul (2) din Codul Rutier.

Dacă aceasta va fi adoptată, permisul de conducere nu va mai fi obligatoriu de prezentat în format fizic, scrie Playtech.

Polițistul rutier va putea verifica existența și valabilitatea permisului direct în baza de date a Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări.

Publicitate

Deocamdată, proiectul de lege se află în faza de analiză în Senat, iar pentru a deveni efectiv trebuie să treacă prin mai multe etape.

După adoptarea de către Senat, proiectul va fi înaintat Camerei Deputaților, care este forul decizional.

Dacă va fi adoptat de ambele camere și va primi acceptul președintelui României (ca orice altă lege), modificarea va intra în vigoare.

Publicitate

Până atunci, șoferii sunt obligați să aibă asupra lor toate documentele necesare, inclusiv permisul de conducere, pentru a evita amenzile.

Citeste mai mult

Eveniment

Măsuri de ordine publică la meciul de fotbal dintre FC Botoșani și Rapid București

Publicat

Publicitate

Prima etapă din faza grupelor a Cupei României la fotbal se încheie joi, 31 octombrie 2024, cu meciul dintre echipele F.C. Botoșani și Rapid București.

Partida de fotbal se va desfășura pe stadionul Municipal din Botoșani și va începe la ora 21.00.

Pentru bună desfășurarea a acestei manifestări sportive, Gruparea de Jandarmi Mobilă “Alexandru cel Bun” Bacău și Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani vor constitui un dispozitiv integrat de ordine și siguranță publică împreună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne și vor acționa în vederea asigurării unui climat optim de securitate în zona arenei sportive și pe traseele de deplasare ale suporterilor.

Publicitate

Pentru a preveni introducerea în stadion a materialelor pirotehnice și a altor obiecte interzise de cadrul normativ în vigoare, vor fi adoptate măsuri suplimentare de control al autovehiculelor care intră în arena sportivă.

Totodată, se va efectua un control corporal preventiv asupra spectatorilor, înaintea accesului în stadion, care va fi permisă începând cu ora 19:00.

În acest sens, recomandăm tuturor celor care doresc să intre pe stadion să se prezinte în timp util la porțile de acces, pentru a se evita aglomerările și pentru a se putea face accesul tuturor spectatorilor înainte de începerea partidei.

Publicitate

Pentru evitarea oricăror incidente, Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău și Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani transmit următoarele recomandări:
– pentru reducerea timpului de așteptare și evitarea aglomerărilor, colaborați cu personalul de ordine în momentul efectuării controlului de acces în arena sportivă;
– nu vă implicați în incidente care pot tulbura ordinea și liniștea publică și delimitați-vă de orice formă de violență, orice încălcare a legii fiind sancționată cu fermitate de către forțele de ordine.

Pentru a evita producerea unor situații neplăcute, vă reamintim că:
– este interzis accesul în stadion cu obiecte pirotehnice și sticle de orice fel;
– este interzisă afișarea de inscripții care incită la ură națională, rasială, de clasă ori religioasă, la discriminări de orice fel și la violență.
– este interzisă staționarea spectatorilor pe coronamentul arenei sportive și pe scările de acces către scaune, pentru a nu se bloca intervenția pompierilor, în cazul producerii unor situații de urgență.
– este strict interzisă pătrunderea spectatorilor/suporterilor pe spațiul de joc, atât în timpul partidei de fotbal cât și la finalul acesteia.

Recomandăm tuturor participanților la această manifestare sportivă să se comporte civilizat și să respecte prevederile legale în vigoare.

Publicitate

În acest sens, vă reamintim câteva dintre prevederile Legii nr. 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive.

Art.20-
Spectatorilor le este interzis:
m) să săvârşească fapte, acte sau gesturi obscene, să profereze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare, precum şi ameninţări cu acte de violenţă împotriva celorlalţi spectatori, oficiali, jucători sau a bunurilor acestora;

n) să profereze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare la adresa forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă.
În aceste două cazuri, în conformitate cu articolul 22 din legea 4/2008, faptele săvârșite de către spectatori sau de către oficiali, în incinta bazei sau a arenei sportive, constituie contravenţii, dacă nu s-au produs vătămări ale integrităţii corporale sau ale sănătăţii ori pagube materiale, constituie contravenţii și se sancționează cu amendă de la 150 lei la 400 lei sau prestarea a 70-120 ore de activităţi în folosul comunităţii.

o) să ameninţe cu acte de violenţă forţele de ordine sau personalul de ordine şi siguranţă.
În acest caz, în aceleași condiții de mai sus, sancțiunea prevăzută este amendă de la 250 lei la 750 lei sau prestarea a 100-150 ore de activităţi în folosul comunităţii, precum şi sancţiunea contravenţională complementară de interzicere a accesului la competiţiile şi jocurile sportive de genul celor la care aceştia au săvârşit fapta pe o perioadă de 6 luni.

Vă asigurăm că prioritatea forțelor de ordine este asigurarea condițiilor de siguranță pentru toți participanții la manifestările sportive, precum și a tuturor persoanelor prezente în spațiul public, atât înaintea începerii acestora, cât și după încheierea lor.

Citeste mai mult

Eveniment

Femeie în stare gravă, după ce a fost lovită de un tren care circula de la Dorohoi spre Iaşi

Publicat

Publicitate

O femeie care a fost lovită de un tren care circula de la Dorohoi spre Iaşi a fost dusă la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) de la Spitalul “Sfântul Spiridon” cu multiple traumatisme, urmând să fie operată.

Potrivit Inspectoratului Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi, accidentul feroviar a avut loc la intrarea în municipiul Iaşi, în zona Ideo.

“Un apel primit la Serviciul Unic 112 a semnalat faptul că o persoană a fost lovită de trenul 11426 Dorohoi-Iaşi. Apelantul a fost conductorul de tren. La locul solicitării s-a deplasat echipajul de terapie intensivă mobilă cu medic. Victima a fost preluată în viaţă cu traumatism cranio-cerebral şi contuzii toracice şi abdominale. A fost transportată de urgenţă la Spitalul Clinic de Urgenţă ‘Sfântul Spiridon’ Iaşi”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Iaşi, Georgică Onofreiasa.

Publicitate

Coordonatorul UPU-SMURD Iaşi, dr Diana Cimpoeşu, a declarat că femeia implicată în accidentul feroviar a suferit multiple contuzii, traumatism cranio-cerebral cu pierderea stării de conştienţă, contuzie toraco-abdominală, traumatism vertebral, ruptură de splină de grad 4, hematoame hepatice.

“Pacienta va intra în sala chirurgie”, a precizat Diana Cimpoeşu. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Acțiune a polițiștilor rutieri pentru prevenirea accidentelor rutiere

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, împreună cu cei ai subunităților de profil au desfășurat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare nerespectarea regimului legal de viteză.

Activitățile s-au desfășurat în intervalul orar 9:00-13:00, fiind instituite filtre rutiere pe principalele artere din județ, prilej cu care au fost controlate peste 180 de autovehicule, iar 46 dintre conducătorii auto au fost surprinși circulând cu viteză peste limita legală.

 

Publicitate

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 92 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 30.000 de lei.

 

De asemenea, au fost reținute în vedere suspendării exercitării dreptului de a conduce trei permise de conducere, respectiv,  pentru depășire neregulamentară, neacordarea priorității de trecere pietonilor care au acest drept și conducere agresivă.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending