Connect with us

Actualitate

Un șofer s-a dat în spectacol în fața polițiștilor de frontieră după ce a fost prins băut

Publicat

Poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de  Frontieră Botoşani au depistat în trafic un bărbat care a refuzat recoltarea de mostre biologice, deşi emana o puternică halenă alcoolică în timp ce se afla la volan. 

Pe timpul efectuării cercetărilor, bărbatul a adresat insulte, injurii și amenințări polițiștilor de frontieră, fapt pentru care este cercetat şi pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj.

În data de 07 decembrie a.c., în jurul orei 01.00, o patrulă a poliţiei de frontieră de la Serviciului Teritorial al Poliţiei de  Frontieră Botoşani – I.T.P.F. Iași aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a oprit pentru control un autoturism înmatriculat în România, ce circula pe DN29D dinspre localitatea Cucuteni către localitatea Ştefăneşti, judeţul Botoşani.

Cu ocazia controlului, polițiștii de frontieră au constatat că bărbatul emană o puternică halenă alcoolică, motiv pentru care a fost sesizată Poliţia Oraşului Ştefăneşti, în vederea testării cu aparatul etilotest.

Pe timpul efectuării cercetărilor bărbatul a devenit agresiv, aducând injurii, expresii jignitoare şi ameninţări polițiștilor de frontieră. Totodată, acesta a refuzat categoric testarea cu aparatul etilotest şi recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ultraj şi refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

FOTO: Mai mulți elevi de la Colegiul „A.T.Laurian” au ales un mod inedit pentru a marca Ziua Internațională a Cititului Împreună

Publicat

Mai mulți elevi de la Colegiul Național „A.T.Laurian”, din clasa a IX-a B, la inițiativa profesoarei Elena Alecsa, sau ales un mod inedit pentru a marca  Ziua Internațională a Cititului Împreună, lecturarea făcându-se în sala de sport, în timpul orei de educație fizică. Au fost îndemnați să-și aleagă o poziție comodă, o carte interesantă și să înceapă să-și citească unii altora.

Cum un trup sănătos nu vine decât cu o minte sănătoasă, laurienii au acceptat invitația, dar și-au făcut și câteva fotografii pentru a surprinde ineditul momentului.

Ziua Internațională a Cititului Împreună / World Read Aloud Day (WRAD) a fost inițiată de LitWorld, o organizație nonprofit fondată în anul 2007. Această inițiativă reunește într-o singură zi copii, tineri și adulți din peste o 160 de țări ale lumii pentru a celebra puterea cuvintelor.

Este deja un fapt cunoscut că citirea cu voce tare are un rol foarte important în dezvoltarea copiilor. Copiii cărora li se citește zilnic pot avea un avans de aproape un an, comparativ cu acei copii cărora nu li se citește cu voce tare în fiecare zi. Printre beneficiile cititului se numără dezvoltarea creativității, a empatiei și a gândirii critice. De asemenea, cei care citesc sunt capabili să comunice mai bine atât verbal, cât și în scris.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Prețul unui alt aliment de bază va exploda în 2023. Românii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar

Publicat

Nu este o noutate pentru nimeni că prețul alimentelor a crescut considerabil, iar scumpirile nu se vor opri aici. Prețul unui aliment de bază va exploda în următoarea perioadă. Anunțul a fost făcut chiar de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară. Astfel, din cauza gripei aviare, ouăle vor ajunge un produs de lux în lunile ce urmează, scrie romania24.ro.

Gripa aviară aruncă în aer prețul la ouă
Se profilează o nouă criză mondială, după ce multe păsări au fost sacrificate din cauza gripei aviare, în urma unor focare apărute, se estimează ca prețul ouălor va creste în medie între 10 și 15%.

Până în prezent, aproximativ 50 de milioane de păsări au ajuns să fie sacrificate, iar fermierii vor suporta costuri mult mai mari ca și până acum pentru creșterea și îngrijirea celor rămase.

”În momentul în care efectivele sunt sacrificate în număr mare, oferta fiind mică pe piaţă, automat fiind o cerere foarte mare, preţul creşte. Preţul ar fi influenţat de gripa aviară, undeva între 10 şi 15%”, a declarat pentru TVR Leonard Stafie, reprezentat Asociaţiei Crescătorilor de Păsări de Carne şi Ouă Iaşi.

Numai în 2022, preturile alimentelor au crescut enorm. Zaharul s-a scumpit cu 62%, ulei cu 37%, făina este mai scumpă cu 33%, iar laptele și produsele lactate au suferit majorări cu 30%.

Și specialiștii de la Banca Centrală Europeană ne dau vești proaste. Ei avertizează că preţurile alimentelor pentru consumatorii din zona euro vor continua să crească în ritmuri aproape record timp de încă un an cel puţin, în pofida autosuficienţei ridicate a sectorului agriculturii din regiune,

Citeste mai mult

Eveniment

Trei funcții noi lansate de WhatsApp. Actualizările vizează ștergerea mesajelor individuale și postările din grupuri

Publicat

WhatsApp aduce trei funcții noi în chat. Mesajele trimise se pot șterge timp de două zile, utilizatorii pot părăsi grupurile fără să lase urme și pot selecta contactele cărora să le afișeze ultima accesare.

Pentru următoarele săptămâni, specialiștii au anticipat 3 actualizări care vor fi prezente atât pe cele mai recente smartphone-uri Android, cât și pe noile modele iPhone, anunță cei de la tecnoandroid citat de Mediafax.

Prima modificare se referă la ștergerea mesajelor trimise. De acum înainte, utilizatorii vor avea la dispoziție două zile pentru a șterge un mesaj dacă destinatarul nu l-a văzut.

Această noutate va fi valabilă atât conversațiile individuale, cât și conversațiile de grup.

Tot în virtutea garantării intimității, dezvoltatorii WhatsApp vor oferi în curând utilizatorilor posibilitatea de a părăsi un grup fără a lăsa cea mai mică urmă, adică fără ca notificarea să-i informeze pe ceilalți membri ai grupului.

În cele din urmă, confidențialitatea va juca, de asemenea, un rol principal, odată cu o reformă a normelor privind ultimul acces.

Spre deosebire de ceea ce a fost prevăzut până acum pe piața de mesagerie virtuală, utilizatorii de pe WhatsApp vor putea în curând să selecteze contactele cărora să le afișeze ultima accesare pe platformă, fără ca informațiile să fie șterse definitiv și general pentru toate contactele din agendă.

Citeste mai mult

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2023: Întâmpinarea Domnului. Marea Sărbătoare a oprit ciuma din anul 542

Publicat

La 40 de zile de la Naștere, Pruncul Iisus este adus la Templul din Ierusalim să fie închinat lui Dumnezeu, după rânduiala Legii Vechi. Fiul lui Dumne­zeu întrupat este purtat în brațe de către Fecioara Maria și de bătrânul Simeon, care a văzut cu ochii pe Iisus Hristos, Mântuitorul lumii. Mare a fost bucu­ria Maicii Domnului că s-a învrednicit să nască pe Hristos.

Mare a fost bucuria Dreptului Simeon că s-a învrednicit să țină în brațe pe Fiul lui Dumnezeu, Cel ce ține în mâinile Sale cerul și pământul.

Mare este bucuria lumii și a noastră a tuturor că a venit Dumnezeu la noi, că avem un Mântuitor și Mijlocitor înaintea Tatălui. Sfântul Simeon a fost unul dintre cei 70 de înţelepţi care au fost aleşi, la porunca lui Ptolemeu, faraonul Egiptului, să traducă Legea lui Moise şi toate proorociile din ebraică în greacă. Însă, în timpul traducerii, nu a crezut proorocia: „Iată fecioara va lua în pântece și va naște fiu și vor chema numele lui Emanuel” (Isaia 7, 14). Pentru aceasta, îngerul Gavriil i-a zis Dreptului Simeon că nu va muri, până ce nu va vedea pe acea fecioară și va purta în brațe pe Hristos, Cuvântul întrupat.

Astfel, a trăit Simeon peste 300 de ani, până ce S-a născut Iisus în Betleemul Iudeii. Se mirau de el toți locuitorii Ierusalimului, de ce nu mai moare, căci nu știau taina că a fost legat de Duhul Sfânt să nu guste moartea până la venirea în lume a Fiului. Atunci când Pruncul Iisus a fost adus de Fecioara Maria și Dreptul Iosif în Templu, la 40 de zile de la Naștere, Simeon a fost îndemnat de Duhul să vină să-L vadă pe Hristos, Mântuitorul lumii. Și a venit cu mare credință să-L vadă pe Iisus, să-L ia în brațe și să fie dezlegat de către El de legăturile trupului, cu care fusese legat de Arhanghelul Gavriil, pentru că nu crezuse în profeția lui Isaia.

Când Simeon a intrat în Templul din Ierusalim, cu totul bătrân și gârbov, a văzut strălucind ca fulgerul o rază de lumină deasupra Fecioarei cu Pruncul. Atunci a înțeles că aceea este Fecioara care a născut Prunc pe Emanuel, din Duhul Sfânt, cum spune Isaia și umplându-se de negrăită bucurie, s-a închinat Lui până la pământ. Apoi, a luat pe Iisus în brațe, ca un preot ce era, zicând: „Acum slobozește pe robul Tău…” (Luca 2, 29). Cerea iertare de la Dumnezeu pentru îndoiala sa în credință și dezlegare cu pace de legăturile trupului, ca să se odihnească cu sufletul dincolo în odihna cea veșnică.

Mari erau credința, nădejdea și răbdarea Dreptului Simeon. Să aștepți cu răbdare trei secole, cu nădejdea că vei vedea cu ochii pe Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii! Cuvintele: „că văzură ochii mei mântuirea Ta, care ai gătit-o înaintea feței tuturor popoarelor, lumină spre descoperirea neamurilor”,  îl arată pe Simeon și profet. El vedea în întruparea Domnului mântuirea și salvarea, nu numai a poporului ales, ci a tuturor popoarelor lumii, pe care o vedea cu duhul strălucind ca o stea călăuzitoare, o lumină spre descoperirea neamurilor.

Într-adevăr, credința în Dumnezeu elibe­rează conștiințele oamenilor de povara păcatelor și dezleagă sufletele noastre, ale celor ce credem în El, din temnița cea întunecată a iadului. Dreptul Simeon a profețit despre Hristos că va fi „pus spre căderea și spre ridicarea multora din Israel și ca un semn care va stârni îm­potriviri”, iar despre Fecioara Maria, că „prin sufletul ei va trece sabie”. Prima parte a prorociei se referă la necredința iudeilor și căderea și lepădarea de Hris­tos a ereticilor, care răstălmăcesc Evanghelia.

De la fața lui Hristos cad cei mândri, cei ce hulesc pe Dumnezeu, necredincioșii, desfrânații și toți cei care zac în păcate și nu se pocăiesc (1 Corinteni 6, 9-10). A doua parte vorbește despre Patima lui Hristos, când avea să treacă sabia suferinței și a durerii de mamă prin sufletul Maicii Domnului.

După ce a zis aceasta, Simeon și-a dat duhul acolo în Templu, iar oasele lui s-au risipit și au fost îngropate afară, lângă zid. Să-l lăudăm și noi pe Dreptul Simeon cu următoarele cuvinte: „Bucură-te, Sfinte și Drepte Simeon, mărturisitor al întrupării Cuvântului!”.

Ciuma bubonică a fost o plagă răspîndită de șobolani, apărută în anul 541, adusă din Nord-Vestul Chinei de astăzi și a adus moartea a jumătate dintre oamenii din acea vreme, arată activenews.ro.

Ciuma nu a fost eradicată complet într-un singur an, valuri succesive de molimă bîntuind în veacul al VI-lea și continuînd pînă în anul 750. Mortalitatea a fost cea mai ridicată în vremea primului val, în anii 541-542. Relatarea de mai jos, extrasă din Viețile Sfinților, redă numai o mică parte a dezastrului cu care s-a confruntat omenirea:

Prăznuirea Întâmpinării Domnului s-a așezat în vremea împărăției lui Iustinian, căci mai înainte de aceea, deși se făcea în Biserică pomenirea Întâmpinării Domnului, nu era prăznuită ca sărbătoare. Iar Iustinian, drept-credinciosul împărat, a poruncit să se cinstească ca un praznic dumnezeiesc al Născătoarei de Dumnezeu, precum sunt și alte praznice mari. Și aceasta, pentru aceste pricini:

Pe vremea împărăției lui a fost molimă mare de moarte în Bizanț și în părțile de primprejur, trei luni, începând din zilele cele de pe urmă ale lui Octombrie, murind la început câte cinci mii de oameni în fiecare zi, apoi câte zece mii. Și multe trupuri ale oamenilor bogați și cinstiți erau neîngropate, pentru că, murind slugile și robii tuturor, nu avea cine să îngroape pe stăpânii lor.

Iar în Antiohia era îndoită pedeapsa lui Dumnezeu, căci la rana cea de moarte s-a adăugat, pentru păcatele omenești, și un înfricoșat cutremur de pământ [din anul 526], încât toate casele cele mari, zidirile cele înalte și bisericile au căzut și mulțime de popor a pierit căzând sub zidurit. Între aceștia era și Eufrasie, episcopul Antiohiei, căci a murit căzând biserica peste el. Încă și Pompeiopol, cetatea Misiei, s-a risipit de cutremur, iar jumătate din ea a fost înghițită de pământ cu toți locuitorii ei.

În acea înfricoșată moarte și pierzare, i s-a descoperit unuia din cei plăcuți lui Dumnezeu, să se prăznuiască Întâmpinarea Domnului și a Născătoarei de Dumnezeu.

Venind ziua Întâmpinării Domnului, în Februarie, în ziua a doua, când a început să se prăznuiască cu priveghere de toată noaptea și cu ieșire cu crucile, în acea zi s-a ridicat [din Constantinopol] molima cea de moarte cu desăvârșire și cutremurul pământului s-a alinat, prin milostivirea lui Dumnezeu și cu rugăciunile Prea-curatei Născătoare de Dumnezeu, căreia, împreună cu Cel ce S-a născut dintr-însa, Hristos Dumnezeu, să-i fie cinste, slavă, închinăciune și mulțumire în veci. Amin. (Mănăstirea Petru Vodă)

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate