Connect with us

Eveniment

Un șofer de 21 de ani s-a urcat beat la volan și s-a distrat făcând DRIFTURI pe Calea Națională din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul Rutier au observat pe Calea Națională, din municipiul Botoșani, un autoturism, al cărui conducător auto avea un comportament agresiv în trafic, constând în aceea că efectua derapaje controlate ale autovehiculului.

 

Polițiștii au procedat la oprirea autoturismului respectiv, fiind stabilită identitatea conducătorului auto, în persoana unui tânăr, de 21 de ani, din județul Bistrița Năsăud.

 

Întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,55 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Publicitate

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului, totodată, conducătorul auto fiind sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 580 de lei, pentru realizarea de derapaje controlate.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Intervenție rapidă la Darabani: Incendiu izbucnit de la un scurtcircuit, oprit înainte să cuprindă întreaga locuință

Publicat

Publicitate

Un incendiu izbucnit în cursul zilei de ieri a pus în pericol o locuință din orașul Darabani, după ce un scurtcircuit electric a aprins o parte din acoperiș. Din fericire, nu s-au înregistrat victime, iar pagubele materiale au fost limitate datorită intervenției rapide a echipajelor de pompieri.

La fața locului au intervenit prompt pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani, sprijiniți de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, care au acționat cu două autospeciale de stingere. Flăcările riscau să se extindă la întreaga construcție, însă forțele de intervenție au reușit să localizeze și să stingă incendiul în timp util.

Potrivit reprezentanților ISU, focul a afectat acoperișul locuinței pe o suprafață de aproximativ 20 de metri pătrați. Ancheta preliminară indică drept cauză probabilă un scurtcircuit produs la instalația electrică a casei.

Intervenția eficientă a pompierilor a prevenit un dezastru, reamintind totodată importanța verificării periodice a instalațiilor electrice pentru a evita astfel de incidente.

Pentru înlăturarea riscului de incendiu, ISU Botoșani recomandă:

▪ verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;

Publicitate

▪ nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

▪ la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

▪ verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

▪ nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;

▪ nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.) de la aceeași priză. Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu;

▪ instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării;

▪ amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Citeste mai mult

Eveniment

Se stinge o generație: Tot mai puțini PENSIONARI cu indemnizația socială. Botoșani, printre județele cu cei mai mulți agricultori beneficiari

Publicat

Publicitate

Numărul pensionarilor care primesc indemnizația socială de la stat este în continuă scădere. În luna martie 2025, doar 907.612 persoane mai beneficiau de acest sprijin financiar, cu 8.681 mai puține față de luna anterioară, potrivit datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Dintre aceștia, 819.985 erau pensionari din sistemul public, iar 87.627 proveneau din fostul sistem de pensii al agricultorilor – o categorie care rămâne numeroasă mai ales în zonele rurale.

În ceea ce privește suma medie acordată pensionarilor din sistemul public, aceasta s-a situat la 529 de lei. Cele mai mari indemnizații s-au înregistrat în județele Maramureș (614 lei), Hunedoara (598 lei), Bistrița-Năsăud (591 lei) și Prahova (589 lei). Cei mai mulți beneficiari ai acestei indemnizații se află în Capitală (38.599 persoane), fiind urmați de pensionarii din Suceava (34.184), Iași (30.598), Dolj (29.458), Prahova (27.068) și Constanța (26.703).

În ceea ce privește pensionarii agricultori, media indemnizației sociale suportate de la bugetul de stat a fost de 342 de lei, cu valori maxime în județele Ilfov (483 lei), Gorj (443 lei), Hunedoara (424 lei) și în Sectorul 2 al Capitalei (447 lei).

Județul Botoșani continuă să se situeze printre cele cu un număr ridicat de beneficiari ai acestei forme de sprijin din rândul agricultorilor, cu 5.681 de persoane. Doar județul Iași a avut mai mulți (6.056), Botoșaniul fiind urmat de Dolj (5.454), Olt (4.994) și Teleorman (5.944).

Conform legislației în vigoare (Legea nr. 196/2009, cu modificările și completările ulterioare), această indemnizație este destinată pensionarilor ale căror venituri totale lunare din pensii și alte drepturi nu depășesc 1.281 de lei.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Dacă plecați la drum: Ninge în mai multe județe din țară. Traficul se desfășoară normal

Publicat

Publicitate

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, la ora transmiterii ştirii, nu sunt înregistrate drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţia oprită ca urmare a condiţiilor meteorologice, relatează mediafax.ro.

„Sunt prezente precipitaţii sub formă de ninsoare în judeţele Braşov, Covasna, Harghita, Neamţ, Prahova, Suceava şi Vaslui, însă fără depuneri pe partea carosabilă şi fără a fi impuse restricţii de trafic. Traficul rutier se desfăşoară pe un carosabil umed în celelalte judeţe vizate de atenţionarea meteorologică în vigoare, fiind semnalate precipitaţii sub formă de ploaie uşoară. Pe principalele artere rutiere, adiacente Capitalei, respectiv autostrăzile A 0, A 1, A 2 şi A 3 se circulă pe un carosabil umed, pe alocuri în condiţii de ploaie, fără restricţii de circulaţie şi fără probleme de vizibilitate”, potrivit unui comunicat de presă.

Conform sursei citate, pe timpul nopţii, pe raza judeţelor în care a nins, s-a acţionat cu utilaje şi cu material antiderapant, nefiind semnalate momentan accidente rutiere care să genereze restricţii de trafic.

„În aceste condiţii, venim în sprijinul conducătorilor auto cu următoarele recomandări. Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasaţi şi echipaţi-vă maşina corespunzător, cu anvelopele de iarnă. Reduceţi semnificativ viteza, evitând bruscarea comenzilor autovehiculului atunci când sunt precipitaţii, iar carosabilul este umed sau acoperit de zăpadă, gheaţă sau polei. Curăţaţi farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare. În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii/ceţii/lapoviţei/ninsorii, folosirea luminilor de către toţi conducătorii auto reduce riscul producerii unor accidente rutiere”, recomandă poliţiştii rutieri.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului

Publicat

Publicitate

Sfantul Eutihie s-a nascut in Frigia din parinti crestini. Potrivit Sfintilor Parinti, pe cand Eutihie era copil si se juca cu altii de varsta lui, jocul lor a fost acela de a scrie fiecare pe un zid numele lui, iar alaturi ceea ce vor fi ei in viata. Cand a venit randul lui, Eutihie a scris: „Eutihie – Patriarh”!

La 30 de ani, Eutihie a fost ales staret al unei manastiri din Amasia. La varsta de patruzeci de ani a fost trimis de Mitropolitul Amasiei ca delegat al sau la al V lea sinod ecumenic,  tinut in Constantinopol in anul 553.

Cand s-a adus in dezbaterea Sinodului daca ereticii puteau fi dati anatemei dupa moartea lor, Eutihie a aratat ca da, acest lucru se poate, in baza cuvintelor dumnezeiesti de la Cartea a Treia a Regilor [sau Prima, dupa alte cronologii], 13: 1-8, si de la Cartea a Patra a Regilor [sau a Doua, dupa alte cronologii], 23:16. Cu prilejul acelui sinod imparatul Iustinian si Patriarhul Mina l-au indragit mult pe Eutihie. Patriarhul Mina l-a rugat pe imparat ca Eutihie sa ocupe scaunul patriarhal dupa moartea sa. Acest lucru se va intampla, Sfantul Eutihie pastorind Biserica lui Hristos in pace timp de doisprezece ani. Dupa acesti ani, imparatul Iustinian a cazut in erezia monofizita. Patriarhul Eutihie pentru ca s-a impotrivit ereziei, a fost exilat la manastirea lui cea dintai. Acolo Patriarhul Eutihie a ramas timp de alti doisprezece ani si opt luni.

El s-a aratat a fi facator de minuni, caci ii vindeca pe oameni de felurite boli doar cu rugaciunea si prin ungerea cu untdelemn sfintit. Dupa moartea imparatului Iustinian, a fost imparat Iustin. Acesta l-a rechemat pe Eutihie in scaunul patriarhal de la Constantinopol, in care Sfantul a ramas pana la moartea lui. Sfantul Patriarh Eutihie a trecut la cele vesnice in anul 582.

Troparul Sfantului Eutihie, Patriarhul Constantinopolului

Indreptator credintei si chip blandetilor, invatator infranarii te-a aratat pe tine turmei tale adevarul lucrurilor. Pentru aceasta ai castigat cu smerenia cele inalte, cu saracia cele bogate. Parinte ierarhe Eutihie, roaga pe Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Publicitate

Tot astazi, facem pomenirea:
– Sfantul Mucenic Irineu, episcop de Sirmium;
– Sfintilor o suta douazeci de mucenici din Persida;
– Sfintei Cuvioase Platonida;
– Sfintilor doi Mucenici din Ascalon;
– Sfantului Cuvios Grigore Sinaitul;
– Sfantului Cuvios Grigorie din Marea Lavra a Atonului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending