Connect with us

Eveniment

Un preot îndrăgit de botoșăneni, după ce a mers cu „Ajunul”: „Recensământul durerii. Bătrânii plâng. Și lacrimile lor ajung la cer. Au clădit cu mâinile lor brăzdate o țară care i-a uitat”

Publicat

Publicitate
Preotul este cel dintâi colindător. Colidătorul esenţial pentru că el aduce pe Hristos în casele oamenilor. Prezenţa sa sacerdotală prezentifică evenimentul Naşterii în inimile oamenilor, binecuvântarea sa pecetluieşte cu har anul care va urma.
Dincolo de mesajul și misiunea divină, preotul ia piept cu realitatea crudă din comunitate. Singur nu-i poate bucura pe toți. Sunt mame cu copii desculți, bătrâni uitați de neamuri și cunoscuți, casuța care odinioară era mândria familiei, acum cade peste bunicuțul care nu uită în fiecare zi să aprindă candeluța, cu toate că mâinile îi tremură. Dincolo de toate, îl pun pe Dumnezeu pe primul loc în viața lor.
Un preot foarte îndrăgit și de botoșăneni, care este apreciat mai ales pentru opiniile sale și pentru rugăciunile pe care le face în situații grele, ieșeanul Ioan Istrati, a dezvăluit durerea pe care o strânge un preot care se vede neputincios în fața realității.
„Recensământul durerii
Am mers cu Ajunul Crăciunului.
Preotul e primul colindător.
El nu doar anunță nașterea lui Dumnezeu ci Îl aduce pe Hristos în fiecare inimă care-L primește.
Dincolo de oboseala enormă, sutele de scări, pârleazuri si porți, dincolo de ușile închise, de cățeii care ne-au terorizat, de privirea acră a unora și de zâmbetul sincer al altora, L-am adus pe Hristos.
Am găsit enorm de multă sărăcie, mai ales între bătrânei, unde totul e foarte vechi și distrus. Un cățel pricăjit stă într-un colț de curte. Oamenii sunt epuizați de suferință. Un televizor prăfuit dă din gură inutil. Mobilă veche decolorată, preșuri distruse, haine vechi. Ceea ce m-a bucurat e că am văzut candela aprinsă la multe case.
Ceva trebuie făcut pentru bătrâneii noștri. O acțiune concertată, organizată a Bisericii, în care fiecare preot să facă un recensământ al durerii și sărăciei, iar apoi să lucrăm pentru a alina suferința. Bătrânii noștri mor în mizerie cu o pensie de 10 milioane dată pe pastile și cartofi. În prea multe case am găsit frig. E prea scump gazul, părinte. Dăm drumul seara o oră.
Bătrânii îmi întind zece lei tremurând. Ți-e milă să-i refuzi, că se supără că ești fudul și-i crezi sărmani. Îti promiți că vei veni cu pachete cu mâncare.
Bătrânii plâng. Și lacrimile lor ajung la cer. Au clădit cu mâinile lor brăzdate o țară care i-a uitat. Care-și bate joc de ei. Și dacă nu le vom auzi suspinele aici pe pământ, nu le vom simți nici rugăciunile acolo în cer.
Nu e prea târziu.
Sau………”,a  notat părintele Ioan Istrati.

Preotul Ioan Valentin Istrati s-a născut în 8 februarie 1975 în Iaşi, fiul Preotului Prof. Ioan Istrati, nepot al Preotului Colonel Ioan Istrati.

A absolvit Școala generală nr. 2 din Tg. Neamț și clasa a IX-a a Liceului „Stefan cel Mare” din Tg. Neamț. A participat și a fost premiat la mai multe Olimpiade Naționale de Istorie și Limbă și Literatură română.

A absolvit Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, ca șef de promoție (1990-1995).

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Dronele rusești care traversează România pot fi date jos. CCR: Legile privind controlul spațiului aerian pe teritoriul național sunt constituționale

Publicat

Publicitate

Curtea Constituțională a României a respins joi, cu unanimitate de voturi, obiecțiile de neconstituționalitate formulate de parlamentarii S.O.S. România, AUR și POT împotriva Legii privind controlul utilizării spațiului aerian national, relatează mediafax.ro.

De asemenea, CCR a respins și obiecțiile legate de legea privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul României.

În motivarea deciziei, CCR precizează că participarea autorităților militare ale NATO la controlul spațiului aerian național trebuie analizată în contextul obligațiilor asumate de România ca stat membru al Alianței Nord-Atlantice, iar acest lucru nu afectează suveranitatea țării.

„Transferul de autoritate reglementat are în vedere o acțiune de predare/preluare a controlului și comenzii de către autoritățile militare desemnate ale NATO asupra elementelor naționale din compunerea structurii de forțe a armatei care execută misiuni specifice”, se arată în comunicatul CCR.

În aceeași ședință, Curtea a declarat neconstituțională prevederea din Statutul funcționarilor publici referitoare la condamnările penale care ar face o persoană „incompatibilă cu exercitarea funcției publice”, considerând că sintagma este ambiguă și poate genera abuzuri.

De asemenea, CCR a respins sesizările de neconstituționalitate formulate împotriva hotărârilor Senatului și Camerei Deputaților privind restructurarea serviciilor parlamentare, reținând că acestea au fost emise în temeiul autonomiei organizatorice a celor două camere.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Trei decenii de excelență militară: Batalionul 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” a împlinit 30 de ani de la înființare

Publicat

Publicitate

Batalionul 335 Artilerie „Alexandru cel Bun”, unitate emblematică a Forțelor Terestre Române, a sărbătorit astăzi împlinirea a 30 de ani de la înființare. Evenimentul marchează trei decenii de profesionalism, dăruire și implicare activă în apărarea și securitatea națională, dar și în viața comunității botoșănene.

Unitatea militară, cu sediul în municipiul Botoșani, este una dintre cele mai respectate structuri ale Armatei României, fiind cunoscută pentru performanțele obținute în exercițiile tactice, participarea la misiuni internaționale și formarea de cadre de elită în domeniul artileriei.

„La mulți ani, Batalionul 335 Artilerie «Alexandru cel Bun»! Mulțumim pentru tot ce faceți zi de zi și pentru că sunteți un exemplu de determinare și curaj”, a transmis, cu prilejul aniversării, senatorul PSD Doina Elena Federovici, care a subliniat că artileriștii botoșăneni reprezintă „garanția siguranței și liniștii noastre”.

De-a lungul timpului, militarii din cadrul batalionului au participat la numeroase exerciții și aplicații naționale și internaționale, iar unii dintre aceștia au fost prezenți în teatre de operații din Afganistan, Irak sau Balcanii de Vest, contribuind la misiunile NATO și ONU.

Evenimentul aniversar este un moment de mândrie pentru întreaga comunitate militară din Botoșani, dar și pentru cetățenii județului care văd în această unitate un simbol al disciplinei, onoarei și devotamentului față de patrie.

Aniversarea celor 30 de ani vine într-un context în care România își consolidează rolul strategic în regiune, iar unitățile militare din țară joacă un rol tot mai important în arhitectura de securitate națională și internațională.

Publicitate

În cadrul festivităților organizate cu această ocazie, au fost aduse omagii veteranilor batalionului, s-au rememorat momente importante din istoria unității și au fost reafirmate angajamentele privind pregătirea și misiunile viitoare.

Batalionul 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” rămâne un reper de excelență pentru Armata României și un punct de sprijin pentru comunitatea botoșăneană.

Citeste mai mult

Administratie

Start pentru Rabla pentru sobe 2025: Când începe, cine se poate înscrie și ce sume se acordă

Publicat

Publicitate

Luni, 31 martie, ora 10.00, va debuta Programul Rabla pentru sobe, a anunțat astăzi Ministerul Mediului. Primăriile pot depune cereri până în 11 aprilie. Rabla pentru sobe se adresează exclusiv locuitorilor din cele 27 de judeţe situate în zona montană a României, relatează alba24.ro.

Statul va finanţa 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficientă din punct de vedere energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei. Pentru fiecare localitate este alocată suma de maximum 560 000 lei, precizează ministerul.

Programul Rabla pentru sobe

Conturile create și utilizate pentru înscrierea în cadrul programelor derulate de AFM rămân valabile și pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanțare în cadrul Programului privind acordarea de sprijin în vederea achiziţionării de aparate pentru încălzirea locuinţelor, pentru localităţile din zona montană pentru solicitanții unități administrativ-teritoriale.

După încheierea contractelor de delegare dintre Administrația Fondului pentru Mediu cu unitățile administrativ-teritoriale și publicarea pe site-ul www.afm.ro a listei cu UAT-urile, care au încheiat contracte de delegare, AFM va publica anunțul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru solicitanții persoane fizice și a sumelor alocate.

Programul are caracter multianual şi se aplică în unităţile administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, incluse în Lista localităţilor din zona montană, stabilite conform Legii muntelui nr. 197/2018.

Buget de 500 de millioane de lei

„Rabla pentru sobe înseamnă mai puține lemne puse pe foc în timpul iernii, înseamnă așadar o economie și o presiune mai mică pusă pe pădurile României, dar înseamnă, în același timp și un mediu mai curat. Discutăm despre sobe cu înaltă eficiență energetică și despre o reducere la aproape o treime a cantității de lemn de foc necesară în timpul iernii. Rabla pentru sobe are în acest an un buget de 500 milioane de lei”, a precizat ministrul mediului, apelor și pădurilor Mircea Fechet.

Publicitate

Unitățile administrativ-teritoriale pot depune cererile de înscriere și documentația aferentă prin intermediul aplicației informatice, puse la dispoziție de AFM, până la data de 11 aprilie 2025, ora 23:59.

AICI, formulare și condiții.

Citeste mai mult

Eveniment

Locuitorii din Avrămeni și Coșula din județul Botoșani își vor alege noii primari pe 4 mai. Guvenul a validat data alegerilor

Publicat

Publicitate

Guvernul României a stabilit astăzi printr-o hotărâre recentă organizarea alegerilor locale parțiale în mai multe localități din țară, printre care se numără și două comune din județul Botoșani. Astfel, duminică, 4 mai 2025, locuitorii din Avrămeni și Coșula sunt chemați la urne pentru a-și alege noii primari.

Decizia vine ca parte a completării Hotărârii Guvernului nr. 5/2025, privind stabilirea datei alegerilor locale parțiale pentru președintele Consiliului Județean Bihor și pentru primari în 19 circumscripții electorale din întreaga țară.

Potrivit documentului adoptat de Executiv, alegerile din comuna Avrămeni și comuna Coșula vor avea loc în aceeași zi cu scrutinul pentru alegerea președintelui Consiliului Județean Bihor, precum și pentru ocuparea funcției de primar în alte 17 localități din județele Dolj, Prahova, Sălaj, Maramureș, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Giurgiu, Iași, Olt și Teleorman.

Organizarea alegerilor în cele două comune botoșănene vine în urma vacantării funcțiilor de primar, însă în comunicatul Guvernului nu se menționează dacă aceste posturi au rămas libere în urma unei demisii, a unui deces sau din alte motive.

Autoritățile urmează să stabilească, în perioada următoare, calendarul electoral, precum și măsurile organizatorice specifice procesului electoral. În contextul în care este vorba despre alegeri locale parțiale, se așteaptă o campanie electorală restrânsă ca durată, dar cu o miză importantă pentru comunitățile implicate.

Alegerile din Avrămeni și Coșula reprezintă un moment important pentru relansarea activității administrative la nivel local, în special în contextul în care proiectele de dezvoltare necesită o conducere legitim aleasă de cetățeni.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending