Connect with us
Publicitate

Eveniment

Un parlamentar din Botoșani, pe lista celor care în patru ani de mandat, au luat cuvântul doar la depunerea jurământului

Publicat

Publicitate

Un parlamentar din Botoșani a primit lunar o indemnizaţie de aproximativ 11.000 lei net, o sumă forfetară de 35.500 lei, gratuitate la călătoriile cu trenul, un zbor gratuit pe săptămână şi o diurnă de 400 de lei/zi (doar în zilele când vine la Parlament), deși a luat cuvântul în parlament doar o singură dată, la depunerea jurământului.

Este vorba de parlamentarul USR Botoșani Andrei Drancă, fostul lider al acestui partid politic de la Botoșani.

Alături de parlamentarul USR Botoșani, pe această listă mai există doar șase parlamentari care nu a deschis gura decât atunci când a spus “Jur”.

Este vorba de parlamentarul Călin Balabaşciuc de a AUR Călăraşi, Costel Barbu (Teleorman) şi Daniel Constantin (Argeş) de la PNL, Nicu Niţă (Brăila) şi Eliza Peța-Ștefănescu (Dolj) de la PSD, în timp ce de la minorităţi, în această situaţie este Ognean Cristici, relatează Antena3.ro.

Deși sunt remunerați consistent, aceşti parlamentari au ales să nu participe activ la procesul legislativ, ci doar să încaseze lunar peste 47.000 de lei, mai relatează sursa citată.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

ISU: 142 de puncte de prim ajutor și 151 de puncte de hidratare existente în județul Botoșani. Urmează trei zile de foc

Publicat

Publicitate

Urmează trei zile de foc, la Botoșani. Astăzi este cod portocaliu, iar sâmbătă și duminică va fi cod roșu de caniculă. Se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură -umezeală va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi între 36 și 41 de grade.

Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, prin hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani, în toate unitățile administrativ-teritoriale din județ sunt deschise puncte de prim ajutor și de hidratare. Astfel, persoanele afectate de caniculă pot găsi un loc răcoros sau de hidratare la unitățile medicale și de învățământ, la sediile primăriilor și la casele de cultură.

Potrivit datelor furnizate de către Comitetele Locale pentru Situații de Urgență, în județul Botoșani sunt funcționale 142 de puncte de prim ajutor și 151 de puncte de hidratare.

În municipiul Botoșani, sunt deschise puncte de prim ajutor și hidratare la:

– sediul Primăriei Municipiului Botoșani, Piața Revoluției, nr. 1;

Publicitate

– sediul Primăriei Municipiului Botoșani de la Casei Cărții (lângă Piața Mare);

– intersecția străzilor Mihail Kogălniceanu cu Bulevardul Mihai Eminescu;

În municipiul Dorohoi, sunt deschise puncte de prim ajutor și hidratare la:

Publicitate

– sediul Primăriei Municipiului Dorohoi;

– Piața Centrală din strada Dimitrie Furtună, nr.8;

– Pietonalul Grigore Ghica.

Persoanele afectate de caniculă se pot adresa și unităților spitalicești care au fost înștiințate să pună la dispoziție spații special amenajate, dotate cu aer condiționat, dozatoare de apă, medicamente, echipamente medicale, dar și mobilier adecvat pentru odihnă.

În această perioadă, prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență au fost intensificate acțiunile de informare și educare preventivă a populației pentru evitarea unor evenimente nedorite ce se pot produce pe timp de caniculă.

Pentru a trece cu bine de această perioadă, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri:

– efectuaţi deplasări în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul;

– evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;

– purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;

– evitaţi băuturile ce conţin alcool, cofeină sau zahăr;

– consumaţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe sau ceaiuri;

– mâncaţi fructe şi legume şi evitaţi alimentele cu un conţinut mare de grăsimi;

– păstraţi legătura cu persoanele în vârstă din familia dumneavoastră, interesați-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă la nevoie;

– nu lăsaţi copiii / animalele de companie singuri/singure în autoturisme;

– creaţi un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.

 

Evitaţi creşterea temperaturii, având grijă să:

– limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale şi a surselor de căldură;

– menţineţi închise toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis;

– scădeţi temperatura, având grijă să aerisiţi dimineaţa devreme sau seara târziu;

– reglaţi aerul condiţionat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

 

Pentru a preveni incendiile în perioada caniculei, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

– respectați normele de prevenire și stingere a incendiilor;

– nu utilizați focul deschis în zonele cu vegetație uscată, la distanțe mici față de locurile cu pericol de explozie sau față de materiale combustibile;

– nu expuneți la soare sau în zone supraîncălzite recipiente sau rezervoare ce conțin lichide inflamabile sau gaze sub presiune;

– pregătiți hrana prin utilizarea focului deschis doar în locurile special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau la alte vecinătăți;

– nu aruncați țigările nestinse în apropierea vegetației uscate;

– nu lăsați copiii nesupravegheați, cu mijloace ce pot produce aprinderea (chibrituri, brichete etc.).

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Citeste mai mult

Eveniment

Cod ROȘU pe calea ferată. CFR anunță restricții de viteză și întârzieri semnificative, din cauza temperaturilor extreme

Publicat

Publicitate

Se anunță un weekend de foc, la propriu, pe căile ferate. CFR a anunțat o serie de restricții de viteză în orele de vârf ale codului roșu de caniculă precum și întârzieri semnificative. Călătorii sunt sfătuiți să solicite informații înainte de călătoria planificată și să țină cont de recomandările generale pentru perioadele de căldură extremă, informează realitatea.net

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA informează că în acest sfârșit de săptămână, traficul feroviar se va desfășura în condiții speciale la nivel național, prin reducerea vitezei de circulație a trenurilor ca urmare avertizărilor actualizate de Administrația Națională de Meteorologie privind intrarea în vigoare a unui COD ROȘU de temperaturi extreme, de 40 – 42 de grade Celsius în aer.

Reducere a vitezei de circulație a trenurilor, în medie CU 20-30 km/h FAȚĂ DE VITEZA NORMALĂ, pe întrega rețea feroviară, aflată sub incidența noilor avertizărilor meteo de TEMPERATURI EXTREME de 40 – 42 de grade Celsius la umbră, este principala MĂSURĂ DE SIGURANȚĂ aplicată toate administrațiile feroviare pe rețelele de căi ferate, în astfel de situații extreme.

Precizăm faptul că, măsura de reducere a vitezei de circulație va fi menținută în acest sfârșit de săptămână, zilnic în intervalele orare în care temperatura la nivelul șinei va atinge pragul de 50 de grade Celsius, evoluția temperaturilor la nivelul solului fiind permanent verificată de către personalul feroviar al celor 8 sucursale regionale de cale ferată care adminstrează rețeaua feroviară la nivel național.

CĂLĂTORII, SFĂTUIȚI SĂ CEARĂ INFORMAȚII ÎNAINTE DE A PLECA LA DRUM

Vă asigurăm totodată de faptul că, CFR SA, prin personalul de specialitate din cadrul regionalelor de cale ferată, va efectua inclusiv revizii suplimentare pe reţea pentru verificarea tehnică a liniilor de cale ferată și înregistrarea în mod constant a evoluţiei temperaturilor la nivelul şinei, operațiuni necesare pentru adaptarea în condiții de siguranță a traficului.

Publicitate

De asemenea, informăm asupra faptului că, dispeceratele CFR vor menține o permanentă legătură cu  toți operatorii de transport feroviar, care vor fi avizați operativ când se impune reducerea vitezei de circulație și pe ce intervale de stații, astfel încât operatorii de transport feroviar de călători să informeze, la rândul lor, pasagerii din trenurile aflate deja în circulație, sau care urmează să circule în ziua respectivă, despre condițiile de trafic intrate în vigoare.

CFR SA recomandă publicului călător ca în această perioadă, înainte de efectuarea călătoriei, să solicite informaţii despre orele de sosire și de plecare ale trenurilor din/în stațiile CFR, la casele de bilete ale operatorului de transport de la care a achiziționat sau dorește să achiziționeze bilet și să consulte periodic SITE-urile OPERATORILOR DE TRANSPORT FEROVIAR, pentru informaţii actualizate despre condițiile și măsurile impuse în graficul trenurilor înscrise în circulație.

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA transmite scuze călătorilor pentru întârzierile inevitabile care se vor întregistra în circulația trenurilor în aceste zile în care este în vigoare avertizarea ANM de temperaturi extreme și îi asigurăm totodată de faptul că, reducerea vitezei de circulație cu 20 – 30 km/h față de viteza normală, care va conduce implicit și la prelungirea duratei de parcurs a anumitor trenuri, este una dintre principalele măsuri aplicate, în astfel de situații extreme, de orice sistem feroviar, în vederea menținerii condiţiilor de siguranţă în trafic, se arata în comunicatul CFR S.A.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO&VIDEO: „De la mine fin, de la DUMNEZEU creștin!”. Părintele Dumitru Mateciuc și preoteasa Cătălina, părinți spirituali pentru prunca Ștefania

Publicat

Publicitate

Emoție, bucurie, taină și sfințenie sunt ingredientele unui eveniment care a avut loc, joi, la Biserica „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoșani, unde un sobor de preoți a oficiat Taina Sfântului Botez pentru Ștefania Ranya care a devenit astfel cel mai tânăr membru al Bisericii. Nașii bulgărașului de lumină, cu ochi negri și pătrunzători, au fost preotul paroh al bisericii amintite, Dumitru MATECIUC și soția sa, prezbitera Cătălina-Maria. Alături de ei au mărturisit credința în locul pruncului încă doi tineri, Corado și Lavinia.

Ceva mistic, ceva tainic a făcut ca momentul atât de așteptat să fie profund și emoționant, plin de bucurie, nădejde, iubire și omenie.

Micuța Ștefania a devenit membră a Bisericii, viața ei fiind astfel construită pe Taina Botezului, Taina Mirungerii, sau a ungerii cu Sfântul Mir, și Taina Împărtășaniei. Cele trei Taine pe care le primesc cei botezați și care stau la temelia vieții creștinului.

Din soborul de preoți a făcut parte directorul Seminarului Teologic din Botoșani, părintele profesor Daniel Dascălu, părintele Gheorghe Grigorași, părintele Grigore Diaconu și părintele Dumitru Leonte, parohul Bisericii „Sfântul Nicolae” din Săveni.

Micuța Ștefania nu a pus probleme nașilor extrem de emoționați sau părinților Socrate și Melisa, doi oameni de etnie rromă, extrem de muncitori și educați, profund recunoscători pentru bucuria pe care au trăit-o. Melisa a adus-o pe lume pe Ștefania la zece ani distanță după primul născut, lucru care a sporit bucuria în familie.

După cea mai însemnată parte a Botezului, și anume afundarea întreită în apă și rostirea de către preot a cuvintelor: „Se botează robul/roaba lui Dumnezeu (…) în Numele Tatălui – Amin, și al Fiului – Amin, și al Sfântului Duh – Amin”, cei patru preoți și cei patru nași s-au prins în dansul bucuriei, ca ritual ce simbolizează bucuria Bisericii pentru cel născut din botezul în Hristos, împlinind astăzi un moment emoționant din ceremonialul specific slujbei Botezului. „Câți în Hristos v-ați botezat, în Hristos v-ați și-mbrăcat (Gal. 3, 27). Ce mare adevăr ne încredințează prin aceste cuvinte Apostolul Pavel! Creștinii botezați nu poartă pe omul vechi, cu patimile și poftele lui păcătoase, ci sunt îmbrăcați în omul cel nou. S-au îmbrăcat în Hristos însuși, Care viețuiește acum în inimile lor! Și expresia s-au îmbrăcat nu se referă la o îmbrăcăminte simplă și exterioară, ci la ceva adânc, ființial și nedespărțit. Prin credința noastră în Hristos, și prin botezul nostru, ne-am îmbrăcat în Hristos însuși și ne-am făcut fii ai lui Dumnezeu, lăcașe ale Duhului Sfânt, bisericile lui Dumnezeu, sfinți și desăvârșiți, dumnezei după har”, spunea Sfântul Nectarie de Eghina despre acest moment.

Publicitate

A urmat predica părintelui profesor Daniel Dascălu, care cu mult tact a arătat celor prezenți dedesubturile acestei mari Taine care încununează și înveșmântează în Lumină.  „Nu știu dacă știați atunci când ați ales numele, dar Ștefania înseamnă purtătoare de coroană, de cunună. Ștefania se pregătește de pe acum ca toate cununile și nestematele acestei lumi să îi fie așezate dinainte. Ce se cuvine să reținem la acest moment, pe lângă cinstea pe care trebuie să o arătăm noului botezat este și momentul în care realizăm o scurtă retrospectivă a propriei noastre vieți. Ștefania se întâmplă să se numească Ștefania, dar toți la Botez am avut cinstea să purtăm o coroană. Coroana aceasta, însă, depinde numai de noi cum reușim să o șlefuim. Astăzi, Ștefania are șansa iubirii necondiționate”, și-a început cuvântul părintele Daniel.

La final, noua creștină, pruncuța Ștefania Ranya, a primit Sfânta împărtășanie. Un moment la care fețița proaspăt botezată a prins cu mânuța reverenda părintelui Grigore Diaconu, cel care i-a dat Trupul și Sângele Domnului și preț de câteva minute a ținut strâns în pumnul micuț haina preoțească care girează misiunea pe care o are preotul în toate zilele vieții sale. Momentul a făcut deliciul membrilor familiei.

După tradiționala gustare, împărțită frățește între participanții la eveniment, nașii Dumitru și Cătălina Mateciuc și Corado și Lavinia au dus pruncuța înveșmântată în haină de lumină acasă, la părinții iubitori, încredințând-o prin cuvintele care sintetizează însemnătatea momentului: „De la mine fin, de la DUMNEZEU creștin!”.

Publicitate

 

 

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

OPINII. Cătălin Silegeanu: PSD se dovedește incapabil să furnizeze un manager profesionist, credibil și eficient

Publicat

Publicitate

Într-un peisaj de criză perpetuă și haos managerial, Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani se zbate sub greutatea unor decizii inepte și a unor numiri controversate orchestrate de Consiliul Județean Botoșani. În ciuda tuturor promisiunilor grandioase și declarațiilor de bune intenții, PSD se dovedește incapabil să furnizeze un manager profesionist, credibil și eficient pentru a salva această instituție vitală.

În ultimul an, am asistat la un adevărat carusel al incompetenței. În decembrie 2023, Doina Caba a fost arestată pentru corupție, iar locul ei a fost luat de Angel Călin, un economist devotat PSD, dar cu o pregătire profesională de lăcătuș mecanic. Acesta a fost demis rapid în august 2023 după un incident tragic la Maternitate, unde Alexandra Ivanov a murit neglijată de medici. Monica Adăscăliței a urmat și a fost și ea arestată pentru corupție în martie 2024. Economistul Corneliu Mihai, numit ulterior, a demisionat după doar trei luni. Iar acum, în fruntea spitalului este Corneliu Prepeliță, un fost consilier juridic cu un trecut profesional discutabil.

Numirea lui Corneliu Prepeliță este doar ultima dovadă a lipsei de transparență și profesionalism în procesul de selecție al conducerii. Controversat, cu un trecut presărat de eșecuri la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași, Prepeliță aduce mai multe semne de întrebare decât soluții. Cum poate o persoană acuzată că nu a reprezentat corect o unitate medicală, lăsând un deficit bugetar uriaș, să fie considerată potrivită pentru a gestiona un spital județean?

Este inacceptabil ca Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani și lider al PSD Botoșani, să perpetueze acest ciclu de numiri politizate și ineficiente. După patru ani de mandate și scandaluri, nu s-a găsit încă o soluție sustenabilă și competentă pentru conducerea Spitalului Județean „Mavromati”.

Această criză managerială evidențiază nu doar lipsa de specialiști locali, ci și o influență toxică a intereselor externe și o politizare excesivă a numirilor în funcții cheie. Este esențial ca autoritățile să facă lumină în această situație, să asigure transparență și să restabilească încrederea publicului. Doar prin numirea unei conduceri competente și nepartizane se poate spera la salvarea acestei instituții și la furnizarea unor servicii medicale de calitate pentru comunitatea locală.

Este timpul să ne revoltăm împotriva acestui sistem corupt și ineficient care pune în pericol sănătatea și viața cetățenilor. Numirile politizate și managementul defectuos trebuie să înceteze. Avem nevoie de profesioniști adevărați la conducerea spitalelor, nu de marionete politice. E momentul să spunem stop acestei farse care pune în pericol viețile oamenilor din Botoșani.

Publicitate

Alianța pentru Unirea Românilor Botoșani | Facebook

 

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending