Connect with us

Actualitate

Un nou ajutor pentru familiile sărace din România. Condițiile pentru acordarea venitului minim de incluziune

Publicat

Publicitate

Guvernul flexibilizează implementarea venitului minim de incluziune și actualizează nivelurile de venituri și cuantumurile acordate, relatează alba24.ro.

Acest lucru după ce Guvernul a aprobat, printr-o ordonanță de urgență, modificarea și completarea Legii nr. 196/2016, prin care se implementează reforma privind venitul minim de incluziune (VMI), la care Guvernul s-a angajat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Venitul minim de incluziune – câți bani se vor acorda

Prin modificările aduse, Guvernul flexibilizează implementarea venitului minim de incluziune și actualizează nivelurile de venituri și cuantumurile acordate, astfel:

– majorarea nivelului maxim al venitului minim de incluziune de la

  • 260 lei/adult echivalent la 275 lei/adult echivalent, în cazul componentei de ajutor de incluziune (actualul ajutor social) și
  • de la 300 lei/adult echivalent la 400 lei/adult echivalent în cazul persoanelor vârstnice,
  • de la 600 lei/adult echivalent la 700 lei/adult echivalent în cazul componentei de ajutor pentru familia cu copii (actuala alocație pentru susținerea familiei);

-majorarea nivelului veniturilor din muncă deductibile din venitul total al familiei de la maximum 400 lei la 500 lei.

Publicitate

Ce va cuprinde venitul minim de incluziune

Cadrul legal al venitului minim de incluziune, care va cuprinde din toamna 2023 venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei, a fost modificat printr-un proiect de OUG adoptat astăzi de Guvern.

Printre modificările aduse de actul normativ se numără majorarea sumelor acordate pentru cei aflați în risc de sărăcie ori excluziune socială, posibilitatea mai multor persoane să beneficieze de acest ajutor, precum și condiția de a accepta ofertele de muncă sezonieră venite din partea primăriei, în caz contrar acești beneficiari putând rămâne fără acest ajutor.

Obiectivul acestei reforme, cu termen de implementare până la data de 30 iunie 2025,  este de a îmbunătăţi asistenţa socială şi de a reduce sărăcia în rândul celor mai vulnerabile persoane, reducând, în același timp, sarcinile administrative pentru Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială, pentru administrațiile publice locale și pentru beneficiari.

Ce este venitul minim de incluziune și din ce va fi compus

Venitul minim de incluziune se va compune din unul sau cele două ajutoare financiare: ajutorul de incluziune și ajutorul pentru familia cu copii (care va fi acordat familiilor care au copiii înscriși și care frecventează o formă de învățământ).

Ajutorul social se suspendă dacă beneficiarii refuză de două ori oferte de muncă sezonieră

O condiție importantă introdusă în Legea venitului minim de incluziune este că, dacă refuză de două ori cererile de muncă sezonieră venite din partea primăriei de care aparțin, beneficiarii venitului de incluziune apți de muncă vor rămâne fără acest ajutor.

În actul normativ adoptat recent se prevede că aceste ofertele de muncă sezonieră vor fi remunerate, conform Legii zilierilor, de către persoanele juridice, fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale conform Legii zilierilor.

De asemenea, refuzul persoanelor apte de muncă beneficiare de ajutor social de participa la cursurile programelor de tip  „A doua șansă” va duce la încetarea dreptului de ajutor de incluziune.

Din categoria persoanelor apte de muncă vor fi excluși beneficiarii venitului minim care asigură creșterea și îngrijirea unuia sau mai multor copii de până în 7 ani, dacă nu există pe raza localității servicii sociale sau educaționale care asigură servicii de supraveghere și educație pe timpul zilei.

Cine poate beneficia de venitul minim de incluziune

Printre reglementările aduse de ordonanța de urgență adoptată astăzi în vederea  eficientizării sistemului de asistență socială, amintim:

– constituirea VMI din două componente, prin consolidarea venitului minim garantat și a alocației pentru susținerea familiei în acord cu scopul VMI, de sprijin financiar acordat de stat pentru asigurarea unui nivel de trai minimal pentru familiile şi persoanele singure care nu au resursele necesare pentru asigurarea acestuia, precum şi pentru prevenirea riscului sărăciei în rândul copiilor şi stimularea participării acestora în sistemul de educaţie;

– eliminarea raportării la indicatorul social de referință (ISR), prin menținerea unor valori nominale exprimate în lei, având în vedere că nu toate beneficiile de asistență socială acordate sunt raportate la acesta;

– introducerea unor categorii de venituri care nu se iau în calcul la stabilirea veniturilor nete ale familiei/persoanei singure, respectiv sumele acordate pentru activitatea prestatorului casnic, în condițiile Legii nr.111/2022;

– admiterea în program a persoanelor vârstnice fără venituri și fără susținători legali, care sunt îngrijite, pe perioadă nedeterminată, în centre rezidențiale, respectiv accesul la servicii medicale adecvate, prin asigurarea acestora, fără plata contribuției, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate;

– actualizarea nivelurilor de venituri și a cuantumurilor componentelor acordate:

– conectarea beneficiarilor de VMI la sistemul de servicii sociale:

– împărțirea atribuțiilor personalului de la nivelul serviciului public de asistență socială (SPAS) pe cele două mari categorii de măsuri de asistență socială, respectiv beneficii și servicii sociale;

– înregistrarea, din oficiu, a solicitanților/beneficiarilor  de VMI ca solicitanți de servicii sociale;

– obligativitatea realizării evaluării nevoilor persoanei/familiei și a elaborării planului de intervenție;

– facilitarea activității de evaluare și verificare în teren, prin introducerea unui formular  standardizat  (fișa unică de  verificare), cu o secțiune pentru verificarea datelor și informațiilor privind veniturile și bunurile persoanei/familiei și alte criterii de eligibilitate privind acordarea VMI și o secțiune pentru evaluarea nevoilor individuale, riscurilor și situațiilor de dificultate  în care se pot  afla persoanele/familiile vulnerabile, inclusiv beneficiarii de VMI;

– creșterea responsabilității autorităților administrației publice locale față de persoanele aflate în risc de sărăcie, prin includerea beneficiarilor VMI, ca o categorie prioritară de populație, în planurile comunitare de acțiune privind persoanele în risc de sărăcie, dar și în planurile anuale de acțiune în baza cărora se elaborează strategia județeană de dezvoltare a serviciilor sociale;

– clarificarea atribuțiilor personalului SPAS cu responsabilități în domeniul serviciilor sociale.

Când se va aplica legea

În anul 2022, se estimează că bugetul necesar pentru acordarea ajutorului social și a alocației pentru susținerea familiei este de 825 milioane lei.

Astfel, față de cheltuielile actuale, aplicarea Legii nr. 196/2016 în anul 2024 va conduce la o cheltuială bugetară de 1.644 milioane lei, cu 819 milioane lei mai mult, însă cu 423 milioane lei mai puțin față de bugetul estimat la adoptarea Legii nr.196/2016.

Informații suplimentare:

Aplicarea Legii nr. 196/2016 a fost prorogată succesiv până în anul 2023, pentru corelarea cu obiectivele și țintele asumate în PNRR și cu termenele prevăzute pentru reformele în domeniul digitalizării, urmând ca intrarea în vigoare a Legii nr. 196/2016 să aibă loc la data de 1 ianuarie 2024.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa foto ilustrativ: ziarpiatraneamț.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Titularizare2025: Primele rezultate la proba scrisă, afișate marți. Se pot depune contestații

Publicat

Publicitate

Primele rezultate la proba scrisă la concursul național pentru ocuparea posturilor/catedrelor didactice vacante/rezervate din învățământul preuniversitar vor fi afișate marți, cei interesați putând să depună contestații.

Potrivit Ministerului Educației, rezultatele la proba scrisă a examenului de Titularizare vor fi afișate marți la sediile Inspectoratelor școlare și pe site-ul dedicat.

Contestațiile se depun la sediile Inspectoratelor școlare județene sau prin mijloace electronice la adresele comunicate public de fiecare Inspectorat școlar, pe 22 iulie, după afișarea rezultatelor, până la ora 21:00, respectiv pe 23 iulie, până la ora 12:00.

Rezultatele finale se afișează la sediile Inspectoratelor școlare județene și pe site-ul dedicat pe 30 iulie.

Peste 39.700 de candidați, care au obținut la inspecțiile speciale la clasă sau la probele practice minimum nota 5, au putut participa la proba scrisă care a avut loc pe 14 iulie în 121 de centre de concurs din 41 de județe și din București.

Concursul de Titularizare constă în susținerea unei inspecții speciale la clasă sau a unei probe practice și ulterior a unei probe scrise.

Publicitate

Cei mai mulți candidați s-au înscris pentru susținerea probei scrise la disciplina specifică pentru învățământul preșcolar cu predare în limba română – peste 8.300 de candidați; disciplina specifică pentru învățământul primar cu predare în limba română – peste 6.100 de candidați; educație fizică și sport – profesori – peste 3.600 de candidați; limba și literatura română – peste 2.300 de candidați; limba engleză – peste 2.000 de candidați, conform MEC.

Repartizarea candidaților pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare, se va realiza în ședințe publice organizate de Inspectoratele școlare în perioada 31 iulie – 1 august. AGERPRES

Citeste mai mult

Bucecea

Ce prăpăd aduce Bolojan la Bucecea. Primarul trage semnalul de alarmă: Ne condamnă la subdezvoltare!

Publicat

Publicitate

Orașul Bucecea este tras pe linie moartă de Guvernul Bolojan. Investițiile promise sunt blocate, proiectele bat pasul pe loc, iar oamenii care sperau într-un trai mai bun sunt lăsați cu ochii în soare.

Primarul Angel Gheorghiu nu mai tace și denunță public ceea ce numește „prăpădul administrativ” provocat de deciziile cinice luate de la centru.

„Nu oamenii sunt problema, ci politicienii care nu ascultă glasul lor”, spune răspicat edilul pe pagina sa de socializare, revoltat de lipsa de respect față de comunitățile mici, care plătesc taxe, respectă legea și încă mai cred în stat.

Totul s-a oprit brusc. Reabilitarea Școlii Gimnaziale Nr. 1, un proiect licitat și cu constructor desemnat, a fost înghețată fără ordin de începere. Extinderea rețelei de gaz spre Călinești, aprobată de minister, a fost abandonată înainte de licitație. Iar pistele de biciclete, un simbol al modernizării, riscă să rămână un șantier părăsit și prăfuit.

Primarul Gheorghiu nu vorbește despre simple tăieri contabile, ci despre decizii politice cu impact direct asupra vieții oamenilor. „Aceste tăieri nu sunt ajustări bugetare. Sunt lovituri aplicate comunităților de la distanță, fără empatie, fără rușine”, afirmă el.

În opinia sa, Guvernul liberal nu doar că ignoră orașe ca Bucecea, ci le împinge înapoi, condamnându-le la stagnare și izolare. Politicile de dreapta promovate de guvernul liberal nu doar că ignoră orașe ca Bucecea, ci le condamnă la subdezvoltare. Nu poți cere încredere în timp ce refuzi să oferi respect. Oamenii s-au săturat să fie mințiți. Lipsa de vot nu e moft. E reacția firească la aroganță și ignoranță.”

Publicitate

Apelul către Executiv e clar: opriți risipa din birocrație, nu investițiile locale. Tăiați din privilegii, nu din speranțele oamenilor. „Eu nu fac politică. Fac administrație. Pentru că oamenii s-au săturat de discursuri și vor rezultate.”

În timp ce Guvernul taie, Bucecea rămâne să plătească nota de plată. Și, de data asta, e una mult prea dureroasă.

Citeste mai mult

Eveniment

Percheziții DNA într-un dosar în care este vizat Cristian Popescu Piedone. Ar fi avertizat un operator economic că urmează un control

Publicat

Publicitate

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție efectuează, marți, percheziții într-un dosar în care șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Cristian Popescu Piedone, ar fi suspectat că ar fi furnizat informații nedestinate publicității unui operator economic înainte să meargă în control, au precizat, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Sursele citate au arătat că percheziții au loc în mai multe locații din județele Ilfov, Prahova și Constanța. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: În plin proces de divorţ, doi soţi s-au înjunghiat reciproc, la Iași

Publicat

Publicitate

Apelul la 112 a fost dat în jurul orei 17:30 de câțiva trecători speriaţi, care l-au văzut pe bărbatul de 35 de ani, grav rănit, pe o bancă din faţa blocului în care locuia, scrie observatornews.ro

Scandalul ar fi pornit într-un apartament din acest bloc în care locuiau cei doi soţi, care s-ar fi înjunghiat reciproc. Cu ultimele puteri bărbatul a coborât până aici, s-a aşezat pe această bancă, iar trecătorii i-au oferit primul ajutor şi au sunat la 112.

„Poliția a fost sesizată cu privire la faptul că un bărbat și o femeie se agresează reciproc. La fața locului, polițiștii au identificat bărbatul care prezenta plăgi tăiate. Acesta a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale”, a declarat Mădălin Țăranu, IPJ Iaşi.

S-au înjunghiat reciproc 

„În mod sigur, va fi nevoie de intervenții chirurgicale pentru sutura plăgilor dar numai după investigații imagistice și de laborator vom evidenția dacă sunt leziuni care necesită chirurgie deschisă, chirurgie mare, toracică sau abdominală”, a declarat Diana Cimpoeșu, UPU Iaşi.

„Eu l-am văzut doar din spate, era stabil aşa fizic nu m-am apropiat, imediat după a venit salvarea”. „Băiatul l-am văzut de câteva ori dar era foarte cuminte, foarte respectuos, nu l-am văzut să se certe cu nimeni”, spun martorii.

Publicitate

La sosirea poliţiştilor femeia apucase să părăsească apartamentul. „Cineva spunea că erau chiriaşi în scara de alături, personal nu-i cunosc nici pe el, nici pe ea. Faptul era consumat deja, doamna înţelesesm că plecase”, spun martorii.

A urmat un alt apel la 112, dat chiar de către femeia de 27 de ani. Cu ultimele puteri, femeia anunţa că şi ea este înjunghiată şi că se află la aproape doi kilometri distanță de bloc.

Femeia s-a baricadat în maşină

„Femeia a fost identificată ulterior în zonă, se afla într-un autoturism. La fața locului s-a deplasat și un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași”, a declarat MădălinȚăranu, IPJ Iaşi.

Situaţia a devenit, însă, o adevărată provocare pentru pompieri şi poliţişti. Când aceştia au ajuns la locul indicat de femeie, aceasta se baricasase în maşină şi refuza să mai iasă. Autorităţile au fost nevoite să cheme de urgenţă mai mulţi negociatori. A fost nevoie de aproape două ore de muncă de convingere ca femeia să deblocheze portiera. După ce a acceptat să coboare din maşină, femeia a acceptat să fie transportată la spital.

În cele din urmă, femeia a acceptat să coboare din maşină şi să fie transportată la spital.

„Bărbatul de 49 de ani prezenta plăgi înjunghiate la nivelul toracelui și abdomenului. Femeia, inițial prezentat doar o plagă la nivelul genunchiului fără o sângerare abundentă, dar ulterior a solicitat din nou 112”, a declarat Diana Cimpoeșu, UPU Iaşi.

Poliţiştii au deschis şi o anchetă pentru a stabili cum a avut loc incidentul.

Sursa: observatornews.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending