Connect with us

Actualitate

Un botoșănean a sunat de 5160 de ori la 112 pentru a face glume şi înjura operatorii. Este pe locul trei în România în topul celor care sună abuziv

Publicat

Publicitate

Peste un milion şi jumătate din apelurile de la 112 recepţionate de la începutul anului şi până în prezent au fost efectuate de persoane care fie au sunat din greşeală, fie nu au spus nimic la telefon, fie au fost apeluri abuzive, aducând ofense operatorilor, anunţă Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Acestea reprezintă mai mult de jumătate din cele aproximativ 2,7 milioane de apeluri non-urgente recepţionate în această perioadă, relatează agerpres.ro

Printre ei se află și un botoșănean care a sunat la 112 de nu mai puțin de 5160 de ori, botoșănean care se află practic pe locul trei în România topul celor care sună abuziv la 112, după un ieșean care a sunat de 15000 de ori și un locuitor din Maramureș care a sunat la acest servciu 7109 ori.

Purtătorul de cuvânt al STS, colonelul Cătălin Chirca, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că în anul 2024 un număr de 163.000 de apeluri la 112 au fost abuzive, fiind efectuate de persoane care au făcut glume sau au adresat injurii operatorilor. Trei sferturi dintre apelanţii abuzivi au fost adulţi.

„Apelul abuziv este atunci când o persoană sună în mod intenţionat la 112, fără a avea o urgenţă şi încarcă acest serviciu de urgenţă cu apeluri care nu sunt necesare. În cazul apelului fals, persoana sună şi descrie o potenţială urgenţă, iar atunci când ajung echipajele la faţa locului constată că acea urgenţă nu se confirmă”, a explicat Cătălin Chirca.

În total, în primele opt luni ale acestui an, operatorii STS din cadrul Serviciului de urgenţă au preluat şi gestionat peste 6,7 milioane de apeluri.

O pondere semnificativă a apelurilor non-urgente la 112 provine din manipularea necorespunzătoare a telefonului, din încercarea de a suna la un număr asemănător sau din neconfigurarea corectă a tastelor rapide.

Publicitate

Totodată, sunt şi multe situaţii de apelare neintenţionată, involuntară, din buzunar („pocket dial”). În cele mai multe astfel de cazuri, persoana nu realizează că a sunat la 112. Aceste apeluri sunt efectuate de pe telefoane, ceasuri smart sau diferite gadgeturi. Operatorii STS recomandă utilizarea atentă a acestor dispozitive şi, în cazul în care o persoană este reapelată de Serviciul de urgenţă 112, să răspundă şi să informeze că apelul a fost făcut din greşeală.

Pe de altă parte, au fost şi apelanţi abuzivi care au sunat la 112 pentru a face glume şi a adresa înjurături, aceştia irosind peste 50.000 de minute (880 de ore) din timpul ce se putea aloca celor care au avut cu adevărat nevoie de ajutorul Serviciului de urgenţă, în situaţii critice.

Spre exemplu, o persoană din Iaşi a apelat în mod abuziv numărul 112 de peste 15.000 de ori în ultimele opt luni, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 62 de apeluri. Apelantul a utilizat o cartelă prepay şi, de cele mai multe ori, a avut un comportament neadecvat faţă de operatori şi a adresat cuvinte jignitoare.

De asemenea, o persoană din judeţul Mureş a sunat de 7.109 ori la numărul 112 de la începutul anului, iar o alta din judeţul Botoşani de 5.160 de ori.

Potrivit legislaţiei, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale sesizează cazurile de persoane care apelează abuziv 112 către Poliţia Română, în vederea identificării şi sancţionării acestora.

Apelarea abuzivă a Serviciului de urgenţă 112 se pedepseşte cu amendă până la 2.000 de lei, iar dacă echipajele de intervenţie se deplasează în teren şi constată că a fost o alertare falsă, amenda poate ajunge la 4.000 de lei. O nouă contravenţie, în interval de un an, se sancţionează cu amendă de la 4.000 de lei la 8.000 de lei.

„Este esenţială apelarea cu responsabilitate a numărului 112 doar în situaţii de urgenţă. Apelarea repetată, cu rea intenţie, a numărului 112, fără a avea o urgenţă ori pentru a aduce injurii operatorilor, constituie abuz şi se sancţionează, dar cel mai important poate costa viaţa unei persoane care are nevoie urgent de ajutor”, spune colonelul Cătălin Chirca.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Accident la Flămânzi! Au fost implicate un autoturism și un camion, în care se aflau trei persoane

Publicat

Publicitate

Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, în localitatea Flămânzi. În eveniment au fost implicate un autoturism și un camion, în care se aflau, în total, trei persoane.

La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani.

Aceștia au constatat faptul că toate persoanele erau ieșite din autovehicule. Acestea nu au fost rănite în urma evenimentului rutier.

Pompierii au acționat pentru înlăturarea pericolului de incendiu.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

VIDEO: O bucată de tavan a căzut într-o cameră a căminului de la Școala de Poliție din Câmpina. Sindicatul Europol: „A căzut în capul unui elev în timp ce se pregătea să doarmă”

Publicat

Publicitate

O bucată de tencuială s-a desprins de pe tavanul unui dormitor în care sunt cazaţi elevi ai Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina, reprezentanţii unităţii arătând că nicio persoană nu a fost rănită, în timp ce Sindicatul Europol susţine că acea bucată ar fi căzut „în capul” unui elev, transmite Agerpres.

Accidentul a avut loc miercuri seară, zona fiind ulterior reparată.

„Nu a căzut pe nimeni, a căzut între paturi. Ei s-au speriat. Deci nu a căzut în capul nimănui, nu există nicio urmă de rană. Pe culoarul dintre paturi a căzut o parte din tencuială, dar, dacă observaţi, este spre picioarele patului, iar ei erau în picioare pentru că nu dormeau, erau prezenţi în cameră când s-a întmplat, dar nu dormeau”, a declarat, vineri, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Beatrice Melincianu.

În camera respectivă nu au fost realizate lucrări recent, potrivit sursei citate.

„Lucrările acestea se fac ori de câte ori apar probleme pentru că aceste cămine nu au mai intrat într-un proces de reparaţie major întrucât am avut permanent elevi în şcoală. (…) Nu (nu au fost infiltraţii – n.r.), băile sunt departe de dormitoare, dormitoarele nu au sursă de apă. Nu ştiu să vă explic care a fost fenomenul, s-a desprins pur şi simplu”, a mai spus Melincianu pentru Agerpres.

Conform datelor comunicate pe pagina de Facebook a şcolii, reparaţiile au fost deja efectuate.

Publicitate

Pe de altă parte, Sindicatul Europol susţine că bucata desprinsă din tavan ar fi căzut „în capul” unui elev.

„Renovări de unică folosinţă la Şcoala de Poliţie «Vasile Lascăr» Câmpina. I-a căzut tavanul în cap unui elev în timp ce se pregătea să doarmă. Blestemul firmelor de casă, care câştigă contracte publice susţinute de politicieni, ne urmăreşte la tot pasul. Elevii urmează să primească în viitor căşti de protecţie, pentru a ne asigura că puţinii tineri care îşi mai doresc o carieră de poliţist vor absolvi teferi şi nevătămaţi instituţiile de învăţământ ale MAI”, se arată pe pagina de Facebook a sindicatului.

VIDEO : AICI

Citeste mai mult

Eveniment

Marcel Boloș: Anul acesta vom da două vouchere pentru alimente și două pachete de alimente

Publicat

Publicitate

Voucherele pentru alimente pentru persoanele vulnerabile vor fi acordate și în 2025, dar va fi schimbată periodicitatea acordării acestora, de la două luni la trei luni, adică se vor acorda două vouchere, de 250 de lei fiecare, și două pachete de alimente, de 125 de lei, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

‘Sunt prevăzute în buget. Anul trecut am avut șase rate, șase vouchere pe care le-am acordat sub formă de vouchere pentru alimente, în valoare de 250 lei/voucher, dar începând cu anul 2025, periodicitatea acordării voucherelor se schimbă de la două luni la trei luni. Practic, vom avea două vouchere de alimente acordate, în valoare de câte 250 lei, și pachete de alimente, de asemenea două, în valoare de 125 lei. Acordăm pentru 2.800.000 de beneficiari. Și, sigur, cu noile restricții pe care le avem din punct de vedere bugetar, vom încerca, după discuția cu Comisia Europeană, să asigurăm inclusiv relocarea de fonduri europene în cadrul Programului Operațional Incluziune și Demnitate Socială, pentru ca resursa aceasta să fie asigurată pentru beneficiari’, a explicat Marcel Boloș.

Totodată, a adăugat ministrul, sunt prevăzute și voucherele pentru elevi, care se acordă o dată pe an, la începutul anului școlar, în valoare de 500 lei, 625.000 de elevi fiind beneficiari ai acestui tip de voucher.

‘De asemenea, discutăm de voucherele pentru nou-născuți, în valoare de 2.000 lei, care se acordă mamelor, în special celor care provin din grupurile sociale vulnerabile și, sigur, voucherul educațional, care este dedicat profesorilor pentru ceea ce înseamnă îmbunătățirea competențelor profesionale destinate activităților didactice și pe care încercăm să le decontăm din fonduri europene’, a mai precizat Marcel Boloș. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Vremea în luna februarie: Variații mari de temperatură, perioade cu ger și ninsori. Prognoza meteo pe 4 săptămâni

Publicat

Publicitate

Vremea în luna februarie. Temperaturile vor scădea în ultima lună de iarnă. După o perioadă cu vreme neobișnuit de caldă, vin gerul și ninsorile. 

Încă din acest sfârșit de săptămână, temperaturile vor scădea, iar de la mijlocul săptămânii viitoare vor începe și ninsorile, mai întâi la munte, apoi în toate regiunile din țară.

În weekend, temperaturile nu vor depăși 8 grade Celsius în jumătatea nordică a țării, în timp ce în sud vremea se va menține caldă, în jurul a 12 grade Celsius.

Vremea în luna februarie. Variații mari de temperatură

„După vremea foarte călduroasă cu valori de până la 20-21 de grade Celsius, iarna va reveni pentru că, mai ales la acest sfârșit de săptămână, încă vorbim în jumătatea nordică de valori în scădere comparativ cu ceea ce am înregistrat în aceste zile de la 17-18 grade la valori de 7-9 grade în ziua de sâmbătă pentru jumătatea nordică.

Mai rămân valori ridicate pentru sâmbătă și duminică, 10-12 grade în sud, dar de luni temperaturile vor fi în scădere în cea mai mare parte a țării, iar de marți vor apărea chiar și ninsori”, a spus directorul ANM, Elena Mateescu, pentru antena3.ro.

Publicitate

Primele ninsori vor fi la munte. Apoi se vor extinde în centrul și în nordul țării. La jumătatea săptămânii sunt posibile ninsori și în est, în sud-estul țării și în Capitală. Vor fi însă ninsori slabe.

„Diferențele de temperatură sunt semnificative de la 20 de grade Celsius ne apropiem de normalul termic al unei luni februarie, de 4-5 grade la nivelul maximelor”, a spus Elena Mateescu.

Vremea în săptămâna 3-9 februarie

Temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele normale pentru această săptămână îndeosebi în nordul Carpaților Orientali. În restul teritoriului se vor situa în jurul celor specifice.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în toată țara, dar mai ales în vestul, nord-vestul și centrul țării.

 Vremea în săptămâna 10-16 februarie

Mediile valorilor termice vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă îndeosebi în nord-vestul teritoriului. În restul țării se vor situa în jurul mediilor climatologice.

Regimul pluviometric va avea o tendință deficitară în toate regiunile.

 
Vremea în săptămâna 17-23 februarie

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toată țara.

Cantitățile de precipitații estimate pentru această săptămână vor fi în general deficitare în cea mai mare parte a țării.

Vremea în săptămâna 24 februarie – 3 martie
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână în toate regiunile.

Regimul pluviometric va avea o tendință deficitară în toate regiunile.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending