Connect with us

Eveniment

Un bărbat din Cristinești a plecat la muncă în Anglia și a pierdut legătura cu familia. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unui bărbat, de 55 de ani, din comuna Cristinești.

Acesta se afla în Anglia de aproximativ 8 luni, păstrând în mod constant legătura cu familia, însă de 2 luni de zile nu a mai putut fi contactat.

MIRONESCU IOAN are următoarele semnalmente: 1,82 m înălțime, aproximativ 88 de kg, păr carunt, ochi căprui.

Cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană sunt rugați să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

FOTO: „Procesul etichetelor” la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Botoșani, o activitate interactivă despre alegeri alimentare și sănătate

Publicat

Publicitate
Luni, 7 aprilie 2025, la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Botoșani, a avut loc o activitate specială dedicată  deschiderii programului național „Săptămâna Verde” și ”Zilei Mondiale a Sănătății. 
În parteneriat cu Asociația pentru Protecția Consumatorilor (APC) Botoșani, elevii au participat la o dezbatere interactivă având ca temă interpretarea etichetelor produselor alimentare și impactul acestora asupra sănătății. Activitatea, intitulată „Procesul etichetelor”, este un format educațional creat de APC Botoșani și implementat cu succes în mai multe școli din județ în anii anteriori.
Evenimentul a reunit circa 100 de elevi din trei clase, coordonați de doamna profesoară Dana Bârsan, alături de doamnele profesoare Cătălina Andriesei, Irina Ioniță și Manuela Rusu.
Elevii au adus etichete ale unor produse alimentare comercializate local, care au fost analizate în cadrul unor echipe formate din 5-6 membri. Fiecare echipă a avut roluri bine stabilite: lider, navigator online, specialist în inteligență artificială, comunicator și membri activi. Numele echipelor au fost originale și creative: „Matematicienii”, „Echipa de șoc”, „Fetele din prima bancă”, „Craii de la răsărit” sau „Gumă”…
Un juriu ad-hoc, format din alți 12 colegi, a evaluat prestațiile echipelor, calitatea etichetelor și a produselor analizate.
Fiecare echipă a extras aleatoriu o etichetă, a identificat reglementările legale privind etichetarea produselor în România și a analizat eticheta respectivă în raport cu aceste norme, cu gusturile personale și cu impactul produsului asupra sănătății. În urma unei sesiuni de lucru de 15 minute, comunicatorii au prezentat concluziile, iar reprezentantul APC Botoșani a oferit îndrumare la cerere pe parcursul activității.
Prezentările au fost primite cu interes și aplauze din partea colegilor. Juriul a întocmit un clasament al echipelor, al etichetelor și al produselor, în funcție de conformitatea cu legislația și atractivitatea pentru consumatori.
La final, doamna profesoară Dana Bârsan a declarat:
„Vă mulțumim frumos pentru activitatea interesantă. Copiii au fost încântați!”
Fiecare echipă a fost premiată cu cărți și publicații oferite de Comisia Europeană.
Concluzii din partea APC Botoșani:
Tinerii manifestă un interes crescut pentru o alimentație sănătoasă și devin mai atenți la informațiile de pe ambalajele produselor. De exemplu, o echipă a apreciat un produs local – dulceață de trandafiri cu peste 60% petale și conținut redus de zahăr, combinat cu zahăr invertit. Un alt grup a remarcat pozitiv un produs cu semințe de chia. În schimb, o echipă întreagă a refuzat o băutură carbogazoasă populară din cauza conținutului ridicat de zahăr (peste 11%) și a conservanților (benzoat). Alte rezerve au fost exprimate față de produse cu un număr excesiv de aditivi alimentari.
S-au discutat și riscurile asociate cu ingrediente controversate precum glutamatul de sodiu, uleiul de palmier sau chiar microplasticele, recent descoperite în apă îmbuteliată sau gumă de mestecat.
Întreaga activitate – de la conceperea formatului până la redactarea acestui comunicat – a fost susținută de inteligența artificială ChatGPT, în cadrul unui demers de promovare a utilizării responsabile și creative a tehnologiei în educație.

Citeste mai mult

Eveniment

Analize la domiciliu pentru a reduce aglomerația din camerele de gardă din spitale. Parlamentul pregătește o nouă lege a sănătății

Publicat

Publicitate

O nouă lege a sistemului sanitar va fi elaborată de parlamentari, a anunțat luni, președintele comisiei de specialitate, Adrian Streinu-Cercel, scrie alba24.ro.

”La nivelul Comisiei pentru sănătate din Senat, s-a luat decizia dezvoltării unei noi structuri legislative pentru sectorul sanitar, un nou design punându-se acces pe persoana sănătoasă, astfel încât metodele de prevenție să fie la locul lor, așa cum este normal să fie într-o societate sănătoasă.

Mai mult decât atât, tot în acest context, punem accent foarte mult pe digitalizare, respectiv pe formarea unor platforme, unde să se regăsească toată lumea, platforma pentru pacienți, platforma pentru medici, birouri mobile de accesibilitate în sectorul sanitar”, a explicat dr. Streinu-Cercel, potrivit Agerpres.

El a menționat că proiectul va introduce posibilitatea ca, la domiciliul pacientului, cu echipamente adecvate, să se facă analize ”în așa fel încât presiunea de pe camerele de gardă din spitale să fie ridicată”.

Citeste mai mult

Eveniment

De când vor fi eliberate buletine cu CIP pentru copiii sub 14 ani și ce documente sunt necesare

Publicat

Publicitate

Începând cu luna iunie, România face un pas important spre digitalizare: și copiii sub 14 ani vor putea obține cărți de identitate cu cip. Documentul vine cu o serie de beneficii, de la semnătură electronică la utilizarea ca pașaport în UE, scrie playtech.ro.

Noul buletin electronic, disponibil și pentru cei mici

O schimbare majoră intră în vigoare din 2 iunie 2025: și minorii cu vârste sub 14 ani, inclusiv nou-născuții, vor putea avea propria carte de identitate electronică cu cip.

Acest document modern are dublă funcționalitate — înlocuiește pașaportul pentru călătoriile în Uniunea Europeană și oferă acces la servicii digitale. Mai mult, cartea poate fi utilizată pentru generarea semnăturii electronice, ceea ce deschide calea spre un viitor complet digitalizat.

Cartea electronică de identitate devine disponibilă de pe 20 martie. Cum vor arăta noile buletine cu cipuri și ce informații vor conține

Dimensiunea noului buletin este similară cu cea a unui card bancar și include elemente de securitate avansate. Cartea de identitate electronică stochează și informații medicale utile, precum grupa sanguină și RH-ul titularului.

Publicitate

 

Cât costă și cum se eliberează buletinul cu cip

Pentru copiii sub 14 ani, eliberarea documentului presupune o taxă accesibilă, de 67 de lei — o sumă de trei ori mai mică decât costul unui pașaport standard.

Procesul de obținere implică prezența părintelui sau a tutorelui legal, care va trebui să prezinte certificatul de naștere al copilului, actul propriu de identitate și, după caz, documente justificative privind custodia.

Părinții au și opțiunea de a alege o carte de identitate simplă, fără cip, dacă nu doresc includerea tehnologiei digitale în actul de identitate al copilului.

Când și unde poate fi solicitat noul document

Programul pilot pentru noua carte de identitate electronică a fost lansat încă din 2021, la Cluj-Napoca, iar după testele reușite, inițiativa prinde amploare la nivel național.

Locuitorii Capitalei vor putea solicita buletinul cu cip începând cu 20 aprilie, urmând ca, din 20 mai, documentul să fie eliberat în toate județele țării, marcând o etapă importantă în procesul de digitalizare a administrației publice.

Această măsură face parte dintr-o reformă amplă, menită să aducă mai aproape de cetățeni serviciile esențiale ale statului, prin tehnologii moderne și sigure.

Noul act de identitate devine un instrument multifuncțional, ușor de utilizat, menit să simplifice birocrația și să ofere mai mult control asupra propriei identități.

De acum, copiii vor putea călători în Uniunea Europeană fără pașaport, iar părinții se vor bucura de un document eficient, sigur și ușor de integrat în viața digitală de zi cu zi.

Citeste mai mult

Eveniment

Finanțări pentru legume cultivate în sere și solarii. Ce sumă poți lua, în funcție de suprafață

Publicat

Publicitate

Finanțări pentru legume cultivate în sere și solarii: Este vorba despre un ajutor de minimis prin care fermierii pot primi până la 1.500 euro pe 1.000 de metri pătrați, în limita a 50.000 euro pe 3 ani, între 2025–2027. Sumele care se pot lua țin de suprafața cultivată, dar, atenție, este nevoie ca un procent din teren să fie cultivat cu tomate. Găsiți detalii mai jos, informează alba24.ro

Programul este valabil în perioada 2025–2027 si urmărește sprijinirea agriculturii locale și creșterea competitivității producției de legume românești, potrivit Termene.ro.

Hotărârea a fost publicata în Monitorul Oficial nr. 304 din 7 aprilie 2025.

Ajutor de minimis pentru legume cultivate în sere și solarii: Ce trebuie să cultivi pentru a lua banii

Programul include nouă tipuri de legume:

a) ardei gras şi/sau lung şi/sau gogoşar şi/sau iute – Capsicum annuum L.;

b) castraveţi – Cucumis sativus L.;

Publicitate

c) ceapă verde – Allium cepa L.;

d) fasole păstăi – Phaseolus vulgaris L.;

e) salată – Lactuca sativa L.;

f) spanac – Spinacea oleracea L.;

g) tomate – Solanum lycopersicum L.;

h) varză – Brassica oleracea L.;

i) vinete – Solanum melongena L.

Condiții pentru eligibilitatea fermierilor:

Reprezentanţii DAJ, împreună cu reprezentanţii centrelor judeţene APIA, vor face verificări privind existenţa suprafeţelor declarate şi înfiinţate şi stabilirea suprafeţelor cultivate în fiecare spaţiu protejat.

În urma analizei hotărârii de guvern se pot scoate cele mai importante condiții impuse solicitanților de finanțări:

1. Cultivarea legumelor in spatii protejate (sere/solarii);

2. Suprafața minima eligibilă: 1.000 mp;

3. Suprafețele trebuie înregistrate în Registrul agricol la primărie;

4. Fermierii trebuie să obțină producții minime (ex: 3.000 kg tomate/1.000 mp);

5. Înregistrarea în Registrul unic pentru accesarea programului;

6. Deținerea unui atestat de producător valabil;

7. Păstrarea unui registru complet al tratamentelor fitosanitare;

8. Utilizarea exclusivă a terenurilor pe baza unui act juridic legal;

9. Comercializarea producției prin canale legale: cooperative, piețe, retail;

10. Documente doveditoare: facturi, carnet de comercializare sau SPV ANAF;

11. Să nu depășească pragul de 50.000 euro/3 ani din ajutoare de minimis;

12. Cererea se depune între 2 februarie si 15 aprilie (sau pana la 30 mai in 2025);

13. Documentele pot fi depuse si online sau prin posta/curierat;

14. Toate copiile depuse trebuie semnate si marcate „conform cu originalul”;

15. Verificarea in teren a suprafețelor se face pana pe 30 septembrie;

16. Prelevarea probelor pentru pesticide de către oficiile fitosanitare;

17. Recoltarea si valorificarea producției pana la 15 octombrie;

18. Depunerea documentelor justificative pana pe 24 octombrie;

19. Păstrarea documentației timp de 10 ani la DAJ;

20. Returnarea sprijinului cu penalități in caz de nerespectare a condițiilor.

Pentru a beneficia de sprijinul financiar acordat prin programul de minimis, producătorii trebuie să respecte următoarele condiții legate de suprafața cultivată:

Suprafața totală: 1.000 mp

  • Suprafață minimă tomate: 1.000 mp
  • Alte legume eligibile: 0

Suprafața totală: 1.001–2.000 mp

  • Suprafață minimă tomate: 1.000 mp
  • Alte legume eligibile: diferența până la suprafața totală

Suprafața totală: 2.001–3.000 mp

  • Suprafață minimă tomate: 1.000 mp
  • Alte legume eligibile: diferența până la suprafața totală

Suprafața totală: 3.001–4.000 mp

  • Suprafață minimă tomate: 2.000 mp
  • Alte legume eligibile: diferența până la suprafața totalăSuprafața totală: 4.001–5.000 mp
  • Suprafață minimă tomate: 2.000 mp
  • Alte legume eligibile: diferența până la suprafața totală

Suprafața totală: 5.001–6.000 mp

  • Suprafață minimă tomate: 3.000 mp
  • Alte legume eligibile: diferența până la suprafața totală

Suprafața totală: 6.001–7.000 mp

  • Suprafață minimă tomate: 3.000 mp
  • Alte legume eligibile: diferența până la suprafața total

Suprafața totală: 7.001–8.000 mp

  • Suprafață minimă tomate: 4.000 mp
  • Alte legume eligibile: diferența până la suprafața totală

Suprafața totală: 8.001–9.000 mp

  • Suprafață minimă tomate: 4.000 mp
  • Alte legume eligibile: diferența până la suprafața totală

Suprafața totală: 9.001–10.000 mp

  • Suprafață minimă tomate: 5.000 mp
  • Alte legume eligibile: diferența până la suprafața totală

Suprafața totală: peste 10.001 mp

  • Suprafață minimă tomate: 6.000 mp
  • Alte legume eligibile: diferența până la suprafața totală

Finanțări pentru legume cultivate în sere și solarii. Ce producție minimă trebuie să ai

Legiuitorul a introdus și niște criterii de productivitate. Astfel, pentru a beneficia de acest ajutor de stat pentru producătorii de legume, fiecare cultură trebuie să atingă o producție minimă, astfel:

  • Ardei gras/lung/gogoșar: 2.000 kg/1.000 mp (2 kg/mp)
  • Ardei iute: 600 kg/1.000 mp (0,6 kg/mp)
  • Castraveți: 4.000 kg/1.000 mp (4 kg/mp)
  • Ceapă verde: 100.000 bulbi/plante/1.000 mp (100 bulbi/mp)
  • Fasole păstăi: 1.500 kg/1.000 mp (1,5 kg/mp)
  • Salată: 10.000 plante/1.000 mp (10 plante/mp)
  • Spanac: 1.000 kg/1.000 mp (1 kg/mp)
  • Tomate: 3.000 kg/1.000 mp (3 kg/mp)
  • Varză: 4.000 kg/1.000 mp (4 kg/mp)
  • Vinete: 4.000 kg/1.000 mp (4 kg/mp)

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending