Connect with us

Eveniment

Un băiețel firav, din Dorohoi, merge la școală prin frig, cu hăinuțele rupte și papucii găuriți. Șansa de a face bine

Publicat

Publicitate
Un băiețel firav, din Dorohoi, elev în clasa a 2-a, abandonat de mamă și crescut de când era bebeluș de o bunică și de tatăl său, merge la școală prin frig, cu hăinuțele rupte și papucii găuriți….Un bebeluș de 2 luni nu are lapte praf, iar un copil de 4 ani, cu autism, are nevoie de un cărucior pentru transport…O familie cu copii silitori are nevoie o bibliotecă unde să își țină cărțile în căsuța lor joasă, o femeie bolnavă de cancer are nevoie de ajutor ca să-și crească o fiică bolnavă și lipsită de grai și să își țină pe cealaltă la studii la facultate. Un bătrân cu handicap are nevoie de un pat, altul are nevoie de o pilotă…Mai mulți copii nu au hăinuțe și nici ghiozdan, iar mama lor nu are ce le pune pe masă…

Sunt cazuri care dor până în străfundul sufletului și chiar dacă nu suntem responsabili de suferința lor, putem face totuși ceva. Putem strânge și dărui hăinuțele rămase mici și o mobilă pe care vrem s-o aruncăm, putem căuta în cămară și dacă ceva e în plus, putem hrăni într-o seară copilașii unei familii sărmane.

De acest lucru s-a convins încă de când era o adolescentă preoteasa Ana Maria Macuc, care de 13 ani luptă să aibă un sediu în care oamenii să vină să doneze ce le prisosește și, de acolo, acestea să plece imediat spre persoanele aflate în dificultate. Cu toate că ea însăși este chinuită cu probleme de sănătate, luptă neobosit să ajute toate cazurile care ajung la urechile ei și o fac să-i vibreze inima, încât nu mai are liniște.

A cerut ajutor de peste tot și e pe cale să i se împlinească visul. Sediul dorit e aproape de finalizare. Cazurile sunt aduse la cunoștința oamenilor de bine prin intermediul paginii sale de socializare și botoșănenii care vor să aducă un strop de lumină în viața unor semeni greu încercați, care au nevoie de haine. de încălțăminte…de pâinea cea de toate zilele, pot să doneze la Centrul „Ajută mama și copilul” de la Pacea.

Cazurile sunt verificate de preoteasa Ana Maria Macuc, care merge personal la adrese. Poate nu am permisiunea să dezvălui, dar în urmă cu două săptămâni, când a dus unei bătrâne de la țară câteva alimente, a cerut permisiunea să se odihnească măcar 30 de minute pentru a urca din nou la volan ca să se întoarcă acasă.
Detalii puteți urmări mai jos în postarea pe care Ana Maria Macuc a făcut-o pe pagina sa de facebook.
„O parte din spatiul ce va gazdui proiectul ” Ajuta mama si copilul”, de la Biserica ” Nasterea Maicii Domnului” Pacea, este aproape finalizat si poate fi folosit, cu grija mare, pentru ca restul cladirii este in santier…
De acum, oricine doreste POATE DONA articole BUNE si CURATE ce vor SPRIJINI MAMELE SA-SI CREASCA MAI USOR COPIII, sa simta ca nu sunt singure, ca cineva se gandeste la ele, de asemenea vom ajuta mamele sa-si nasca copiii, sa nu-i avorteze …
CE anume PUTETI DONA?
– hainute pentru toate varstele
– jucarii/jocuri educative
– carti pentru copii
– pampers, servetele umede
– lapte praf
– carut, patut, leagan, premergator, cadita… orice este de ajutor bebelusilor
– triciclete, biciclete, trotinete.
– paturi, lenjerii de pat, pilote…
– produse de igiena ptr mame si bebelusi (detergent, sampon, sapun, gel de dus, pasta de dinti…)
– alimente neperisabile
UNDE VOR AJUNGE darurile dv?
La mamele cu copii care au nevoie si le pastreaza si cand nu le mai folosesc le daruiesc altor copii pentru a se bucura.
Tinand cont ca le primesc gratuit, consider ca este corect SA LE PASTREZE, atat cat se poate, si apoi, pe cele bune, sa le daruiasca mai departe pentru a bucura si alti copii… Sa nu uite, ca cineva, candva, a muncit pentru a le putea cumpara.
Inca NU este dat drumu la CURENT ELECTRIC, evident nu este caldura ( in 13 ani, in nici un spatiu de depozitare N-AM AVUT CALDURA, dar aici, candva, vom avea cat de cat) si NU AVEM bani pentru RAFTURI, asa cum visez sa le pot organiza candva ( le vom tine momentan in saci transparenti, etichetati), pentru ca inca avem CHELTUIELI FOARTE MARI pentru a putea CONTINUA LUCRARILE LA PARTER si DEMISOL care sunt in plin santier, dar eu sunt SUPER BUCUROASA ca am unde depozita si nu trebuie sa mai depozitez LA MINE ACASA.
Dupa ce-am eliberat garsoniera si fosta casa parohiala de la Manolesti Vale, efectiv nu am mai avut unde sa depozitez si am depozitat la mine IN CASA ( anul acesta NU am avut timp sa le fac COPIILOR MEI BRAD si nici n-am avut spatiu unde sa-l pun, pentru ca aveam, in casa, sacii cu haine ce trebuia sa-i sortez si sa-i distribui la familii).
Pentru unii este o simpla cladire, dar pentru mine inseamna ENORM acest spatiu, pentru ca stiu cat de NECESAR ESTE, cat de multe mamici si copii va sprijini si stiu cat de mult am asteptat acest spatiu…
Va rog mult sa DONATI doar LUCRURI BUNE si CURATE, asa cum v-ati dori dv sa primiti, altfel ingreuiati distribuirea lor si-i JIGNITI/UMILITI pe cei ce le vor primi, iar scopul nostru este altul, acela DE-AI BUCURA si de A LE FACE VIATA MAI FRUMOASA, MAI USOARA celor de langa noi… De-a lungul anilor am spalat SUTE de saci cu haine pentru ca nu le puteam darui asa…
Va rog, NEAPARAT, sa scrieti pe saci/ pungi cu un marker negru permanent sau sa puneti o ETICHETA cu ce VARSTA /CE MARIME SUNT si sa scrieti daca sunt pentru FETE/BAIETI/ FEMEI….si daca puteti, sa le puneti in saci transparenti, ne-ar fi mult mai usor sa le distribuim asa.
Pentru ca inca avem nevoie mare de AJUTOR FINANCIAR pentru finalizarea cladirii si sa putem ajuta cat mai multe MAME SI COPII, cine doreste sa ne SPRIJINE poate dona in CONTUL PAROHIEI PACEA. Pentru firme putem trimite contract de sponsorizare sau puteti primi informatii suplimentare la numarul de telefon 0753 723 189.
PAROHIA PACEA
RO40CECEBT0136RON0048527
Va multumim tuturor pentru sprijinul financiar, material si pentru rugaciune!
Milostivul Dumnezeu sa va rasplateasca dragostea fata de aproapele si sa va daruiasca ani multi si binecuvantati alaturi de cei dragi!
NU AS FI POSTAT acum, intrucat cea mai mare parte a cladirii este inca in santier, nici toata balustrada la scari nu este pusa pentru a se putea urca in siguranta, dar ASEARA TARZIU m-am intors, cu copiii mei, de la niste familii care trec prin momente grele si m-au rugat, daca pot, sa-i ajut.
De exemplu
1. UN BAIETEL foarte slabut, din Dorohoi, in clasa a 2-a, ABANDONAT DE MAMA, de cand era bebelus si crescut de bunica bolnava si tatal sau, merge prin frig, cu HAINELE RUPTE si PAPUCII RUPTI ( JOI vine cineva din Dorohoi si m-as bucura sa pot sa-i trimit cele necesare. Cand am aflat despre el, chiar atunci, la familia respectiva, in jur de ora 21:00, m-am oprit si am scris postarea).
2. Un BAIETEL de 4 ani cu AUTISM, crescut doar de mama care sta in chirie, are nevoie de o TRICICLETA buna care se impinge de la spate sau UN CARUT care sa tina peste 18 kg ptr a se putea deplasa pe distante mai mari in Botosani la terapii, o PILOTA DUBLA, un CEARSAF IMPERMEABIL DE PAT ( copilul vomita des) si BANI pentru a putea continua terapia ( mama face eforturi uriase sa-i poata plati terapia si sa nu o opreasca). Va fac legatura si banii ii oferiti direct mamei.
3. Un BEBELUS de 2 LUNI, baietel, din Dorohoi, are nevoie de LAPTE PRAF ( ii da lapte de vaca).
4. O MAMA CU HANDICAP ( fara pensie, fara venit) cu FIICA SA , din Catamaresti Deal, ALUNGATE DE ACASA, au mare nevoie de ALIMENTE/ PRODUSE DE IGIENA.
5. O MAMA vaduva, din Bt, bolnava de CANCER, are nevoie de ALIMENTE, PRODUSE DE IGIENA si de BANI ptr MEDICAMENTE si ptr a-si creste fiica bolnava si muta si cealta fiica care este la facultate. Banii ii oferiti direct familiei.
6. Un BATRAN CU HANDICAP,
din Dumeni, Dorohoi, are nevoie de UN PAT.
7. O FAMILIE MINUNATA din Bt, cu 4 copii, isi doreste foarte mult O BIBLIOTECA MICA ptr a-si pune cartile ( poate avea si 1 m latime ptr ca spatiu este mic, dar sa nu fie mai inalta de 1.85 m, casuta este foarte joasa) si UN ARAGAZ CU CUPTOR ( mamei ii place sa le gateasca copiilor pachetul ptr scoala, dar la aragazul vechi nu functioneaza cuptorul) … si lista poate continua
Toate acestea m-au determinat sa postez stadiul lucrarilor, asa cum sunt ele, simtind ca NU POT SA AMAN SPRIJINUL ACESTOR OAMENI pana cand cladirea va fi finalizata si pana cand depozitarea lucrurilor/ produselor se va face in maxima siguranta ( momentan treptele si balustrada nu sunt finalizate, iar restul cladirii este in santier)…
Daca lasati ceva pentru unul din aceste cazuri va rog sa scrieti PENTRU CE CAZ LASATI ( de ex: caz 1, baiat Dorohoi/ B autism/ F Cancer…) ”, este postarea completă.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Prezidențiale2025: Biserica Ortodoxă Română își reafirmă neutralitatea în alegeri

Publicat

Publicitate

Patriarhia Română a transmis, duminică, un comunicat de presă în care arată că Biserica Ortodoxă Română își ‘reafirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale’.

‘Biserica Ortodoxă Română își reafirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale, prin delimitarea de orice act de politică partinică și prin evitarea implicării în susținerea publică a vreunuia dintre candidații care participă la competiția electorală prezidențială. Respectăm votul fiecărei persoane, deoarece acesta reflectă credința, convingerile și opțiunea acesteia, fiind o manifestare a unui drept democratic consfințit prin lege. Așadar, îi îndemnăm pe toți cetățenii români să-și exercite în mod liber, pașnic și responsabil dreptul la vot, pentru binele poporului român’, se menționează în comunicatul transmis de Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române.

Presa a relatat, duminică, despre prezența arhiepiscopului Tomisului, Teodosie, la sfințirea sediului AUR de la Constanța, unde a rostit și o cuvântare în care și-a exprimat speranța că în turul doi al alegerilor prezidențiale Dumnezeu va da ‘un rezultat bun și sănătos’. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Slujbă arhierească deosebită la Dorohoi. PS Nichifor Botoșăneanul a oficiat Taina Cununiei după Sfânta Liturghie

Publicat

Publicitate

În Duminica a IV-a după Paști, numită și Duminica vindecării slăbănogului, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit Sfânta Liturghie la Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Dorohoi, județul Botoșani. Această zi a fost cu atât mai specială cu cât, la finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a oficiat Taina Cununiei pentru tinerii Viorel Drăgan și Miruna Precob.

Numeroși clerici și credincioși din Dorohoi s-au rugat în această duminică la slujba arhierească oficiată de PS Nichifor Botoșăneanul, la biserica închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena din municipiul Dorohoi.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a subliniat faptul că oamenii sunt chemați să-l întâlnească pentru Dumnezeu, Tămăduitorul sufletelor și al trupurilor, ca să dobândească fericirea și viața veșnică:

Dumnezeu este aproape de noi, ne cunoaște gândul, dorul și suspinul inimii noastre. El însuși a venit tocmai ca să pună capăt stricăciunii și morții. Nu a vindecat Dumnezeu nici pe toți bolnavii care erau atunci, și nu a înviat pe toți cei morți, dar a arătat că are putere asupra bolii și asupra morții ca să știm să nu ne mai temem. Chiar și în boală și suferință să înțelegem că viața noastră este mult mai mult decât bucuria și durerea care se împletesc în viața noastră și în istoria acestei lumi. Suntem chemați să ne întâlnim cu Dumnezeul cel Viu și aceasta să ne aducă bucurie. Această putere pe care Domnul a vădit-o vindecând pe cel cu neputință de vindecat altfel, vedem că a lăsat-o Bisericii și a lăsat-o mărturie Biserici ca să înțelegem că ceea ce împlinim în Biserică, Tainele pe care le primim: Botezul, Spovedania, Împărtășania, toate ne pregătesc pentru această întâlnire cu Dumnezeu. Puterea tămăduitoare a lui Dumnezeu este dată omului ca sănătatea și înțelegerea lui să-l conducă spre cunoașterea adevăratului Dumnezeu, spre întâlnirea cu Dumnezeul cel Viu și spre mărturie adevărată.

Tot astăzi, tinerii Viorel Drăgan, referent în cadrul Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, și Miruna Precob, însoțiți de nașii lor, Teodor și Camelia Mocăniță, au primit binecuvântarea lui Dumnezeu prin Taina Sfintei Cununii, slujba fiind oficiată de Părintele Episcop-vicar, dimpreună cu un sobor numeros de preoți și diaconi.

Sursa: Doxologia

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Ioan Valahul, tinerețe și mucenicie închinate lui Hristos

Publicat

Publicitate

Biserica îl sărbătoreşte astăzi pe Sfântul Mucenic Ioan Valahul. În izvoarele epocii populaţia românească de la nordul şi sudul Dunării era numită valahi, de aceea avem şi cognomenul pentru Sfântul Ioan de Valahul.

A trăit în secolul al 17-lea, când Ţările Române se aflau sub dominaţie otomană. După domnia semnificativă a voievodului Matei Basarab, cel mai mare ctitor de lăcaşuri sfinte din istoria noastră, a venit la domnia Ţării Româneşti Mihnea al 3-lea, care a declanşat în septembrie 1659 o revoltă antiotomană. Nu rezistă contraofensivei otomane şi se refugiază în Transilvania, iar Ţara Românească este prădată de trupele turceşti. Sunt luaţi în robie mulţi români şi duşi în teritoriile otomane de la sud de Dunăre. Printre cei luaţi în robie a fost şi tânărul Ioan, care avea doar 15 ani.

Din Vieţile Sfinţilor aflăm: „Cu toate că era atât de tânăr, Ioan ajunsese la măsura vârstei plinirii lui Hristos, când curăția inimii de prunc se împletește cu înțelepciunea minții de bătrân”.

Avea o credinţă clară şi statornică în puterea mântuitoare a Domnului nostru Iisus Hristos, prin care aştep­ta izbăvirea sa din robia turcească.

Cei luaţi în robie de trupele otomane erau socotiţi un bun al sultanului, putând să fie cumpăraţi de cei care erau musulmani. Sfântul Ioan a fost cumpărat și, datorită moralităţii lui, a scăpat de o posibilă agre­siune din partea stăpânului său, fiind nevoit să-l omoare pentru a se salva.

Aflând ceilalţi turci care-i păzeau pe robii valahi de moartea stăpânului Sfântului Ioan, l-au pus în lanţuri şi l-au dus în capitala Imperiului Otoman, adică la „Stambul”. Când au ajuns cu el aici, este dus la soţia celui pe care l-a ucis şi apoi să fie judecat de vizir: „Ioan a fost supus cercetării și a mărturisit adevărul, cum că el, omorându-l, nu a făcut altceva decât să-și apere curăția lui de creștin adevărat. Iar vizirul l-a dat în puterea femeii celui mort, ca să facă cu el ce va voi dânsa” (Vieţile Sfinţilor).

Publicitate

Stăpâna sa a dorit să-l ia de bărbat, iar pentru acest lucru i-a cerut să treacă la islam şi să părăsească credinţa lui creştină. Sfântul Ioan a refuzat această ofertă şi a mărturisit că nu va părăsi niciodată credinţa lui creştină. Este dat în puterea celui care administra în numele sultanului capitala Imperiului Otoman.

Acest conducător al „Stambulului” l-a închis şi aici a fost supus la chinuri pentru a părăsi credinţa lui stră­moşească creştină: „Tânărul, ase­menea unui diamant, a rămas neclintit în credință și în înțelep­ciune, căutând numai spre Domnul Hristos, de la care primea putere și biruință asupra vrăjmașilor văzuți și nevăzuți. Căci el, cu mintea lui vârstnică sălășluită în trup nevârstnic, luminată de darul lui Dumnezeu, știa că întreagă trebuie păstrată curăția și a sufletului, și a trupului, ca pe o jertfă bineplăcută îna­intea Cerului” (Vieţile Sfinţilor).

Constatând că nu reuşesc să-l determine să-şi schimbe credinţa, conducătorul capitalei otomane a cerut vizirului aprobarea să fie omorât Ioan. În ziua de 12 mai 1662, Sfântul Ioan a fost martirizat pentru credinţa sa în Hristos, în străvechea cetate zidită de Sfântul Constantin cel Mare şi devenită după 29 mai 1453 capitală a Imperiului Otoman.

Vieţile Sfinţilor precizează că „viața sfântului, împreună cu pătimirea sa, a fost scrisă de Ioan Cariofil, un învățat grec din vremea lui, și apoi tipărită la Veneția de Sfântul Nicodim Aghioritul, după care s-a trecut în sinaxarele grecești și apoi în cele românești”.

Pentru noi, creştinii ortodocşi români, cinstirea Sfântului Ioan Valahul este una deosebită, pentru că avem înainte un mucenic din nea­mul nostru care, la doar 18 ani, a ales martiriul pentru Hristos în locul unei vieţi îmbelşugate fără Dumnezeu. De aceea şi noi îl cinstim spunând: „Astăzi duhovniceşte prăznuieşte Biserica dreptcredincioşilor români şi cu bucurie strigă: Veniţi, iubitorilor de mucenici, să prăznuim pomenirea cea de peste an a luptelor noului mucenic Ioan! Că acesta, dintre noi cu voia lui Dumnezeu răsărind, în împărăteasca cetate a lui Constantin a înflorit minunat, aducând Stăpânului rod bogat şi bineprimit, prin mucenicie. Iar acum se roagă neîncetat, în ceruri, să se mântuiască sufletele noastre”.

Astăzi este un bun prilej să ne rugăm Sfântului rostind Acatistul lui, prin care să mărturisim viaţa lui cea plină de sfinţenie: „Deşi tânăr cu vârsta, ai dovedit curată înţelepciune când ai ales mai bine a pătimi pentru Ziditorul şi a muri pentru El decât a trăi şi a avea câştigare vremelnică. Viaţa ta plină de necazuri şi cu totul lipsită de bucurii pământeşti a fost, preafericite Ioane. Că din copilărie te-au smuls de lângă sânul părinţilor tăi şi te-au purtat pe drumuri nesfârşite în amara robie. Legat şi bătut, purtat ai fost pe drum lung, în vreme de iarnă; dar nici gerul, nici foamea, nici semnul însângerat al legăturilor nu au slăbit virtutea ta; că pe toate le-ai răbdat cu bărbăţie. Din rob puteai să fii slobod, din sărac să te îmbogăţeşti, din pripăşit, om cu aşezare. Dar cu ce preţ? Întinându-ţi trupul şi pierzându-ţi sufletul, pentru bunătăţi vremelnice şi pieritoare. Ne minunăm de cugetarea ta cea dreaptă, cinstitule mucenic. Că frăgezimea minţii tale, la vârsta de 18 ani, a ştiut să aleagă fără greş lucrul cel mai de preţ. Văzând păgânii că nu te lepezi de credinţa ta şi nu te supui poftelor stricăcioase, cerut-au vizirului să te omoare. Iar vizirul a poruncit eparhului să facă aceasta. Şi te-au dus călăii de te-au spânzurat”.

Pentru puterea credinţei cu care L-a mărturisit cu preţul vieţii pe Hristos şi noi îl lăudăm, cerându-i să se roage pentru noi: „O, răbdătorule de chinuri, preafericite noule mucenice, purtător al semnelor de biruinţă, Sfinte Mucenice Ioane Valahule, ascultă acum nevrednica rugăciune ce-ţi aducem din toată inima, ca să ne izbăveşti pe noi de năpastă, de primejdii, de dureri şi de ispite, spre a cinsti pomenirea ta, slăvind pe Dumnezeu, Cel de oameni iubitor, ca împreună cu tine, în veacul ce va să fie, să-I cântăm Lui: Aliluia!”

Citeste mai mult

Eveniment

Cutremur de 4,4 în zona Vrancea, resimțit în mai multe județe. Nicio pagubă raportată până acum

Publicat

Publicitate

Un cutremur cu magnitudinea revizuită de 4,4 pe scara Richter s-a produs duminică seara, 11 mai 2025, la ora 21:34, în zona seismică Vrancea, potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului (INCDFP). Inițial, seismul fusese estimat la 4,6 magnitudine.

Cutremurul s-a produs la o adâncime de 125 de kilometri, după ce măsurătorile inițiale indicaseră 140 km. Mișcarea seismică a fost resimțită în mai multe localități din zona centrală și de sud-est a țării, fără a provoca însă panică sau efecte majore.

Seismul a avut epicentrul la 49 km vest de Focșani, 64 km nord de Buzău, 73 km est de Brașov și 92 km nord-est de Ploiești. Acesta este considerat un cutremur de intensitate medie, tipic pentru regiunea Vrancea — cea mai activă zonă seismică din România, cunoscută pentru producerea frecventă a unor cutremure la adâncimi mari.

Până la acest moment, nu au fost înregistrate apeluri la 112, iar autoritățile nu au raportat victime sau pagube materiale. Echipaje ale Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din București-Ilfov și Vrancea au fost mobilizate imediat după producerea seismului și efectuează recunoașteri în teren, pentru a verifica eventualele efecte locale.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending