Connect with us

Eveniment

Un băiețel firav, din Dorohoi, merge la școală prin frig, cu hăinuțele rupte și papucii găuriți. Șansa de a face bine

Publicat

Publicitate
Un băiețel firav, din Dorohoi, elev în clasa a 2-a, abandonat de mamă și crescut de când era bebeluș de o bunică și de tatăl său, merge la școală prin frig, cu hăinuțele rupte și papucii găuriți….Un bebeluș de 2 luni nu are lapte praf, iar un copil de 4 ani, cu autism, are nevoie de un cărucior pentru transport…O familie cu copii silitori are nevoie o bibliotecă unde să își țină cărțile în căsuța lor joasă, o femeie bolnavă de cancer are nevoie de ajutor ca să-și crească o fiică bolnavă și lipsită de grai și să își țină pe cealaltă la studii la facultate. Un bătrân cu handicap are nevoie de un pat, altul are nevoie de o pilotă…Mai mulți copii nu au hăinuțe și nici ghiozdan, iar mama lor nu are ce le pune pe masă…

Sunt cazuri care dor până în străfundul sufletului și chiar dacă nu suntem responsabili de suferința lor, putem face totuși ceva. Putem strânge și dărui hăinuțele rămase mici și o mobilă pe care vrem s-o aruncăm, putem căuta în cămară și dacă ceva e în plus, putem hrăni într-o seară copilașii unei familii sărmane.

De acest lucru s-a convins încă de când era o adolescentă preoteasa Ana Maria Macuc, care de 13 ani luptă să aibă un sediu în care oamenii să vină să doneze ce le prisosește și, de acolo, acestea să plece imediat spre persoanele aflate în dificultate. Cu toate că ea însăși este chinuită cu probleme de sănătate, luptă neobosit să ajute toate cazurile care ajung la urechile ei și o fac să-i vibreze inima, încât nu mai are liniște.

A cerut ajutor de peste tot și e pe cale să i se împlinească visul. Sediul dorit e aproape de finalizare. Cazurile sunt aduse la cunoștința oamenilor de bine prin intermediul paginii sale de socializare și botoșănenii care vor să aducă un strop de lumină în viața unor semeni greu încercați, care au nevoie de haine. de încălțăminte…de pâinea cea de toate zilele, pot să doneze la Centrul „Ajută mama și copilul” de la Pacea.

Cazurile sunt verificate de preoteasa Ana Maria Macuc, care merge personal la adrese. Poate nu am permisiunea să dezvălui, dar în urmă cu două săptămâni, când a dus unei bătrâne de la țară câteva alimente, a cerut permisiunea să se odihnească măcar 30 de minute pentru a urca din nou la volan ca să se întoarcă acasă.
Detalii puteți urmări mai jos în postarea pe care Ana Maria Macuc a făcut-o pe pagina sa de facebook.
„O parte din spatiul ce va gazdui proiectul ” Ajuta mama si copilul”, de la Biserica ” Nasterea Maicii Domnului” Pacea, este aproape finalizat si poate fi folosit, cu grija mare, pentru ca restul cladirii este in santier…
De acum, oricine doreste POATE DONA articole BUNE si CURATE ce vor SPRIJINI MAMELE SA-SI CREASCA MAI USOR COPIII, sa simta ca nu sunt singure, ca cineva se gandeste la ele, de asemenea vom ajuta mamele sa-si nasca copiii, sa nu-i avorteze …
CE anume PUTETI DONA?
– hainute pentru toate varstele
– jucarii/jocuri educative
– carti pentru copii
– pampers, servetele umede
– lapte praf
– carut, patut, leagan, premergator, cadita… orice este de ajutor bebelusilor
– triciclete, biciclete, trotinete.
– paturi, lenjerii de pat, pilote…
– produse de igiena ptr mame si bebelusi (detergent, sampon, sapun, gel de dus, pasta de dinti…)
– alimente neperisabile
UNDE VOR AJUNGE darurile dv?
La mamele cu copii care au nevoie si le pastreaza si cand nu le mai folosesc le daruiesc altor copii pentru a se bucura.
Tinand cont ca le primesc gratuit, consider ca este corect SA LE PASTREZE, atat cat se poate, si apoi, pe cele bune, sa le daruiasca mai departe pentru a bucura si alti copii… Sa nu uite, ca cineva, candva, a muncit pentru a le putea cumpara.
Inca NU este dat drumu la CURENT ELECTRIC, evident nu este caldura ( in 13 ani, in nici un spatiu de depozitare N-AM AVUT CALDURA, dar aici, candva, vom avea cat de cat) si NU AVEM bani pentru RAFTURI, asa cum visez sa le pot organiza candva ( le vom tine momentan in saci transparenti, etichetati), pentru ca inca avem CHELTUIELI FOARTE MARI pentru a putea CONTINUA LUCRARILE LA PARTER si DEMISOL care sunt in plin santier, dar eu sunt SUPER BUCUROASA ca am unde depozita si nu trebuie sa mai depozitez LA MINE ACASA.
Dupa ce-am eliberat garsoniera si fosta casa parohiala de la Manolesti Vale, efectiv nu am mai avut unde sa depozitez si am depozitat la mine IN CASA ( anul acesta NU am avut timp sa le fac COPIILOR MEI BRAD si nici n-am avut spatiu unde sa-l pun, pentru ca aveam, in casa, sacii cu haine ce trebuia sa-i sortez si sa-i distribui la familii).
Pentru unii este o simpla cladire, dar pentru mine inseamna ENORM acest spatiu, pentru ca stiu cat de NECESAR ESTE, cat de multe mamici si copii va sprijini si stiu cat de mult am asteptat acest spatiu…
Va rog mult sa DONATI doar LUCRURI BUNE si CURATE, asa cum v-ati dori dv sa primiti, altfel ingreuiati distribuirea lor si-i JIGNITI/UMILITI pe cei ce le vor primi, iar scopul nostru este altul, acela DE-AI BUCURA si de A LE FACE VIATA MAI FRUMOASA, MAI USOARA celor de langa noi… De-a lungul anilor am spalat SUTE de saci cu haine pentru ca nu le puteam darui asa…
Va rog, NEAPARAT, sa scrieti pe saci/ pungi cu un marker negru permanent sau sa puneti o ETICHETA cu ce VARSTA /CE MARIME SUNT si sa scrieti daca sunt pentru FETE/BAIETI/ FEMEI….si daca puteti, sa le puneti in saci transparenti, ne-ar fi mult mai usor sa le distribuim asa.
Pentru ca inca avem nevoie mare de AJUTOR FINANCIAR pentru finalizarea cladirii si sa putem ajuta cat mai multe MAME SI COPII, cine doreste sa ne SPRIJINE poate dona in CONTUL PAROHIEI PACEA. Pentru firme putem trimite contract de sponsorizare sau puteti primi informatii suplimentare la numarul de telefon 0753 723 189.
PAROHIA PACEA
RO40CECEBT0136RON0048527
Va multumim tuturor pentru sprijinul financiar, material si pentru rugaciune!
Milostivul Dumnezeu sa va rasplateasca dragostea fata de aproapele si sa va daruiasca ani multi si binecuvantati alaturi de cei dragi!
NU AS FI POSTAT acum, intrucat cea mai mare parte a cladirii este inca in santier, nici toata balustrada la scari nu este pusa pentru a se putea urca in siguranta, dar ASEARA TARZIU m-am intors, cu copiii mei, de la niste familii care trec prin momente grele si m-au rugat, daca pot, sa-i ajut.
De exemplu
1. UN BAIETEL foarte slabut, din Dorohoi, in clasa a 2-a, ABANDONAT DE MAMA, de cand era bebelus si crescut de bunica bolnava si tatal sau, merge prin frig, cu HAINELE RUPTE si PAPUCII RUPTI ( JOI vine cineva din Dorohoi si m-as bucura sa pot sa-i trimit cele necesare. Cand am aflat despre el, chiar atunci, la familia respectiva, in jur de ora 21:00, m-am oprit si am scris postarea).
2. Un BAIETEL de 4 ani cu AUTISM, crescut doar de mama care sta in chirie, are nevoie de o TRICICLETA buna care se impinge de la spate sau UN CARUT care sa tina peste 18 kg ptr a se putea deplasa pe distante mai mari in Botosani la terapii, o PILOTA DUBLA, un CEARSAF IMPERMEABIL DE PAT ( copilul vomita des) si BANI pentru a putea continua terapia ( mama face eforturi uriase sa-i poata plati terapia si sa nu o opreasca). Va fac legatura si banii ii oferiti direct mamei.
3. Un BEBELUS de 2 LUNI, baietel, din Dorohoi, are nevoie de LAPTE PRAF ( ii da lapte de vaca).
4. O MAMA CU HANDICAP ( fara pensie, fara venit) cu FIICA SA , din Catamaresti Deal, ALUNGATE DE ACASA, au mare nevoie de ALIMENTE/ PRODUSE DE IGIENA.
5. O MAMA vaduva, din Bt, bolnava de CANCER, are nevoie de ALIMENTE, PRODUSE DE IGIENA si de BANI ptr MEDICAMENTE si ptr a-si creste fiica bolnava si muta si cealta fiica care este la facultate. Banii ii oferiti direct familiei.
6. Un BATRAN CU HANDICAP,
din Dumeni, Dorohoi, are nevoie de UN PAT.
7. O FAMILIE MINUNATA din Bt, cu 4 copii, isi doreste foarte mult O BIBLIOTECA MICA ptr a-si pune cartile ( poate avea si 1 m latime ptr ca spatiu este mic, dar sa nu fie mai inalta de 1.85 m, casuta este foarte joasa) si UN ARAGAZ CU CUPTOR ( mamei ii place sa le gateasca copiilor pachetul ptr scoala, dar la aragazul vechi nu functioneaza cuptorul) … si lista poate continua
Toate acestea m-au determinat sa postez stadiul lucrarilor, asa cum sunt ele, simtind ca NU POT SA AMAN SPRIJINUL ACESTOR OAMENI pana cand cladirea va fi finalizata si pana cand depozitarea lucrurilor/ produselor se va face in maxima siguranta ( momentan treptele si balustrada nu sunt finalizate, iar restul cladirii este in santier)…
Daca lasati ceva pentru unul din aceste cazuri va rog sa scrieti PENTRU CE CAZ LASATI ( de ex: caz 1, baiat Dorohoi/ B autism/ F Cancer…) ”, este postarea completă.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Caniculă la Botoșani: Cod galben de căldură în următoarele două zile

Publicat

Publicitate

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare cod galben de caniculă pentru județul Botoșani, valabilă de luni, de la ora 10:00, până marți la aceeași oră. În acest interval, temperaturile maxime sunt prognozate să urce la valori cuprinse între 33 și 37 de grade Celsius.

Meteorologii avertizează că indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși ușor pragul critic de 80 de unități, ceea ce va accentua semnificativ disconfortul termic resimțit de populație.

Specialiștii recomandă evitarea expunerii prelungite la soare, hidratarea corespunzătoare și limitarea efortului fizic intens în orele de vârf.

Pentru a face față în siguranță valului de căldură, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri de protecție:
– deplasați-vă doar în primele ore ale dimineții sau seara, preferabil prin zone umbrite, alternând mersul cu pauze de repaus.;
– evitați aglomerațiile, expunerea directă la soare și efortul fizic intens, în special între orele 11:00 și 18:00;
– purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
– mâncați cât mai multe fructe și legume și evitați alimentele bogate în grăsimi;
– consumați zilnic 1,5 – 2 litri de lichide, preferabil apă, ceaiuri ușoare sau sucuri naturale, la temperatura camerei;
– evitaţi băuturile ce conţin alcool, cofeină sau zahăr;
– mențineți legătura cu persoanele vârstnice din familie: verificați starea lor de sănătate și oferiți-le ajutor, dacă este nevoie;
– nu lăsaţi copiii / animalele de companie singuri/singure în autoturisme;
– creați un mediu răcoros în locuință, pentru a nu suprasolicita organismul.

Recomandări pentru menținerea unui mediu răcoros în locuință, în perioadele de caniculă:
– limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale și a altor surse de căldură, pentru a evita încălzirea suplimentară a locuinței;
– țineți ferestrele închise în timpul zilei, atunci când temperatura exterioară este mai ridicată decât cea din interior;
– aerisiți locuința dimineața devreme sau seara târziu, când temperaturile sunt mai scăzute, pentru a permite răcirea naturală a spațiului;
– folosiți aparatul de aer condiționat în mod responsabil – setați temperatura cu cel mult 5°C mai mică decât cea ambientală, pentru a evita șocul termic.

Măsuri pentru prevenirea incendiilor în perioada caniculei:
Având în vedere riscul crescut de izbucnire a incendiilor în contextul temperaturilor ridicate, ISU Botoșani recomandă populației respectarea următoarelor măsuri preventive:
– respectați normele de prevenire și stingere a incendiilor;
– nu utilizați focul deschis în zone cu vegetație uscată, în apropierea materialelor combustibile sau a locurilor cu pericol de explozie, fără supraveghere și măsuri corespunzătoare de siguranță;
– nu expuneți la soare sau în spații supraîncălzite recipiente ce conțin lichide inflamabile sau gaze sub presiune;
– pregătiți hrana folosind foc deschis doar în spații special amenajate, la distanțe sigure față de clădiri, depozite, culturi agricole, păduri sau alte zone vulnerabile;
– nu aruncați țigări aprinse în zone cu vegetație uscată;
– supravegheați copiii și nu le permiteți accesul la surse de foc (chibrituri, brichete etc.).

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bursele pentru mamele minore vor fi menținute. Vor fi incluse în categoria „burselor sociale”

Publicat

Publicitate

Bursele pentru mamele minore vor fi menținute și în anul școlar următor. Acestea vor fi incluse oficial în categoria extinsă a „burselor sociale”. Măsura vizează sprijinirea tinerelor mame care își continuă studiile și reducerea abandonului școlar în rândul acestora.

Potrivit consilierul ministrului Educației, Mirabelei Amarandei, Daniel David, ministrul Educației, și-a reafirmat angajamentul față de această măsură, considerând-o esențială pentru sprijinirea tinerelor mame aflate în situații vulnerabile și pentru ruperea cercului vicios al sărăciei, abandonului școlar și excluziunii sociale, relatează mediafax.ro.

„Ministrul Daniel David anunțase acum câteva săptămâni, la primele discuții despre măsurile din educație, că bursele pentru mamele minore nu sunt un subiect de negociere, înțelegând impactul și importanța lor. Astăzi (sâmbătă – n.r.) am rediscutat cu el tema și mă bucur că ministrul David și-a reconfirmat poziția, respectiv de menținere a acestora în pachetul de măsuri asumat de Ministerul Educației. Bursele destinate reinserției mamelor minore rămân. În cuantumul existent. (…) Există niște argumente și raționale și juste pe care se structurează actualele măsuri și mă bucur că incluziunea mamelor minore rămâne, și pentru ministrul Daniel David, un subiect care nu se negociază în criză”, a transmis Amarandei.

Aceste burse vor fi incluse în categoria largă a „burselor sociale”

Deși bursele vor fi incluse în categoria mai largă a „burselor sociale”, oficialii dau asigurări că ele nu vor fi eliminate sau diminuate.

Măsura are la bază studii internaționale, care arată că nivelul de educație al părinților influențează semnificativ viitorul copiilor. Reîntoarcerea la școală a mamelor minore este astfel esențială nu doar pentru ele, ci și pentru următoarele generații.

Publicitate

Detaliile privind modul de aplicare a măsurii urmează să fie făcute publice marți, după aprobarea finală a legii aflate în analiză parlamentară.

Citeste mai mult

Eveniment

Din 14 iulie, pe site-ul Ministerului Sănătății va fi disponibil un formular online dedicat sesizărilor privind mâncarea din spitale

Publicat

Publicitate

Începând cu 14 iulie, va fi disponibil pe site-ul Ministerului Sănătății un formular online dedicat sesizărilor privind mâncarea din spitale, a anunțat sâmbătă ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, citat de agerpres.ro.

‘Cred cu tărie în calitatea actului medical și în respectul față de pacient! Începând cu 14 iulie, va fi disponibil pe site-ul Ministerului Sănătății un formular online dedicat sesizărilor privind mâncarea din spitale. Invit toți pacienții și aparținătorii să ne trimită fotografii și informații despre modul în care este servită hrana, calitatea acesteia și aspectul porțiilor”, a transmis ministrul pe Facebook.

Potrivit lui Rogobete, acesta este un pas important pentru transparență și îmbunătățirea condițiilor din spitale.

”Mă angajez să fiu alături de fiecare pacient aflat în suferință și să lupt pentru un sistem medical mai uman și mai responsabil. Vă mulțumesc pentru implicare!’, a fost mesajul transmis de ministrul Sănătății.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Sisoe

Publicat

Publicitate

Sfântul Cuvios Sisoe (†429), urmând cu osârdie lui Hristos, a trăit în sihăstrie, în pustiile Egiptului. Prin smerenie şi rugăciune i-a biruit pe vrăjmaşii nevăzuţi, iar locul nevoirii sale a fost în muntele în care s-a nevoit şi Cuviosul Antonie cel Mare (251-356), fiind cu adevărat următor al vieţii acestuia.

Pentru viaţa sa curată s-a învrednicit de darul facerii de minuni, înviind copilul unui mirean care venise la el pentru binecuvântare.

Acela, intrând în chilia Cuviosului Sisoe, s-a aruncat la picioarele lui, împreună cu fiul cel mort, pe care l-a pus cu faţa în jos, ca şi cum ar fi cerut binecuvântare şi rugăciune. Şi, făcând Avva rugăciune şi binecuvântându-i, a ieşit omul afară, lăsându-şi copilul să zacă mort, la picioarele Cuviosului. Iar acesta, neştiind despre moartea copilului, ci socotind că stă pentru rugăciune, i-a zis: „Scoală-te, fiule, şi mergi de aici!”

Şi îndată înviind cel ce fusese mort, s-a ridicat şi a ieşit pe urmele părintelui său. Deci tatăl, văzându-și fiul înviat, s-a întors cu el la Sfântul Sisoe şi închinându-se, i-a mulţumit.

Vieţuind în pustie 60 de ani, Cuviosul Sisoe s-a apropiat de sfârşitul său. Şi când era aproape să moară, stând lângă el monahii, a strălucit faţa lui şi a zis: „Iată Avva Antonie a venit”. Şi trecând puţin timp a zis: „Iată ceata Prorocilor a venit”. Iarăşi strălucind faţa lui şi mai tare a zis: „Iată ceata Apostolilor a venit”. Atunci fraţii l-au rugat să le spună cu cine vorbeşte, iar el le-a zis: „Iată îngerii au venit ca să mă ia şi mă rog să mă mai lase puţin să mă pocăiesc”.

Iar faţa sa a strălucit şi mai mult făcându-se ca soarele şi s-au temut toţi. Şi iarăşi a grăit către ei Cuviosul: „Iată, vine Domnul, vedeţi toţi, că zice: Aduceţi-Mi vasul cel ales din pustie”. Zicând acestea, Sfântul Sisoe şi-a dat sufletul în mâinile Domnului, iar chilia s-a umplut de bună mireasmă.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending