Rubeola este cea mai periculoasă boală a copilăriei pentru o sarcină. Medicii spun că efectele sale asupra fătului sunt devastatoare. Îngrijorarea este și mai mare în condițiile în care aproape 40% dintre români refuză vaccinarea împotriva acestei afecțiuni, scrie ADEVĂRUL.
Sarcina este o perioadă specială pentru orice femeie, mai ales fiindcă trece prin tot felul de transformări de natură fizică și psihică. Cel mai delicat este primul trimestru, spun medicii. În primele trei luni se formează organele fătului iar trupul bebelușului prinde contur. Tocmai de aceea viitoarea mamă trebuie să fie foarte atentă, mai ales să se păzească de bolile infecțioase. Cea mai gravă pentru evoluția sarcinii este rubeola. Specialiștii spun că efectele acestei boli sunt devastatoare pentru făt. Situația este cu atât mai gravă cu cât în România vaccinul cu cea mai mare rată de refuz în rândul populației este tocmai ROR, adică serul care ne protejează în fața bolilor copilăriei, inclusiv a rubeolei.
De la malformații foarte grave până la deces
Medicul Carmen Zaboloteanu, șeful Secției de Neonatologie de la Maternitatea Botoșani, explică pentru „Adevărul” care sunt complicațiile rubeolei la o gravidǎ, bazându-se inclusiv pe experiența din practica de zi cu zi.
„Sunt foarte importante bolile copilăriei pentru o gravidă. Dacă mama va face în timpul sarcinii una dintre aceste boli, complicațiile pot fi de la foarte ușoare până la extrem de severe. Depinde și de momentul când intră în contact cu boala. Cea mai periculoasă este rubeola, mai ales dacă se întâmplă în primele trei luni de sarcină pentru că atunci se formează organele viitorului copilaș. Copilul poate avea complicații grave precum malformații cardiace, malformații oculare, retard mental sever și poate duce până la moartea intrauterină sau avortul spontan. Dacă boala survine, după acest interval de trei luni, riscurile sunt mai mici pentru că deja organele copilului sunt formate, dar nu sunt neglijabile”, precizează Carmen Zaboloteanu.
Malformațiile grave pot fi evitate printr-un simplă înțepătură
Toate bolile copilăriei care pot afecta sau chiar compromite o sarcină pot fi prevenite cu o vaccin ROR administrat gratuit în România. Se face îndeosebi copiilor, dar pot beneficia de el și adulții care nu au făcut bolile la o vârstă fragedă. „Vaccinul anti-rujeolic este prins în programul național împreună cu alte preparate vaccinale care asigură fix acest gen de protecție împotriva unor boli care de-a lungul timpului au produs pierderi de vieți omenești, dizabilități pe termen scurt sau lung”, spune Irina Alecu, medic epidemiolog în cadrul Direcției de Sănătate Publică Botoșani. Efectele acestor boli ale copilăriei, mult timp privite cu lejeritate de români, pot fi foarte grave, spun medicii. Este un soi de loterie pe socoteala propriului organism. În unele cazuri trec fără sechele, în alte situații pot da complicații devastatoare.
„Rujeola, rubeola și oreionul sunt boli care pot da sechele pe termen lung și pot rămâne cu urmări inclusiv în viața de adult. Starea de sănătate, de bază, face diferența între o evoluție severă, cu nevoie de asistență medicală sau un episod de boală gestionabil la domiciliu. Rujeola, de exemplu, produce o ștergere a imunității pentru câțiva ani. Oreionul, la băieți, dacă fac boala după 13-14 ani de cele mai multe ori produce sterilitate. Rubeola, în mod deosebit la femeile de vârstă activă ca și incidență de sarcină, crește riscul este de a produce pierderea sarcinii dar și mai riscul apariției de malformații la făt”, adaugă Irina Alecu.
Din experiența ca medic, Carmen Zaboloteanu spune că de multe ori femeile însărcinate contactează boala de la un copil nevaccinat: „Din acest motiv este foarte important ca un copil să fie vaccinat”.
Românii, campioni la refuzul vaccinării
Deși riscurile sunt mari, mulți români refuză vaccinarea. Culmea, vaccinul ROR, inclusiv contra rubeolei, are rata cea mai mare de refuz în rândul populației. Așa cum arată statisticile, aproape 40% dintre români au refuzat vaccinarea copiilor cu ROR. Iar acest lucru se simte, în România fiind înregistrate în ultimii șapte ani două epidemii de rujeolă.
„Sunt persoane care refuză orice fel de vaccin sau metodă de screening”, precizează medicul neonatolog Carmen Zaboloteanu. Fie că este vorba despre teorii conspiraționiste, motive religioase sau pur și simplu neîncrederea în produsele vaccinale, cert este că unele boli eradicate în trecut riscă să revină, în lipsa imunizării.
„Erau boli ținute sub control, dar care se întorc tocmai fiindcă avem această tendință globală de a fi reticenți față de vaccin. Este de fapt prețul succesului pentru vaccinuri. Au fost eficiente, au făcut ca bolile aceste grave pentru care au fost gândite să mai fie atât de prezente în populație și atunci generațiile noi care în momentul acesta sunt reticente, unele chiar refuză de-a dreptul vaccinarea, o fac fiindcă nu au mai văzut cât de dramatică poată fi boala. Dacă nu vom păstra ritmul de acoperire vaccinală vom reveni și vom vedea din nou copii cu convulsii și cu sechele cerebrale de la tuse convulsivă, vom vedea din nou sechele pe viață de la rujeolă, sterilitate de la oreion”, spune epidemiologul Irina Alecu.