Aula Magna a Colegiului Naţional “A. T. Laurian” a găzduit sâmbătă, 30 martie 2024, ce-a de-a XIII-a ediţie a Festivalului francofon regional de artă teatrală „Parole et théâtre”.
La deschiderea oficială au participat domnul inspector școlar general, prof. Bogdan-Gheorghe Suruciuc, doamna inspector de limbi moderne, prof. Irina Telişcă, reprezentanţii conducerii celor trei licee organizatoare, domnul prof. Ioan Onofrei, doamna prof. Beatrice-Cătălina Păpădie, domnul prof. Ştefan Oltean, membrii juriului, profesori invitaţi, elevi concurenţi şi voluntari, părinţi, susţinători, profesori organizatori.
Instituţiile organizatoare ale acestei ediţii a festivalului au fost Colegiul Naţional „A. T. Laurian” Botoşani, Liceul de Artă „Ştefan Luchian”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani și Asociaţia română a profesorilor de limbă franceză (ARPF) – filiala Botoşani.
El reprezintă o primă etapă a festivalului-concurs, adică pentru concurenţii care s-au înscris la participarea directă din cadrul festivalului (toţi participanţii din judeţul Botoşani).
Prezentatorii acestei ediţii au fost elevii de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”: Robu Andreea şi Păduraru Raul-Ionuţ.
Juriul a fost format din: Irina Mititelu – președinte al juriului, actor la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoşani, Andreea-Gabriela Suceveanu, profesor de artă muzicală Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani, Diana-Alina Rusu, profesor de franceză Colegiul Naţional „A.T.Laurian” Botoşani, Manuela Drobotă, profesor de franceză Şcoala Gimnazială Nr. 12 Botoşani, Mihaela-Dorina Barbacaru, preşedinte ARPF Botoşani, profesor de franceză Şcoala Gimnazială Nr. 12 Botoşani.
Publicitate
Sponsorul acestei ediţii a fost Societatea franceză 5F (parteneriat de colaborare cu profesorii Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani).
Concursul pentru participarea directă a fost organizat pe trei secţiuni: teatru, recitare artistică, interpretare vocal-instrumentală. Concursul a avut mai mult de 60 de momente artistice, unde au evoluat copii din mai mult de 25 de şcoli, iar întreg festivalul a fost un regal de „artă teatrală”. Premiile acordate în cadrul acestei etape a festivalului sunt:
Premiul I, Trofeu– Trupa „Les éléphants”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani
Premiul II – Trupa „Les espiègles”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani
Premiul II – Trupa „Travail en cour”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani
Premiul II – Trupa „Les zanimés”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani
Premiul III – Trupa „Parol”, Liceul Tehnologic „Ştefan cel Mare şi Sfânt” Vorona
Premiul III – Trupa „ThéQuatre”, Școala Gimnazială „Elena Rareş” Botoşani
Menţiunea I – Trupa „Les Gardiens des Sourires”, Şcoala Gimnazială „Elena Rareş” Botoşani
Menţiunea II – Trupa „Molière”, Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” Botoşani
Premii individuale gimnaziu
Rol principal feminin – Purice Iulia, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani
Rol principal masculin – Pânzariu Leonardo, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani
Rol secundar feminin – Zaiţ Daria, Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” Botoşani
Rol secundar masculin – Flişcu Cezara, Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” Botoşani
Recitare gimnaziu
Premiul I, Trofeu – Popovici David – Școala Gimnazială nr. 17 Botoşani
Premiul II – Andronache Ana, Colegiul Naţional „August Treboniu Laurian” Botoşani
Premiul III – Ionescu Maria Ilia, Colegiul Naţional „August Treboniu Laurian” Botoşani
Menţiune – Albotă Raluca-Maria, Școala Gimnazială nr. 17 Botoşani
Interpretare vocal-instrumentală gimnaziu
Premiul I, Trofeu – Cracană Eric, Colegiul Naţional „August Treboniu Laurian” Botoşani
Premiul I – Lazăr Ilinca, Colegiul Naţional „August Treboniu Laurian” Botoşani
Premiul II – Nistor Denisa-Ioana, Şcoala Gimnazială nr. 1 Corlăteni
Premiul II – Hăilă Delia-Teodora, Şcoala Gimnazială „Octav Băncilă” Corni
Premiul III – Grup vocal „Enfants et oiseaux”, Şcoala Gimnazială nr. 1 Corlăteni
Premiul III – Grup vocal „Les Francofilles”, Colegiul Naţional „August Treboniu Laurian” Botoşani
Menţiunea I – Penciuc Mara, Școala Gimnazială nr. 17 Botoșani
Menţiunea I – Stan-Muraru Maria, Școala Gimnazială „Grigore Antipa” Botoșani
Menţiunea II – Purice Laura-Alexandra şi Grădinaru Elena, Colegiul Naţional „August Treboniu Laurian” Botoşani
Menţiunea II – Gugescu Teodora, Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare”, Botoșani
Menţiunea III – Pătrăuceanu Maria-Magdalena, Şcoala Gimnazială „Octav Băncilă” Corni
Menţiunea III – Petrescu Oana-Maria, Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt ” Vorona
Asociaţia Română a Profesorilor Francofoni filiala Botoşani a acordat 15 de premii pentru calitatea limbii franceze.
Pentru organizarea festivalului s-au mobilizat mai mult de 40 de elevi voluntari din cele 3 licee organizatoare: Colegiul Naţional „August Treboniu Laurian”, Liceul de Artă „Ştefan Luchian” şi Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani. Ei au susţinut concurenţii, au pregătit recuzita necesară trupelor, au asigurat liniştea în sală, au imortalizat momentele artistice şi au asigurat buna derulare a întregului concurs. Festivalul a creat o emulaţie deosebită în rândul concurenţilor, a coordonatorilor de trupă, a voluntarilor şi a susţinătorilor.
„Această ediţie a festivalului Paroles et théâtre, desfăşurată anul acesta în luna francofoniei demonstrează faptul că mulţi elevi artişti sunt şi francofoni la Botoşani, iar francofonia a unit concurenţi, profesori organizatori, îndrumători şi invitaţi, elevi-voluntari, părinţi şi susținători asigurând pe tot parcursul spectacolului o efervescență motivantă”, a transmis Inspector școlar general, Prof. Bogdan Gheorghe SURUCIUC.
Iată și câteva imagini surprinse cu această ocazie:
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
În prag de Crăciun, o femeie, în vârstă de 80 de ani, din localitatea Mlenăuți, a rămas fără casă, în urma unui incendiu. Evenimentul s-a produs în această după-amiază. Nu au fost persoane rănite, dar pagubele sunt însemnate. Când s-a produs incendiul, femeia era în imobil, împreună cu fiul ei. Au simțit miros de fum, au ieșit din locuință și au sunat după ajutor.
La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Detașamentului Dorohoi, cu două autospeciale de stingere, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Hudești. Primii care au ajuns la fața locului au fost pompierii voluntari. Aceștia au constatat faptul că locuința ardea în totalitate. Pompierii au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la alte construcții din gospodărie. Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor s-a intervenit mai bine de două ore.
Cel mai probabil, evenimentul a fost provocat de jarul căzut din sobă pe materiale combustibile.
Pentru evitarea unor astfel de tragedii, ISU Botoșani vă recomandă:
▪️nu lăsați sobele și alte mijloace de încălzire nesupravegheate pe timpul funcţionării;
▪️nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;
▪️nu lăsați ușa sobei deschisă;
▪️nu supraîncălziți soba;
✔️ montați pe pardoseală, în fața ușii de alimentare cu combustibil a mijlocului de încălzire, o bucată de tablă cu dimensiuni de 0,50 x 0,70 metri;
▪️nu puneți haine la uscat pe sobe sau în imediata lor apropiere;
✔️stingeți focul pe timpul nopții;
▪️nu lăsați, niciodată, copiii singuri în casă, mai ales într-o încăpere unde este în funcțiune un mijloc de încălzire.
Tradiția continuă! Sute de urători și colindători din întregul județ au venit cu sufletele pline de bucurie să vestească Nașterea Domnului și să aducă toate urările de un nou an bun social-democraților botoșăneni.
Parcarea din fața sediului PSD Botoșani s-a transformat, duminică, într-o veritabilă scenă, unde cetele de colindători și urători au prezentat cele mai frumoase datini și obiceiuri de iarnă de la noi din județ. Fiecare grup și-a reprezentat cu mândrie locul său de baștină și a adus cu sine o părticică din magia sărbătorilor, păstrând cu sfințenie tradițiile strămoșești.
Gazde primitoare, social-democrații botoșăneni au așteptat aceste momente cu mare drag. Și, așa cum e datina străbună, Doina Federovici, președintele PSD Botoșani, Alexandra Huțu, secretarul executiv al PSD Botoșani, vicepreședinți ai organizației județene, primari, consilieri județeni și locali, directori, inspectori școlari și membri social-democrați botoșăneni i-au primit pe toți cu inima deschisă, cu pâine și sare, cu vin și cozonac, cu sărmăluțe și alte gustări specifice zilelor de sărbătoare.
„Suntem recunoscători botoșănenilor care păstrează cu sfințenie această moștenire prețioasă și o transmit mai departe, din generație în generație. Obiceiurile și datinile străbune sunt legătura noastră cu trecutul, dar și cu viitorul, o punte între generații care nu se va rupe niciodată.Aceste tradiții, unice în întreaga lume, pe care noi, botoșănenii, le păstrăm cu mândrie în suflet, sunt o comoară de neprețuit, sunt ceea ce ne face să rămânem uniți. Fiecare an în care suntem alături de acești minunați urători este o sărbătoare a moștenirii noastre și un angajament de a face totul pentru a păstra vii tradițiile noastre care ne definesc ca neam”, a fost mesajul emoționant al social-democraților botoșăneni.
Au urat de bine, sănătate și belșug: Căiuții de la Albești, Ansamblul „Cununa” (Bălușeni), Ansamblul Folcloric „Dor de Plaiuri Corlătene” (Corlăteni), Ansamblul Folcloric „Flori de Corn” (Corni), Ansamblul „Bujorelul” Coșula, Colindătorii „Mugurașii” și Grupul Oneaga (Cristești), Ansamblul Folcloric „Doina Holmului” (Frumușica), Ansamblul Folcloric „Floare Albastră” (Gorbănești,) Ansamblul Folcloric „Zorile” (Havârna), „Căiuții Albaștri” (Hlipiceni), Ansamblul Folcloric „Moștenitorii de la Prut” (Manoleasa), Ansamblul Folcloric „Cununița” Prăjeni, Ansamblul Folcloric „Doina Costeștilor” (Răchiți), Ansamblul Folcloric Santa Mare, Ansamblul Folcloric „Valea Bașeului” (Știubieni), Ansamblul Folcloric „Todireanca” (Todireni), Ansamblul Folcloric „Tudoreanca” (Tudora), Ansamblul Folcloric „Viișorenii” (Viișoara) și Ansamblul Folcloric „Hora” (Vlăsinești).
Nicuşor Dan a reacționat după ce Coaliția de guvernare a anunțat că îl susţine pe Crin Antonescu pentru funcţia de preşedinte. Nicușor Dan a spus că el îşi va menţine în candidatura și că nu va renunța la cursă, scrie alba24.ro.
„E o decizie pe care au luat-o… foarte bine, eu îmi menţin candidatura şi o să vedem”, a afirmat Nicuşor Dan la Digi 24.
„E vorba de două lucruri – echilibru şi reformă (…). Şi ce-au făcut partidele azi – au dat dovadă de echilibru, pentru că erau nişte lucruri necesar a fi reglementate înainte de 31 decembrie.
Cu privire la reformă – a existat o primă reacţie a partidelor imediat după şocul pe care l-am trăit cu toţii în 24 noiembrie şi părea că există voinţă de reformă în interiorul partidelor politice.
Aşa cum cunosc eu situaţia, există reformişti în cadrul tuturor celor trei partide care formează majoritatea guvernamentală, există însă şi oameni care spun ‘Hai să lăsăm lucrurile, că merge şi-aşa’.
Şi cred că în desemnarea domnului Antonescu au avut câştig de cauză cei din urmă. Asta este situaţia şi în această situaţie mergem în faţa românilor să le cerem votul”, a spus Nicuşor Dan.
În opinia sa, în cadrul campaniei va fi nevoie de o discuţie despre modalităţile în care se poate răspunde aşteptărilor oamenilor privind reforma statului – de a face din acest stat unul funcţional, puternic, pentru că s-au văzut slăbiciunile acum o lună.
Publicitate
„Nu cred că noi trebuie să facem foarte multe calcule pe seama alegătorilor; ei sunt oameni informaţi, din fericire au timp, nu vor fi în aceeaşi situaţie de acum două săptămâni de la Călin Georgescu – turul întâi, au tot timpul să se informeze, să audă ce propune fiecare dintre candidaţi”, a precizat Nicuşor Dan.
El crede că oamenii trebuie să fie informaţi despre decizia Curţii Constituţionale de anulare a alegerilor prezidenţiale.
„Trebuie să lămurim, dar să fie foarte clar pentru toată lumea, de ce s-au anulat alegerile din 24 noiembrie.
Pentru că eu consider în continuare că a fost o măsură necesară a Curţii Constituţionale, însă trebuie ca în spaţiul public, pentru alegătorii din toate categoriile, simpatizanţii tuturor competitorilor, să se înţeleagă foarte clar că aceasta a fost măsura corectă; şi pentru moment nu suntem la nivelul acela.
Pentru că mai e nevoie de dovezi, de a vedea cine a fost în spatele candidaturii, câţi bani au fost, care au fost mecanismele, pentru ca oamenii să fie lămuriţi şi să aibă încredere în această instituţie a legii”, a mai spus candidatul independent.
Nova APaserv anunță că în perioada 25-26 decembrie 2024- Sărbătoarea Crăciunului şi 1-2 Ianuarie 2025 – Anul Nou– toate casieriile vor fi închise.
În perioada 03-9 Ianuarie 2025 toate casieriile vor fi închise pentru inventarierea anuală a soldurilor.
Reamintim ca platile pot fi efectuate in conturile bancare mentionate pe factura, deschise la BCR,BRD,OTP,TRANSILVANIA, pe site-ul operatorului si prin POS.
PROGRAM SPECIAL CASIERII
24 Decembrie 2024– 9 Ianuarie 2025
Publicitate
Casieria
Marti,
24.12.2024
Miercuri,
25.12. 2024
Joi,
26.12.2024
Vineri
27 12.2024
Sambata
28.12.2024
Luni
30.dec.2024
Marti
31.dec.2024
Bulevard Botosani
8-12
Inchis
Inchis
8-12
8-12
Program normal
8-12
Primaverii
Botosani
Inchis
Inchis
Inchis
Inchis
Inchis
Program normal
Inchis
Uvertura Mall
10-14
Inchis
Inchis
10-14
Inchis
Program normal
10-14
Piata 1 Decembrie
Botosani
Inchis
Inchis
Inchis
Inchis
Inchis
Program normal
Inchis
A.I.Cuza Dorohoi
8-12
Inchis
Inchis
8-12
Inchis
Program normal
8-12
Casieria Darabani
Inchis
Inchis
Inchis
Inchis
Inchis
Program normal
Inchis
Casieria Saveni
Inchis
Inchis
Inchis
Inchis
Inchis
Program normal
Inchis
Casieria Bucecea
Inchis
Inchis
Inchis
Inchis
Inchis
Program normal
Inchis
25-26 decembrie 2024- Sărbătoarea Crăciunului şi 1-2 Ianuarie 2025 – Anul Nou– toate casieriile vor fi închise.
În perioada 03-9 Ianuarie 2025 toate casieriile vor fi închise pentru inventarierea anuală a soldurilor.
Reamintim ca platile pot fi efectuate in conturile bancare mentionate pe factura, deschise la BCR,BRD,OTP,TRANSILVANIA, pe site-ul operatorului si prin POS.