Aula Magna a Colegiului Naţional “A. T. Laurian” a găzduit sâmbătă, 30 martie 2024, ce-a de-a XIII-a ediţie a Festivalului francofon regional de artă teatrală „Parole et théâtre”.
La deschiderea oficială au participat domnul inspector școlar general, prof. Bogdan-Gheorghe Suruciuc, doamna inspector de limbi moderne, prof. Irina Telişcă, reprezentanţii conducerii celor trei licee organizatoare, domnul prof. Ioan Onofrei, doamna prof. Beatrice-Cătălina Păpădie, domnul prof. Ştefan Oltean, membrii juriului, profesori invitaţi, elevi concurenţi şi voluntari, părinţi, susţinători, profesori organizatori.
Instituţiile organizatoare ale acestei ediţii a festivalului au fost Colegiul Naţional „A. T. Laurian” Botoşani, Liceul de Artă „Ştefan Luchian”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani și Asociaţia română a profesorilor de limbă franceză (ARPF) – filiala Botoşani.
Publicitate
El reprezintă o primă etapă a festivalului-concurs, adică pentru concurenţii care s-au înscris la participarea directă din cadrul festivalului (toţi participanţii din judeţul Botoşani).
Prezentatorii acestei ediţii au fost elevii de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”: Robu Andreea şi Păduraru Raul-Ionuţ.
Juriul a fost format din: Irina Mititelu – președinte al juriului, actor la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoşani, Andreea-Gabriela Suceveanu, profesor de artă muzicală Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani, Diana-Alina Rusu, profesor de franceză Colegiul Naţional „A.T.Laurian” Botoşani, Manuela Drobotă, profesor de franceză Şcoala Gimnazială Nr. 12 Botoşani, Mihaela-Dorina Barbacaru, preşedinte ARPF Botoşani, profesor de franceză Şcoala Gimnazială Nr. 12 Botoşani.
Publicitate
Sponsorul acestei ediţii a fost Societatea franceză 5F (parteneriat de colaborare cu profesorii Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani).
Concursul pentru participarea directă a fost organizat pe trei secţiuni: teatru, recitare artistică, interpretare vocal-instrumentală. Concursul a avut mai mult de 60 de momente artistice, unde au evoluat copii din mai mult de 25 de şcoli, iar întreg festivalul a fost un regal de „artă teatrală”. Premiile acordate în cadrul acestei etape a festivalului sunt:
Premiul I, Trofeu– Trupa „Les éléphants”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani
Premiul II – Trupa „Les espiègles”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani
Premiul II – Trupa „Travail en cour”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani
Premiul II – Trupa „Les zanimés”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani
Premiul III – Trupa „Parol”, Liceul Tehnologic „Ştefan cel Mare şi Sfânt” Vorona
Premiul III – Trupa „ThéQuatre”, Școala Gimnazială „Elena Rareş” Botoşani
Menţiunea I – Trupa „Les Gardiens des Sourires”, Şcoala Gimnazială „Elena Rareş” Botoşani
Menţiunea II – Trupa „Molière”, Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” Botoşani
Premii individuale gimnaziu
Rol principal feminin – Purice Iulia, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani
Rol principal masculin – Pânzariu Leonardo, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani
Rol secundar feminin – Zaiţ Daria, Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” Botoşani
Rol secundar masculin – Flişcu Cezara, Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” Botoşani
Recitare gimnaziu
Premiul I, Trofeu – Popovici David – Școala Gimnazială nr. 17 Botoşani
Premiul II – Andronache Ana, Colegiul Naţional „August Treboniu Laurian” Botoşani
Premiul III – Ionescu Maria Ilia, Colegiul Naţional „August Treboniu Laurian” Botoşani
Menţiune – Albotă Raluca-Maria, Școala Gimnazială nr. 17 Botoşani
Interpretare vocal-instrumentală gimnaziu
Premiul I, Trofeu – Cracană Eric, Colegiul Naţional „August Treboniu Laurian” Botoşani
Premiul I – Lazăr Ilinca, Colegiul Naţional „August Treboniu Laurian” Botoşani
Premiul II – Nistor Denisa-Ioana, Şcoala Gimnazială nr. 1 Corlăteni
Premiul II – Hăilă Delia-Teodora, Şcoala Gimnazială „Octav Băncilă” Corni
Premiul III – Grup vocal „Enfants et oiseaux”, Şcoala Gimnazială nr. 1 Corlăteni
Premiul III – Grup vocal „Les Francofilles”, Colegiul Naţional „August Treboniu Laurian” Botoşani
Menţiunea I – Penciuc Mara, Școala Gimnazială nr. 17 Botoșani
Menţiunea I – Stan-Muraru Maria, Școala Gimnazială „Grigore Antipa” Botoșani
Menţiunea II – Purice Laura-Alexandra şi Grădinaru Elena, Colegiul Naţional „August Treboniu Laurian” Botoşani
Menţiunea II – Gugescu Teodora, Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare”, Botoșani
Menţiunea III – Pătrăuceanu Maria-Magdalena, Şcoala Gimnazială „Octav Băncilă” Corni
Menţiunea III – Petrescu Oana-Maria, Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt ” Vorona
Asociaţia Română a Profesorilor Francofoni filiala Botoşani a acordat 15 de premii pentru calitatea limbii franceze.
Pentru organizarea festivalului s-au mobilizat mai mult de 40 de elevi voluntari din cele 3 licee organizatoare: Colegiul Naţional „August Treboniu Laurian”, Liceul de Artă „Ştefan Luchian” şi Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani. Ei au susţinut concurenţii, au pregătit recuzita necesară trupelor, au asigurat liniştea în sală, au imortalizat momentele artistice şi au asigurat buna derulare a întregului concurs. Festivalul a creat o emulaţie deosebită în rândul concurenţilor, a coordonatorilor de trupă, a voluntarilor şi a susţinătorilor.
“Această ediţie a festivalului Paroles et théâtre, desfăşurată anul acesta în luna francofoniei demonstrează faptul că mulţi elevi artişti sunt şi francofoni la Botoşani, iar francofonia a unit concurenţi, profesori organizatori, îndrumători şi invitaţi, elevi-voluntari, părinţi şi susținători asigurând pe tot parcursul spectacolului o efervescență motivantă”, a transmis Inspector școlar general, Prof. Bogdan Gheorghe SURUCIUC.
Iată și câteva imagini surprinse cu această ocazie:
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Tradiţia populară spune că ouăle vopsite în Joia Mare şi mâncate de Paşti apară de suferinţe şi necaz, iar coaja lor, îngropată în pământul păşunilor, apără vitele de deochi şi de năpastă.Vopsitul ouălor de Paște. Unul dintre cele mai așteptate momente în cadrul Sărbătorilor Pascale este vopsitul ouălor, informează alba24.ro.
În tradiția românească, ouăle se vopsesc în Joia Mare, în Vinerea Mare sau chiar în Sâmbăta Mare, în funcție de zonă și de preferințe.
Ouăle roșii sunt nelipsite de la masa tradițională de Paște. Tradiția spune că, în ziua de Paște, ouăle se ciocnesc și se oferă salutul religios creştin: „Hristos a înviat!”, „Adevărat a înviat!”.
Publicitate
Joia Mare, numită şi Joia Patimilor, este ziua în care gospodinele vopsesc ouăle în roşu sau în alte culori, în funcţie de preferinţă. Ouăle se vopsesc și de Înălțarea Domnului, care are loc la 40 de zile de la Înviere.
De la rețetele naturale tradiționale, cu foi de ceapă și frunzulițe de decor, la ouăle încondeiate, până la cele mai elegante și sofisticate modele, coșulețul cu ouă este garnisit de gospodine cu imaginație, în funcție de gustul fiecăreia.
Culoarea roşie este însă cea mai folosită, deoarece reprezintă sângele lui Iisus Hristos, răstignit pe cruce, pentru mântuirea omenirii. Cu toate că are o existență precreștină, în creștinism, oul roșu simbolizează sângele vărsat de către Iisus pentru lumea reprezentată sub forma oului, devenind un element definitoriu al sărbătorii pascale.
Publicitate
În satele românești, există tradiția ca ouăle pentru Paști să fie adunate din cuibar în Miercurea Mare. Ouăle din această zi – alese atât pentru mâncare cât şi pentru a fi înroşite, nu se vor strica până la Paşti.
Ouăle adunate din cuibar se spală și pe coaja lor umedă se lipesc frunzulițe (trifoi, pătrunjel, mărar, leuștean, etc.) și/sau flori. Pentru ouăle cumpărate din magazin, este bine ca acestea să fie ținute la temperatura camerei câteva ore înainte de vopsire.
Ouăle astfel decorate se învelesc într-o bucată de ciorap și mai apoi se leagă strâns cu ață.
Publicitate
Se pune apă la fiert într-o oală închisă la culoare, se adaugă o lingură de sare și o lingură de oțet, apoi cojile de la circa 4-5 cepe roșii mari. Ouăle se introduc la fiert în oală, unul câte unul. După ce apa dă în clocot, se lasă la foc mic aproximativ 15 minute, ca să se prindă culoarea.
Se scot mai apoi cu o lingură de lemn, pe o tavă sau farfurie și le lasă la răcit fără să fie șterse.
După ce s-au răcit puțin se ung cu o bucățică de slănină sau un șervețel îmbibat în ulei pentru a le da strălucire.
Publicitate
Vopsitul ouălor de Paște: ouă albastre, vopsite cu varză roșie
Ouăle de Paște pot fi vopsite în culoarea albastră cu varză roșie.
Pentru a prepara vopseaua, o varză roșie se taie în bucăți mari și se fierbe timp 30 de minute în 2 litri de apă, în care se adaugă 3 linguri de oțet.
Vopseaua astfel obținută, de culoare purpurie, are nevoie de mai mult timp pentru a da culoarea albastră ouălor.
Ouăle fierte se scufundă în vopsea când aceasta nu este nici foarte fierbinte, nici călduță și se lasă până când obțineți culoarea dorită. Pentru un albastru închis, ouăle trebuie lăsate în vopsea peste noapte, la frigider.
Cum vopsim ouăle natural: ouă galbene, cu ceapă albă
Pentru a vopsi ouăle în galben aveți nevoie de cojile de la 5 cepe mari, două linguri de oțet și o jumătate de linguriță de sare.
Acestea se pun la fiert într-un vas, cu doi litri de apă, împreună cu ouăle, la foc mic (ca să nu crape), timp de 15 minute.
Cum vopsim ouăle natural: ouă verzi, cu spanac sau iarbă
Pentru a colora ouăle de Paște în verde se poate folosi zeama de spanac fiert sau de iarbă fiartă.
Spanacul se spală și se pune într-o oală cu apă, împreună cu două linguri de oțet. Se adaugă ouăle și se dă încet amestecul în clocot. Se lasă la fiert, la foc mic, timp de circa 15-20 min.
Se îndepărtează de pe foc și se lasă ouăle să se răcească în apă, amestecând din când în când. După ce amestecul s-a răcit, se pune la frigider peste noapte.
Cum vopsim ouăle natural: ouă mov, cu afine
Pentru a obține ouă mov se pun 4 căni de afine congelate în patru căni de apă. Se lasă la temperatura camerei câteva ore, iar mai apoi lichidul se strecoară cu o sită.
În acest lichid se pun ouăle fierte și se lasă peste noapte la frigider.
De asemenea, prin zdrobirea afinelor de coaja ouălor se vor obţine mai multe pete de culoare.
Vopsitul ouălor de Paște: ouă portocalii, cu paprika
Ouăle portocalii se pot obține dacă se amestecă 2-3 linguri de paprika într-o cratiță cu apă clocotită, în care se adaugă două linguri de oțet alb.
După ce compoziția s-a răcit, ouăle fierte se pun în cratiță și se lasă la frigider timp de câteva ore.
Cum vopsim ouăle natural: ouă roz, cu sfeclă
Pentru a obține vopseaua, se fierbe sfecla până când furcuțila pătrunde fără efort.
În apa rămasă se adaugă o lingură de oțet și ouăle fierte. Se lasă la frigider peste noapte.
Ouă de Paști, în nuanțe sidefate
Cei care preferă să fie în pas cu moda, pot opta pentru vopsele sidefate pentru ouă, de diferite culori. Din fiecare plic de vopsea sidefată, se pot colora aproximativ 10 ouă. Ouăle se spală cu detergent de vase, se clătesc foarte bine și se pun la fiert în apă rece, cu un pic de sare.
Fiecare plic de vopsea sidefată se dizolvă într-un pahar cu apă fierbinte, după care se amestecă bine, pentru a se omogeniza culoarea.
Se folosesc mănuși de menaj, se pun câteva picături de vopsea în palmă și se rostogolește fiecare ou, până primește o culoare uniformă.
Pentru acest tip de culoare nu este nevoie nici de oțet nici de grăsime pentru luciu.
Vopsitul ouălor de Paști poate fi distractiv pentru copii. Cu imaginația lor, cei mici pot să dea o formă originală ouălor de Paști, decorându-le cu creioane cerate sau acuarele, cu hârtie colorată sau autocolante.
Vopsitul ouălor de Paște: legendele ouălor roșii
Există multe povești și legende referitoare la ou și culoarea sa roșie.
Una dintre acestea spune că Maria Magdalena l-a salutat pe împăratul Romei : „Hristos a Înviat!”; împăratul, fiind la masă, a arătat către niște ouă și i-ar fi răspuns, în derâdere: „Dacă Hristos ar fi înviat, aceste ouă ar trebui să fie roșii!” iar atunci, pe loc, ouăle s-au colorat în roșu.
Alte povestiri se referă la patimile lui Iisus Hristos, care, fiind bătut cu pietre, acestea s-au transformat în ouă roșii, sau când Fecioara Maria, a venit la crucea unde acesta era răstignit cu un coș cu ouă și acestea s-au înroșit de la sângele curs.
La noi, obiceiul încondeierii ouălor este răspândit peste tot în ţară. Cromatica şi motivele decorative diferă de la o regiune la alta, și chiar de la creator la creator, în funcție de imaginația fiecăruia.
Culorile folosite la vopsitul ouălor au și ele semnificațiile lor
Roșu – simbol al sângelui, al focului și soarelui, al dragostei, al vieții și bucuriei de a trăi
Galben – lumina, recolta, ospitalitatea, fericirea
Verde – reînnoirea și forța naturii, prospețime, rodnicie, speranță
Albastru – credință, cer, seninătate, vitalitate, sănătate
Negru – simbol al pământului, statornicie, eternitate
Violet – stăpânire de sine, dreptate, răbdare
Este Joia Mare și este ziua în care se vopsesc ouăle pentru Paște, după cum spune tradiţia. Atenție, însă, la vopseaua pe care o cumpărați, pentru că poate avea până la 11 E-uri foarte periculoase arată antena3. ro.
Şi celelalte alimente pe care le mâncăm de Paşte pot fi pline de aditivi, aşa că trebuie să citim cu atenţie eticheta, pentru a nu risca să avem 250 de E-uri la o masă, atenţionează Sorin Mierlea, președintele InfoCons.
Publicitate
“În primul rând, să înțelegem că și vopseaua de ouă ajunge până la urmă să o ingerăm.
Practic, o mâncăm o dată cu oul vopsit, fiindcă face transfer dintre coaja oului și ou şi, astfel, se pune și pe mâinile noastre, ale copiilor.
Când discutăm de ouăle gata vopsite, care se regăsesc în supermarket sau pe care le comandăm online, acestea trebuie să aibă pe eticheta produsului toate ingredientele care se regăsesc în vopseaua cu care este colorat oul respectiv. Altfel, dacă nu avem toate informațiile, nu cumpărăm.
Publicitate
Și dacă ne gândim că într-un astfel de produs avem 11 aditivi, mai avem și în muștar, probabil încă 10, doar dintr-un nou cu puțin muștar ajungem să mâncăm 20 de aditivi, care de cele mai multe ori se dublează sau se triplează.
Așa că ar trebui să fim mai atenți și mai responsabili în condițiile în care masa de Paște poate să ajungă la 250 de aditivi, iar sare și zahăr cât pentru două săptămâni.
De aceea, e bine să fim puțin mai atenți, mai cumpătați, să citim eticheta, să verificăm produsele și, nu în ultimul rând, să ne uităm și la alerte, fiindcă sunt tot mai multe produse în această perioadă în alerte, atât produse agroalimentare, dar și produsele care vin drept cadouri de la Iepuraş – fie că discutăm de o bijuterie, de o haină sau de o jucărie.
Publicitate
Aplicația europeană de protecție a consumatorilor InfoCons te ajută gratuit să vezi și alertele în timp real, să scanezi codul de bare și la vopseaua de ouă, şi când cumperi un produs agroalimentar, astfel că ai toate informațiile cu privire la aditivi, coloranți, conservanţi, zahăr și sare.
Dar cred că cel mai important este să fim foarte atenți la ce punem pe masă pentru copiii, nepoții noștri, să avem niște sărbători frumoase, fiindcă, din păcate, suntem pe primul loc la nivelul Uniunii Europene la o calitate a vieții foarte proaste.
Suntem pe primul loc la nivelul Uniunii Europene la toate tipurile de cancer, pe toate grupele de vârstă, obezitate infantilă, infarct miocardic, accidente cerebrale, care toate au o incidență directă cu ceea ce mâncăm.
Publicitate
Ar trebui să fim atenți, așadar, să citim etichetele și să alegem cele mai curate produse. Găsim produse și fără aditivi sau cu 1-3 aditivi. Trebuie doar să citim eticheta şi să fim mai atenţi”, a atras atenţia Sorin Mierlea, președintele InfoCons, joi, la Antena 3 CNN.
Miercuri, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul județean D.J. 282, în comuna Albești, un autoturism condus de un bărbat, de 65 de ani, din aceeași localitate.
În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,49 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Publicitate
Polițiștii continuă cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.
În noaptea de 1 spre 2 mai 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier , împreună cu Biroul de Ordine Publică, Șecțiiile de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani și 3 Hlipiceni și cu polițiștii din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutier care au drept cauză generatoare consumul de alcool sau de substanțe psihoactive.
Astfel, au fost organizate 12 filtre rutiere la intrările și ieșirile din oraș, precum și pe principalele artere rutiere, fiind controlate 87 de autovehicule. Dintre conducătorii auto, 62 au fost testați alcoolscopic, rezultatul fiind pozitiv în 4 dintre cazuri.
Publicitate
În urma neregulilor constatate au fost aplicate 42 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 20.000 de lei, 16 dintre acestea fiind aplicate pentru abateri la regimul rutier, iar 10 sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială.
Publicitate
De asemenea, au fost reținute 9 permise de conducere și 2 certificate de înmatriculare.
La activități s-a beneficat de câinele specializat în depistarea droguriolor, din cadrul ServiciuluiTeritorial al Poliției de Frontieră.