Connect with us

Eveniment

Trump a oprit ajutorul militar pentru Ucraina, pentru a ”grăbi pacea”. Sunt vizate și transporturile de arme aflate în tranzit

Publicat

Publicitate

Trump a oprit ajutorul militar pentru Ucraina: Statele Unite ale Americii suspendă ajutorul militar pentru Ucraina după disputa dintre președintele american Donald Trump și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski în Biroul Oval, au confirmat luni oficiali de la Casa Albă pentru Bloomberg, Fox News și CNN.

Un oficial american a afirmat că SUA fac o pauză și își revizuiesc ajutorul pentru a se asigura că acesta contribuie la găsirea unei soluții, transmite Agerpres.

Casa Albă a transmis că măsura este menită să ”grăbească” găsirea unei soluții de pace.

”Președintele a spus clar că se concentrează asupra păcii. Avem nevoie ca partenerii noștri să fie, de asemenea, dedicați acestui obiectiv.

Facem o pauză și ne revizuim ajutorul pentru a ne asigura că acesta contribuie la o soluție”, a declarat oficialul, citat de CNN.

Pauza va dura până când Donald Trump va stabili că liderii Ucrainei demonstrează un angajament de bună credință față de pace, potrivit relatărilor Bloomberg și Fox News.

Publicitate

”’Nu este o încetare permanentă a ajutorului, este o pauză”, a subliniat un responsabil al administrației Trump, citat de Fox News.

Pauza se va aplică tuturor echipamentelor militare care nu se află încă în Ucraina, au declarat oficialii, și reprezintă un răspuns direct la ceea ce Trump consideră a fi comportamentul neadecvat al lui Zelenski de săptămâna trecută.

Vor fi suspendate, potrivit Bloomberg, toate livrările de echipamente militare americane care nu se află în prezent pe teritoriul Ucrainei, inclusiv arme aflate în tranzit pe aeronave și nave sau în așteptare în zonele de tranzit din Polonia.

Trump a oprit ajutorul militar pentru Ucraina

Sursele citate au indicat că Donald Trump i-a ordonat secretarului apărării Pete Hegseth să pună în aplicarea suspendarea livrărilor.

Aceste informații îngrijorătoare pentru armata ucraineană survin la câteva ore după ce Trump le-a declarat reporterilor de la Casa Albă că nu a discutat despre suspendarea ajutorului militar pentru Ucraina, dar a adăugat că Zelenski ”ar trebui să aprecieze mai mult’”sprijinul Washingtonului.

În cei peste trei ani de la declanșarea războiului de către Rusia, Washingtonul a alocat miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina, conform Reuters.

După mai mult de o săptămână de ostilitate deschisă între Washington și Kiev, pauza anunțată în livrările de armament către Kiev este cel mai concret semn al gradului de deteriorare a relațiilor între actuala administrație americană și Ucraina de la preluarea mandatului de către Trump.

Președintele american a preluat în ultimele săptămâni punctele de vedere ale președintelui rus Vladimir Putin, susținând că Ucraina a declanșat războiul și acuzându-l pe Volodimir Zelenski că este un dictator.

Decizia sa de a opri furnizarea de ajutor militar este un demers ce ar putea avea consecințe reale asupra raportului de forțe în conflict și ar putea consolida poziția lui Putin, notează CNN.

Decizia lui Trump e în concordanță cu comportamentul său de la preluarea mandatului.

El a refuzat să admită că Rusia a început războiul, prin invadarea Ucrainei, și l-a numit pe președintele ucrainean Zelenski ”dictator”.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Originea inedită a celei mai populare perechi de pantaloni. Cum a ajuns îmbrăcămintea marinarilor și muncitorilor o ținută la modă

Publicat

Publicitate

Blugii, așa cum le zic românii, sunt niște pantaloni foarte la modă, atât pentru bărbați cât și pentru femei. În realitate au purta numele de Jeans sau Denim și au o istorie îndelungată. Inițial nu au avut nimic de-a face cu moda, fiind o îmbrăcăminte practică a claselor de jos, scrie ADEVARUL.

Jeans, Blue-Jeans sau pur și simplu blugii, așa cum le zic românii, sunt un accesoriu vestimentar aproape indispensabil al omului modern. Practici, rezistenți, ba chiar fashion, blugii își fac pe deplin treaba. Mărcile consacrate sunt foarte scumpe și nu sunt la îndemâna oricui. Deși pare un obiect vestimentar specific lumii contemporane, blugii au o istorie îndelungată și au avut un scop, total diferit față de cel de astăzi.

De la „bleu de Genes” la „de Nîmes”, îmbrăcămintea marinarilor și hamalilor

Istoria blugilor începe cu o pereche de pantaloni numiți, în limba franceză „bleu de Genes”, adică „albastru de Genova”. Aceștia erau realizați în secolul al XVI lea dintr-o țesătură provenită din Franța. Mai precis din orașul Nîmes, renumit pentru „serge de Nîmes” un amestec de mătase și lână. Astfel, prin stâlcirea cuvintelor, de-a lungul timpului, „bleu de Genes” s-a transformat în „bleu-jeans” iar „serge de Nîmes” în „Denim”. Acești pantaloni, „bleu de Genes” erau folosiți de marina genoveză. Erau, în primul rând, rezistenți. Marinarii genovezi dar și hamalii din porturi aveau o viață dură, pe mare și aveau nevoie de îmbrăcăminte rezistentă. În plus, „bleu de Genes” erau foarte ușor de întreținut. Marinarii genovezi îi spălau introducându-i în plasele de pescuit. Tot atunci a apărut și culoarea aceea de blug decolorat, spălăcit. Și asta în condițiile în care pantalonii se decolorau puternic de la soare și apa sărată.

Din porturile Europei, în America

Prin secolul al XIX lea, pantalonii de tip „blue-jeans” și „denim” erau foarte populari în mediile muncitorești din Europa, dar și pentru marinarii din porturi. Acești „denim” nu erau, însă aceeași cu blugii moderni. Vechii pantaloni de lucru „denim” au fost transformați în blugii de astăzi, la finele secolului al XIX lea, în California. Mai precis, în anul 1850, un evreu emigrat din Germania, în Statele Unite, a plecat către vest, în California, în timpul celebrei „goane după aur”. Se numea Levi Strauss și vindea căutătorilor de aur, obișnuiții pantaloni de muncă „denim”.

Timp de un deceniu, Levi Strauss&Co, așa cum se numea afacerea familiei sale, a fost principalul furnizor al magazinelor din Vest. În anul 1872, Levi Strauss primește o ofertă neașteptată de la un croitor, din orașul Reno, numit Jacob Davis. Acesta îi cere negustorului evreu să îmbunătățească calitatea pantalonilor „Denim”, pentru a fi mai rezistenți. Levi Strauss schimbă croiala și inventează un accesoriu emblematic: capsele pentru buzunare. Cu noua croială și întăriturile necesare, noii pantaloni denim au devenit cel mai căutat obiect vestimentar din Vest.

Publicitate

Era folosit atât de căutătorii de aur, de muncitorii de la căile ferate dar și de văcari, celebrii cowboy. Levi Strauss devine partener de afaceri cu Jacob Davis, care era tot evreu, dar emigrant din Letonia, și pune pe picioare una dintre cele mai profitabile afaceri cu haine. Noul produs a căpătat numele de „blue-jean”, cu marca Levi Strauss. Inițial, Levi Strauss făcea salopete pentru muncitori și mineri. Mai apoi a extins gama pentru cowboy. În anul 1873, invenția capselor de buzunare, cu tot cu întăriturile necesare a fost patentantă oficial, prin US Pantent 139,121.

Blue Jeans sau Jeans, așa cum se numesc în mod corect acești pantaloni, au fost utilizați aproape exclusiv de muncitori, marinari și cowboy până în anii 50. În filmul „Rebel fără cauză”, celebrul actor James Dean a îmbrăcat o pereche de blue-jeans, făcând celebri acești pantaloni. La scurt timp, toți tinerii își doreau o pereche de jeanși, ca cei purtați de James Dean. Blue jeans devenea o modă și un fenomen vestimentar.

Citeste mai mult

Eveniment

Evaluarea la clasa a IV-a continuă cu proba la Matematică și științe ale naturii

Publicat

Publicitate

Evaluarea națională la clasa a IV-a continuă miercuri cu proba la Matematică și științe ale naturii, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării.

Elevii de clasa a IV-a au susținut marți proba la Limbă și comunicare – Limba română / Limba română pentru minoritățile naționale.

Elevii din partea minorităților naționale vor susține joi proba de Limbă și comunicare – Limba maternă.

Elevii din clasa a VI-a încep probele pe 27 mai – Limbă și comunicare (Limba română). Urmează pe 28 mai – Matematică și științe ale naturii, iar pe 28 mai – Limbă și comunicare (Limba maternă).

Testele sunt evaluate în cadrul unității de învățământ, în maximum 7 zile de la data susținerii ultimului test de la clasa respectivă.

Rezultatele obținute nu se afișează, nu se comunică public și nu se înregistrează în catalogul clasei.

Publicitate

La solicitarea scrisă a elevului, punctajele obținute se pot echivala în calificative/note și pot fi trecute în catalog.

Rezultatele evaluărilor vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, fiind apoi folosite pentru întocmirea planurilor individualizate de învățare ale elevilor. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Sub binecuvântarea sfinților ocrotitori, Parohia Vorona Centru își cinstește hramul cu rugăciune, recunoștință și bucurie frățească

Publicat

Publicitate

În ziua de pomenire a Sfinților Împărați Constantin și Elena, cei întocmai cu Apostolii cinstiți și de Dumnezeu încununați, se sărbătorește și hramul parohiei Vorona Centru din Protopopiatul Botoșani.

Vorona Centru este una din cele zece parohii ale comunei și se află situată în centrul celei mai cunoscute și sonore comune ale județului nostru, Vorona.

Biserica a fost construită după Revoluție pe locul unde mai întâi a străjuit o Troiță în cinstea Eroilor, fapt pentru care al doilea hram al ei este Înălțarea Domnului, ca zi de pomenire a tuturor Eroilor neamului. În chiar giratoriul localității, în fața bisericii și a primăriei, străjuiește astăzi un monument măreț în jurul căruia aducem adeseori prinos de recunoștință și cinstire celor care s-au jertfit pentru țară și credință.

Acum, la Hramul principal al bisericii și al satului, programul sărbătorii începe firesc cu Vecernia Mare și Litia în sobor, urmate de o Agapă pentru invitați în ajunul zilei. A doua zi, programul liturgic cuprinde Ceasurile, Utrenia, Acatistul Sfinților, Dumnezeiasca Liturghie și Parastas.

Un specific al locului este Praznicul de la sfârșitul slujbei la care sunt invitați toți cei care au luat parte la Sfânta Liturghie, agapa frățească fiind continuarea firească a Cinei Euharistice din cadrul cultului. Vom lua masa în sala mare a Complexului Parohial ,,Sf. Ier. Nicolae”, cler, enoriași, musafiri din localitățile învecinate,  dimpreună cu autoritățile și reprezentanții instituțiilor locale.

Un alt moment important al evenimentului va fi expoziția de ouă încondeiate și premierea copiilor și tinerilor participanți la Atelierul de Încondeiat ouă pascale. Acesta s-a desfășurat pe durata a două luni și a fost organizat de Primăria Comunei Vorona în parteneriat cu Parohia noastră, cu Liceul Tehnologic Vorona, cu Centrul de Informare Turistică și Căminul Cultural, având ca îndrumătoare pe cunoscuta dna Elena Alexa, meșter popular al comunei.

Publicitate

Invităm și așteptăm cu frățească și părintească dragoste pe toți cei care pot și vor să fim împreună în ziua când ne cinstim și ne pomenim ocrotitorii.

(pr. Andrei Anușca)

Citeste mai mult

Eveniment

Panică la Vlăsinești! O mașină a luat foc într-o gospodărie, în miez de noapte

Publicat

Publicitate

La caz s-au deplasat pompierii militari din cadrul Stației Săveni și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Vlăsinești, cu o autospecială de stingere.

Aceștia au constatat faptul că mașina ardea totalitate și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă.

Din fericire nu au fost persoane rănite.

Cel mai probabil evenimentul s-a produs din cauza unui scurtcircuit.

Pentru a preveni incendiile auto, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

✔ verificaţi instalaţia electrică;

Publicitate

✔ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;

✔ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;

✔ nu faceți improvizații la instalația electrică;

✔ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending