Connect with us
Publicitate

Actualitate

Tristețe de nedescris la înmormântarea medicului Ovidiu Alexa de la Dorohoi

Publicat

Biserica Cimitirului Pacea din Botoşani a fost astăzi neîncăpătoare pentru cei care au vrut să-și ia rămas bun sau să-i aducă un ultim omagiu celui care a fost până acum doar câteva zile Şeful Compartimentului Primire Urgenţe de la Spitalul din Dorohoi.

Medicul Ovidiu Alexa a decedat vineri, după ce s-a întors de la serviciu, moartea acestuia, la vârsta de 46 de ani, fiind pusă pe seama suprasolicitării profesionale.

Cortegiul funerar cu trupul neînsuflețit al medicului Ovidiu Alexa a ajuns la Botoșani, în jurul orei 11.00, iar printre cei prezenți la înmormântare au fost directorul Direcţiei de Sănătate Publică Botoșani, medicul Monica Adăscăliţei, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati”, Doina Caba,  managerul Spitalului Municipal Dorohoi, medicul Valerian Andrieş, precum și șeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Botoşani.

Un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă care a ajuns în curtea bisericii de la Botoșani a pornit sirenele autosanitarei când sicriul cu trupul neînsufleţit al medicului a fost scos din biserică, un gest similar fiind făcut și în această dimineață când cortegiul a poposit și la Spitalul Municipal Dorohoi.

Medicul Ovidiu Alexa a fost un medic foarte apreciat în județul Botoșani iar trecerea sa în neființă este considerată o pierdere foarte grea pentru sistemul sanitar din județ.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie 2024. Propunere de la Ministerul Finanţelor

Publicat

Ministerul Finanțelor a propus extinderea plafonării tarifelor RCA până la 30 iunie 2024, având în vedere persistența problemelor nerezolvate în piața asigurărilor auto, care conduc la un dezechilibru între cerere și ofertă. Anunțul a fost făcut de către ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, citat de agerpres.ro.

“Vă anunţ că am publicat în transparenţă o propunere de prelungire a plafonării tarifelor RCA până la 30 iunie 2024. Asta pentru că la 31 martie expiră prelungirea adoptată la finalul lui 2023, când am propus să fie păstrate ca preţuri de referinţă pentru poliţele RCA valorile din 28 februarie 2023, fiind permisă o ajustare a poliţelor de 6,8% (echivalentul ratei prognozate a inflaţiei). Este o soluţie temporară, în contextul în care există încă probleme nerezolvate în piaţa asigurărilor auto, care se traduc printr-o piaţa caracterizată de un dezechilibru între cerere şi ofertă”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit sursei citate, problemele din piaţa asigurărilor îşi vor găsi răspunsul odată cu modificările legislaţiei naţionale privind asigurările RCA.

La 31 decembrie 2023, din 10 milioane de vehicule din parcul naţional auto, doar 7 milioane erau asigurate. În acelaşi timp, datele arată că într-un singur an se produc peste 25.000 de accidente în toată ţara, a subliniat Marcel Boloş.

În plus, potrivit notei de fundamentare care însoţeşte proiectul de ordonanţă, în perioada ianuarie – martie 2024 a fost înregistrat un număr de peste 21.000 de solicitări de alocare a asiguraţilor cu risc ridicat, ceea ce înseamnă că fiecare asigurător RCA a preluat un număr de aproximativ 2600 de astfel de asiguraţi.

“O astfel de situaţie are potenţialul de a genera consecinţe negative, în sensul unei presiuni suplimentare asupra preţurilor după data de 31 martie 2024, data la care încetează efectele Hotărârii Guvernului nr. 1326/2023 (privind stabilirea tarifelor de primă maxime, n.r.), situaţie cu impact social şi economic”, subliniază documentul citat.

Citeste mai mult

Eveniment

Biserica Sf. Voievozi Mihail și Gavril din Tudor Vladimirescu, Avrămeni, și Biserica Nașterea Domnului din Bălți, s-au înfrățit

Publicat

Două biserici, una din România, din satul Tudor Vladimirescu, comuna Avrămeni, și una din Republica Moldova, mai exact din municipiul Bălți, și-au dat mâna pentru apărarea valorilor spiritualității ortodoxe românești și s-au înfrățit.

Acest lucru după ce părintele Gelu Costăchescu, paroh al Parohiei “Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil” din satul Tudor Vladimirescu, comuna Avrămeni, din cadrul protopopiatul Săveni, a cerut Înalt Preasfințitului Teofan arhiereasca binecuvântare pentru înfrățirea cu parohia „Nașterea Domnului” din Municipiul Bălti, Republica Moldova – Mitropolia Basarabiei.

Protocolul de Înfrățire între bisericile de pe cele două maluri ale Prutului consolidează astfel identitatea și apartenența credincioșilor din Republica Moldova la Biserica Ortodoxa Româna.

O delegație formată din mai mulți reprezentanți ai Bisericii Sf. “Voievozi Mihail si Gavril” din Tudor Vladimirescu, Avrămeni, în frunte cu părintele Gelu Costăchescu, au fost prezenți la această acțiune la Bălți săptămâna trecută, unde a avut loc o Sfântă Liturghie a Darurilor mai înainte, sfințite cu un sobor de preoți condus de Preasfințitul Antonie, Episcop de Bălti, ocazie cu care a avut loc și Sfințirea vesmintelor preoțești și a cărților de cult – cadouri de înfrățire.

Din delegația de la Biserica Sf. “Voievozi Mihail si Gavril” din Tudor Vladimirescu, Avrămeni, alături de părintele Gelu Costăchescu, au mai făcut parte Nemitanu Costel, Bahnovei Viorica, Pahon Elena, Bucatariu Necolae, Mariciuc Daniela, Ivănescu Claudia, Avarvarei Corina, oameni sfioși care s-au bucurat de mărturia de vindecare din parohia preotului Petru Botezat și au participat la pricesnele specifice Postului Mare, interpretate de corul parohiei „Sf. Voievozi Mihail si Gavrill”.

Iată și câteva imagini surprinse la Bălți cu această ocazie:

Citeste mai mult

Eveniment

Pe mai multe telefoane mai vechi nu va mai funcționa WhatsApp din aprilie. Care sunt cele 49 de modele

Publicat

Lista telefoanelor pe care WhatsApp nu va mai funcționa începând din aprilie este acum disponibilă. Pe anumite modele incluse în această listă, aplicația WhatsApp a încetat deja să funcționeze începând cu data de 1 ianuarie 2024. Pentru alte modele, această problemă va apărea în aprilie, în funcție de sistemul de operare utilizat, relatează alba24.ro.

În total, lista telefoanelor care vor pierde accesul la WhatsApp din 2024, ajunge la 49 de modele.

Aplicația WhatsApp este compatibilă cu aproape toate dispozitivele mobile și este utilă pentru funcțiile și opțiunile pe care le oferă.

Cu toate acestea, sistemele de operare ale diferitelor dispozitive mobile ”expiră”.

Acestea tind să fie actualizate periodic până când încetează să mai facă acest lucru, în cazul acelor dispozitive mai vechi.

Acest lucru înseamnă că, încetul cu încetul, acele dispozitive cu un sistem de operare învechit încetează să mai primească actualizări ale aplicațiilor.

Mai exact, va fi vorba de acele dispozitive Android care au o versiune anterioară versiunii 5.0, în timp ce pe iPhone va înceta să mai funcționeze pe dispozitivele care au o versiune anterioară iOS 12.

LISTA telefoanelor pe care nu va mai funcționa WhatsApp din 2024

Mai multe portaluri specializate, cum ar fi 20 bits sau marca.com au compilat ce dispozitive nu vor mai avea acest serviciu.

Pe baza acestor informații, vă lăsăm aici o serie de telefoane mobile împărțite pe mărci în care nu va mai fi posibilă utilizarea celebrei aplicații de mesagerie instantanee odată cu actualizarea acesteia.

Apple: orice iPhone anterior seriei 6 (inclusiv iPhone 6S, 6S Plus și SE).

Archos: Modelul Archos 53 Platinum.

Huawei: modelele Ascend D2, Ascend G740 și Ascend Mate.

Lenovo: Lenovo A820.

LG: modelele LG Enact și LG Lucid 2 și mai multe dispozitive din seria Optimus (L3 II Dual, L5 II, F5, L3 II, L7II, L5 Dual, L7 Dual, F3, F3Q, L2 II, L4 II, F6 și F7).

Samsung: Galaxy Ace 2, Galaxy Core, Galaxy S3 mini, Galaxy Trend II, Galaxy X cover 2 și Galaxy Trend Lite.

Sony: Sony Xperia M.

Wiko: Wiko Cink Five and the Darknight.

ZTE: ZTE Grand Memo, ZTE Grand S Flex and ZTE V956 – UMI X2.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfânta Muceniță Matroana din Tesalonic

Publicat

Sfânta Matroana a fost slujnică la o păgână, anume Pavtila, femeia voievodului Tesalonicului. Din tinereţe, fiind învăţată în credinţa creştinească, stăpâna ei o silea credinţă păgânească. Şi, fiindcă ea nu se supunea, o chinuia foarte rău, bătând-o adeseori. Însă Matroana pe toate le răbda cu osârdie pentru Hristos şi la biserică se ducea într-ascuns. Într-una din zile, înștiințându-se Pavtila că Matroana a fost la biserică, i-a zis: “Pentru ce n-ai mers la templul nostru, ci te-ai dus la biserică?” Răspuns-a fericita Matroana cu îndrăzneală: “De vreme ce Dumnezeu este în biserica creştinească, iar în templu sunt idoli, nu mă duc acolo, ci la biserică”. Atunci Pavtila, şi mai mult mâniindu-se, a bătut-o fără cruţare şi într-o cămară întunecoasă a închis-o legată. Iar a doua zi a fost găsită sfânta dezlegată din legături cu dumnezeiasca putere, preamărind pe Hristos. Dar stăpâna ei iarăşi a bătut-o cu vine crude, până la sânge şi, mai tare legând-o, a închis-o iarăşi în cămara aceea şi uşa a pecetluit-o, ca să nu intre cineva să-i facă vreo uşurare. Şi a petrecut sfânta în acea închisoare fără hrană şi băutură patru zile, întărind-o Dumnezeu. După aceasta Pavtila, dezlegând pecetea aceea şi deschizând uşa, a găsit-o iarăşi dezlegată din legături şi stând la rugăciune. Deci, fierbând de mânie, a bătut-o cu beţe groase şi, abia suflând, a închis-o în aceeaşi închisoare unde s-a şi sfârșit sfânta, dându-și sufletul lui Dumnezeu. Trupul ei l-a aruncat acea rea femeie de pe zid, pentru că erau înalte casele acelea. Creştinii, luând mult chinuitul trup al Sfintei Muceniţe Matroana, l-au îngropat cu cinste. Mai pe urmă Alexandru, episcopul Tesalonicului, a zidit o biserică în numele sfintei, iar cinstitele ei moaşte le-a pus într-însa. Iar pe Pavtila, după vrednicie, degrabă a ajuns-o judecata lui Dumnezeu, pentru că de pe înălţimea zidului, de unde a aruncat jos trupul Sfintei Matroana, ea singură, alunecând, a căzut şi, murind rău, şi-a lepădat ticălosul ei suflet.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending