Connect with us

Eveniment

Trecerea la ora de vară: cât de mult ne afectează viața și economia. Ceasurile se dau înainte

Publicat

Publicitate

Ora de vară 2023: Ceasurile se vor da înainte cu o oră la finalul lunii martie, atunci când România trece la ora de vară. Motivul este acela că se dorește o utilizare mai eficientă la luminii naturale.
Când se schimbă ora: România trece la ora de vară 2023 în noaptea de 25 spre 26 martie. Ceasurile se dau înainte cu o oră, ora 3.00 devenind ora 4.00.

Duminică, 26 martie 2023 va fi cea mai scurtă zi din an, cu 23 de ore.

Schimbarea orei dăunează sănătății și este rea pentru economie. SUA și Europa încearcă să renunțe la schimbările sezoniere, dar fără prea mult succes, scrie publicația Wired, citată de TVR.

Majoritatea lumii a evitat sau a abandonat practica, dar în SUA și Europa legislatorii n-au reușit acest lucru.

Istoria schimbării orei
Statele au început să treacă de la ora standard de iarnă la cea de vară în timpul Primului Război Mondial, pentru a reduce costurile energiei – o oră cu lumină naturală în plus reducea timpul petrecut seara cu luminile aprinse.

Americanul Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă, într-o satiră, în care menţiona că s-ar realiza o economie de lumânări prin folosirea luminii de dimineaţă a soarelui.

Publicitate

Ideea folosirii orei de vară este atribuită însă neozeelandezului George Vernon Hudson, entomologul care a susţinut că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele şi a venit cu această idee în 1895.

Schimbarea orei a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva țări din Europa.

Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie — 1 octombrie).

Au urmat britanicii, ce au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai — 16 octombrie), apoi Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia.

Pe continentul european, schimbarea se face în toate țările, cu excepția Islandei, Belarusului și Rusiei.

„În restul lumii, opinia publică este neclintită – există mai multe țări care nu-și schimbă ora”, spune Ariadna Güell Sans, unul dintre coordonatorii Inițiativei de la Barcelona privind utilizarea timpului pentru o societate sănătoasă, o organizație specializată în politici legate de timp.

Potrivit cercetărilor, datul ceasurilor înainte sau înapoi, chiar dacă este vorba de o singură oră, are un impact negativ asupra economiei, siguranței rutiere și sănătății.

Cu toate acestea, SUA, Europa și alte câteva state nu par dispuse să renunțe la acest obicei. Dificultatea, spune Güell Sans, este luarea deciziei de a rămâne la ora standard sau la cea de vară.

Și Europa încearcă să renunțe la schimbarea orei. În 2019, Parlamentul European a votat pentru abolirea schimbării orei, dar nu a primit aprobarea necesară din partea Consiliului European, celălalt organ legislativ al Uniunii Europene.

Consiliul a pasat problema în curtea puterii executive a UE – Comisia Europeană – pentru o evaluare a impactului.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Dosar penal pentru tânăr un tânăr de 27 de ani, din Coțușca, care a fost prins beat la volan. Cum s-a dat de gol în fața polițiștilor

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din Săveni au identificat, pe strada Gheorghe Asachi, din orașul Săveni, un autoturism, de la volanul căruia a coborât un tânăr, de 27 de ani, din comuna Coțușca. La vederea forțelor de ordine, conducătorul auto a avut un comportament suspect, ceea ce i-a determinat pe polițiști să-l intercepteze.

 

Întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,68 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: A condus beat și și-a băgat iubita în spital. Isprava unui tânăr de 24 de ani

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Botoșani – Biroul Rutier au fost sesizați, marți, cu privire la faptul că pe drumul comunal din localitatea Tudora s-a produs un accident rutier, iar conducătorul auto este posbil să se afla sub influența băuturilor alcoolice.

 

Polițiștii care s-au deplasat la fața locului au stabilit următoarea situație de fapt:

Un tânăr de 24 de ani, în timp ce se deplasa cu autoturismul pe DC 55, în localitatea Tudora,

Ar fi pierdut controlul asupra direcției de mers, împrejurare în care s-a răsturnat în afara părții carosabile. În urma evenimentului a rezultat vătămarea corporală a unei tinere, pasageră în auto, care a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.

 

Publicitate

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,44 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, tânărul a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infrcațiunilor de conducere sub influența alcoolului și vătămare corporală din culpă.

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a polițișilor din două județe pentru prevenirea delictelor silvice. Peste o sută de amenzi aplicate de oamenii legii

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică, împreună cu polițiști de investigare a criminalității economice, polițiști rutieri și jandarmi au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice.

 

Astfel, activitățile au fost desfășurate pe raza întregului județ, în intervalele orare 06:00-09:00 și 15:00-18:00, fiind  legitimate aproximativ 400 de persoane, controlate peste 300 de autovehicule și o societate comercială de profil.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 115 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 43.000 de lei, trei dintre acestea fiind aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale privind regimul silvic.

 

Publicitate

Totodată, au fost confiscați 7 metri cubi de material lemnos și au fost reținute 8 permise de conducere.

În desfășțurarea activităților s-a beneficiat de sprijinul lucrătorilor din cadrul Gărzii Forestiere Suceava.

 

Exemplu

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi a au identificat, pe drumul european DE 58, în comuna Copălău, două autoutilitare conduse de către persoane din județul Suceava, care transportau material lemnos.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acestea transportau 2,20 metri cubi de material lemnos, respectiv 1,8 metri cubi, fără a deține documente de proveniență sau transport.

 

Față de cei doi conducători auto a fost dispusă măsura sancționării contravenționale, iar cantitatea de material lemnos a fost supusă conficării.

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat de 68 de ani, din Flămânzi, a fost trimis după gratii de judecători pentru tentativă la omor

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din Flămânzi au identificat un bărbat, de 68 de ani, din aceeași localitate, pe numele căruia era emis de către Tribunalul de pe lângă Judecătoria Botoșani, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.

Acesta a fost condamnat la 2 ani și 3 luni de închisoare cu executare pentru comiterea infracțiunii de tentativă la omor, comisă în luna februarie 2024.

Bărbatul a fost depistat în localitatea de domiciliu, fiind reținut și ulterior, escortat către Penitenciarul Botoșani, în vederea încarcerării.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending