Connect with us

Actualitate

Tratamentele ieftine dispar, iar autoritățile tac. Avertisment al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice

Publicat

Publicitate

Acces blocat la tratamente ieftine pentru pacienții români: Mii de pacienți români rămân fără acces la tratamente esențiale din cauza unui blocaj birocratic care întârzie până la doi ani intrarea medicamentelor generice și biosimilare pe lista de compensare. Consecințele sunt grave: tratamente inaccesibile și zeci de milioane de lei pierduți din bugetul sănătății.  

În România, medicamentele generice și biosimilare — alternative accesibile și sigure la tratamentele inovative — așteaptă chiar și doi ani pentru a fi incluse în Lista de medicamente compensate.

Acest lucru se întâmplă deși ele acoperă tratamentul a peste 70% dintre pacienți, iar 90% dintre acestea costă sub 50 lei, transmite Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), într-un comunicat către Alba24.

Potrivit asociației, blocajul este cauzat de legislaţie și de contractele de tip cost-volum care rămân în vigoare chiar și după expirarea brevetului medicamentului inovativ.

Acces blocat la tratamente ieftine: Comunicatul APMGR

În loc ca genericele și biosimilarele să fie automat incluse în Listă, producătorii sunt nevoiți să parcurgă un traseu birocratic extrem de lung și anevoios care durează şi 2 ani.

Publicitate

Avem exemple concrete – compensarea pe una dintre indicaţii a pazopanib-ului şi abiraterona de 250 mg. În tot acest timp, pacienții sunt privați de acces, iar medicamentele generice ajung să fie distruse.

Totodată, în cazul medicamentelor de spital, legislația actuală generează situații paradoxale: medicamentele generice câștigă licitații, dar nu pot fi eliberate din cauza barierelor legislative (simbolul „Ω”, care indică rambursare condiționată).

Lipsa accesului rapid la medicamentele generice după expirarea patentului afectează deja pacienții cu afecțiuni grave, care sunt plimbaţi între spitale pentru a-și continua tratamentul – un exemplu fiind pacienții diagnosticați cu scleroză multiplă.

Mai mult, în următorii ani va expira patentul pentru molecule ce adresează un număr foarte mare de pacienţi și care consumă sume impresionante din bugetul sănătății.

Calculul făcut de AMPGR pentru doar o singură moleculă, arată că întârzierea intrării genericului în

Lista de medicamente compensate cu 2 ani ar putea genera o pierdere potenţială de 27 milioane lei (cumulat pentru 2 ani) pentru bugetul sănătăţii.

„Facem apel la autoritățile din domeniul sănătății și finanțelor publice să trateze cu prioritate această problemă sistemică și să adopte urgent măsuri legislative care să faciliteze accesul rapid al medicamentelor generice și biosimilare la compensare.

Este o chestiune de responsabilitate bugetară, dar mai ales de echitate și acces real pentru pacienți” declară Daniel Bran, președintele APMGR.

Cifre importante:

  • Medicamentele Generice și Biosimilare acoperă tratamentul a peste 70% dintre pacienții români, cu un cost de numai 1,43 miliarde euro dintr-un total de 7,63 miliarde euro, adică sub 20% din costurile totale. (Studiu IQVIA, 2024)
  • Prețul a 90% dintre medicamentele generice compensate este sub 50 RON, ceea ce le face extrem de vulnerabile la politicile de taxare și preț nerealiste.
  • Industria medicamentelor generice contribuie cu 1,1% la PIB-ul României. (Studiu IQVIA, 2024)
  • Costurile pentru dezvoltarea și pregătirea producției pentru un medicament biosimilar pot varia între 150 și 300 milioane euro.

„Există câteva provocări sistemice serioase, care ne afectează sustenabilitatea: birocrația din procesul de rambursare, prețul cel mai mic și taxa clawback, plus Directiva pentru Apele Urbane Reziduale care va avea un impact devastator dacă România nu va solicita includerea acesteia în pachetul de simplificare Omnibus.

În România există doar fabrici de medicamente generice, iar acestea nu se simt neapărat protejate sau încurajate de statul roman” declară Arina Gholmieh, vicepreședinte APMGR.

Propunerile APMGR pentru redresarea situației:

Revizuirea mecanismului de preț de referință și indexarea anuală a prețurilor sub 50 RON în funcţie de inflație.

Reducerea cotei clawback pentru medicamentele generice și biosimilare cu 5%, respectiv de la 15% la 10%.

Modificarea legislaţiei pentru includerea în Lista de compensare în maxim 2 luni a medicamentelor generice corespunzătoare celor inovative aflate în contracte de tip cost-volum.

Adoptarea unei poziții ferme din partea României, prin solicitarea Comisiei Europene de a include Directiva privind apele urbane reziduale în pachetul de simplificare Omnibus.

Despre APMGR: Înființată în 2009 la inițiativa unui grup dinamic de companii producătoare de medicamente generice de înaltă calitate, Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România este o organizație non-guvernamentală și independentă care își propune să contribuie în mod activ la îmbunătățirea accesului la tratament farmaceutic pentru pacienții români.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

FOTO Botoșani: Locul întâi la etapa națională a Concursului Național „Istorie și societate în dimensiune virtuală”

Publicat

Publicitate

În perioada 15-18 iulie, s-a desfășurat, la Craiova, etapa națională a Concursului Național „Istorie și societate în dimensiune virtuală”. Fiind un concurs interdisciplinar, lucrările realizate abordează subiecte pe teme dintre cele mai variate de la disciplinele socio-umane, cu instrumente și operații din cadrul informaticii.

La această ediție, județul Botoșani a fost reprezentat de BARBACARIU GABRIEL DAMIAN, de la Liceul „Dimitrie Cantemir” Darabani, la secțiunea Științe socio-umane, subsecțiunea Soft educațional și elevul GHIORGHICA ALEXANDRU, de la Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani, la secțiunea Istorie.

Cu o prestație de excepție în fața comisiei de concurs, elevul BARBACARIU GABRIEL DAMIAN, pregătit de domnul profesor Sîrbu Lucian, a reușit să obțină punctajul maxim, respectiv 100 de puncte, punctaj ce i-a asigurat primul loc în clasamentul final.

„Rezultatul obținut la acest concurs interdisciplinar, care îmbină rigoarea științelor socio-umane cu creativitatea informaticii, reprezintă o recompensă valoroasă pentru școala botoșăneană. Felicit elevul pentru performanța remarcabilă și cadrele didactice care l-au îndrumat cu profesionalism și pasiune. Ne mândrim cu această reușită și rămânem dedicați susținerii excelenței în educație.” a declarat prof. Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

Publicitate
Citeste mai mult

LIFESTYLE

MAE: Atenționare de călătorie în Italia. Cod roșu de incendii de vegetație

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Italiană, Regiunea Sicilia, că Departamentul Regional de Protecție Civilă al Regiunii Sicilia a emis un buletin de alertă care vizează pericolul de producere a incendiilor de vegetație pe parcursul zilei de 21 iulie.

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, a fost emis cod roșu de pericol în provinciile Catania, Messina, Caltanissetta și Enna, respectiv cod portocaliu de alertă în restul provinciilor siciliene: Palermo, Siracusa, Agrigento și Trapani.

‘MAE recomandă cetățenilor români să se informeze, înainte de începerea călătoriei, în legătură cu situația existentă atât pe traseu, cât și la destinație și să evite deplasarea în zonele în care există incendii în desfășurare sau un pericol iminent de producere a acestora. De asemenea, MAE recomandă consultarea paginii web a Departamentului Protecției Civile italiene: www.protezionecivile.gov.it, pentru obținerea informațiilor actualizate în timp real

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Roma, +39 06 835 233 44; +39 06 835 233 52; +39 06 835 233 58; +39 06 835 233 56; +39 06 835 233 69; +39 06 835 233 71; +39 06 835 233 74, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Totodată, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și următoarele linii telefonice de urgență în funcție de regiune:

* Consulatul General al României la Roma: +39 345.147.3935
* Consulatul General al României la Milano: +39 366.108. 1444
* Consulatul General al României la Bologna: +39 324.803.5171
* Consulatul General al României la Torino: +39 338. 756 .8134
* Consulatul General al României la Trieste: +39 340.882.1688
* Consulatul General al României la Bari: +39 334.604.2299
* Consulatul României la Catania: +39 320.965.3137.

Publicitate

De asemenea, pot fi consultate paginile web: http://roma.mae.ro/, http://cgroma.mae.ro/, https://www.mae.ro. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Fără bonusuri pentru angajații din direcțiile sportive și federații. Proiect

Publicat

Publicitate

Premiile pentru angajații din direcțiile județene de sport, federațiile naționale, complexurile și cluburile sportive de stat ar putea fi eliminate, potrivit unui proiect aflat în dezbatere la Senat, informează alba24.ro.

Propunerea legislativă pentru completarea art. 67 (indice 1) din Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000 a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în 16 iulie.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la USR, una dintre problemele grave depistate de auditul Curții de Conturi privind activitatea Agenției Naționale pentru Sport se referă la sistemul de premiere.

„În lipsa unor norme clare şi publice, regulile se fac din pix, iar criteriile de acordare a sumelor sunt cunoscute doar de către cei din interior. Sportivii şi federațiile se trezesc în fața unor decizii luate fără nicio justificare, o situatie care încurajează abuzurile şi favorurile. Acest haos normativ permite, de exemplu, ca un angajat al unei federații, al ANS sau chiar un funcționar fară nicio contribuție directă la performanță să primească sume mai mari decât sportivii care obţin medaliile”, explică inițiatorii, în expunerea de motive.

Astfel se propune completarea art. 67 (indice 1) din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, prin introducerea unui alineat care interzice explicit acordarea de premii către
personalul salariat din cadrul federațiilor sportive naționale, Agenţiei Naționale pentru Sport şi direcțiilor județene pentru sport şi tineret, Direcției pentru Sport şi Tineret a Municipiului Bucureşti, complexurilor sportive naționale şi unităților de administrare a bazelor sportive, respectiv a cluburilor sportive de drept public pentru performanțele sportive realizate de sportivi.

„E o corecție de bun-simț, care sprijină cu adevărat performanța sportivă şi transmite un mesaj de susținere pentru efortul real din spatele rezultatelor. Această modificare legislativă este necesară pentru a restabili corectitudinea în sistemul de premiere şi pentru a elimina practicile abuzive.

Se va produce astfel o separare clară între recunoaşterea meritelor sportive şi beneficiile materiale ale unor funcții administrative. Este un pas necesar pentru a reda sensul real al premierilor, care trebuie să aibă la bază recompensarea performanței şi a sacrificiilor sportivilor şi antrenorilor, nicidecum răsplătirea poziției sau a influenței din sistem”, au mai precizat parlamentarii.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfinții Cuvioși Rafail și Partenie de la Agapia Veche

Publicat

Publicitate

Sfântul Rafail s-a născut în satul Bursucani, comuna Bălăbănești din ținutul Bârladului în anul 1560, într-o familie dreptcredincioasă. Auzind de marele sihastru Eufrosin de la Agapia, a părăsit cele pământești și, urcându-se în munte, i s-a făcut ucenic.

A fost călugărit de acesta și sporea în rugăciune și în post, încât îl întrecea pe dascălul său. După mai mulți ani de viață pustnicească pe Muntele Scaunele, Cuviosul Rafail a coborât în schitul întemeiat de Eufrosin. Aici a sporit și mai mult în dragostea lui Hristos, în privegheri de toată noaptea și în rugăciuni cu lacrimi.

Smerindu-se înaintea tuturor prin ascultare, s-a învrednicit de la Dumnezeu de darul preoției și al facerii de minuni. Izgonea duhurile necurate, cunoștea gândurile oamenilor și vedea dinainte cele viitoare. Era un neîntrecut dascăl al rugăciunii lui Iisus și părinte duhovnicesc al tuturor sihaștrilor. Săvârșind îngerește călătoria acestei vieți și lăsând în urmă mulți ucenici, Sfântul Rafail și-a dat sufletul în mâinile Domnului. Apoi, făcându-se unele minuni la mormântul său și încredințându-se părinții că l-a proslăvit Dumnezeu, i-au scos din sicriu trupul întreg și plin de bună mireasmă și l-au așezat în biserică, spre închinarea tuturor.

Sfântul Partenie era ucenic al marilor sihaștri din Muntele lui Agapie. Luând din tinerețe jugul lui Hris¬tos, s-a făcut călugăr în Mănăstirea Agapia Veche, la începutul secolului XVII. Apoi, deprinzând frica de Dumnezeu și rugăciunea din inimă, s-a retras la liniște în Muntele Scaunele. Acolo, mult nevoindu-se cu postul și cu rugăciunea de toată noaptea și biruind cumplitele ispite ale vrăjmașului diavol, s-a învrednicit a primi de la Dum¬nezeu darul tămăduirii și al izgonirii duhurilor necurate. Și nu puțini bolnavi de prin sate alergau la chilia lui și primeau mângâiere și sănătate.

Apoi, rămânând Mănăstirea Agapia fără povățuitor, Cuviosul Partenie a primit darul preoției și a ajuns vestit egumen al sihaștrilor din obște. Astfel, pe toți îi păstorea cu smerenie și cu înțelepciune, făcându-se pe sine pildă tuturor, atât celor din schit, cât și celor din pustie. În anul 1660, Sfântul Partenie s-a strămutat la cereștile lăcașuri, iar trupul său a fost îngropat în „Livada Părinților”.

Mai târziu, cinstindu-se de părinți în ceata cuvioșilor și făcându-se unele minuni la mor¬mântul său, moaștele lui s-au așezat în biserică spre închinare, fiind sărutate și de însuși Sfântul Mitropolit Dosoftei. Apoi, năvălind turcii peste Țara Moldovei, moaștele Cuviosului au fost ascunse în munte și au rămas acolo neștiute de nimeni, până în zilele noastre. În anul 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a canonizat pe Sfinții Rafail și Partenie de la Agapia Veche, cu zi de pomenire 21 iulie.

Publicitate

Sfinților cuvioși Rafail și Partenie, rugați-vă pentru noi!

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending