Connect with us

Eveniment

Tradițiile românilor: SUPERSTIŢII și obiceiuri de SFÂNTA MARIA MARE sau Adormirea Maicii Domnului

Publicat

Publicitate

Adormirea Maicii Domnului sau Sântămaria Mare este una dintre cele mai mari sărbători ale bisericii creştine și este prăznuită în 15 august. Marchează trecerea de la vară la toamnă şi totodată Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor, scrie alba24.ro.

Pe lângă semnificaţia religioasă a sărbătorii, în Transilvania şi alte regiunie ale ţării sunt cunoscute o serie de obiceiuri şi superstiţii populare.

În Transilvania, există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică, dis de dimineaţă, fructe din recolta de struguri şi de prune, dar şi miere, pentru a fi sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor. De asemenea, fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane. În modul acesta, se crede că familiile acestora vor fi protejate de boli şi de necazuri.
Tot din această zi de sărbătoare, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului, pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi.

Tradiţia nu-i uită nici pe cei care au părăsit această lume, astfel că, în dimineaţa de 15 august se tămâiază mormintele.

Din 15 august se deschide şi sezonul nunţilor, acesta ţinând până la intrarea în postul Crăciunului. Perioada dintre Sfânta Marie Mare (15 august) şi Sfânta Marie Mică (8 septembrie) mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Între Sântămării.

Această perioadă, spune tradiţia, este considerată a fi potrivită pentru semănăturile de toamnă.

Publicitate

În ziua de Sfântă Mărie, ciobanii îşi coboară turmele de oi de pe munte, semn că anotimpul călduros este pe sfârşite.

Pe de altă parte, cei care aveau vii mari obişnuiau ca în această zi să tocmească pandurii care să păzească viile.

De asemenea, în această zi bărbaţii îşi schimbau pălăria cu căciula iar cei care erau observaţi că purtau în continuare căciulă erau ironizaţi.

Totodată în această zi de sărbătoare era interzis dormitul pe prispă sau scăldatul în apele râurilor spurcate de cerb.

Tot în această zi se organizau şi târgurile şi iarmaroacele de toamnă.

Totodată, la sărbătoarea Sfintei Marii se adună ultimele plante de leac, putându-se afla totodată cum va fi toamna ce se apropie şi se culeg flori care se pun la icoane şi care mai apoi sunt bune pentru vindecarea anumitor boli.

În părţile Moldovei această sărbătoare este considerată sărbătoarea „morţilor” iar cu această ocazie sunt pomeniţi toţi strămoşii plecaţi în lumea celor drepţi care au purtat numele Sfintei Fecioare.

În Maramureş, sărbătoarea religioasă are o mare însemnătate, iar tradiţiile şi obicieurile de Sfânta Marie Mare încă se păstrează. Sunt organizate procesiuni religioase spre mănăstiri, iar la slujbele speciale participă câteva zeci de mii de oameni.

Mai multe lăcaşuri de cult din ţară ocrotite de Maica Domnului îşi serbează, miercuri, hramul.

Superstiţii legate de Sărbătoarea Sfânta Maria Mare

În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare. Se spune că, în caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească, să le ia foc acareturile şi să ia boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile.

Gospodarii vor avea recoltele blestemate şi fără roade dacă vor lucra în această zi mare, iar vitele li se vor îmbolnăvi şi gospodăria se va destrăma.

Această sărbatoare se ţine mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naştere uşoară şi pentru vindecări.

Oamenii merg la biserică şi se roagă la Fecioara Maria: fetele de măritat pentru un „ursit” bun, femeile pentru temeiul gospodăriei, iar bărbaţii pentru recolte bogate.

De Sfânta Maria Mare, fetele nemăritate, care doresc să îşi găsească ursitul, trebuie să poarte în sân de-a lungul întregii zilei un fir de năprasnic (feriga în unele zone) şi să se roage la icoana Maicii Domnului, ţinând candela aprinsă.

Se spune că năprasnicul are puterea de a aduce dragostea fetei care îl poartă de Sfânta Maria Mare.

De Sfânta Maria Mare fetelor le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi. De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare.

În alte zone, fetele care doresc să se mărite repede îşi pun busuioc proaspăt sub pernă, pentru a-şi visa jumătatea. Despre această zi se consideră că are o putere magică foarte mare, fapt pentru care, plantele de leac, culese de către tinerele necăsătorite, au forţa de a vindeca diferite boli.

Dacă unele obiceiuri se referă strict la femei şi la fete, nici bărbaţii nu sunt ocoliţi de păstrarea tradiţiei.

Aceştia, în data de 15 îşi schimbă pălăria cu căciula, iar cei care mai sunt văzuţi cu pălăria după această dată sunt luaţi în râs de ceilalţi săteni.

Tot acestora le este interzis să doarmă pe prispa casei, ori în târnaţ în această zi.

Se interzice scaldatul în apa râurilor spurcata de cerb şi dormitul pe prispă.

Bătrânii satelor transilvănene cred şi în zilele noastre, că, dacă în ziua de Sfântă Mărie Mare înfloresc trandafirii, toamna va fi una lungă şi călduroasă.

Alte semnificaţii

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este considerată şi sărbătoarea care desparte lunile de vară de cele de iarnă iar în această zi se sărbătoreşte şi Ziua Marinei deoarece Maica Domnului este considerată ocrotitoarea marinarilor.

Adormirea Maicii Domnului este sărbătoarea în amintirea zilei în care Fecioara Maria şi-a dat obştescul sfârşit iar informaţii despre această sărbătoare nu se găsesc în Sfintele Evanghelii, decât în tradiţia Bisericii.

A primit vestea morții sale de la un înger

În scrierile părinţilor orientali se spune că Maica Domnului a fost înştiinţată printr-un înger de mutarea ei din această viaţă.

De asemenea, se spune că apostolii aflaţi în acel moment în zone diferite ale lumii au fost aduşi pe nori pentru a fi prezenţi la acest eveniment.

Deoarece Apostolul Toma nu a putut fi prezent la înmormântare, când a ajuns după 3 zile acesta a cerut să fie deschis mormântul pentru a putea săruta mâinile Născătoarei, dar intrând el a găsit mormântul gol.

De-a lungul timpului în cuvântările Părinţilor Bisericii s-a afirmat faptul că Fecioara Maria a fost înviată de Fiul Său şi luată cu trupul în Împărăţa Cerurilor.

Pe de altă parte, tradiţia mai spune că după ce şi-a săvârşit misiunea apostolică ce i-a fost încredinţată, de a duce credinţa pe Muntele Athos, Maica Domnului dorea să se mute la Fiul Său.

Această cerere i-a fost îndeplinită şi astfel a fost săvârşită şi dorinţa creştinilor ca trupul Maicii Domnului să nu fie supus puteziciunii şi să fie luat la cer.

Tot tradiţia spune că înainte de Marea Judecată, Maica Domnului va da cu năvodul de trei ori prin iad, sufletele de acolo putând să se prindă de el şi astfel să se mântuiască de păcate.

Se mai spune că dracii, rămaşi fără sufletele oamenilor, se vor mânca între ei până când nu va mai rămâne niciunul.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este prăznuită de ortodocşi şi catolici în fiecare an, pe data de 15 august. Ea este cunoscută în Apus sub numele de Înălţarea cu trupul la cer a Maicii Domnului.

Este sărbătoarea în amintirea zilei în care Fecioara Maria şi-a dat obştescul sfârşit. Nu se ştie cu exactitate nici anul, nici ziua când „a adormit Sfânta Fecioară”.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică calendarul înscrierii la CREȘE și GRĂDINIȚE pentru anul școlar 2025-2026

Publicat

Publicitate

Ministerul Educaţiei a lansat marţi în consultare publică proiectul de Calendar pentru înscrierea copiilor în învăţământul preşcolar şi antepreşcolar şi în serviciile de educaţie timpurie complementare, pentru anul şcolar viitor, relatează mediafax.ro.

Potrivit proiectului, sunt reînscrişi copiii care au frecventat unitatea de învăţământ în anul şcolar curent şi care urmează să o frecventeze şi în anul şcolar următor, ca urmare a exprimării acestei opţiuni de către părinţii/reprezentanţii legali ai
acestora, printr-o cerere scrisă.

„Pentru unităţile de învăţământ care au şi grupe de nivel antepreşcolar, în baza continuităţii, copiii de 3 ani din grupa mare de la creşă pot fi reînscrişi în grupa mică de la grădiniţă, în limita locurilor disponibile pentru acest nivel de vârstă şi în ordinea descrescătoare a vârstei, dacă părinţii solicită acest lucru. În situaţia în care, prin aplicarea criteriului vârstei, numărul cererilor depăşeşte numărul locurilor disponibile, departajarea se face prin aplicarea criteriilor generale, respectiv specifice de departajare, menţionate la Art. 6 din Metodologia-cadru de înscriere a copiilor în unităţi de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preşcolar şi/sau antepreşcolar şi în servicii de educaţie timpurie complementare, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 4018/2024”, se arată în proiect.

Numărul de locuri libere după finalizarea perioadei de reînscrieri se afişează în 23 mai.

Între 26 mai şi 13 iunie va avea loc prima din cadrul procesului de înscriere.

Etapa a doua va avea loc între 16 iunie şi 7 iulie, urmată de etapa de ajustări.

Publicitate

În 5 septembrie va avea loc introducerea în SIIIR a tuturor copiilor înscrişi în anul şcolar 2025 – 2026, în unităţile de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preşcolar şi/sau antepreşcolar, repartizarea pe formaţiuni de studiu.

Citeste mai mult

Eveniment

Poliția Locală Botoșani: Amenzi de peste 4.200 de lei în doar două zile. Scandaluri și petreceri oprite de polițiști

Publicat

Publicitate

Polițiștii locali din Botoșani au desfășurat, în perioada 15-16 februarie 2025, mai multe acțiuni pentru menținerea ordinii și liniștii publice în municipiu. Intervențiile au avut loc, în principal, la solicitarea cetățenilor și au vizat zonele Grivița, Centrul Istoric și Sucevei.

În urma verificărilor, 44 de persoane au fost legitimate, iar pentru încălcarea normelor de conviețuire socială, polițiștii au aplicat 12 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 4.200 de lei, conform Legii nr. 61/1991 și altor reglementări locale.

Scandal și consum de alcool în scara unui bloc

Unul dintre incidentele semnalate a avut loc pe 16 februarie, în jurul orei 14:30, pe strada Grivița nr. 5, unde patru bărbați, cu vârste între 23 și 38 de ani, au fost surprinși consumând alcool la intrarea într-o scară de bloc, tulburând liniștea locatarilor. Aceștia au fost sancționați cu amenzi de câte 400 de lei fiecare.

Unul dintre cei patru a fost depistat ulterior, pe strada Dreptății, satisfăcându-și nevoile fiziologice pe domeniul public. Acesta a primit o amendă suplimentară de 500 de lei, conform H.C.L. nr. 355/2011.

Petrecere zgomotoasă, reclamată de locatari

Tot pe 16 februarie, în urma unui apel telefonic, polițiștii locali au intervenit pe strada Sucevei, unde muzica dată la volum ridicat deranja locatarii unui bloc. La fața locului, oamenii legii l-au identificat pe S.T., în vârstă de 35 de ani, și i-au aplicat o amendă de 500 de lei pentru tulburarea liniștii publice.

Scandal provocat de un individ aflat sub influența alcoolului

Pe 15 februarie, ora 17:34, polițiștii locali au fost sesizați cu privire la un bărbat care bătea la ușile locatarilor și făcea scandal în scara unui bloc de pe strada Vîlcele nr. 6. Persoana în cauză, aflată în stare de ebrietate, a fost sancționată contravențional cu o amendă de 500 de lei.

Publicitate

Poliția Locală Botoșani anunță că astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare și îndeamnă cetățenii să semnaleze orice fapte care afectează ordinea publică.

Citeste mai mult

Eveniment

30 de zile după GRATII pentru susținătorul lui Călin Georgescu care l-a amenințat pe Tik-Tok pe Ilie Bolojan

Publicat

Publicitate

Un bărbat care l-a amenințat pe Ilie Bolojan, președintele interimar al României, printr-un videoclip postat pe TikTok a fost arestat preventiv. Decizia a fost luată de Judecătoria Sectorului 5, care a dispus măsura privativă de libertate pentru 30 de zile.

Bărbatul, susținător al lui Călin Georgescu, este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de incitare la violență, ură sau discriminare în formă continuată, tulburare a ordinii și liniștii publice în formă continuată, precum și ultraj.

‘Băi Bolojane, vă iau familia și o dau, uite așa, cu capul de bordură. (…) De ce ai zis mă că Elena Lasconi va fi în turul doi cu celălalt candidat? Vă stă în gât să îi pronunțați numele lui Călin Georgescu? Următorul protest va fi unul mare și dacă nu o să cazi și tu Bolojane și tu Ciolacule (…)’, spunea influencerul, care are pseudonimul florin_cry.

‘În baza mijloacelor de probă administrate, procurorii au reținut, în esență, următoarea situație de fapt. În data de 14.02.2025, în jurul orelor 13:00, respectiv 18:00, precum și în data de 15.02.2025, în jurul orei 10:00, în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul a publicat pe o platformă de socializare trei înregistrări audio-video în cadrul cărora acesta a incitat publicul la violență împotriva clasei politice, pe motiv de apartenență politică și poziții publice asumate de membrii clasei politice, prin atingeri grave aduse demnității acestora și prin amenințări, tulburând astfel ordinea și liniștea publică. De asemenea, în înregistrarea din data de 14.02.2025, ora 18:00, inculpatul a adresat amenințări cu acte de violență împotriva președintelui interimar al României și împotriva familiei acestuia, în legătură cu exercitarea funcției’, se arată într-un comunicat de presă emis de reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5.

Citeste mai mult

Eveniment

Bătaie cu cuțite într-o farmacie din Botoșani: Doi tineri, trimiși în judecată

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a dispus trimiterea în judecată a doi inculpați implicați într-un conflict violent, care a avut loc în noaptea de 1 ianuarie 2025, într-o farmacie de pe strada Grivița din municipiul Botoșani.

Acuzațiile aduse inculpaților

Inculpatul B.C., în vârstă de 30 de ani, se află în stare de arest preventiv și este cercetat pentru tentativă la omor și tulburarea ordinii și liniștii publice. Celălalt inculpat, F.D., în vârstă de 18 ani, se află în arest la domiciliu și este acuzat de lovire sau alte violențe, furt și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Cum s-a petrecut incidentul?

Potrivit anchetatorilor, scandalul a izbucnit după ce F.D. a furat un parfum din locuința lui B.C. Cei doi s-au întâlnit ulterior, în jurul orei 23:30, într-o farmacie. B.C., suspectând furtul, l-a lovit pe F.D. cu pumnul în față, iar acesta a ripostat cu un scaun, pe care l-a aruncat spre adversarul său.

Conflictul a continuat și în afara farmaciei, unde B.C. l-a înjunghiat de două ori pe F.D., o dată în spate și o dată în abdomen. Victima a fost transportată la spital, necesitând între 14 și 15 zile de îngrijiri medicale, în timp ce agresorul a avut nevoie de 1-2 zile de tratament.

Publicitate

Procesul penal continuă

Ancheta penală a fost finalizată, iar rechizitoriul a fost trimis instanței pentru judecată. Autoritățile subliniază că, în această etapă a procesului penal, inculpații beneficiază de prezumția de nevinovăție, până la o hotărâre definitivă a instanței.

“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending