Connect with us

Eveniment

Tradițiile românilor: Obiceiuri și superstiții mai puțin cunoscute de Sfânta Maria Mare

Publicat

Publicitate

Sărbătorită anual în data de 15 august, Ziua Sfânta Maria Mare, cunoscută și sub numele de „Adormirea Maicii Domnului”, este una dintre cele mai importante sărbători religioase din calendarul creștin ortodox, relatează alba24.ro.

Această zi marchează și trecerea de la vară la toamnă şi totodată Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor.

În România, această sărbătoare este marcată printr-o serie de tradiții și obiceiuri specifice. Iată câteva dintre ele:

Adormirea Maicii Domnului: Pelerinaje la mănăstiri și biserici

Mulți oameni participă la pelerinaje către mănăstiri și biserici în ziua Sfintei Maria Mari pentru a se ruga și pentru a aduce omagiu Maicii Domnului.

Mănăstirile mari, precum Mănăstirea Putna sau Mănăstirea Curtea de Argeș, pot atrage mulți pelerini.

Adormirea Maicii Domnului: Floarea Mării sau Iarba Maicii Domnului

Se spune că în această zi plantele medicinale au proprietăți vindecătoare deosebite.

Publicitate

În tradiția populară, se crede că Iarba Maicii Domnului (cunoscută și sub numele de Floarea Mării) culeasă în această zi are puteri miraculoase.

Adormirea Maicii Domnului: Praznicul oilor

Pentru mulți oameni din mediul rural, Sfânta Maria Mare marchează începutul pascăi pentru oi.

Unele gospodării aduc oile la biserică pentru binecuvântare în această zi.

Adormirea Maicii Domnului: Masa de sărbătoare

Familia se adună pentru o masă de sărbătoare în această zi, care poate include mâncăruri tradiționale și se poate sărbători cu prietenii și rudele apropiate.

Adormirea Maicii Domnului: Purtarea crucii de busuioc

În unele zone, oamenii își prind pe piept o cruce mică făcută din busuioc și flori. Aceasta este numită „crucea de busuioc” și se crede că oferă protecție și binecuvântare.

Sfânta Maria Mare: Obiceiuri legate de apă

În această zi, se spune că izvoarele și râurile au apă vindecătoare.

Se practică adesea scăldatul în apă curată sau aducerea apei de la izvoare ca să fie folosită ulterior pentru binecuvântări sau tratamente.

Acestea sunt doar câteva dintre tradițiile legate de Sfânta Maria Mare în România.

15 august: Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Superstiţii mai mult sau mai puţin cunoscute

Pe lângă semnificaţia religioasă a sărbătorii, în Transilvania şi alte regiunie ale ţării sunt cunoscute o serie de obiceiuri şi superstiţii populare.

În Transilvania, există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică, dis de dimineaţă, fructe din recolta de struguri şi de prune, dar şi miere, pentru a fi sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor.

De asemenea, fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane. În modul acesta, se crede că familiile acestora vor fi protejate de boli şi de necazuri.

Tot din această zi de sărbătoare, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului, pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi.

Tradiţia nu-i uită nici pe cei care au părăsit această lume, astfel că, în dimineaţa de 15 august se tămâiază mormintele.

Din 15 august se deschide şi sezonul nunţilor, acesta ţinând până la intrarea în postul Crăciunului. Perioada dintre Sfânta Marie Mare (15 august) şi Sfânta Marie Mică (8 septembrie) mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Între Sântămării.

Această perioadă, spune tradiţia, este considerată a fi potrivită pentru semănăturile de toamnă.

În ziua de Sfântă Mărie, ciobanii îşi coboară turmele de oi de pe munte, semn că anotimpul călduros este pe sfârşite.

Pe de altă parte, cei care aveau vii mari obişnuiau ca în această zi să tocmească pandurii care să păzească viile.

De asemenea, în această zi bărbaţii îşi schimbau pălăria cu căciula iar cei care erau observaţi că purtau în continuare căciulă erau ironizaţi.

Totodată în această zi de sărbătoare era interzis dormitul pe prispă sau scăldatul în apele râurilor spurcate de cerb.

Tot în această zi se organizau şi târgurile şi iarmaroacele de toamnă.

Totodată, la sărbătoarea Sfintei Marii se adună ultimele plante de leac, putându-se afla totodată cum va fi toamna ce se apropie şi se culeg flori care se pun la icoane şi care mai apoi sunt bune pentru vindecarea anumitor boli.

În părţile Moldovei această sărbătoare este considerată sărbătoarea „morţilor” iar cu această ocazie sunt pomeniţi toţi strămoşii plecaţi în lumea celor drepţi care au purtat numele Sfintei Fecioare.

În Maramureş, sărbătoarea religioasă are o mare însemnătate, iar tradiţiile şi obicieurile de Sfânta Marie Mare încă se păstrează. Sunt organizate procesiuni religioase spre mănăstiri, iar la slujbele speciale participă câteva zeci de mii de oameni.

Mai multe lăcaşuri de cult din ţară ocrotite de Maica Domnului îşi serbează, miercuri, hramul.

Superstiţii legate de Sărbătoarea Sfânta Maria Mare

În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare. Se spune că, în caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească, să le ia foc acareturile şi să ia boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile.

Gospodarii vor avea recoltele blestemate şi fără roade dacă vor lucra în această zi mare, iar vitele li se vor îmbolnăvi şi gospodăria se va destrăma.

Această sărbatoare se ţine mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naştere uşoară şi pentru vindecări.

Oamenii merg la biserică şi se roagă la Fecioara Maria: fetele de măritat pentru un „ursit” bun, femeile pentru temeiul gospodăriei, iar bărbaţii pentru recolte bogate.

De Sfânta Maria Mare, fetele nemăritate, care doresc să îşi găsească ursitul, trebuie să poarte în sân de-a lungul întregii zilei un fir de năprasnic (feriga în unele zone) şi să se roage la icoana Maicii Domnului, ţinând candela aprinsă.

Se spune că năprasnicul are puterea de a aduce dragostea fetei care îl poartă de Sfânta Maria Mare.

De Sfânta Maria Mare fetelor le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi. De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare.

În alte zone, fetele care doresc să se mărite repede îşi pun busuioc proaspăt sub pernă, pentru a-şi visa jumătatea. Despre această zi se consideră că are o putere magică foarte mare, fapt pentru care, plantele de leac, culese de către tinerele necăsătorite, au forţa de a vindeca diferite boli.

Dacă unele obiceiuri se referă strict la femei şi la fete, nici bărbaţii nu sunt ocoliţi de păstrarea tradiţiei.

Aceştia, în data de 15 îşi schimbă pălăria cu căciula, iar cei care mai sunt văzuţi cu pălăria după această dată sunt luaţi în râs de ceilalţi săteni.

Tot acestora le este interzis să doarmă pe prispa casei, ori în târnaţ în această zi.

Se interzice scaldatul în apa râurilor spurcata de cerb şi dormitul pe prispă.

Bătrânii satelor transilvănene cred şi în zilele noastre, că, dacă în ziua de Sfântă Mărie Mare înfloresc trandafirii, toamna va fi una lungă şi călduroasă.

Alte semnificaţii

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este considerată şi sărbătoarea care desparte lunile de vară de cele de iarnă iar în această zi se sărbătoreşte şi Ziua Marinei deoarece Maica Domnului este considerată ocrotitoarea marinarilor.

Adormirea Maicii Domnului este sărbătoarea în amintirea zilei în care Fecioara Maria şi-a dat obştescul sfârşit iar informaţii despre această sărbătoare nu se găsesc în Sfintele Evanghelii, decât în tradiţia Bisericii.

A primit vestea morții sale de la un înger

În scrierile părinţilor orientali se spune că Maica Domnului a fost înştiinţată printr-un înger de mutarea ei din această viaţă.

De asemenea, se spune că apostolii aflaţi în acel moment în zone diferite ale lumii au fost aduşi pe nori pentru a fi prezenţi la acest eveniment.

Deoarece Apostolul Toma nu a putut fi prezent la înmormântare, când a ajuns după 3 zile acesta a cerut să fie deschis mormântul pentru a putea săruta mâinile Născătoarei, dar intrând el a găsit mormântul gol.

De-a lungul timpului în cuvântările Părinţilor Bisericii s-a afirmat faptul că Fecioara Maria a fost înviată de Fiul Său şi luată cu trupul în Împărăţa Cerurilor.

Pe de altă parte, tradiţia mai spune că după ce şi-a săvârşit misiunea apostolică ce i-a fost încredinţată, de a duce credinţa pe Muntele Athos, Maica Domnului dorea să se mute la Fiul Său.

Această cerere i-a fost îndeplinită şi astfel a fost săvârşită şi dorinţa creştinilor ca trupul Maicii Domnului să nu fie supus puteziciunii şi să fie luat la cer.

Tot tradiţia spune că înainte de Marea Judecată, Maica Domnului va da cu năvodul de trei ori prin iad, sufletele de acolo putând să se prindă de el şi astfel să se mântuiască de păcate.

Se mai spune că dracii, rămaşi fără sufletele oamenilor, se vor mânca între ei până când nu va mai rămâne niciunul.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este prăznuită de ortodocşi şi catolici în fiecare an, pe data de 15 august. Ea este cunoscută în Apus sub numele de Înălţarea cu trupul la cer a Maicii Domnului.

Este sărbătoarea în amintirea zilei în care Fecioara Maria şi-a dat obştescul sfârşit. Nu se ştie cu exactitate nici anul, nici ziua când „a adormit Sfânta Fecioară”.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Adio programul „Usturoiul”. Schemele de ajutor de minimis, reprogramate pentru 2026. Și la cartof la fel

Publicat

Publicitate

Schemele de ajutor de minimis destinate susținerii producției de usturoi și cartofi vor fi reprogramate pentru începutul anului 2026, a anunțat, marți, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), citat de agerpres.ro.

‘Decizia are la bază faptul că, în perioada elaborării actelor normative necesare, România s-a aflat sub conducerea unui Guvern interimar, fără putere decizională deplină. În lipsa unui Executiv cu mandat complet, procedurile de avizare interministerială nu au putut fi finalizate, ceea ce a întârziat lansarea efectivă a celor două scheme’, precizează MADR, în comunicat.

Totodată, reprezentanții MADR susțin că apropierea finalului campaniei de recoltare reduce considerabil eficiența implementării schemelor în această perioadă.

În aceste condiții, MADR consideră oportună reprogramarea celor două scheme pentru începutul anului viitor, ‘pentru a asigura o derulare predictibilă și coerentă, în beneficiul fermierilor’.

‘Prin această decizie, MADR urmărește menținerea echilibrului bugetar și o gestionare responsabilă a resurselor publice, fără a compromite obiectivul de sprijinire a fermierilor români. Ministerul Agriculturii își reafirmă angajamentul de a prioritiza finanțarea schemelor care răspund nevoilor reale ale producătorilor agricoli și care au un impact direct asupra calității vieții oamenilor’, se mai arată în comunicat.

MADR intenționa să aloce 60 de milioane de lei pentru susținerea producției de usturoi în 2025, sprijinul financiar pentru cultivatori fiind de cel mult 3.000 de euro/hectar, iar pentru susținerea producției de cartofi bugetul a fost estimat la 15 milioane de lei, cu un cuantum de 200 euro/ha.

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

Ce cuprinde al doilea pachet de reforme a Guvernului: Pensii speciale, companii de stat, evaziune

Publicat

Publicitate

Premierul Ilie Bolojan a anunțat că Guvernul pregătește un nou pachet de măsuri fiscale, destinat reducerii privilegiilor. Acest al doilea set de măsuri va viza reforma pensiilor speciale, restructurarea companiilor de stat și intensificarea luptei împotriva evaziunii fiscale, relatează alba24.ro.

Potrivit lui Bolojan, va ajunge în Parlament până la sfârșitul lui iulie 2025.

Declarațiile premierului Ilie Bolojan

”În spațiul public se discută că vor avea de suferit doar cei amărâți și sinecuriștii nu vor avea nimic de pierdut. Că s-a început cu bursele, nu cu politicienii.

Vreau să asigur pe toți românii de un lucru foarte clar. Sunt un premier cu mandatul pe masă și cu asumarea întregii răspunderi, că tot ce am spus că se va pune în practică, se va întâmpla.

În caz contrar, eu nu voi mai fi prim ministru.

Îi rog pe cei îngrijorați de ordinea în care luăm măsurile să urmărească pașii pe care îi facem și vor observa că nu vom rata nimic din ceea ce am promis. Dar nu putem să facem totul în câteva zile.

Publicitate

Toate măsurile despre care am vorbit în programul de guvernare și poate mai multe decât atât, vor aduce echitate și dreptate.

Promisiunea mea este că vom face ordine în finanțele țării noastre. Dorința mea este să demonstrez că putem avea o bună guvernare cu respect pentru cetățeni.

Atunci când am spus că e nevoie de un nou început, m-am gândit și la măsuri concrete de restabilire a bunului simț în administrația centrală și locală.

Unele vin prin educație, dar unele vin și prin reguli. Și cu aceste reguli se ocupă acum Guvernul pe care îl conduc.

Din acest motiv, vreau să vă vorbesc și despre cel de-al doilea pachet pe care îl avem în pregătire la Guvern. El va veni în completarea acestor prime măsuri.

Astfel, până la sfârșitul lunii iulie, vom reveni în fața Parlamentului României cu al doilea pachet de măsuri, cu accent pe echitate și eficiență. Vorbim despre:

1. Reforma pensiilor speciale, prin eliminarea excepțiilor, calculul corect al pensiilor și intrarea la pensie la vârsta generală.

2. Reforma companiilor de stat și a autorităților autonome. Vom restructura autoritățile autonome de tip ASF, ANCOM și ANRE.

Vom reduce numărul de membri și indemnizațiile din consiliile de administrație și vom transparentiza activitățile și contractele.

3. Reforma administrației locale și centrale, prin redimensionarea aparatului bugetar, prin descentralizare și digitalizare.

4. Combaterea evaziunii fiscale și a fraudării banului public, prin modificări legislative și prin acțiunea pe care trebuie s-o vedeți la ANAF în lunile următoare.

5. Urgentarea accesării fondurilor europene și prioritizarea investițiilor cu impact direct în dezvoltare” a spus Bolojan.

Citeste mai mult

Eveniment

Caravana Faptelor Bune pornește spre comuna Românești pentru a ajuta familii aflate în dificultate

Publicat

Publicitate

Daniel Cășlariu și voluntarii din Caravana Faptelor Bune de la Asociația Grup Civic Botoșani pregătesc o nouă acțiune umanitară. Sâmbătă, aceștia vor pleca spre comuna Românești, unde vor ajunge la mai multe familii numeroase aflate într-o situație materială dificilă.

Organizatorii fac un apel la solidaritate și îi îndeamnă pe toți cei care pot să doneze jucării în stare bună, curate și complete, dulciuri ambalate și alimente neperisabile precum conserve, făină, orez, ulei, paste sau zahăr.

„Acești oameni, mulți dintre ei cu copii mici, au mare nevoie de sprijinul și bunătatea noastră. Orice gest contează și poate aduce o rază de lumină în sufletele celor mai puțin norocoși”, a declarat Daniel Cășlariu.

Cei care vor să sprijine această acțiune sau să afle mai multe detalii despre donații sunt invitați să contacteze organizatorii la numărul de telefon +40 (759) 362 916.

Caravana Faptelor Bune continuă astfel seria de inițiative care aduc ajutor concret și speranță în comunitățile vulnerabile din județ.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Campanie DECLIC: Tăiați subvenția partidelor acum, nu la rectificarea bugetară! Peste 100.000 de români au semnat deja petiția pentru Bolojan

Publicat

Publicitate

Organizația Declic a lansat o campanie prin care cere Guvernului să elimine imediat subvențiile uriașe acordate partidelor politice, în contextul măsurilor dure de austeritate impuse populației.

Petiția, adresată premierului Ilie Bolojan, solicită ca tăierea fondurilor să nu fie amânată până la rectificarea bugetară, ci să fie aplicată acum, odată cu restul măsurilor anti-criză. „Solidaritatea trebuie să înceapă cu politicienii”, subliniază inițiatorii, criticând faptul că sutele de milioane de lei folosiți de partide pentru propagandă scapă de orice reducere.

Campania a mobilizat deja peste 100.000 de semnatari, semn că tema trezește un puternic interes public și nemulțumire față de privilegiile politice.

În timp ce Guvernul taie bursele elevilor, introduce plata contribuției la sănătate pentru pensionari și reduce sporurile bugetarilor, subvențiile partidelor politice rămân neatins. Premierul a declarat că o eventuală reducere va fi discutată abia la rectificarea bugetară.

În 2024, partidele au încasat 380 de milioane de lei de la bugetul de stat – o sumă uriașă comparativ cu cei 14,5 milioane de lei alocați în 2016. Cei mai mulți bani au ajuns la PSD și PNL. Un raport Expert Forum arată că 57,8% din aceste fonduri au fost folosite pentru publicitate electorală mascată și atacuri în presă la adresa criticilor.

Semnatarii campaniei cer ca aceste sume să fie redirecționate către bugetul de stat, pentru a arăta că solidaritatea nu se aplică doar cetățenilor obișnuiți.

Publicitate

Cei care vor să susțină campania pot semna petiția aici:

https://facem.declic.ro/campaigns/taiati-subventia-partidelor

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending