În fiecare an, la data de 8 martie, sărbătorim Ziua Internațională a Femeii. Sărbătoarea, recunoscută oficial de către Națiunile Unite în 1977, marchează realizările sociale, economice, politice și culturale ale femeilor de-a lungul istoriei. În România, de Ziua Femeii sunt legate o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții. Iată cele mai interesante tradiții de 8 Martie, informează romania24.ro.
8 Martie, Ziua Internațională a Femeii
Ziua de 8 martie este o zi cu însemnătate aparte în întreaga lume. La această dată se sărbătorește Ziua Internațională a Femeii. Data a fost propusă de activista socialistă germană, Luise Zietz, alături de colega ei, Clara Zetkin, deoarece la data cu pricina regele Prusiei, nevoit să facă față unei revolte armate, a promis că va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei.
Cu toate acestea, Ziua Internațională a Femeii a fost recunoscută oficial mult mai târziu, respectiv în 1977, când Adunarea Generală a ONU a adoptat printr-o rezoluție Ziua Femeii. Începând cu această dată, multe dintre guvernele țărilor care până atunci nici nu aflaseră de existența ei au adoptat Ziua Femeii.
Totuși, dacă în unele țări, la data de 8 martie, se serbează Ziua Femeii, altele o numesc Ziua Mamei. În România, oamenii aleg să le celebreze pe ambele. Semnificația zilei de 8 Martie se referă la o sărbătoare dedicată femeilor și este legată simbolic de flori. Mai exact, Ziua Femeii are ca simbol laleaua – o floare care reprezintă primăvara și gingășia.
Tradiții și superstiții în luna martie
Data de 1 martie marchează simbolic începutul primăverii și renașterea naturii. Luna martie, denumită popular Germănar (încolțitor), Mărțișor sau Făurel, vine, de asemenea, cu promisiunea unei vremi mai calde, dar și cu numeroase tradiții, obiceiuri și superstiții, transmise din generație în generație.
Astfel, pe lângă primăvară, martie aduce și o serie obiceiuri cu rol protector. Totodată, există și obiceiuri legate de bunăstare. Luna martie nu se dă în lături de la partea ei de datini strămoșești, iar unele dintre cele mai interesante credințe sunt legate de vreme.
Se spune, de pildă, că dacă în martie nu poți semăna ovăzul de ploi, în toamnă nu vei putea semăna grâul din același motiv. În schimb, dacă în martie bate vântul, în mai va fi vreme frumoasă. De asemenea, se mai crede că tunetele în martie sunt semne ale unui an mănos. O altă superstiție legată de vreme spune că dacă martie-i cu rouă, după Pași mult plouă.
Tradiții de 8 martie 2023
Fiind asociată cu anotimpul renașterii, ziua de 8 Martie este legată simbolic de flori. După cum aminteam și mai sus, „mascota“ internațională a sărbătorii este laleaua. Această floare trebuie oferită femeilor de ziua lor, alături de cele mai frumoase mesaje de 8 Martie.
Traditii de 8 Martie
Istoria Zilei Femeii trebuie scrisă în continuare, iar noi trebuie să facem parte din istorie. În această zi, femeia – simbol al vieții, al iubirii, purității și al frumuseții spirituale – este în centrul atenției, bărbații de la un capăt la altul al lumii exprimându-și afecțiunea prin a le oferi femeilor iubite flori și cadouri.
Iată ce alte tradiții și obiceiuri interesante se respectă an de an, în România, la data de 8 Martie:
Femeile trebuie să poarte în continuare mărțișorul primit pe data de 1 martie. Se spune că cine poartă mărțișorul (micul simbol al primăverii) în perioada 1-9 martie va avea noroc în dragoste tot anul;
De 8 Martie, bărbații trebuie să ofere flori (în special lalele) femeilor din viața lor: fiice, soții, mame, iubite, etc.;
Tradiția mai spune că, de Ziua Femeii, nu trebuie să te cerți cu mama ta sau cu persoana iubită, pentru că acest lucru ar putea aduce ghinion;
O altă superstiție cunoscută spune că, de pe 1 până pe 9 martie, fiecare român își alege o zi sau, mai bine zis, o babă (de regulă ziua de naștere) și așa cum va fi vremea în ziua cu pricina – noroasă, însorită, geroasă, ploioasă, caldă – aşa va fi tot anul celui ce şi-a ales-o.
În România, oamenii au păstrat obiceiurile de dinainte de căderea comunismului, când, de 8 Martie, copiii le făceau cadouri mamelor, bunicilor, învățătoarelor și profesorilor. Și în prezent, atât copiii, cât și bărbații oferă cadouri și le transmit mesaje de 8 Martie femeilor.
Ziua Femeii a devenit, de-a lungul anilor, un prilej de răsfăț pentru reprezentantele sexului frumos, multe companii oferind zile libere sau cadouri angajatelor de 8 Martie. La rândul lor, bărbații trebuie să știe că și ei sunt sărbătoriți. În țara noastră sunt dedicate două zile bărbatului, pe 19 noiembrie, Ziua Bărbatului şi Ziua Tatălui, pe 12 mai.
Ce urmează după 8 Martie: Cei 40 de mucenici
În calendarul ortodox 2023, la data de 9 martie, sunt prăznuiți cei 40 de Mucenici din Sevastina. Sfinții Mucenici au trăit în vremea împăratului Licinius (308-324), prigonitor al creștinilor, și au făcut parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Aceștia nu erau doar romani de origine, ci și greci și armeni.
Pe 9 martie, femeile pregătesc cele mai gustoase rețete de mucenici, iar cea mai cunoscută tradiție a zilei este aceea de a consuma 40 sau 44 de pahare cu vin. În această zi, românii aprind focuri în curți, grădini, în fața caselor sau pe câmp, iar copii mai mari obișnuiesc să sară peste ele pentru a fi feriți de boli.