Connect with us
Publicitate

Actualitate

Toți consumatorii de energie electrică vor fi notificați de furnizori. Ce trebuie să facă după ce vor fi înștiințați

Publicat

Publicitate

Schimbare importantă pentru 9 milioane de români – consumatorii de energie electrică. Toți furnizorii de energie electrică din România vor factura potrivit convenției de consum, în cazul în care clienții nu trimit indexul autocitit al contorului, relatează alba24.ro.

Adică în funcție de cât a estimat clientul atunci când a semnat contractul sau, dacă nu a estimat nimic, în funcție de istoricul său de consum, trecut de furnizor în convenția sa consum. Această convenție se referă la datele de consum pentru fiecare lună calendaristică scrie e-nergia.ro.

Înștiințarea pe care 9 milioane de români o primesc acasă

Furnizorii trimit deja celor nouă milioane de clienți casnici notificări în care îi anunță despre acest lucru, și le trimit și consumurile lunare din convențiile de consum.

Publicitate

Clienții au opțiunea să nu facă nimic, dacă ei consideră că acelea sunt consumurile lor reale, sau să modifice această convenție cu ce date doresc ei, și să anunțe modificările furnizorului, pentru a fi facturați în baza acestui consum.

Mai există o opțiune, cea în care furnizorul nu ține cont de convenția de consum, aceea în care clientul își citește singur contorul lună de lună, și trimite furnizorului, în intervalul de timp specificat în factură, indexul autocitit.

În acest caz, furnizorul va emite factura în funcție de consumul real.

Publicitate

Cum arată o convenție de consum

Convenția de consum este un document semnat între furnizor și consumator, în cazul în care citirile grupurilor de măsurare se fac la intervale mai mari decât perioadele de facturare, prin care părțile acceptă facturarea lunară corespunzător unor cantități de energie estimate de comun acord, cu regularizarea plăților după fiecare citire.

Iată un model de convenție de consum de la Electrica Furnizate: Convenţie-de-consum-energie-electrică

Ce scrie într-o astfel de înștiințare primită de la furnizorul de energie

Iată cum sună o astfel de notificare publicată de economica.net, primită recent de un client, de la firma Enel, în acest caz, cu precizarea că legea este valabilă pentru toți:

Publicitate

“În  lipsa unui index de regularizare transmis de către Operatorul de distribuție sau în lipsa unui index autocitit transmis de către dvs. în intervalul de timp menționat în factură și în condițiile din contract, conform art. 44 din Regulamentul de furnizare, cantitatea de energie electrică va fi facturată în baza convenției de consum, anexa la contract încheiată în condițiile prevederilor art. 441 din Regulamentul de furnizare a energiei electrice.

Vă reamintim că, în cazul transmiterii de către dvs. a indexului autocitit, facturarea consumului se va face în baza acestuia, fără a mai fi aplicabile cantitățile de energie electrică din convenția de consum.

Regăsiți în mesajul anterior atașată ”Anexa B. Locuri de consum și convenția de consum”, care reprezintă convenția de consum și care va deveni parte din contractul dvs. de furnizare a energiei.

Publicitate

Citiți-o cu atenție si dacă sunteți de acord în privința cantităților de energie precizate în  convenția de consum, nu este nevoie ca dvs.  să faceți ceva în plus. Vom considera convenția de consum că fiind acceptată, fără ca dvs. să ne contactați și să ne comunicați acest lucru.

Dacă nu sunteți de acord și doriți să modificați cantitățile de energie din convenția de consum, ne puteți transmite o notificare în maximum 15 zile lucrătoare de la data  primirii mesajului inițial referitor la convenția de consum.”

Din aprilie pe factură nu va mai fi trecut abonamentul la furnizorul de energie

De la 1 aprilie, noua OUG instituie, pe lângă acele prețuri plafonate, un mecanism nou, în fapt o semi-reglementare a prețului final la energia electrică, pentru următorul an.

Factura de energie electrică dintr-o lună este suma următoarelor: costul de achiziție (include și un cost cu dezechilibrul, de 5%) calculat lunar, componenta de furnizare (maximum 73 de lei/MWh), tarifele reglementate de transport și distribuție, certificatele verzi, taxa de cogenerare, acciza și TVA.

Furnizorul nu poate pune nimic în plus, deci nu veți mai avea abonament în factură, chiar dacă în contractul dvs. semnat inițial aveați abonament.

Noua lege prin care prețurile finale la energie electrică sunt plafonate pentru majoritatea clienților, timp de un an de zile de acum încolo, mai aduce o noutate: nu veți mai plăti nici abonamentul.

Ce este abonamentul zilnic care apare pe facturile de energie primite în aprilie

Multe contracte de furnizare de energie electrică ale clienților casnici, aflate acum în derulare includ, pe lângă plata energiei active și a tarifelor de rețea și a taxelor, și plata unui abonament zilnic, de câțiva zeci de bani.

În total, clienții cu acest tip de contract,  deloc puțini, plăteau așadar într-o lună între 10 și 20, poate 25 de lei, dar beneficiau de un preț ceva mai mic al energiei.

Ei bine, OUG 27, care impune prețurile plafonate la energie electrică în următorul an, obligă furnizorii să nu mai perceapă acest abonament și, ca atare, începând cu facturile aferente consumului lunii aprilie, nu va mai apărea și nu îl veți mai plăti.

“În cazul în care oferta de preţ în vigoare include un abonament, compania noastră nu va percepe contravaloarea abonamentului în perioada de aplicare a OUG nr. 27/2022, exceptând ofertele care au incluse prestarea unui serviciu tehnic de verificare/revizie periodică pentru instalația de gaz și centrala termică”.

Acesta este, de exemplu, un anunț al Engie, furnizor și de gaze și de energie electrică, postat pe propriul site, dar situația este identică la toți furnizorii de electricitate.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Un botoșănean care a ieșit la plimbare cu familia în pădurea de la Lozna a dat peste…o grenadă defensivă

Publicat

Publicitate

O grenadă de mână defensivă a fost găsită într-o pădure din localitatea Lozna, în această după – amiază, de un bărbat. Acesta era la plimbare cu familia, când a observat obiectul pirotehnic. A realizat pericolul și a sunat după ajutor la 112

În cel mai scurt timp, echipa pirotehnică a ISU Botoșani a ajuns la caz și a constatat că muniția era în perfectă stare de funcționare și putea exploda la orice acțiune mecanică.

Grenada a fost transportată, în siguranţă, în poligonul militar de la Copălău, în vederea distrugerii la o dată ulterioară.

Publicitate

Dacă se întâmplă să găsiți obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce seamănă cu elemente de muniţie neexplodată trebuie să respectați următoarele reguli:
✅ să nu le mișcați de pe locurile pe care se află;
✅ să nu le desfaceți şi să nu le predați operatorilor economici;
✅ să nu le introduceți în clădiri, încăperi sau locuinţe;
✅ să nu le folosiți pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;
✅ să nu le loviți, să nu le tăiați şi să nu le demontați;
✅ să nu folosiți focul deschis în apropierea acestora.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia. Este COD GALBEN

Publicat

Publicitate

Hidrologii au anunțat că există risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia și au instituit Cod Galben până astăzi, la ora 24.00.

Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale COTELOR DE ATENȚIE”.

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.

Publicitate

Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate este permanent monitorizată atât prin Centrul Operaţional al inspectoratului, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

👩‍🚒 Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

‼️ Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

Publicitate

▪️curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

▪️ nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro ( https://fiipregatit.ro/ghid/ghid-inundatie/) sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

#ISU_BOTOSANI #pompierii #salvatorii #prevenire #pregatire #mereuladatorie

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Mai multe comune din județul Botoșani, plasate sub COD PORTOCALIU

Publicat

Publicitate

🟠 Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o avertizare nowcasting tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru localitățile Flămânzi, Vorona, Frumușica, Tudora, Cristești, Copălău și Prăjeni.

Aceasta se va manifesta prin grindină de mici și medii dimensiuni, averse torențiale care vor acumula peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și va fi valabilă până la ora 16:30.

Pentru a gestiona în mod operativ situațiile de urgență care ar putea apărea din cauza fenomenelor meteorologice periculoase, pompierii botoșăneni sunt la datorie, pregătiți să intervină cu mijloacele tehnice din dotare.

Publicitate

De asemenea, au fost înștiințate unitățile administrativ-teritoriale vizate cu privire la fenomenele meteorologice prognozate.

Deoarece există riscul producerii unor inundații locale, recomandăm cetățenilor să:

– curețe șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
– nu arunce gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei;
– construiască bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă, în caz de inundație;
– urmărească la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor;
– în cazul unei situații de urgență reale, sesizați evenimentul la numărul unic 112.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Cetățenii vor fi avertizați și prin mesaj RO-ALERT.

#ISU_BOTOSANI #pompierii #salvatorii #prevenire #pregatire #mereuladatorie

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Comunele Vorona și Tudora se află sub COD GALBEN. Se anunță grindină și descărcări electrice

Publicat

Publicitate

Până la ora 16:00, localitățile Vorona și Tudora
se vor afla sub o atenționare meteorologică tip cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Se anunță averse care vor acumula peste 20…35 l/mp, grindină, descărcări electrice, intensificări ale vântului.

Pentru a preveni situațiile de urgență, vă recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

Publicitate

✔️curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
✔️nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei;

✔️ în măsura în care este posibil, dacă vântul bate cu putere, întrerupeți activitățile în aer liber și adăpostiți-vă în locuințe sau în spații care să vă asigure protecția; închideți ușile și ferestrele;
✔️fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

✔️ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
✔️ nu atingeți firele căzute la pământ.

Publicitate

Pe platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență FII PREGĂTIT pot fi consultate ghidurile special create pentru a afla cum vă puteți proteja în diverse situații de urgență, generate de fenomene meteo extreme.

FURTUNĂ: https://fiipregatit.ro/ghid/furtuna/

ℹ️ Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute și din aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Publicitate

#ISU_BOTOSANI #pompierii #salvatorii #prevenire #pregatire #mereuladatorie

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending