Connect with us
Publicitate

Economie

Tot mai puțini șomeri. Aproape 4000 de persoane s-au angajat anul trecut la Botoșani cu ajutorul AJOFM

Publicat

Publicitate

Numărul persoanelor fără un loc de muncă la Botoșani a fost în continuă scădere în 2023, un trend care se păstrează în ultimii ani în tot județul.

Datele făcute publice de Agenția Județeană Pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani arată că doar în 2023 nu mai puțin de 3.872 de persoane au fost angajate prin intermediul AJOFM Botoșani.

Mai exact, în perioada ianuarie-decembrie 2023, ca urmare a serviciilor și măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă oferite de  AJOFM Botosani, 3.872 persoane au fost încadrate în muncă, dintre care 1.687 femei, a transmis instituția într-un comunicat.

Din totalul persoanelor ocupate până la data de referință 1.909 au peste 45 de ani 427 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani 145 au între 30 și 35 de ani, iar 1.391 sunt tineri NEETs sub 30 de ani.

În funcţie de rezidenţă, din totalul persoanelor încadrate în muncă, 1.742 provin din mediul urban, iar 2.130 persoane sunt din mediul rural.

“Din numărul total de persoane care au fost angajate prin intermediul AJOFM Botoșani, 940 persoane fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile. Precizăm că încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre”, a transmis AJOFM Botoșani.

Publicitate

Din punct de vedere al nivelului de pregătire al persoanelor pentru care s-a identificat un loc de muncă, cele mai multe persoane au studii liceale 1.471 persoane (37,99%), urmate de cele cu învățământ gimnazial  1.021  persoane(26,37%). Numărul celor cu învățământ profesional este de 890 persoane, iar cei cu studii superioare sunt în număr de 267 persoane.

“Pentru integrarea pe piaţa muncii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate în baza de date a agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domiciliul sau reşedinţa beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, modificată şi completată.

Astfel în perioada ianuarie-august 2023, numărul persoanelor care au beneficiat de servicii personalizate  la înregistrarea  în evidenţă ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 8.453 persoane”, a mai adăugat sursa citată.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Incendiu într-un bloc la Darabani. Proprietarii și fiul au încercat să stingă singuri focul. N-au reușit și au chemat pompierii

Publicat

Publicitate

Un incendiu a izbucnit, noaptea trecută, într-un bloc de pe strada Ștefan Luchian din orașul Darabani. Mai multe bunuri dintr-un apartament, situat la etajul I, au fost cuprinse de flăcări.

În momentul producerii evenimentului, în interiorul imobilului erau proprietarii și fiul acestora. Cei trei au încercat să stingă flăcările, dar nu au reușit și au sunat după ajutor, la 112.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani, cu o autospecială de stingere și o ambulanță aparținând Serviciului Județean de Ambulanță.

Când au ajuns echipajele de salvatori, ardeau bunurile dintr-o cameră, cu degajări mari de fum. Până la sosirea forțelor de intervenție, 18 persoane au ieșit singure din bloc.

Pompierii au intervenit rapid, astfel încât flăcările să nu se extindă. Aceștia au acționat și pentru evacuarea fumului din interiorul scării de bloc.

Au ars o canapea, mobilierul și mai multe articole de îmbrăcăminte.

Publicitate

“Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Pentru înlăturarea riscului de incendiu, ISU Botoșani recomandă:

Publicitate

▪️verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;

▪️nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

▪️la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

▪️ verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

▪️nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;

▪️nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.) de la aceeași priză. Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu;

▪️instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării;

▪️ amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Naşterea Maicii Domnului

Publicat

Publicitate

Tatăl Fecioarei Maria se numea Ioachim şi era din seminţia lui luda, locuind în Nazaret. Soţia lui Ioachim se numea Ana, fiind fiica preotului Matan. Astfel, tatăl Fecioarei Maria era un urmaş al regelui David, iar mama, o descendentă din familia preoţească a lui Aaron.

Ioachim era foarte modest şi milostiv, oferind Templului o treime din veniturile sale, văduvelor, orfanilor şi săracilor o altă treime, iar restul păstrând pentru sine. Şi cu cât oferea mai mult, cu atât mai mult era binecuvântat de Dumnezeu, fiind iubit şi respectat de popor. Cu toate acestea, lui Ioachim şi Anei le lipsea o binecuvântare: bucuria de a avea urmaşi. Absenţa copiilor era considerată astfel cea mai mare pedeapsă.

Iar pentru un urmaş al lui David, precum Ioachim era un lucru şi mai greu de acceptat, ştiind că Mesia se va naşte din această seminţie. Ioachim şi Ana nu s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu, nici nu au renunţat la viaţa lor virtuoasă, rugându-se în continuare cu lacrimi şi nădăjduind în bunătatea lui Dumnezeu. Ioachim s-a retras în munţi, iar Ana a rămas într-o mică peşteră din grădina lor. Fără a şti unul de altul, s-au rugat să fie binecuvântaţi asemeni lui Avraam şi Sarei, promiţând că de vor avea un copil, îl vor închina lui Dumnezeu.

Amărăciunea Anei era cu atât mai mare cu cât Ioachim îi spusese că nu se va întoarce până nu va afla răspuns rugăciunilor sale. Şi iată că un înger s-a arătat fiecăruia, spunându-le că faptele lor bune s-au auzit în cer, că ruşinea lor înaintea oamenilor nu a fost trecută cu vederea şi că Dumnezeu le va trimite binecuvântarea Sa.

La scurt timp Ana va rămâne însărcinată, iar vestea aceasta va aduce multă bucurie în rândul rudelor şi prietenilor lor. Peste nouă luni, Ana va naşte o fetiţă, pe care o vor numi Maria (Miriam-Stăpână, Doamnă). Era darul oferit de Dumnezeu ca răsplată pentru smerenia, răbdarea, credinţa şi rugăciunea lor.

Fecioara Maria a fost în acelaşi timp darul lui Dumnezeu pentru omenire, venit la plinirea vremii, căci ea urma să devină vasul cel curat al dumnezeirii. Iar pentru aceasta, părinţii săi trebuiau să fie curăţiţi de orice patimă trupească prin smerenie, răbdare şi vârstă înaintată.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

România a câştigat patru medalii la Olimpiada Internaţională de Informatică, anunță Ministerul Educaţiei

Publicat

Publicitate

România a câştigat patru medalii la Olimpiada Internaţională de Informatică, desfăşurată în Alexandria, Egipt, în perioada 1-8 septembrie 2024, a anunţat Ministerul Educaţiei.

Elevii români au obţinut o medalie de aur, două medalii de argint şi o medalie de bronz, acest rezultat situând România pe locul doi în Europa la această ediţie.

Astfel, Mihai-Valeriu Voicu, de Liceul Teoretic Internaţional de Informatică, Bucureşti a câştigat medalia de aur, Rareş-Andrei Neculau – Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri” şi Andrei Paul Iorgulescu – Colegiul Naţional de Informatică “Tudor Vianu”, Bucureşti au câştigat medalia de argint, iar Rareş-Felix Tudose, de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică, Bucureşti a câştigat medalia de bronz.

“Leaderii echipei au fost reprezentanţii Societăţii pentru Excelenţă şi Performanţă în Informatică: prof. Marius Nicoli, Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” / “Syncro Soft”, Craiova şi stud. Alexandru Luchianov, Massachusetts Institute of Technology, USA. Acest rezultat aduce România pe locul 8 în lume (locul 2 în Europa) la această ediţie, arătând continuitatea în performanţă a informaticii Româneşti la această disciplină la care există acerbă concurenţă la nivel global. Felicitări tuturor celor care şi-au adus contribuţia la acest rezultat”, a precizat Ministerul Educaţiei pe pagina de Facebook. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Codul Rutier 2024, reguli de parcare. Unde staționezi legal față de o trecere de pietoni, cum parchezi ca să nu-ți ridice mașina

Publicat

Publicitate

Șoferii care își caută un loc de parcare trebuie să fie extrem de atenți la reglementările Codului Rutier 2024. O parcare neregulamentară nu doar că te poate costa o amendă substanțială, dar te poți trezi și cu mașina ridicată. Este esențial să cunoști distanțele legale față de trecerile de pietoni și alte locuri restricționate pentru a evita astfel de sancțiuni, scrie playtech.ro.

La ce distanță poți parca față de o trecere de pietoni?

Conform Codului Rutier 2024, parcarea sau staționarea unui vehicul la mai puțin de 25 de metri înainte sau după o trecere de pietoni este strict interzisă. Această măsură este menită să asigure vizibilitatea atât pentru șoferi, cât și pentru pietoni, reducând riscul de accidente.

Textul legal este clar: „Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor în locul unde este instalat indicatorul „Trecere pentru pietoni” sau pe marcajele de traversare pentru pietoni ori la mai puțin de 25 m înainte și după acestea,” conform Art. 174 (e) din regulamentul de aplicare a OUG 195/2002. Singura excepție de la această regulă este atunci când în apropierea trecerii de pietoni există o parcare special amenajată și marcată corespunzător, care respectă distanțele minime de siguranță.

Ce sancțiuni riști pentru parcarea neregulamentară?

Nerespectarea acestor reguli te poate costa scump. Amenda minimă pentru o parcare neregulamentară începe de la 330 de lei. Aceasta este aplicată, de exemplu, celor care parchează pe trotuar fără a respecta reglementările sau care opresc prea aproape de o trecere de pietoni.

Pentru cei care încalcă regulile de parcare în apropierea trecerilor de pietoni, amenzile pot urca până la 825 de lei. Pe lângă amenda financiară, autoritățile pot dispune și ridicarea vehiculului. Aceasta vine cu un cost suplimentar semnificativ. În București, de exemplu, în Sectorul 3, costurile pentru ridicarea unei mașini sunt următoarele:

  • Ridicare: 200 de lei
  • Transport: 150 de lei
  • Depozitare:
    • 150 de lei pentru primele 24 de ore
    • 50 de lei pentru fiecare zi suplimentară după primele 24 de ore

Astfel, pe lângă amenda de până la 825 de lei, un șofer neglijent ar putea plăti încă cel puțin 500 de lei pentru a-și recupera mașina ridicată.

Publicitate

Cum să eviți amenzile și ridicarea mașinii

Pentru a evita aceste sancțiuni, este crucial să te asiguri că respecți distanțele legale față de trecerile de pietoni și alte zone interzise. Dacă nu ești sigur că locul de parcare este conform reglementărilor, mai bine cauți un alt loc sau te orientezi către parcări special amenajate.

În concluzie, respectarea Codului Rutier nu este doar o obligație legală, ci și o măsură de siguranță pentru tine și ceilalți participanți la trafic. Asigură-te că parchezi corect pentru a evita amenzile și neplăcerile legate de ridicarea vehiculului.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending