Connect with us

Eveniment

Tot mai puțini: Numărul pensionarilor a scăzut cu 6.781 persoane în ianuarie 2025. Pensia medie a fost de 2.752 de lei

Publicat

Publicitate

Un număr de 4.696.568 de pensionari era înregistrat în ianuarie 2025 în România, cu 6.781 mai puțini comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.752 de lei, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), relatează agerpres.ro.

Valoarea totală a drepturilor de pensie cuvenite s-a ridicat la 12,924 miliarde lei.

Potrivit statisticilor CNPP, din totalul pensionarilor din sistemul public de pensii, numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.771.876 de persoane, dintre care 2.166.872 femei, în timp ce pensia medie era de 3.070 de lei.

Pensie anticipată au primit, în ianuarie 2025, un număr de 4.926 de persoane (3.883 de lei pensie medie), pensie anticipată parțială 89.499 de persoane (2.723 de lei, pensia medie) și pensie de invaliditate 390.829 de persoane (pensie medie de 1.124 lei), dintre care 44.384 de persoane pentru gradul I de invaliditate (973 lei, pensie medie).

În aceeași lună, pensia de urmaș s-a acordat unui număr de 439.333 persoane (1.462 lei, pensia medie), în timp ce ajutor social au primit 105 pensionari (540 de lei, în medie).

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Ministrul Educației, despre analfabetismul funcțional: De ce este o problemă de securitate națională

Publicat

Publicitate

Ministrul Educației, Daniel David, a explicat de ce analfabetismul funcțional este o problemă de securitate națională. Acesta precizează că un mare procent din populație nu știe cum să folosească cunoștințele acumulate, scrie alba24.ro.

„Un procent mare dintre noi știe lucruri, dar nu știe cum să le folosească, în această lume competitivă.

„Când vorbești de analfabetism funcțional înseamnă că ești alfabetizat, în ghilimele, adică nu mă refer doar la faptul că știi să scrii și să citești, ai și elementele de bază de matematică, artimetică, de geometrie, dar utilizarea lor fie în domeniul respectiv, adică să rezolvi probleme de matematică, fie în viața de zi cu zi, (…) această funcționare este afectată”, a spus Daniel David, duminică, la Digi24, potrivit Mediafax.

El a explicat de ce acest lucru este o problemă de securitate națională.

„Dacă noi suntem în situația în care un procent foarte mare dintre noi știe lucruri, dar nu știe cum să le folosească, nu știe cum să le aplice în viață, nu știe cum să le aplice în domeniile de specialitate, într-o lume competitivă, modernă în care trăim, devine o pronbbl de securitate națională.

N-am spus-o prima dată, doar că acum din poziția de ministru al Educației poate reușim să conștientizăm mai bine acest lucru și atunci unele măsuri pe care le luăm trebuie să vină să corecteze, dar nu peste un an, doi tre, ar fi trebuit corectate de mult”, a mai spus ministrul Educației.

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

Ziua Națională a Lecturii / Zilele Lecturii, la Memorialul Ipotești

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești ‒ Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, propune, pentru ediția din 2025 a Zilei Naționale a Lecturii, o gamă extinsă de activități ‒ Zilele Lecturiipentru cât mai mulți participanți, instituții partenere și public vizitator.

Începând cu 12 februarie 2025, în incinta Bibliotecii Naționale de Poezie Mihai Eminescu va putea fi văzută expoziția temporară Cartea și ipostazele ei (sec.XIX – sec. XX), care va cuprinde volume rare din Donația Mihai și Gheorghe Ursachi ‒ ediții în mai multe limbi ale textelor sacre, ediții germane de epocă ale scrierilor lui Goethe, Schiller, Schelling ‒ și edițiile Maiorescu ale operei eminesciene. Vernisajul va avea loc la ora 10:00.

Elevii Școlii Gimnaziale nr. 10 Botoșani și ai Școlii Gimnaziale nr. 12 Botoșani, vor fi implicați, pe data de 12 februarie, în proiectul derulat în Amfiteatrul Laurențiu Ulici„Bucuria lecturii”/„Muzică, mișcare, culoare și comunicare”.

Pe 13 februarie 2025, ora 13:00, la Biblioteca Municipală „Păstorel Teodoreanu” Dorohoi, cititorii sunt invitați să participe la lansarea volumului Congresul propriilor conștiințe rotitoare în prezența autorului, scriitorul Stelorian Moroșanu. În preambul, vor fi prezentate, în cadrul semnalului editorial, volumele apărute în anul 2024 în Colecția Ipotești.

Pe 14 februarie, începând cu ora 10:00, în Amfiteatrul Laurențiu Ulici, va avea loc  videoconferința Ziua Națională a Lecturii: Traiectorie 2025 ‒ proiect derulat pe 14 februarie în parteneriat cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” și Inspectoratul Școlar Județean Botoșani. Mesaje de salut vor fi adresate din partea Parlamentului Republicii Moldova ‒ Liliana Nicolăiescu-Onofrei, Angela Munteanu-Pojoga, Marcela Nistor, a Ministerului Culturii – Sergiu Prodan, ministru, și a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova – Elena Pintilei, director general. Eminescu… prin ochii experților literari, Trei proiecte și toată țara, Dezvoltarea competențelor de lectură, în contextual obiectivelor PNLC 2025 și Hotărârii Parlamentului de a declara anul 2025 – „Anul Mihai Eminescu”, Programul Național Lectura Central: obiective și priorități 2025 sunt panelurile în cadru cărora vor fi organizate dezbaterile moderate de Lucia Țurcanu (cercetător științific, Memorialul Ipotești), Elena Pintilei (director, Biblioteca Națională a Republicii Moldova), Maria Șleahtițchi (director, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”), Ludmila Corghenci (șefa Centrului de Formare Profesională Continuă în Biblioteconomie și Știința Informării în cadrul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova) și Vera Osoianu (director adjunct, Biblioteca Națională a Republicii Moldova).

Activitățile derulate în parteneriat cu unitățile școlare botoșănene vor continua la Memorialul Ipotești pe 14 februarie, ora 12:00 (Sala Castel) cu Atelierul „Semne de carte” ‒ la care participă elevi ai Școlii Gimnaziale „Elena Rareș”, și pe 15 februarie, în intervalul 9:00-12:00 cu o serie de trei ateliere: Cartea născută din imagini – „Când desenele prind glas” și „Puzzle literar: Expoziția textelor renăscute” ‒ în parteneriat cu Centrul Județean de Excelență Botoșani, și Atelierul de lectură regizată: Momente și schițe ‒ în parteneriat cu Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Ipotești.

Publicitate

În cadrul extins al Zilelor Lecturii, Ipotești, 12-15 februarie 2025, vizitatorii Memorialului Ipotești au prilejul să revadă expozițiile vernisate la Zilele Eminescu, ianuarie 2025: în Sala Horia Bernea Alex Bodea și Ciprian Mureșan. Ilustrat, tipărit, copiat, învățat o expoziție propusă de galeriile Plan B (Cluj-Berlin) și Lutnița (Chișinău), îngrijită de Mihai Pop la Memorialul Ipotești, iar în holul Corpului administrativ –expoziția designerilor grafici ilustratori de poezie Poster X Poem.

 

Comunicat de presă

Citeste mai mult

Eveniment

Campania ISU Botoșani „Un cămin sigur pentru copilul tău”, salvează vieți

Publicat

Publicitate

Campania de informare a adulților „Un cămin sigur pentru copilul tău”, inițiată și derulată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, a determinat conștientizarea de către părinți a pericolelor la care sunt expuși copiii în mediul casnic.

Datele statistice furnizate de specialiștii Secției de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, relevă faptul că în 2024, numărul copiilor care au ajuns la spital în urma unor accidente casnice a scăzut față de anul precedent.

Astfel, anul trecut, 915 copii au fost victime ale unor accidente casnice (arsuri/opăriri, intoxicații/ otrăviri, înghițire corpi străini sau traumatisme), cu 196 mai puțini față de 2023.

321 de copii au ajuns la spital după ce au înghițit diferite obiecte de mici dimensiuni, iar alți 378 au avut nevoie de îngrijiri medicale de specialitate după ce au suferit diferite traumatisme. Imprudența de a lăsa la îndemâna celor mici substanțe toxice a trimis pe patul de spital 84 de copii.

Flacăra, lichidul fierbinte sau substanțele chimice au lăsat urme pe corpurile a 132 de copii.

Pompierii botoșăneni speră ca 2025 să nu fie marcat de astfel de evenimente, motiv pentru care vor continua acțiunile de informare și educare preventivă. Astfel, în fiecare lună, pe data de 10, vor fi prezentate pericolele concrete la care sunt expuși copiii în mediul casnic, dar și măsurile ce trebuie luate pentru a fi evitate astfel de accidente.

Publicitate

Unic la nivel național, proiectul își propune prevenirea accidentelor casnice în care sunt implicați copiii sub 5 ani.

Dezvoltarea conceptului de „ cămin sigur pentru copilul tău” a fost impusă de faptul că, în ultimii ani, tot mai mulți copii botoșăneni au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu substanțe toxice, s-au opărit, au înghițit corpi străini ori au suferit diferite traumatisme.

Campania este susținută de Consiliul Județean Botoșani și Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Botoșani.

Având în vedere faptul că broșura conține zece sfaturi utile pentru părinți, data de 10 a fost declarată ziua campaniei.

 

Informare preventivă

 

Copiii mici trebuie supravegheați în permenență. O clipă de neatenție este suficientă pentru ca aceștia să facă un lucru periculos. Nu îi scăpați din ochi mai ales atunci când se află în bucătărie, pe balcon, aproape de ferestre sau pe scara blocului.

Iată 10 sfaturi de care ar trebui să țineți cont:

1. Atunci când gătiți, nu lăsați copilul aproape de aragaz sau de locul în care ați pus recipiente cu lichid fierbinte.

2. Chibriturile, brichetele, cuțitele și alte obiecte asemănătoare nu trebuie lăsate la îndemâna acestora.

3. Aparatele electrocasnice trebuie depozitate în locuri inaccesibile celor mici.

4. Strângeți de pe mobilă obiectele care pot cădea peste copil sau se pot sparge!

5. Asigurați ferestrele, ușile, pentru a nu permite accesul copilului, nesupravegheat, la scări sau balcon.

6. Îndepărtați orice obiect de mobilier din apropierea ferestrelor! Acesta poate fi folosit de micuți pentru a ajunge la fereastră, să vadă ce este afară.

7. Nu îi lăsați singuri atunci când aveți geamul deschis!

8. Mascați colțurile ascuțite ale mobilei, astfel încât cei mici să nu se lovească.

9. Ascundeți firele electrice sau cablurile în spatele mobilei deoarece copilul poate să tragă de ele și să răstoarne obiectele.

10.Nu îi lăsați să umble la prize pentru a nu se curenta sau pentru a nu produce un incendiu! Folosiți accesorii de protecție a prizelor!

Citeste mai mult

Eveniment

Ce e este spoofing-ul prin SMS. Recomandări DNSC în cazurile de înșelăciune prin telefon

Publicat

Publicitate

Ce e este spoofing-ul prin SMS. Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) atenționează asupra cazurilor de înșelăciune prin telefon, scrie alba24.ro.

Spoofing-ul prin SMS este o tehnică utilizată de atacatorii cibernetici pentru a falsifica numărul de telefon de pe care se trimite un mesaj. Această metodă le permite să se prezinte sub o identitate de încredere, inducând în eroare potențialele victime, atenționează DNSC.

Deși atacurile de tip spoofing sunt concepute pentru a asuma identitatea cuiva, mesajele SMS false pot fi din ce în ce mai sofisticate. Uneori, doar o analiză atentă a detaliilor poate dezvălui natura falsificată a unui mesaj. Spoofing-ul prin SMS este adesea folosit împreună cu tehnici de phishing sau cu link-uri malițioase.

DNSC recomandă să fiți mereu precauți atunci când primiți mesaje de la numere necunoscute sau care solicită informații sensibile.

Verificați întotdeauna sursa mesajului și fiți atenți la greșelile gramaticale sau la cererile suspecte și urgente.

Cea mai bună metodă de protecție împotriva spoofing-ului prin SMS este să contactați entitatea în cauză prin canale de comunicare separate (telefonic sau în persoană).

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending