Connect with us
Publicitate

Eveniment

TOT ce se știe despre ultima variantă a COVID

Publicat

Publicitate

Eficiența vaccinării împotriva infecției și a bolii simptomatice cauzate de varianta Omicron înregistrează scădere semnificativă a în comparație cu Delta și alte variante anterioare, informează cluj24.ro. Vaccinarea rămâne, însă, eficientă împotriva spitalizării și a evoluției severe a bolii.

Cătălin Țucureanu, cercetător științific în imunologie și vaccinologie la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a realizat un material care cuprinde concluziile trase în urma studiilor realizate până acum cu privire la varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2.

Astfel, eficiența vaccinului scade semnificativ în ceea ce privește infectarea și chiar dezvoltarea unei boli cu simptome în cazul variantei Omicron, în comparație cu Delta, dar vaccinarea rămâne o armă sigură.

Studiile arată că vaccinarea rămâne eficientă împotriva spitalizării și a evoluției severe, iar doza 3 (booster) crește semnificativ nivelul de protecție împotriva Omicron.

Mai mult, vaccinarea cu schema primară a persoanelor încă nevaccinate și administrarea dozelor de rapel (booster) persoanelor ce au primit schema primară în urmă cu mai mult timp rămân prioritare pentru a reduce numărul de cazuri ce necesită tratament, a spitalizărilor, a formelor severe de COVID-19 și reducerea presiunii asupra sistemului sanitar.

Studii recente privind Omicron

Încă de la descoperirea acesteia se cunoștea că varianta Omicron a acumulat un număr mare de mutații în regiuni care ar putea afecta eficiența răspunsului imun post-vaccinare, post-infecție și unele terapii cu anticorpi monoclonali.

Publicitate

„Primele studii de laborator, apărute la scurt timp de la declararea Omicron ca variantă de îngrijorare, ne-au arătat că activitatea neutralizantă a anticorpilor din serul persoanelor vaccinate sau infectate cu o variantă anterioară este semnificativ scăzută față de Omicron.

Aceste date sugerau o scădere semnificativă a protecției față de infecție la persoanele vaccinate sau de reinfecție la cei infectați anterior.

Pe de altă parte, mai multe studii au arătat că elementele din virus recunoscute de răspunsul imun celular sunt mult mai bine conservate. Protecția față de evoluția severă a bolii ar trebui să rămână ridicată la persoanele vaccinate sau cu istoric de infecție”, arată Cătălin Țucureanu.

Publicitate

Vaccinul protejează împotriva formelor severe de boală

Acesta a precziat că răspunsul în anticorpi neutralizanți față de Omicron este mult mai puternic la persoanele care au trecut prin boală și s-au și vaccinat (indiferent de ordine) sau la cele ce au primit o doză suplimentară de vaccin (booster) la câteva luni de la schema inițială de vaccinare.

„Primele studii, majoritatea preliminare, din lumea reală confirmă faptul că varianta Omicron are un potențial mult mai mare de reinfectare a persoanelor trecute anterior prin boală și erodează semnificativ protecția oferită de vaccinare în privința infectării, comparativ cu variantele anterioare.

În schimb, eficiența împotriva formelor severe de boală rămâne încă ridicată și pentru Omicron și crește semnificativ la administrarea dozei de rapel”, arată cercetătorul.

Un studiu preliminar al Imperial College estimează riscul de reinfecție cu Omicron ca fiind de 5.4 ori mai mare decât cel observat pentru Delta.

Pentru variantele virale anterioare, datele din studiul SIREN din UK arătau o eficiență de 85% a infecției prealabile în a proteja față de reinfecție în primele 6 luni în rândul cadrelor medicale. În acest studiu, protecția conferită de infecția anterioară a scăzut la 19% față de Omicron.

Un studiu din Africa de Sud, care compară eficiența vaccinării în perioada dominantă Omicron cu perioada dominantă Delta arată că vaccinarea are o eficiență de 70% împotriva spitalizării în valul Omicron.

Aceasta, spune cercetătorul, reprezintă o scădere semnificativă față de eficiența de 93% calculată pentru valul Delta, dar arată că vaccinarea încă protejează semnificativ față de riscul de spitalizare în urma infecției cu Omicron.

Studiul nu evaluează și eficiența unei doze booster și se limitează la persoanele vaccinate cu vaccinul Pfizer / BioNTech.

Boosterul, important în fața valului Omicron

Un alt studiu preliminar din Africa de Sud ce evaluează riscul de spitalizare în rândul personalului medical vaccinat cu vaccinul Janssen arată că eficiența vaccinării împotriva spitalizării crește de la 65% la 84% începând cu 2 săptămâni de la administrarea dozei booster (la 6-9 luni de la vaccinarea primară).

Eficiența împotriva spitalizării se menține la 85%, cel puțin în perioada de 1-2 luni de la administrarea booster-ului Janssen.

În privința protecției față de infecție indiferent de severitate (incluzând cazurile asimptomatice), un studiu preliminar din Canada arată o scădere drastică a eficienței vaccinării cu schema primară în fața Omicron comparativ cu cea observată pentru Delta.

La mai mult de o săptămână de la doza booster, eficiența împotriva infecției cu Omicron crește la 37%. Comparativ, doza booster crește eficiența împotriva infecției cu Delta la 93%. Studiul nu evaluează eficiența împotriva spitalizării și a evoluției severe a bolii.

Un alt studiu preliminar efectuat de Universitatea Edinburgh pe datele din Scoția arată o creștere de 10 ori a riscului de reinfecție cu Omicron comparativ cu Delta la persoanele cu istoric de test pozitiv pentru SARS-CoV-2.

În acest studiu, doza booster de vaccin a arătat o eficiență de 57% împotriva COVID-19 simptomatic cauzat de Omicron în comparație cu schema primară de vaccinare administrată cu mai mult de 25 de săptămâni anterior.

Studiul evaluează riscul de boală simptomatică și nu de evoluție severă a COVID-19. Protecția observată este similară, indiferent de tipul de vaccin folosit în schema primară și booster.

Cercetătorul mai spune că raportul din 31 decembrie al Agenției de Sănătate din Marea Britanie arată și el o scădere semnificativă a eficienței vaccinării împotriva Omicron în special împotriva bolii simptomatice comparativ cu Delta.

În privința riscului de infecție Omicron și spitalizare, vaccinarea cu schema primară de 2 doze a avut o eficiență de 72% în primele 24 de săptămâni ce a scăzut la 52% la o perioadă mai lungă de timp. Doza booster a crescut eficiența împotriva spitalizării cu Omicron la 88%

Omicron de aproape 3.7 ori mai infecțioasă decât Delta în rîndul vaccinaților

Un studiu preliminar din Danemarca, ce evaluează riscul de transmisie în casă a variantei Omicron arată că aceasta este de 2.7-3.7 ori mai infecțioasă decât Delta în rândul persoanelor vaccinate.
Același studiu arată că persoanele ce au primit o doză booster au o transmisibilitate redusă în comparație cu persoanele vaccinate doar cu schema primară. În același timp, persoanele nevaccinate au un risc crescut de transmisie în comparație cu persoanele vaccinate cu schema primară.

În plus, doza booster scade de aproape 2 ori susceptibilitatea față de infecția cu Omicron în urma unui contact casnic cu o persoană pozitivă, arată Cătălin Țucureanu.

„Deși încă preliminare, toate aceste date arată o scădere semnificativă a eficienței vaccinării împotriva infecției și a bolii simptomatice cauzate de varianta Omicron în comparație cu Delta și alte variante anterioare.

Cu toate acestea, vaccinarea rămâne eficientă împotriva spitalizării și a evoluției severe. Doza booster crește semnificativ nivelul de protecție împotriva Omicron.

Deși impactul asupra răspândirii Omicron va fi mai mic decât cel observat pentru variantele anterioare, vaccinarea cu schema primară a persoanelor încă nevaccinate și administrarea dozelor booster persoanelor ce au primit schema primară în urmă cu mai mult timp rămân prioritare pentru a reduce numărul de cazuri ce necesită tratament, a spitalizărilor, a formelor severe de COVID-19 și reducerea presiunii asupra sistemului sanitar”, a concluzionat cercetătorul.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

BLOCADA Botoșani: 147 de amenzi, 11 permise reținute, în ultimele 24 de ore

Publicat

Publicitate

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale, în cadrul acțiunii BLOCADA, beneficiind de sprijinul jandarmilor și au intervenit la 54 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind aplicate 147 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 96.815 de lei și reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 11 permise de conducere.

Citeste mai mult

Eveniment

Doi suceveni au rămas fără lemnele pe care le transportau după ce au tranzitat zona Dorohoi

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.4 Dorohoi au oprit pentru control, pe drumul județean DJ 298, din comuna Cordăreni, o autoutilitară condusă de un bărbat, de 31 de ani, din județul Suceava, care transporta material lemnos.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de 1,5 metri cubi material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei.

De asemenena, materialul lemnos pe care îl transporta a fost supus confiscării.

În aceeași zi, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.4 Dorohoi au oprit pentru control, pe drumul județean DJ 298, din comuna George Enescu, o autoutilitară condusă de un bărbat, de 32 de ani, din județul Suceava, care transporta material lemnos.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de 3  metri cubi material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancționat contravențional, iar materialul lemnos pe care îl transporta a fost supus confiscării.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Copiii din Parohia „Izvorul Tămăduirii” – Siliștea au trăit bucurii de neuitat în „Tabăra din pridvorul satului – 2024”

Publicat

Publicitate

În perioada 22-24 Iulie, în Parohia„ Izvorul Tămăduirii” – Siliștea , prin binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan, în parteneriat cu Departamentul Misiune pentru Tineret al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, s-a organizat „Tabăra din pridvorul satului – 2024”.

Un sondaj creat de Fundația World Vision arată că în România doar 12% dintre copii ajung în copilăria lor într-o tabără. Pentru ceilalți 88% adulții trebuie să facem ceva. Prin „Tabăra din pridvorul satului”, se aduce o tabără de 3 zile în satele copiilor care nu au parte niciodată în viața lor de o astfel de oportunitate, o excursie sau orice altceva care le-ar face copilăria mai frumoasă. Situația satelor românești nu este tocmai una fericită din acest punct de vedere. Pentru cei mai mulți din cei 8000 de copii beneficiari ai proiectului, „Tabăra din pridvorul satului” este singura vacanță de care se bucură în decursul unui an. Biserica a luat ca pe o datorie această grijă față de copiii care nu au posibilitatea materială de a avea parte de altceva decât trăirea vacanței de vară în propriul sat, eventual la muncile câmpului sau prin gospodărie. Dacă pentru noi, a pleca în concediu a devenit o normalitate, pentru acești copii, a avea parte de altceva a devenit un vis. Acest vis al lor a devenit și visul celor care au avansat proiectul de tabere. Iar visul sună așa: Niciun copil fără vacanță!

Zeci de copii din Parohia „Izvorul Tămăduirii” – Siliște au petrecut trei zile să fie pline de bucurie, zile în care au creat noi prietenii și au așezat în suflet amintiri de neuitat. În mijlocul lor a stat cu blândețe și iubire părintele paroh Alexandru Coșofreț, care a fost responsabil de risipirea cu folos a energiei copiilor, de manifestarea dragostei unul pentru celălalt, respect unul față de altul și înțelegere pentru a se simți cât mai bine împreună. Principalul vector a fost îndemnul Mântuitorului nostru Iisus Hristos este :„Lăsați copiii să vină la Mine” (Luca 18,16).

Programul activităților a debutat luni, 22 Iulie începând cu orele 09:00, la Biserica „Izvorul Tămăduirii” – Siliștea și s-a încheiat pe 24 iulie.

„Dorim să mulțumim întâi de toate Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru susținerea acordată, Departamentului Misiune pentru Tineret al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei dar și voluntarilor din cadrul proiectului Tabăra din pridvorul satului care ne-au bucurat inimile cu prezența lor.
Alese mulțumiri domnului Primar Epuras Cozmin pentru sprijinul acordat prin oferirea de spațiu de cazare pentru voluntari, spațiu de desfășurare a activităților, focul de tabără, dar și multe altele.
De asemenea, mulțumim tuturor credincioșilor care ne-au sprijinit activitatea prin oferirea mesei de prânz copilașilor, tuturor celor care au donat băuturi răcoritoare, înghețată, pepene verde, porumb fiert, cornuri, fursecuri, bănuți pentru tort, etc.
Au fost 3 zile în care s-au legat prietenii ce nădăjduim că vor dura o veșnicie, s-au creat amintiri de neuitat și toate acestea în timp ce îl aveam pe Dumnezeu în mijlocul nostru. Fiecare zi a început și s-a terminat cu rugăciune, iar legătura prieteniilor a devenit atât de strânsă încât nimic nu o va putea rupe. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate!”, au transmis organizatorii.

Publicitate

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Lotul ISU Botoșani pe podium în cadrul etapei zonale a Concursurilor Serviciilor Profesioniste pentru Situații de Urgență

Publicat

Publicitate

În perioada 23-25 iulie, la Bacău, s-a desfășurat etapa zonală a Concursurilor Serviciilor Profesioniste pentru Situații de Urgență, reunind echipele de salvatori de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență din județele Bacău, Botoșani, Neamț, Suceava, Vaslui, Vrancea și Iași. Competiția a cuprins patru probe: „Scara de fereastră”, „Pista cu obstacole pe 100 m”, „Ștafeta 4 x 100 m” și „Realizarea dispozitivului de intervenţie la motopompă”.

Lotul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani a obținut rezultate foarte bune, urcând pe podium la mai multe probe. Aceștia au ocupat locul I la proba pe echipe „Realizarea dispozitivului de intervenție” și locul al II-lea la probele „Ștafeta 4×100 m”, „Pista cu obstacole” și „Scara de fereastră”, terminând pe locul al II-lea în clasamentul general. De asemenea, sg. maj. Baltag Andrei din cadrul ISU Botoșani a contribuit semnificativ la aceste performanțe, obținând locul I la proba individuală „Pista cu obstacole”, un timp record al competițiilor zonale.

În competiția organizată de ISU Bacău, pompierii din cele șapte județe și-au testat abilitățile în cadrul probelor menționate, demonstrându-și profesionalismul și pregătirea temeinică.

Lotul reprezentativ al ISU Botoșani a fost format din:

1. Căpitan Adrian Gabriel Loluță – conducător de lot
2. Plutonier adjutant Sobariu Dorin – antrenor / concurent
3. Plutonier adjutant șef Dutcovschi Doru – concurent
4. Plutonier adjutant Honciuc Ionuț – concurent
5. Plutonier Ochian Andrei – concurent
6. Sergent major Baltag Andrei – concurent
7. Soldat Dascălu Bogdan – concurent
8. Soldat Roman Andrei – concurent
9. Soldat Silion Cosmin – concurent
10. Soldat Dutcovschi Eusebiu – concurent
11. Soldat Amariei Răzvan – concurent

Obiectivul fundamental al competiției este dezvoltarea și perfecționarea aptitudinilor și deprinderilor specifice necesare îndeplinirii acțiunilor de intervenție în situații de urgență. Probele sunt identice cu cele ale concursurilor sportive internaționale ale pompierilor, organizate de Comitetul Internațional de Prevenire și Stingere a Incendiilor (CTIF).

Publicitate

Punctajul obținut în cadrul tuturor etapelor zonale din țară va fi analizat, iar echipele cu cei mai buni timpi vor participa la etapa națională ce se va desfășura în perioada 20-23 august, la Piatra Neamț.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending