Connect with us

Actualitate

Topirea permafrostului, bombă cu ceas: Noi pandemii din Antarctica amenință omenirea

Publicat

Publicitate

Schimbările climatice ar putea provoca ‘o deversare virală’ din Arctica, unde virusuri conservate până acum în gheaţă ar putea intra în contact cu gazdele noi din alte medii, potrivit unui studiu publicat miercuri, informează AFP, citat de Agerpres.

Termenul de „permafrost” face trimitere la solul înghețat din regiunile cu climă rece, iar mare parte a permafrostului poate fi identificat în regiunile nordice. Experții spun că în permafrost se află virusuri antice și o cantitate extrem de mare de gaze cu efect de seră.

Acum, topirea permafrostului reprezintă un motiv de îngrijorare pentru oamenii de știință din întreaga lume, care spun reprezintă o bombă cu ceas care ar putea afecta întreaga planetă.

Noi pandemii ameninţă omenirea

Virusurile au nevoie de o gazdă (om, animal, plantă, licheni) pentru a se replica şi a se răspândi, utilizând, la nevoie, o gazdă lipsită de imunitate, aşa cum a arătat recenta pandemie de COVID-19 în relaţia sa cu oamenii.

Cercetătorii canadieni au încercat să afle dacă schimbările climatice ar putea favoriza un astfel de scenariu în mediul arctic al Lacului Hazen. Situat în nordul extrem al Canadei, acesta este cel mai mare lac aflat dincolo de Cercul Arctic.

Publicitate

Oamenii de ştiinţă din Canada au prelevat probe din albia unui râu care alimentează Lacul Hazen în timpul topirii gheţii pe durata verii, precum şi de pe fundul lacului. Ei au trebuit să foreze într-un strat de doi metri de gheaţă înainte de a atinge fundul acoperit cu apă îngheţată al lacului, situat la o adâncime de aproape 300 de metri.

Cu ajutorul unor frânghii, un snowmobil a ridicat apoi sedimentele prelevate, care au fost secvenţiate pentru ADN-ul şi ARN-ul lor, ce compun codul genetic şi totodată instrumentul de replicare al vieţii.

‘Asta ne-a permis să identificăm virusurile care se află într-un mediu dat şi gazdele potenţiale care se află acolo’, a explicat Stephane Aris-Brosou, profesor asociat la Facultatea de Biologie din cadrul Universităţii Ottawa, coordonatorul studiului.

Echipa canadiană a încercat apoi să afle în ce măsură virusurile sunt susceptibile să îşi schimbe gazda, examinând echivalentul arborilor lor genealogici, mai relatează aceeași sursă.

Sosirea unor gazde noi

‘Am încercat să măsurăm până în ce punct acei arbori genealogici erau similari’, a explicat Audrée Lemieux, de la Universitatea Montraal, autoarea principală a studiului.

Genealogii similare sugerează că virusul a evoluat odată cu gazda sa, în timp ce prezenţa unor diferenţe indică faptul că virusul a putut să schimbe gazda. Iar dacă un virus a făcut acest lucru cel puţin o dată, atunci el este susceptibil să o facă din nou.

Analizele au arătat diferenţe mari între arborii genealogici ai virusurilor şi cei ai gazdelor lor din sedimentele extrase de pe fundul lacului canadian.

Acele diferenţe erau mai puţin pronunţate în albia râului ce alimentează lacul. Cercetătorii bănuiesc că apa provenită din topirea gheţarilor erodează sedimentele din albie, limitând astfel interacţiunile dintre virusuri şi gazdele lor potenţiale.

În schimb, accelerarea topirii gheţarilor ce alimentează lacul a crescut totodată cantitatea de sedimente care sunt transportate.

‘Acest proces va pune în contact gazde şi virusuri care, în mod normal, nu ar fi putut să intre în contact’, a explicat Audrée Lemieux.

Autorii studiului, publicat în revista de cercetări biologice Proceedings B, editată de Royal Society, au precizat că nu prevăd totuşi o deversare virală sau o pandemie.

‘Probabilitatea unor evenimente dramatice rămâne foarte mică’, spune Audrée Lemieux. Dar, potrivit cercetătorilor canadieni, acest risc ar putea să crească odată cu continuarea încălzirii climei terestre, pentru că noi gazde ar putea să se aventureze în regiuni care erau până acum neospitaliere.

‘Ar putea fi vorba la fel de bine despre căpuşe sau ţânţari sau alte animale, dar şi despre bacterii şi virusuri’, a adăugat Audrée Lemieux.

Posibilitatea unei deversări virale este ‘complet imprevizibilă, la fel şi consecinţele sale, ce ar putea varia de la un caracter benign până la o adevărată pandemie’, a adăugat cercetătoarea canadiană.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Accident la Vârfu Câmpului! Mașină răsturnată pe cupolă, într-un șanț. Trei persoane implicate

Publicat

Publicitate

Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, pe DN 29 A, în localitatea Vârfu Câmpului. În eveniment au fost implicate un autoturism și o autoutilitară, în care se aflau, în total, trei persoane.

La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare.

Aceștia au constatat faptul că autoturismul era în șanț, răsturnat pe cupolă, iar toate persoanele erau ieșite din autovehicule. Nu au fost persoane rănite.

Pompierii au acționat pentru înlăturarea pericolului de incendiu.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Publicitate

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult

Cultura

Memorialul Ipotești: Invitație la consultarea publică pentru o viitoare strategie culturală a județului Botoșani

Publicat

Publicitate

La inițiativa Consiliului Județean Botoșani, Memorialul Ipotești organizează miercuri, 15 ianuarie 2025, de la 12:00 la 13:30, la Cafeneaua Artelor din Botoșani  prima consultare publică pentru o viitoare strategie culturală a județului Botoșani.

La consultare sunt așteptați manageri ai instituțiilor culturale din județul Botoșani, manageri culturali din sectorul cultural privat și independent din Botoșani, artiști, directori ai instituțiilor de învățământ, lideri ai societății civile și ai mediului de afaceri, reprezentanți ai administrației publice, precum și simpli cetățeni care doresc să contribuie la conversație.

Această primă consultare are ca obiectiv principal clarificarea conceptului și alternativelor metodologice pentru realizarea unei strategii culturale a județului și identificarea reprezentanților sectorului cultural botoșănean interesați de a contribui la acest demers.

 

Evenimentul va fi moderat de Ștefan Teișanu, antreprenor și manager cultural botoșănean stabilit la Cluj-Napoca, co-fondator al Centrului Cultural Clujean, al Asociației Fapte (festivalul Jazz in the Park) și al Asociației Nord (festivalul Zilele Nordului), secretar general al rețelei de orașe europene Culture Next și reprezentant al sectorului cultural și al societății civile în Consiliul Economic și Social al României.

La eveniment și-a anunțat participarea și președintele Consiliului Județean, Valeriu Iftime.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

O avarie a lăsat fără apă mai multe cartiere din municipiul Botoșani. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

În vederea efectuării lucrărilor de remediere a unei avarii depistată la căminul de vane situat pe str. Mihail Kogălniceanu nr. 49 din municipiul Botoșani,  S.C. Nova Apaserv S.A.  anunță întreruperea furnizării apei, astăzi, 14 ianuarie 2025.

Astfel, în intervalul orar 11:30-15:30 sunt afectați de lipsa apei consumatorii ce locuiesc în imobilele situate pe străzile: Bucovina, Viilor, Mihail Kogălniceanu, inclusiv pe Aleea Azurului, Aleea Mihail Kogălniceanu, Aleea Bucovina și Aleea Amurgului.

„Ne cerem scuze față de abonații afectați și îi asigurăm că se va interveni cu operativitate pentru finalizarea lucrărilor, astfel încât disconfortul creat să fie cât mai redus”, au transmis oficialii Nova Apaserv.

 

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Magazin din Botoșani, închis pentru 15 zile de polițiștii de la „Economic”. Comerț „pe lângă lege”

Publicat

Publicitate

Luni, polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a  Criminalității Economice, au acționat pe raza municipiului Botoșani, pe linia prevenirii și combaterii actelor de evaziune fiscală.

 

În urma verificărilor efectuate de către polițiști, la un operator economic de pe raza municipiului Botoșani, s-a stabilit faptul că acesta nu emite bonuri fiscale pentru produsele comercializate către consumatori, acesta fiind sancționat cu amendă contravențională de 15.000 de lei, totodată fiind dispusă și suspendarea activității la unitatea de vânzare a bunurilor, pentru o perioadă de 15 zile.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending