Connect with us
Publicitate

Actualitate

Topirea permafrostului, bombă cu ceas: Noi pandemii din Antarctica amenință omenirea

Publicat

Publicitate

Schimbările climatice ar putea provoca ‘o deversare virală’ din Arctica, unde virusuri conservate până acum în gheaţă ar putea intra în contact cu gazdele noi din alte medii, potrivit unui studiu publicat miercuri, informează AFP, citat de Agerpres.

Termenul de „permafrost” face trimitere la solul înghețat din regiunile cu climă rece, iar mare parte a permafrostului poate fi identificat în regiunile nordice. Experții spun că în permafrost se află virusuri antice și o cantitate extrem de mare de gaze cu efect de seră.

Acum, topirea permafrostului reprezintă un motiv de îngrijorare pentru oamenii de știință din întreaga lume, care spun reprezintă o bombă cu ceas care ar putea afecta întreaga planetă.

Noi pandemii ameninţă omenirea

Virusurile au nevoie de o gazdă (om, animal, plantă, licheni) pentru a se replica şi a se răspândi, utilizând, la nevoie, o gazdă lipsită de imunitate, aşa cum a arătat recenta pandemie de COVID-19 în relaţia sa cu oamenii.

Cercetătorii canadieni au încercat să afle dacă schimbările climatice ar putea favoriza un astfel de scenariu în mediul arctic al Lacului Hazen. Situat în nordul extrem al Canadei, acesta este cel mai mare lac aflat dincolo de Cercul Arctic.

Publicitate

Oamenii de ştiinţă din Canada au prelevat probe din albia unui râu care alimentează Lacul Hazen în timpul topirii gheţii pe durata verii, precum şi de pe fundul lacului. Ei au trebuit să foreze într-un strat de doi metri de gheaţă înainte de a atinge fundul acoperit cu apă îngheţată al lacului, situat la o adâncime de aproape 300 de metri.

Cu ajutorul unor frânghii, un snowmobil a ridicat apoi sedimentele prelevate, care au fost secvenţiate pentru ADN-ul şi ARN-ul lor, ce compun codul genetic şi totodată instrumentul de replicare al vieţii.

‘Asta ne-a permis să identificăm virusurile care se află într-un mediu dat şi gazdele potenţiale care se află acolo’, a explicat Stephane Aris-Brosou, profesor asociat la Facultatea de Biologie din cadrul Universităţii Ottawa, coordonatorul studiului.

Publicitate

Echipa canadiană a încercat apoi să afle în ce măsură virusurile sunt susceptibile să îşi schimbe gazda, examinând echivalentul arborilor lor genealogici, mai relatează aceeași sursă.

Sosirea unor gazde noi

‘Am încercat să măsurăm până în ce punct acei arbori genealogici erau similari’, a explicat Audrée Lemieux, de la Universitatea Montraal, autoarea principală a studiului.

Genealogii similare sugerează că virusul a evoluat odată cu gazda sa, în timp ce prezenţa unor diferenţe indică faptul că virusul a putut să schimbe gazda. Iar dacă un virus a făcut acest lucru cel puţin o dată, atunci el este susceptibil să o facă din nou.

Analizele au arătat diferenţe mari între arborii genealogici ai virusurilor şi cei ai gazdelor lor din sedimentele extrase de pe fundul lacului canadian.

Acele diferenţe erau mai puţin pronunţate în albia râului ce alimentează lacul. Cercetătorii bănuiesc că apa provenită din topirea gheţarilor erodează sedimentele din albie, limitând astfel interacţiunile dintre virusuri şi gazdele lor potenţiale.

În schimb, accelerarea topirii gheţarilor ce alimentează lacul a crescut totodată cantitatea de sedimente care sunt transportate.

‘Acest proces va pune în contact gazde şi virusuri care, în mod normal, nu ar fi putut să intre în contact’, a explicat Audrée Lemieux.

Autorii studiului, publicat în revista de cercetări biologice Proceedings B, editată de Royal Society, au precizat că nu prevăd totuşi o deversare virală sau o pandemie.

‘Probabilitatea unor evenimente dramatice rămâne foarte mică’, spune Audrée Lemieux. Dar, potrivit cercetătorilor canadieni, acest risc ar putea să crească odată cu continuarea încălzirii climei terestre, pentru că noi gazde ar putea să se aventureze în regiuni care erau până acum neospitaliere.

‘Ar putea fi vorba la fel de bine despre căpuşe sau ţânţari sau alte animale, dar şi despre bacterii şi virusuri’, a adăugat Audrée Lemieux.

Posibilitatea unei deversări virale este ‘complet imprevizibilă, la fel şi consecinţele sale, ce ar putea varia de la un caracter benign până la o adevărată pandemie’, a adăugat cercetătoarea canadiană.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Medalie de bronz și locul al III-lea pentru CS Unirea Săveni la Campionatul național de Beach-Handbal

Publicat

Publicitate

Organizat în perioada 02-05 septembrie 2024 de Federația Română de Handbal!Echipele de handbal – junioare III de la CS Unirea Săveni, antrenor Gabriela Răducanu și coordonator sportiv Andreea Mariana Scutariu, au obținut locul al III-lea și medalie de bronz  la Campionatul Național de Beach-Handbal.

„Rezultatele sunt remarcabile ținând cont că acești minunați sportivi, componenți ai echipelor de handbal din cadrul CS Unirea Săveni și-au început activitatea sportivă acum 2 ani în cadrul – Olimpiadei Sportului Săveni, inițiată și cu acest scop, de către Primăria orașului Săveni, reprezentată de domnul primar Relu Petru Tîrzioru și domnul viceprimar Bogdan Ilie Catruc, mereu implicați și atenți la nevoile sportivilor, asigurând totodată condiții optime pentru antrenamentele săptămânale și deplasările la competițiile județene, naționale și internaționale. Felicitări doamnelor, Răducanu Gabriela, antrenor și Andreea mariana Scutariu, coordonator sportiv în cadrul CS Unirea Săveni! Felicitări părinților și firmelor susținătoare a întegului parcurs sportiv”, a menționat Flavius Damean, CEO Asociația „Arlechin” și coordonator al programului cu desfășurare anuală – Olimpiada Sportului Săveni.
Competiția sportivă a fost organizată de Federația Română de Handbal la Constanța în perioada 2-5 septembrie 2024 și a reunit echipe din toată țara Programul Campionatului National de Beach Handball 2024 – 03.09.2024(1)

„C.S.Unirea Săveni, locul al III-lea și medalie de bronz la Campionatul național de beach-handbal! Echipa de junioare III aduce prima medalie la un Campionat național la Săveni, după 2 ani de handbal. Doi ani de când copiii din orașul Săveni au descoperit acest minunat joc despre care nu știau nimic. Doi ani de muncă intensă, în care au muncit la propriu, cât alții în 7, ca să poată concura cot la cot cu jucătorii de la categoria de vârstă a lor.
Felicitări junioarelor noastre, dar și juniorilor care au avut și ei o evoluție frumoasă!
Jucătoarea noastră, Iustina Palaghia a obținut și titlul de golgheter al competiției la categoria junioare III. Mulțumim Primăriei Orașului Săveni, sponsorului West Agro SRL și părinților care au făcut tot posibilul să putem fi prezenți la această competiție.
Felicitări Federației Române de Handbal pentru organizare și pentru cupele și medaliile oferite echipelor câștigătoare!” a declarat doamna Răducanu Gabriela, antrenor CS Unirea Săveni.
Info line: www.saveni7days.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Bebeluş de doar 23 de zile bătut cu cruzime de mama sa, la Suceava

Publicat

Publicitate

Un bebeluş de numai 23 de zile din judeţul Suceava a suferit răni grave şi a fost internat în Spitalul pentru copii “Sfânta Maria” din Iaşi, după ce a fost agresat de mama sa, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Cătălina Ionescu.

Potrivit sursei citate, nou-născutul este internat pe Secţia de terapie intensivă cu leziuni la cap şi la membre.

“Nou născutul, în vârstă de 23 de zile, a fost transferat în cursul zilei de ieri de la Suceava, fiind victima unei agresiuni intrafamiliale. Copilul prezintă multiple mărci traumatice, craniane, la nivelul membrelor, la nivelul pielii, în urma agresiunii exercitate de către mamă. Este internat în serviciul de terapie intensivă. A fost tratată ortopedic trauma de la nivelul humerusului, este în urmărire de către neurochirurg. Starea generală a pacientului este influenţată”, a afirmat Ionescu.

Atât Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, cât şi Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) desfăşoară anchete în acest caz. Părinţii au primit interdicţia de a se apropia de copil şi probabil vor fi decăzuţi din drepturi.

“Micuţa este, în prezent, la Terapie Intensivă şi se va menţine legătura cu Spitalul din Iaşi în vederea preluării în sistemul de protecţie, cu plasament în regim de urgenţă la un asistent maternal profesionist, în momentul în care starea ei va permite externarea”, precizează oficialii DGASPC. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Polițiștii din județul Botoșani sunt cu ochii pe începerea noului an școlar. „Au fost stabilite activitățile care urmează a fi desfășurate pentru siguranța elevilor”

Publicat

Publicitate

În contextul începerii noului an școlar, polițiștii botoșăneni, în cooperare cu celelalte structuri cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice acționează pe raza județului Botoșani, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și pentru impunerea unui climat de ordine și siguranță publică în rândul cetățenilor.

Astăzi, la nivelul la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani a avut loc o ședință în sistem integrat, prilej cu care au fost stabilite activitățile care urmează a fi desfășurate pentru siguranța elevilor.

Totodată, polițiștii rutieri vor verifica autovehiculele destinate transportului școlar, în scopul asigurării unui climat de siguranță rutieră pe traseele de deplasare a acestora.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Incendiu la Tudora! O casă a fost mistuită de foc, cauza stabilită fiind o lumânare lăsată nesupravegheată

Publicat

Publicitate

O casa a ars aproape în totalitate în localitatea Tudora din cauza unei lumânări aprinse, lăsată nesupravegheată. Incidentul a avut loc în această după-amiază, iar alarma a fost dată de vecini.

 

La fața locului au intervenit Pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o ambulanță de prim ajutor SMURD, precum și membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din comună. Ajunși la locul evenimentului, aceștia au constatat că incendiul se manifesta violent la două din cele patru camere ale locuinței și la acoperiș. Datorită intervenției rapide a fost evitată extinderea incendiului la un magazin din apropiere și la o anexă din gospodăria învecinată. Proprietarul nu era acasă însă, în interiorul locuinței se afla un prieten al acestuia, care a a ieșit singur când a simțit mirosul de fum.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost o lumânare lăsată nesupravegheată care a aprins materialele combustibile.

 

Pentru prevenirea unor tragedii, ISU Botoșani vă recomandă să:

Publicitate

 

– nu lăsați lumânările aprinse, nesupravegheate. Cel mai bine este să le stingeţi pentru a evita producerea unui incendiu în lipsa dumneavoastră;

 

Publicitate

– vă asigurați că lumânarea se află în poziţie verticală şi este fixată într-un suport special, astfel încât să nu cadă sau să curgă picături de ceară fierbinte;

 

– așezați întotdeauna lumânările pe o suprafaţă netedă, rezistentă la căldură;

 

– nu puneți lumânările aproape de lucrurile care se pot aprinde uşor (mobilier, perdele, ziare etc.), în locuri în care pot ajunge copiii mici şi animalele de companie, pentru a nu le răsturna şi provoca incendii;

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending