Connect with us

Actualitate

Topirea permafrostului, bombă cu ceas: Noi pandemii din Antarctica amenință omenirea

Publicat

Publicitate

Schimbările climatice ar putea provoca ‘o deversare virală’ din Arctica, unde virusuri conservate până acum în gheaţă ar putea intra în contact cu gazdele noi din alte medii, potrivit unui studiu publicat miercuri, informează AFP, citat de Agerpres.

Termenul de „permafrost” face trimitere la solul înghețat din regiunile cu climă rece, iar mare parte a permafrostului poate fi identificat în regiunile nordice. Experții spun că în permafrost se află virusuri antice și o cantitate extrem de mare de gaze cu efect de seră.

Acum, topirea permafrostului reprezintă un motiv de îngrijorare pentru oamenii de știință din întreaga lume, care spun reprezintă o bombă cu ceas care ar putea afecta întreaga planetă.

Noi pandemii ameninţă omenirea

Virusurile au nevoie de o gazdă (om, animal, plantă, licheni) pentru a se replica şi a se răspândi, utilizând, la nevoie, o gazdă lipsită de imunitate, aşa cum a arătat recenta pandemie de COVID-19 în relaţia sa cu oamenii.

Cercetătorii canadieni au încercat să afle dacă schimbările climatice ar putea favoriza un astfel de scenariu în mediul arctic al Lacului Hazen. Situat în nordul extrem al Canadei, acesta este cel mai mare lac aflat dincolo de Cercul Arctic.

Publicitate

Oamenii de ştiinţă din Canada au prelevat probe din albia unui râu care alimentează Lacul Hazen în timpul topirii gheţii pe durata verii, precum şi de pe fundul lacului. Ei au trebuit să foreze într-un strat de doi metri de gheaţă înainte de a atinge fundul acoperit cu apă îngheţată al lacului, situat la o adâncime de aproape 300 de metri.

Cu ajutorul unor frânghii, un snowmobil a ridicat apoi sedimentele prelevate, care au fost secvenţiate pentru ADN-ul şi ARN-ul lor, ce compun codul genetic şi totodată instrumentul de replicare al vieţii.

‘Asta ne-a permis să identificăm virusurile care se află într-un mediu dat şi gazdele potenţiale care se află acolo’, a explicat Stephane Aris-Brosou, profesor asociat la Facultatea de Biologie din cadrul Universităţii Ottawa, coordonatorul studiului.

Echipa canadiană a încercat apoi să afle în ce măsură virusurile sunt susceptibile să îşi schimbe gazda, examinând echivalentul arborilor lor genealogici, mai relatează aceeași sursă.

Sosirea unor gazde noi

‘Am încercat să măsurăm până în ce punct acei arbori genealogici erau similari’, a explicat Audrée Lemieux, de la Universitatea Montraal, autoarea principală a studiului.

Genealogii similare sugerează că virusul a evoluat odată cu gazda sa, în timp ce prezenţa unor diferenţe indică faptul că virusul a putut să schimbe gazda. Iar dacă un virus a făcut acest lucru cel puţin o dată, atunci el este susceptibil să o facă din nou.

Analizele au arătat diferenţe mari între arborii genealogici ai virusurilor şi cei ai gazdelor lor din sedimentele extrase de pe fundul lacului canadian.

Acele diferenţe erau mai puţin pronunţate în albia râului ce alimentează lacul. Cercetătorii bănuiesc că apa provenită din topirea gheţarilor erodează sedimentele din albie, limitând astfel interacţiunile dintre virusuri şi gazdele lor potenţiale.

În schimb, accelerarea topirii gheţarilor ce alimentează lacul a crescut totodată cantitatea de sedimente care sunt transportate.

‘Acest proces va pune în contact gazde şi virusuri care, în mod normal, nu ar fi putut să intre în contact’, a explicat Audrée Lemieux.

Autorii studiului, publicat în revista de cercetări biologice Proceedings B, editată de Royal Society, au precizat că nu prevăd totuşi o deversare virală sau o pandemie.

‘Probabilitatea unor evenimente dramatice rămâne foarte mică’, spune Audrée Lemieux. Dar, potrivit cercetătorilor canadieni, acest risc ar putea să crească odată cu continuarea încălzirii climei terestre, pentru că noi gazde ar putea să se aventureze în regiuni care erau până acum neospitaliere.

‘Ar putea fi vorba la fel de bine despre căpuşe sau ţânţari sau alte animale, dar şi despre bacterii şi virusuri’, a adăugat Audrée Lemieux.

Posibilitatea unei deversări virale este ‘complet imprevizibilă, la fel şi consecinţele sale, ce ar putea varia de la un caracter benign până la o adevărată pandemie’, a adăugat cercetătoarea canadiană.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

„Gala 500” Toastmasters Botoșani: O seară de sărbătoare, inspirație și public speaking la Teatrul „Mihai Eminescu”

Publicat

Publicitate

Este sărbătoare în clubul Toastmasters din Botoșani, care marchează un moment simbolic în activitatea sa: întâlnirea cu numărul 500. Evenimentul va fi celebrat marți, 3 iunie, începând cu ora 18:00, în sala Teatrului „Mihai Eminescu”, într-un cadru festiv, deschis tuturor botoșănenilor interesați de arta vorbitului în public, dezvoltare personală sau pur și simplu de o seară de inspirație și voie bună.

Sub numele de „Gala 500”, seara promite momente memorabile: discursuri susținute de actuali și foști membri ai clubului, povești reale despre cum teama de scenă poate fi transformată în încredere și performanță, dar și intervenții pline de umor și surprize pregătite special pentru această ediție aniversară.

Publicul va avea ocazia să vadă, în direct, rezultatele metodei Toastmasters — o comunitate care, de peste un deceniu, oferă un cadru sigur și prietenos pentru exersarea vorbitului în public, gestionarea emoțiilor și cultivarea leadershipului. Clubul funcționează prin voluntariat și se reunește săptămânal, joia, la Cambridge Star, fiind o adevărată rampă de lansare pentru zeci de botoșăneni care și-au depășit limitele.

„Gala 500” va aduce pe scenă prieteni, membri vechi și noi, profesori, elevi și oameni care au fost influențați de acest club în moduri esențiale. Seara se va încheia cu un moment festiv, în care participanții vor putea să socializeze, să depene amintiri și să ridice un pahar de șampanie în cinstea unei comunități ce a crescut frumos și constant.

„Vă așteptăm cu drag marți, 3 iunie, la ora 18:00, la Teatrul „Mihai Eminescu” pentru o experiență de public speaking de poveste”, este invitația lansată de George Bogdan Pamparău, actualul președinte al Toastmasters Botoșani.

Evenimentul este gratuit și deschis tuturor. Fie că ai participat în trecut, fie că abia acum afli de acest club, Toastmasters te așteaptă cu porțile deschise pentru o seară dedicată curajului de a spune lucrurilor pe nume, cu voce tare și inimă deschisă.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Meteorologii anunță o săptămână mohorâtă: Vreme deosebit de rece și ploioasă și săptămâna viitoare la Botoșani

Publicat

Publicitate

Locuitorii județului Botoșani trebuie să se pregătească pentru o săptămână mohorâtă, cu ploi persistente și temperaturi mai scăzute decât cele normale pentru această perioadă a anului. Potrivit prognozei emise de meteorologi, instabilitatea atmosferică se va menține până la finalul lunii mai, cu valori termice sub media multianuală și precipitații aproape în fiecare zi.

Aversele și cerul înnorat vor domina întreaga săptămână viitoare, iar temperaturile maxime nu vor depăși, în primele zile, 13–14 grade Celsius. Luni, 26 mai, sunt așteptate ploi pe tot parcursul zilei, cu cantități importante de apă, în timp ce marți și miercuri vor fi înregistrate ploi de scurtă durată și vânt moderat. Pe măsură ce ne apropiem de weekend, vremea va deveni ușor mai blândă, însă șansele de precipitații rămân ridicate, iar valorile termice vor urca abia spre finalul săptămânii la 20–22 de grade.

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de instabilitate atmosferică pentru județul Botoșani, valabil până luni, 26 mai, la ora 12:00. Sunt prognozate averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat, grindină.

Specialiștii avertizează că vremea capricioasă ar putea afecta traficul rutier, activitățile agricole și desfășurarea în siguranță a evenimentelor în aer liber. Autoritățile recomandă prudență în deplasări, verificarea sistemelor de scurgere a apei pluviale și consolidarea eventualelor elemente exterioare expuse vântului.

În paralel, botoșănenii sunt sfătuiți să urmărească informările oficiale emise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Administrația Națională de Meteorologie, întrucât pot apărea actualizări ale avertizărilor în funcție de evoluția fronturilor atmosferice.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

De luni încep înscrierile la grădiniță, creșă și servicii de educație timpurie. Ce trebuie să știe părinții

Publicat

Publicitate

Începând de luni, 27 mai, părinții din județul Botoșani își pot înscrie copiii pentru anul școlar 2025–2026 în grădinițele, creșele și serviciile de educație timpurie complementare din sistemul public de învățământ.

Pot fi înscriși copiii cu vârste între 3 luni și 3 ani în grupele de nivel antepreșcolar (creșă) și cei între 3 și 6 ani în grupele preșcolare (grădiniță), în limita locurilor disponibile după etapa de reînscrieri.

Conform Ministerului Educației, înscrierile nu se fac pe principiul „primul venit, primul servit”, astfel că ordinea depunerii cererii nu influențează admiterea. Se vor aplica criteriile generale și specifice prevăzute în metodologia națională.

Părinții botoșăneni pot menționa trei opțiuni de instituții de învățământ în cererea-tip de înscriere, pe care o vor depune la unitatea de învățământ preferată ca primă opțiune.

Este important de reținut că grupa mijlocie și grupa mare fac parte din învățământul obligatoriu, iar copiii cu vârste de 4 și 5 ani vor avea prioritate la repartizare.

Ministerul Educației a mai adăugat că pentru a veni în sprijinul părinților, Inspectoratele Școlare Județene vor pune la dispoziție o linie telverde, prin care se pot obține gratuit informații legate de procesul de înscriere. Numărul de telefon, data de la care linia devine funcțională și programul acesteia vor fi anunțate în curând pe site-ul oficial și prin intermediul unităților de învățământ.

Publicitate

Ministerul Educației și autoritățile locale încurajează părinții să se informeze din surse oficiale și să coopereze cu unitățile de învățământ pentru o înscriere eficientă și echitabilă a copiilor în noul an școlar.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Panică într-un bloc din municipiul Botoșani! O oală uitată pe aragaz a adus pompierii

Publicat

Publicitate

Pericol de incendiu, aseară, într-un bloc de pe strada Patriarh Teoctist Arăpașu din municipiul Botoșani. O oală cu mâncare uitată pe foc a generat o degajare masivă de fum într-o garsonieră situată la parterul imobilului, punând în pericol locuința și sănătatea locatarilor. 

În locuință se afla chiar proprietarul, însă acesta nu a realizat pericolul, nefiind conștient de mirosul de fum. Alarma a fost dată de soția acestuia, care, la întoarcerea acasă, a descoperit garsoniera invadată de fum și a sunat imediat la 112.

La fața locului au ajuns rapid două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani – o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. Pompierii au acționat prompt pentru aerisirea încăperii și eliminarea oricărui risc de izbucnire a unui incendiu.

Reprezentanții ISU reamintesc botoșănenilor că orice aparat de gătit lăsat nesupravegheat poate deveni o sursă de pericol major. O simplă neatenție poate avea consecințe grave pentru locuințe și vieți omenești.

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea ISU Botoșani recomandă:

✔ să nu lăsaţi mâncarea pe foc, nesupravegheată;

Publicitate

✔ după ce aţi terminat de gătit asiguraţi-vă că aţi oprit cuptorul, aragazul și butelia;

✔ curăţaţi şi îndepărtaţi depunerile de grăsime şi resturile de mâncare de pe aragazurile, plitele şi grătarele din bucătărie, deoarece acestea pot lua foc uşor;

✔ nu lăsaţi copiii singuri în bucătărie. Păstraţi chibriturile şi brichetele acolo unde aceștia nu pot ajunge şi amplasaţi un dispozitiv de siguranţă la uşa de la cuptor.

Dacă ia foc uleiul sau conținutul dintr-o tigaie:

✔ opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/maşinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteţi să o faceţi în siguranţă) şi lăsaţi-o să se răcească;

✔ nu aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi nu turnaţi apă peste aceasta;

✔ stingeţi tigăile care sunt în flăcări acoperindu-le cu un capac sau punând un prosop ud peste acestea.

Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending