Connect with us

Educație

TITULARIZARE 2023: Miercuri, proba scrisă. Reguli la examen

Publicat

Publicitate

Titularizare 2023: proba scrisă în cadrul concursului de Titularizare 2023 se desfășoară miercuri, 12 iulie, în Botoșani și în țară. Candidații au la dispoziție 4 ore pentru a rezolva subiectele. În acest an, nu se mai iau în calcul notele la inspecțiile la clasă, pentru calcularea mediei finale.

Titularizarea este concursul național de ocupare a posturilor didactice, de angajare în învățământ.

Candidații care iau medii peste 7 se pot angaja pe perioadă nedeterminată și cei care iau peste media 5, pe perioadă determinată, dacă există posturi disponibile, scoase la concurs.

Titularizare 2023 – reguli la examen/proba scrisă

Accesul candidaţilor în sălile de concurs în vederea susţinerii probei scrise se face în intervalul orar 7.00 – 8.00.

Proba scrisă începe la ora 9.00

Durata probei scrise este de 4 ore (cu posibilitatea prelungirii cu una-două ore în situațiile speciale (candidați nevăzători, ambliopi sau cu anumite deficiențe de vedere). În aceste cazuri, comisiile județene de organizare și desfășurare a concursului asigură condiții de egalizare a șanselor pentru candidații cu deficiențe, prin adaptarea procedurilor de redactare a lucrărilor la subiectele de concurs, în funcție de particularitățile individuale și de cele specifice deficienței respective)

Publicitate

Candidaţii au obligaţia de a redacta lucrarea scrisă cu cerneală sau pix de culoare albastră; desenele/ graficele se pot realiza şi cu creion negru. Este interzisă utilizarea instrumentelor de scris (stilou, pix) a căror cerneală se poate şterge.

Cum se poate corecta o greșeală

Candidații care doresc să corecteze o greşeală taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală, iar schemele/ desenele cu o linie oblică.

Pe foaia tipizată, candidații completează, cu majuscule, denumirea disciplinei de concurs, copiind formularea din subiectul primit.

Înscrierea numelui candidaţilor sau a altor nume proprii (inclusiv denumiri de unități de învăţământ) care nu au legătură cu cerințele subiectului în afara spațiului care se sigilează, precum şi orice alte semne distinctive pe foile tipizate, destinate lucrărilor scrise, determină anularea lucrărilor scrise.

Obiecte interzise în săli

Candidații nu pot avea asupra lor, în sala de concurs, obiecte sau materiale din următoarele categorii: genţi, poşete, ziare, reviste, cărți, caiete, mijloace electronice de calcul, telefoane mobile sau orice alte dispozitive/ mijloace care intermediază/ facilitează comunicarea la distanță, precum şi alte obiecte/materiale a căror utilizare afectează desfăşurarea concursului în condiții de legalitate, echitate şi obiectivitate.

Candidaţii pot avea asupra lor dicţionare pentru disciplinele latină sau greacă veche (elină) şi planurile de conturi pentru disciplina „economic, administrativ, poştă”.

Materialele şi/sau obiectele nepermise vor fi depuse în sala de depozitare a obiectelor personale, înainte de intrarea în sala de concurs.

În intervalul orar 8.15-9.00, responsabilii de sală verifică identitatea candidaţilor pe bază de buletin de identitate/carte de identitate/ carte de identitate provizorie, paşaport sau, în mod excepţional, pe baza permisului de conducere sau a cărții de alegător.

Candidații care nu sunt prezenţi în sală în momentul deschiderii plicului cu subiecte pierd dreptul de a mai susţine proba scrisă.

Din momentul deschiderii plicului cu subiecte, niciun candidat nu mai poate intra sau părăsi sala, decât dacă predă lucrarea, subiectul primit, ciornele şi semnează de predare.

În cazuri excepţionale, dacă un candidat solicită părăsirea temporară a sălii, el este însoțit obligatoriu de unul dintre profesorii asistenți până la revenirea în sala de concurs.

În această situație, timpul alocat rezolvării subiectelor nu se prelungeşte.

Frauda și tentativa de fraudă

Candidații care în timpul desfăşurării probei scrise sunt surprinşi copiind, transmițând soluții cu privire la subiecte sau având asupra lor materiale nepermise sau compatibile cu acelea, chiar dacă nu le utilizează în momentul în care sunt depistaţi, sunt eliminați din examen pentru tentativă de fraudă, prin decizie motivată a preşedintelui comisiei din centrul de concurs, situație în care profesorii asistenți care asigură supravegherea sau membrii comisiei din centrul de concurs încheie un proces-verbal.

Aceeaşi măsură se aplică şi pentru orice altă tentativă de fraudă.

Candidații eliminați din concurs pentru fraudă sau tentativă de fraudă nu sunt repartizați pe posture didactice/catedre în anul şcolar 2023-2024.

Candidații care din motive de sănătate sunt obligați să părăsească sala de concurs pot solicita anularea lucrării.

În această situație se încheie un proces-verbal semnat de responsabilul de sală şi profesorii asistenți.

Candidații care renunţă din proprie inițiativă la concurs pot solicita anularea lucrării, pe baza unei declarații şi pot părăsi sala după cel puțin două ore de la deschiderea plicului cu subiecte.

Candidații nu au dreptul de a părăsi sălile de concurs având asupra lor subiecte de concurs, foi tipizate, coduri de bare sau ciorne.

Sigilarea lucrărilor

Candidaţii sigilează lucrările scrise, în prezența responsabilului de sală, după care se aplică ştampila circular cu diametrul de 35 mm „Concurs de ocupare a posturilor didactice” (Anexa nr.6 la Procedură) și semnătura preşedintelui comisiei realizată cu cerneală sau pix de culoare albastră.

După ce finalizează redactarea lucrării, fiecare candidat numerotează foile de concurs, numai cu cifre arabe, în partea de jos a paginii, în colțul din dreapta, în spaţiul dedicat, indicând pagina curentă şi numărul total de pagini scrise, de exemplu sub forma 3/5, pentru pagina a treia, în situația în care candidatul a scris în total 5 (cinci) pagini.

Se numerotează toate paginile pe care candidatul a scris, inclusiv prima pagină, precum şi cele pe care sunt scrise doar câteva rânduri, partea nescrisă fiind barată de către profesorii asistenți cu linie frântă în forma literei „Z”, folosind pix sau stilou cu cerneală de culoare albastră.

Profesorii asistenţi şi responsabilul de sală, cu excepţia anulării spaţiilor libere nescrise cu linie frântă în forma literei „Z”, nu semnează și nu fac nicio altă însemnare pe lucrările scrise sigilate.

După finalizarea redactării lucrărilor, candidații predau lucrările scrise, subiectul, ciornele şi codurile de bare neutilizate responsabilului de sală, semnează în borderoul de predare a lucrărilor, menționând numărul de pagini scrise.

Spațiile libere ale întregii lucrări se anulează cu linie frântă în forma literei „Z”, utilizând pix sau stilou cu cerneală albastră (Anexa nr. 9 la Procedură), de către un profesor asistent, în faţa candidatului.

Responsabilul de sală / profesorul asistent verifică în prezența candidatului, la predarea lucrării scrise, dacă au fost aplicate coduri de bare în ordine crescătoare pe toate foile tipizate ale lucrării scrise şi dacă toate foile tipizate sunt sigilate, conform modelului-tip (Anexa nr. 8 la Procedură).

În sală rămân cel puţin 3 (trei) candidați până la predarea ultimei lucrări.

La finalizarea probei scrise, candidaţii nu au dreptul de a părăsi sălile de concurs având asupra lor subiecte de concurs, foi tipizate, coduri de bare sau ciorne.

Ciornele se predau separat, odată cu lucrarea scrisă, responsabilului de sală, fără să aibă valabilitate în evaluarea lucrării şi la eventualele contestaţii. (art.6 alin. (22))

Anularea lucrărilor

Preşedintele comisiei din centrul de concurs anulează lucrările scrise în situația în care:

  • a) pe lucrarea scrisă nu este completată, cu majuscule, denumirea disciplinei de concurs, identică cu cea înscrisă pe subiectul primit
  • b) redactarea lucrării scrise nu respectă prevederile art.6 alin. (4) din Procedură
  • c) numerotarea paginilor lucrării scrise nu respectă prevederile art.6 alin. (20) din Procedură;
  • d) pe lucrările scrise se regăsesc semne distinctive vizibile constatate la preluarea lucrării.

Baremele de evaluare pot fi consultate, după finalizarea probei scrise.

Rezultatele concursului se afişează pe site-ul şi la sediul inspectoratului şcolar la data prevăzută de Calendarul mobilității personalului didactic pentru anul şcolar 2023-2024:

  • rezultatele iniţiale – 18 iulie 2023
  • rezultatele finale: 26 iulie 2023

CALENDAR Titularizare 2023 – proba scrisă și ședințe de repartizare

  • 12 iulie: desfășurarea probei scrise
  • 18 iulie: comunicarea rezultatelor iniţiale
  • 18-19 iulie: înregistrarea contestațiilor la inspectoratele școlare și transmiterea acestora la centrele de evaluare
  • 20-25 iulie: soluţionarea contestațiilor
  • 26 iulie: comunicarea rezultatelor finale
  • 27 iulie: repartizarea candidaţilor conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. a) sau 80 alin. (9) din Metodologie, după caz
  • 28 iulie: ședință de repartizare, în ordine, a: cadrelor didactice titulare, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. b) din Metodologie; cadrelor didactice titulare, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. c) din Metodologie; cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei rămase cu norma didactică de predare incompletă, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. d) din Metodologie; cadrelor didactice titulare, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. e) sau 80 alin. (9) din Metodologie, după caz; repartizarea cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei care au participat la concursul naţional, sesiunea 2023, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. f) sau 80 alin. (9) din Metodologie, după caz
  • 31 iulie: reactualizarea listei posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate
  • 28 iulie – 25 august: emiterea și comunicarea deciziilor de repartizare pe post/catedră

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Casa Verde Plus: Finanțare de până la 40.000 de lei pentru renovarea și izolarea locuințelor

Publicat

Publicitate

Programul „Casa Verde Plus”, derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), a anunțat condițiile de eligibilitate pentru cei care doresc să obțină finanțare. Prin acest program, orice persoană poate beneficia de până la 40.000 de lei, respectiv 120 lei/mp, pentru lucrări de renovare sau izolare a locuințelor.

Potrivit informațiilor publicate de Fanatik, se pot înscrie cetățenii români sau ai statelor membre ale Uniunii Europene care au domiciliul stabil în România. De asemenea, sunt eligibile și persoanele fizice care dețin o autorizație de construire pentru o locuință unifamilială nouă sau care au preluat legal o astfel de autorizație.

Cine poate beneficia de acest program

Pe lista cheltuielilor eligibile, specialiștii reamintesc ”achiziţia de materiale specificate în ghid şi utilizate pentru izolarea şi finisarea locuinţelor aflate în faza de construcţie sau renovarea locuinţelor existente, inclusiv TVA aferentă”, precum și ”servicii manoperă, inclusiv TVA aferentă. Profitul, cheltuielile indirecte şi TVA aferentă acestora nu sunt eligibile”.

Legea menționează că serviciile de proiectare sunt acoperite, mai exact elaborarea proiectului tehnic în procent de 5% din investiția de bază, doar pentru proiectele care presupun izolarea unei locuințe existente. Finanțarea se va acorda sub forma unei prime de eficiență în valoare de 40.000 de lei.

Această sumă trebuie să acopere cheltuielile eligibile, dar nu mai mult de 120 lei/mp izolat și finisat. Acest lucru fiind valabil în cazul izolării locuințelor aflate în faza de construcție și pentru izolarea locuințelor existente. Beneficiarul va fi obligat să suporte eventualele diferențe până la acoperirea integrală a costurilor.

Firmele pot primi până la 500.000 de lei

”Procentul finanţării poate fi până la 100% însă nu va putea depăşi valoarea de maximum 40.000 lei”, mai este menționat în lege. Cât despre persoanele juridice, acestea pot fi unități administrativ-teritoriale, instituții publice, organizaţii neguvernamentale. unitate administrativ-teritorială este şi subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului, conform Adevărul.

Publicitate

În cazul firmelor, cheltuielile eligibile sunt cele care acoperă costurile unor materiale de izolaţie organic-naturale, sisteme de acoperiş verde, perete vegetal, sisteme de eficientizare a consumurilor (BMS), geam termopan cu tâmplărie din lemn. De asemenea, sunt decontate sisteme de iluminat pe bază de LED și cheltuielile cu montajul sistemelor.

Valoarea finanțării în cazul firmelor este de 500.000 de lei pe proiect, în timp ce bugetul AFM pentru 2025 este de 16,42 miliarde de lei, în creștere cu 18% față de anul trecut. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) mai anunță că în 2025 a mai lansat programul privind panourile fotovoltaice (buget de 1,5 miliarde de lei), programul ”Rabla” (1,43 miliarde de lei), eficiență energetică în clădiri publice sau rabla pentru sobe.

Citeste mai mult

Administratie

Primarul Cosmin Andrei, condamnat cu AMÂNAREA executării pedepsei, dar își păstrează funcția și dreptul de a candida

Publicat

Publicitate

După mai multe termene amânate, magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat marți, 29 aprilie 2025, în dosarul în care primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a fost judecat pentru divulgarea de informații confidențiale în scopuri personale.

Edilul a fost găsit vinovat și a primit o pedeapsă de un an de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani.

Decizia instanței nu îl afectează, însă, din punct de vedere administrativ: Cosmin Andrei nu își pierde funcția de primar și nici nu este împiedicat legal să candideze pentru un nou mandat.

Conform hotărârii Tribunalului Botoșani, primarul a fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la acestea, faptă prevăzută de articolul 12, alineatul 1, litera b din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.

Pe durata termenului de supraveghere de doi ani, edilul va trebui să respecte o serie de obligații impuse de instanță, printre care prezentarea periodică la Serviciul de Probațiune Botoșani, primirea vizitelor consilierului de probațiune, anunțarea oricărei schimbări de locuință sau a deplasărilor mai lungi de cinci zile, comunicarea schimbării locului de muncă, dar și furnizarea de informații privind mijloacele de existență.

Instanța a revocat, totodată, măsura controlului judiciar impusă anterior în cauză și a dispus ca primarul să achite suma de 1.364,28 lei, reprezentând cheltuieli judiciare.

Publicitate

Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Citeste mai mult

Administratie

„Turneu în cartierul tău” – ediția a II-a: Muzica filarmonicii revine în parcurile din Botoșani

Publicat

Publicitate

Primăria Municipiului Botoșani, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu” Botoșani, a anunțat astăzi că în zilele viitoare se va desfășura cea de a doua ediție a proiectului cultural „Turneu în cartierul tău”. Manifestarea va avea loc în zilele de 3 și 4 mai 2025.

Proiectul, inițiat pentru a aduce muzica mai aproape de comunitate, își propune să transforme parcurile orașului în scene în aer liber, oferind acces gratuit tuturor cetățenilor la concerte susținute de Orchestra de suflători a Filarmonicii „George Enescu” Botoșani, sub bagheta dirijorului Alexandru Ilie. Alături de orchestră vor evolua grupul pop-opera 4 Tenori – format din Nicolae Ilincăi, Filip Aurelian Mihai, Claudiu Chereji și Bronislaw Babias-Anton –, precum și soprana Miruna Dascălu, invitată special pentru concertul de duminică.

Programul evenimentului este următorul:

Sâmbătă, 3 mai 2025

  • Ora 12:00 – Parcul „Junior”
  • Ora 16:00 – Parcul Tineretului
  • Ora 19:00 – Parcul Curcubeului – Primăverii

Duminică, 4 mai 2025

  • Ora 11:00 – Parcul „Mihai Eminescu” – foișor

Programul muzical va include piese de promenadă, arii celebre și melodii din repertoriul național și internațional. Fiecare concert va avea o durată de aproximativ 50 de minute.

Publicitate

„Ne dorim ca muzica să ajungă în mijlocul comunității, în locuri familiare botoșănenilor, pentru a crea momente de bucurie și apartenență. Invităm toți cetățenii să participe și să se bucure de aceste evenimente culturale în aer liber”, a explicat Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Părintele Emil Stroișteanu, fost protopop, a fost condus pe ultimul drum de zeci de preoți și sute de oameni. A slujit mai mult de cinci decenii

Publicat

Publicitate

Oameni din trei sate s-au adunat cu mic cu mare la Biserica „Sfântul Antonie cel Mare” din municipiul Botoșani, pentru a aduce un ultim omagiu celui care fost păstor de mii de suflete, părintele Emil Stroișteanu, fost protopop și duhovnic peste cinci decenii.

Marți, cea mai grea zi pentru familia părintelui ,care a trecut la cele veșnice în Vinerea Luminată și pentru toți cei care l-au cunoscut, a început de când s-a prins a se lumina de ziuă cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, unde un sobor de preoți a înălțat rugăciuni către Hristos pentru părintele Emil, cerând lui Dumnezeu să îi așeze sufletul în Lumină, în Împărăția în care nu este nici întristare și nici suspin. Slujba de înmormântare de după Liturghie a fost oficiată de aproape 30 de preoți.

Un cuvânt de mângâiere l-a adus și cel care a stat în fruntea soborului numeros,  părintele Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, din partea al ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care din binecuvântate pricini nu a putut participa la ceremonia solemnă. După parcursul specific slujbei de înmormântare a unui preot, reprezentantul Mitropoliei a avut un cuvânt de învățătură emoționant, menit să alunge tristețea membrilor familiei și a fiilor duhovnicești, pe care părintele Emil Stroișteanu, i-a ținut strânși ca într-un mănunchi de flori vii.

Ca duhovnic peste 50 de ani și protopop, circa opt ani,  părintele Emil Stroișteanu a fost un suflet care a dăruit zâmbete tăcute, a oferit ajutor fără să aștepte nimic în schimb și a lăsat în urmă un exemplu profund de omenie și credință în inimile celor pe care i-a păstorit. Pentru mulți dintre foștii săi enoriași, părintele Emil a fost mai mult decât un slujitor al altarului. A  fost o parte din copilăria lor, din formarea lor ca oameni. Cu răbdare, cu blândețe și cu o credință neclintită, i-a învățat pe toți să iubească biserica, să se respecte unii pe alții, să fie buni și să nu uite niciodată puterea unei vorbe bune sau a unui gest simplu, dar sincer.

Un moment emoționant a fost cel în care toată suflarea prezentă în biserică și în jurul lăcașului de cult a intonat „Hristos a înviat”, cântare care este specifică doar înmormântării preoților. Momentul în care sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui a fost scos din biserică a dat frâu liber lacrimilor celor prezenți. Familia și fiii săi duhovnicești l-au petrecut tăcuți și copleșiți de durere.
După ce a înconjurat biserica, cortegiul s-a îndreptat către cimitirul Bisericii din Cătămărăști Vale.

Părintele Emil Stroișteanu s-a născut la Blândești, la 22 martie, din părinții Constantin și Maria, o familie binecuvântată de Dumnezeu cu 5 copii. A urmat școala primară și gimnaziul în Sulița, apoi cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț, după care Facultatea de Teologie la București. Pe 3 noiembrie 1974 s-a căsătorit cu domnișoara Alexandrina, din Lunca, comuna Vânători, Neamț, punând împreună temelia unei familii binecuvântate de Dumnezeu cu cinci copii.

Publicitate

În anul următor, a fost chemat la Sfânta și Marea Taină a preoției, fiind numit la vremea respectivă, în martie 1975 , preot paroh la Burlești, unde a slujit 7 ani și jumătate, până în septembrie 1982, când părintele Emil s-a transferat la Trușești, unde a slujit până în luna august 2003, vreme de 21 de ani. În perioada în care a fost paroh la Trușești, părintele Emil a fost chemat de actualul patriarh Daniel, pe atunci mitropolit, să gestioneze și calitatea de protopop al Protopopiatului nou-înființat Trușești, care a avut o existență de opt ani de zile. În anul 2003, părintele Emil s-a transferat în Parohia Cătămărăști-Vale, unde a slujit până la pensionare. Din anul 2020, a slujit la Biserica Sfântul Antonie din municipiul Botoșani, ultima slujbă fiind săvârșită în noaptea de Înviere. În Săptămâna Luminată a trecut la Domnului, lăsând în urmă lacrimi și amintiri frumoase, dar și exemplul său de bunătate și altruism.

Părintele Emil nu a zidit doar biserici din piatră și lemn, ci a clădit biserici vii în sufletele celor care l-au cunoscut. A știut să adune în jurul său oameni de toate vârstele, călăuzindu-i cu înțelepciune, rugăciune sinceră și o prezență caldă, mereu purtătoare de speranță.

Astăzi, când părintele Emil nu mai este printre noi, durerea absenței sale se simte profund. Nu a fost doar preotul unei comunități, ci prieten, povățuitor și adevărat părinte spiritual. Tuturor le va lipsi glasul său blând, binecuvântările rostite cu smerenie și lumina discretă, dar puternică, pe care o aducea oriunde mergea, dar și stilul său carismatic. „Mereu slujea cu zâmbetul pe buze”, a spus părintele Eugen Vornicu, fost coleg de seminar cu părintele Emil, care a rostit cu lacrimi cuvântul din Sfânta Evanghelie la slujba de prohodire.

Și totuși, dincolo de lacrimi, părintele Emil rămâne viu în amintirea și inimile celor pe care i-a păstorit. Trăiește prin rugăciunile pe care le-a împărtășit, prin îndemnurile la bunătate și prin fiecare faptă bună săvârșită de cei care, inspirându-se din exemplul său, îi păstrează vie amintirea.

Părintele Emil Stroișteanu a fost înmormântat în cimitirul din curtea Bisericii din Cătămărăști Vale, acolo unde a ridicat mâinile către cer la Sfânta Liturghie, de mii de ori, invocând Duhul Sfânt. Locul de veci este la doi pași de altarul bisericii, unde a slujit vreme îndelungată.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending